Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Green Kitchen Stories peppar familjer att äta nyttigare

05 sep, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Sugna på att äta lite mer grönt i familjen? Ta då del av de enkla vardagstipsen från Green Kitchen Stories. Tipsen gör det enklare att få till nyttigare mat – vuxna som barn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Familjemiddagar när alla sitter ner i lugn och ro och glatt äter det som man har lagat är för många en sällsynt lyx. Dels sätter tidsbrist på grund av jobb, skola och aktiviteter käppar i hjulet och dels är barn ibland mer än lovligt envisa. Färre än var tionde barn får i sig så mycket grönsaker och frukt som Livsmedelsverket rekommenderar (barn mellan fyra och tio år ska äta 400 gram om dagen och barn över tio år 500 gram, precis som vuxna) och det är få som orka tjata om grönsakerna varje dag.

Sådana problem vill Luise Vindahl och David Frenkiel hjälpa till med genom sin blogg Green Kithchen Stories och sina kokböcker. Då, för tio år sedan, var det inte lika lätt att få tag i goda och fräscha recept som baserades på grönsaker som det är idag, så de startade bloggen för att komma ihåg recepten de lagade hemma.

Barnen styr matlagningen

Under de år som gått sedan dess har det tillkommit tre barn till familjen och det har såklart påverkat deras liv på många sätt, inte minst när det gäller matlagning.

Annons

– Det är ju inte längre bara våra behov som styr vardagsmatlagningen, utan det handlar precis lika mycket – eller mer – om barnen, säger David Frenkiel.

– Våra barn beter sig precis som de flesta barn runt ett matbord och kan berätta ingående om hur mycket de avskyr svamp eller avokado eller sallad och att de bara vill ha glass och pasta. Men vi har lärt oss rätt många tricks om hur man hittar sätt att laga grönsaker som de gillar och hur man får ro i hjärnan även när de inte gillar det man har lagat, säger han.

Ge inte upp den vuxna maten

David Frenkiel och Luise Vindahl med två av sina tre barn.
David Frenkiel och Luise Vindahl med två av sina tre barn.

Men om man då har fastnat i den där fällan där ”maten är äcklig” så fort det inte är korv stroganof – vad ska man göra då? Nej, varken David eller Luise har en universallösning på det. Men det kan vara skönt att veta att allt inte är ditt fel. Barn får till exempel höra från sina syskon och kompisar att man ska tycka att grönsaker är äckligt och det är svårare för barn att gilla grönsaker som inte är lika söta som glass eller vitt bröd. Men det betyder inte heller att det bara är att lägga sig platt och ge upp.

Annons

– Vi brukar tänka att det är ungefär samma sak som att barn älskar att gå i t-shirt eller klänning mitt i vintern fast vi vill att de ska ha overall. Barn är envisa små människor och det är vår roll att vara föräldrar och förklara varför t-shirt kanske inte är en så smart idé, varför vi mår bra av att äta mer grönsaker och varför vi inte kan äta glass till middag varje dag, säger David.

I senaste kokboken från Green Kitchen Stories finns massor av vegetariska tips för hela familjen.
I senaste kokboken från Green Kitchen Stories finns massor av vegetariska tips för hela familjen.

Ta er ur korv- och köttbulleträsket

Ja, det är ju lätt att säga när den trotsig femåring just tvärvägrar varenda grönsak på tallriken. Men det finns steg att ta för att barnen, och inte minst föräldrarna, ska få i sig mer nyttig mat. För i förlängningen går det ju ut över hela familjen om man hamnar i korv- och köttbulleträsket för evigt. David säger också att man tar ifrån barnen möjligheten att testa och faktiskt lära sig att äta annan mat om man bara ger upp och ger dem det de vill ha.

– Ta inte bort grönsaker från bordet bara för att de inte vill ha det! Dessutom leder det oftast till att man lagar en middag till barnen och något helt annat till sig själv och det är ju onödigt komplicerat, säger han.

Green Kitchen Stories bästa tips för att få familjen att äta bättre

  • Försök att laga samma grundrätt till hela familjen och sedan kan man tillföra lite extra sidorätter, såser eller toppingar till de vuxna för att göra maten mer spännande.
  • Utnyttja barnens (och din egen) hunger och ställ fram råa grönsaker på bordet innan middagen, som hungerdämpande snacks.
  • Var bra förebilder – om en av föräldrarna sitter och petar bort grönsakerna kan ni ge er tusan på att barnen också gör det.
  • Mixa ner fryst blomkål, fryst avokado, fryst spenat eller fryst broccoli i eftermiddagssmoothien, då får man i dem en bra mängd utan tjafs. Man kan också mixa ner bönor i dadelbollar och spenat i pannkakssmeten.
  • Involvera barnen så mycket ni kan och orkar i matlagningen. Dels lär de sig om matlagandet och råvarorna men de blir också stolta över middagen och mer benägna att äta. Om man inte orkar eller har tid att vänta på att ens barn ska hacka en gurka i 25 minuter kan ett enklare trick vara att helt enkelt låta dem smaka på maten medan ni lagar och be om lite feedback. Tycker du att soppan behöver mer salt? Ska vi pressa ner lite citron? Eller riva över ost? Då blir de också mer engagerade och man utökar deras vokabulär till mer än bara ’maten är äcklig’”.
  • Ett gammeldags trick som alltid funkar är att vara bra förberedd. Det låter självklart men det är svårt att äta mer grönt om man inte har det hemma. Med ett fullt kylskåp blir det mycket lättare!
  • Till er vuxna, koka dubbla portioner av grytor, såser, ris och rostade grönsaker. Hälften blir till middag och resterna används till matlådor och som genvägar dagen därpå. Rostade grönsaker blir jättegott i klämmackor, en pastasallad, eller att stekas med dagsgammalt ris. En tomatsås kan användas till pasta ena dagen och tacos nästa dag.

Detta har David och Luise alltid hemma:

  • Frysta bär som vi använder i allt från frukost, mellanmål och efterrätter.
  • Vi har så klart alltid grönsaker hemma men vad det är brukar varierar efter säsong.
  • Havregryn, frön och nötter finns i skafferiet.
  • Nötsmör! Vi älskar nötsmör, allt från vanligt jordnötssmör till hemgjort på alla nöt- och frörester.
  • Vi har också orimligt många tetrapack med bönor, kikärter och linser. Det är bra snabbmat och kan lätt pimpas med lite god olja, citron och kryddor.

Foto: David Frenkiel

Läs mer:

Så gör du frysta grönsaker lika goda som färska

Tillagade eller råa? Så blir grönsakerna nyttigast

Annons