Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Bästa solskyddsfaktorn 2018 – ELLEs stora guide

Sommar, sol, salta bad och en hud som är vackert solbränd. Visst längtar du också? Allt vi behöver är sunt förnuft och ett slösaktigt (solskydds)sinne. ELLE ger dig den totala guiden till den perfekta, säkra solbrännan och spf-produkterna som absolut måste med i sommarens strandväska.
06 mars, 2018

Snart ligger du där. Solen gassar på huden, nya pocketdeckaren är olidligt spännande och på en radio någonstans sjunger Tomas Ledin att sommaren är allt annat än lång och dessutom mest blöt. Fast inte i dag, du ser inte ett endaste litet moln på himlen. Solcrèmen har du glömt hemma, men det bekymrar dig inte så mycket. Du smörjde ju in dig hyfsat noga i morse och att du badat flera gånger sen dess spelar ingen roll, det stod ju vattenresistent på flaskan. Känner du igen dig? Att vi svenskar älskar att krypa ut ur vinterdvalan och dränka oss i solljus är ingen nyhet.

Tyvärr är vi mindre duktiga på att smörja in oss med solcrème. Och har även många felaktiga föreställningar om vad som händer med oss när vi solar. Så nu ska vi hjälpas åt med att slå hål på några av de vanligaste föreställlningarna var det gäller sol och SPF:

Man blir inte brun om man smörjer sig med SPF.

FEL. Många tror att huden blir brunare av att sola utan solskydd, men det är fel. Enligt Cancerfonden kommer närmare 3 000 av oss att drabbas av malignt melanom innan året är slut. En orsak till detta är att många av oss smörjer med alldeles för lite solcrème och dessutom alldeles för sällan. Cirka 15 ml, eller ungefär en matsked, ska appliceras över hela kroppen och det varannan timme. Det betyder att en solcrème på 200 ml räcker till ungefär tretton appliceringar. Blir du blöt, svettig eller torkar av huden behöver den ytterligare en dos solcrème. Använder du solspray är det knepigare att hålla koll på hur mycket du applicerat och var. Spraya hellre två gånger för mycket än en för lite. Och låt dig inte luras av att det står ”vattenresistent” på flaskan, ett dopp i saltstänkta vågor är lika med försvagat skydd.

En solcrème behöver både UVA och UVB-märkning.

RÄTT. Att äntligen känna solens värme efter en lång vinter känns onekligen som walking on sunshine, men strålarna är lika farliga som härliga. Solens UVA- och UVB-strålar kan, om vi inte smörjer in oss noga, gå ner i huden och orsaka skador. UVA-strålar tränger djupt ner i hudlagren och påskyndar hudens åldrande eftersom de skadar dess kollagen och elastin. UVB-strålar har en mer ytlig effekt på huden och gör att den känns röd och varm. De får också kroppen att bilda melanin, vilket ger huden en mörkare färg.

I Sverige kan man ligga i solen längre än vid Medelhavet.

FEL. Se alltid till att du solar med måtta, speciellt i början, och använder en produkt med högt skydd mot både UVB-strålar (minst SPF 30) och UVA-strålar (PA+++). Detta oavsett var du befinner dig i världen. Att ligga och pressa i flera timmar är inte bara direkt farligt, du får dessutom skador i huden som yttrar sig i både ömmande och fjällande hud och, om några år, rynkor och pigmentfläckar. Huden har långt minne, glöm inte det.Smartast är att sola sakta och långsamt bygga upp färgen. Inte bara minskar du risken för solskador, din hud behåller dessutom den fina glöden längre.

Vissa hävdar att nanopartiklarna i många solskyddsmedel är farliga, stämmer det?

NJA. Alla solskydd innehåller filter som absorberar de farliga strålarna och gör att vi kan vistas längre i solljuset utan att bränna oss – de brukar delas in i kemiska och fysikaliska filter. Kemiska filter går ner i huden och absorberar solstrålarna, medan fysikaliska filter i stället lägger sig på huden och blockerar solen. De senare innehåller mineralerna titanoxid och/eller zinkoxid, vilka skyddar bra mot UV-strålning men som kan ge en vit hinna på huden. För att undvika den missprydande hinnan lyckades forskare för några år sedan få fram extremt små partiklar av titanoxid och zinkoxid, så kallade nanopartiklar.

Nanopartiklarna ser till att solskyddet fungerar utan att huden får en vit färg, ett framsteg som mött både jubel och burop. En del experter menar nämligen att nanopartiklar är farliga, eftersom det finns en misstanke om att de kan passera cellväggar och eventuellt orsaka skador i kroppen. Men de flesta experter, och även svenska Apoteket, menar att denna rädsla är helt obefogad och att nanopartiklar inte alls har förmåga att tränga ner i huden.

Men det man verkligen vet är att sola utan SPF och solskydd är 1000 gånger farligare.

Solcrème täpper till porerna och kan skapa finnar och tilltäppta porer.

RÄTT och FEL.  Solcrèmer för kroppen kan kännas för feta och kletiga för ansiktet och kan dessutom bidra till tilltäppta porer. Solcrèmer tänkta för endast ansiktet är inte bara lätta och behagliga att använda, de tillhandahåller också extra härliga förmåner som kroppsprodukter saknar. Vill du ha en crème med mattande egenskaper? Check! Hög SPF kombinerad med en hint av färg? Voilà! Ett ansikte som både är UV-skyddat och har en hälsosam lyster? Ka-ching! Sommarens nya svarta är solcrèmer för ansiktet som dessutom har ett inbyggt skydd mot luftföroreningar, som liksom UV-strålar skadar huden och får den att åldras i förtid. Väl värda att spana in lite extra ifall semesterresan är inplanerad till en biltät storstad.

Som sagt, sommaren är kort men huden minns allt. Se därför till att du satsar på en solskyddsprodukt med hög SPF och PA+++, smörjer in dig mer och oftare än du tror och undviker solen när den bränner som mest. Då får du en solbränna som både är snygg och hälsosam.

SÄSONGENS BÄSTA SOLSKYDD

Nyheterna duggar tätt på spf-hyllan, ELLE har listan på årets favoriter. Tänk bara på detta först:

1. Smörj in dig noga! Applicera solcrèmen innan du börjar sola, gärna minst en halvtimme innan, så får den bättre fäste i huden.

2. Sola sakta! Börja med en solskyddsprodukt som har hög SPF. Har du extra känslig hud, se också till att även UVA-skyddet är väl tilltaget.

3. Slösa solcrème! Ta dubbelt så mycket solcrème som du tycker dig behöva och det dubbelt så ofta.

4. Sitt i skuggan! Solens strålar når även dit, och ger dig en djupare och mer långvarig färg. Skippa solen helt mellan klockan 12 och 14, då strålarna är som starkast och risken för solskador som störst.

Biotherm solskydd spf 50

Biologiskt nedbrytbart solfilter, speciellt vänligt mot våra vatten. Waterlover sun milk, spf 50, Biotherm (reklamlänk från Adtraction)Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

Nivea high 30 solskydd

Skydd i roll-on form för smart och snabb applicering i farten. Roll on sunscreen spf 30, Nivea (reklamlänk från Apprl)Läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl).

Shiseido sports bb spf 50+

Speciellt framtagen för dig som surfar eller befinner dig länge i vatten. Lätt tonad – om du inte vill känna dig helt osminkad på stranden.  Sports BB spf 50+, Shiseido (reklamlänk från Adtraction)Läs mer och köp här (reklamlänk från Adtraction).

EVY sunscreen mousse spf 20

Mousse som är att applicera och går snabbt in, hög vattenresistans. Sunmousse spf 20, EVY (reklamlänk från Awin.com)Läs mer och köp här (reklamlänk från Awin.com).

 

Elizabeth Arden SPF 50+

Olja och hög solskyddsfaktor i ett! Sun protection body oil, spf 30Elizabeth Arden (reklamlänk från Apprl)Läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl).

Phytomer spf 30

Perfekt ansiktscrème för dig som är i storstaden mitt i sommaren. A perfect world spf 30,Phytomer (reklamlänk från Apprl). Läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl).

ACO spa 30 sun lotion

Lätt formula och snabbapplicerad till bra pris. Sun lotion spf 30, ACO (reklamlänk från Apprl)Läs mer och köp här (reklamlänk från Apprl).

Läs mer:

Kakan Hermansson: Mina trofasta lovers när det kommer till solskydd

Det ultimata inlägget om solskydd – här är ALLT du behöver veta

Bra saltvattenspray – knepet bakom det perfekta strandhåret