6 anledningar att äta mer vegetariskt

14 mar, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Allt fler har insett fördelarna med att äta en helt eller delvis vegetarisk kost. Är du ännu inte övertygad? Här är sex anledningar till att äta mer grönt.
Annons
Det är bra att äta mer vegetariskt. Foto: Shutterstock
Det är bra att äta mer vegetariskt. Foto: Shutterstock

1. Det är bra för hälsan

Det finns flera hälsovinster med att övergå till en helt eller delvis vegetarisk kost. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer, enligt Livsmedelsverket. Flera för vår tid vanliga vällevnadssjukdomar, som åldersdiabetes, njursten och fetma, har åtminstone delvis ett samband med det vi äter — däribland stora mängder kött.

2. Du får i dig alla viktiga näringsämnen

Det är en utbredd myt att vi måste äta kött för att få i oss alla näringsämnen vi behöver. Faktum är att det går att hitta fullgoda alternativ till kött, bara man vet var man ska leta. Till exempel finns det mängder av protein i fullkornsprodukter och baljväxter, omega 3-fett hittar man i rapsolja och valnötter, och järn finns i nötter och gröna bladgrönsaker. På Livsmedelsverkets hemsida finns många bra tips på vilka råvaror som innehåller vilka näringsämnen.

Tofu innehåller mycket protein. Foto: Shutterstock
Tofu innehåller mycket protein. Foto: Shutterstock

3. Du gör miljön en tjänst

Att äta mer vegetariskt är inte bara bra för hälsan, det gynnar miljön också! Köttindustrin kräver stora ytor för att ge plats åt alla djur. Följden blir att till exempel regnskogar i Latinamerika skövlas för att skapa betesmark åt biffdjur och ge plats för sojabönsodlingar som sedan blir djurfoder. Köttproduktionen genererar också stora kväveutsläpp som leder till övergödning av våra hav och sjöar.

Annons

Köttindustrin står för en betydande del av världens utsläpp av växthusgaser. Kor och får släpper ut stora mängder metan, och även djurens avföring, gödsel och foderproduktion står för stora utsläpp.

4. Det är billigare

Att äta grönt gör inte bara kroppen och miljön glad, utan också plånboken! Det är betydligt billigare att äta vegetariskt än kött, framför allt om du väljer rotfrukter, grönsaker och baljväxter som bas i din matlagning. Det finns också dyrare alternativ i butikshyllan, som tofu och olika sojaprodukter, men dessa är inte nödvändiga för att du ska få en fullgod måltid med alla näringsämnen.

Asiatisk grönsakslåda. Foto: Gareth Morgans
Asiatisk grönsakslåda. Foto: Gareth Morgans

5. Inga djur far illa av vegetarisk kost

I många länder behandlas djuren på ett inhumant sätt. Från Danmark har det rapporterats om grisar som spänns fast i stålburar så att de inte kan röra sig när de har kultingar. Även om vi i Sverige har ett starkt djurskydd finns det problem inom djurhållningen också här – bland annat i samband med slakt då rapporter visat exempelvis att många kor utsätts för slag, sparkar och elstötar på svenska slakterier.

Annons

6. Det är SÅ gott

Det finns ytterligare en anledning till att börja äta mer vegetariskt och det är helt enkelt att det är så gott! Testa att ersätta köttet någon eller några dagar i veckan med vegetarisk mat – du kommer garanterat inte att ångra dig! På internet finns mängder av goda och nytänkande recept på vegetarisk mat som kittlar smaklökarna, och utbudet av gröna kokböcker ökar stadigt.

Minestronesoppa med pasta och bönor.
Minestronesoppa med pasta och bönor.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar