Artikeln innehåller reklamlänkar

Bästa solskydd för ansikte, kropp och läppar – bäst i test 2021

Bäst i test solskydd 2021

Bäst i test solskydd 2021

Sommar, sol, salta bad och en hud som är vackert solbränd. Visst längtar du också? Allt vi behöver är sunt förnuft och ett slösaktigt (solskydds)sinne. ELLE ger dig den totala guiden till den perfekta, säkra solbrännan och spf-produkterna som absolut måste med i sommarens strandväska.
01 juli, 2021
3:14

Efter reklamen: Allt du vill veta om: SPF

(3:14)

Snart ligger du där. Solen gassar på huden, nya pocketdeckaren är olidligt spännande och på en radio någonstans sjunger Tomas Ledin att sommaren är allt annat än lång och dessutom mest blöt. Fast inte i dag, du ser inte ett endaste litet moln på himlen. Solcrèmen har du glömt hemma, men det bekymrar dig inte så mycket. Du smörjde ju in dig hyfsat noga i morse och att du badat flera gånger sen dess spelar ingen roll, det stod ju vattenresistent på flaskan. Känner du igen dig? Att vi svenskar älskar att krypa ut ur vinterdvalan och dränka oss i solljus på magiska platser som Gran Canaria, i skärgården och på landstället är ingen nyhet.

Hur fungerar solskydd?

Tyvärr är vi mindre duktiga på att smörja in oss med solcrème. Och har även många felaktiga föreställningar om vad som händer med oss när vi solar. Så nu ska vi hjälpas åt med att slå hål på några av de vanligaste föreställlningarna var det gäller sol och SPF:

Man blir inte brun om man smörjer sig med SPF.

FEL. Många tror att huden blir brunare av att sola utan solskydd, men det är fel. Enligt Cancerfonden kommer närmare 3 000 av oss att drabbas av malignt melanom innan året är slut. En orsak till detta är att många av oss smörjer med alldeles för lite solcrème och dessutom alldeles för sällan. Cirka 15 ml, eller ungefär en matsked, ska appliceras över hela kroppen och det varannan timme. Det betyder att en solcrème på 200 ml räcker till ungefär tretton appliceringar. Blir du blöt, svettig eller torkar av huden behöver den ytterligare en dos solcrème.

Använder du solspray är det knepigare att hålla koll på hur mycket du applicerat och var. Spraya hellre två gånger för mycket än en för lite. Och låt dig inte luras av att det står ”vattenresistent” på flaskan, ett dopp i saltstänkta vågor är lika med försvagat skydd.

En solcrème behöver både UVA och UVB-märkning.

RÄTT. Att äntligen känna solens värme efter en lång vinter känns onekligen som walking on sunshine, men strålarna är lika farliga som härliga. Solens UVA- och UVB-strålar kan, om vi inte smörjer in oss noga, gå ner i huden och orsaka skador. UVA-strålar tränger djupt ner i hudlagren och påskyndar hudens åldrande eftersom de skadar dess kollagen och elastin. UVB-strålar har en mer ytlig effekt på huden och gör att den känns röd och varm. De får också kroppen att bilda melanin, vilket ger huden en mörkare färg.

I Sverige kan man ligga i solen längre än vid Medelhavet – hur länge kan man sola utan solskydd?

FEL. Se alltid till att du solar med måtta, speciellt i början, och använder en produkt med högt skydd mot både UVB-strålar (minst SPF 30) och UVA-strålar (PA+++). Detta oavsett var du befinner dig i världen.

Att ligga och pressa i flera timmar är inte bara direkt farligt, du får dessutom skador i huden som yttrar sig i både ömmande och fjällande hud och, om några år, rynkor och pigmentfläckar. Huden har långt minne, glöm inte det.Smartast är att sola sakta och långsamt bygga upp färgen. Inte bara minskar du risken för solskador, din hud behåller dessutom den fina glöden längre.

Vissa hävdar att nanopartiklarna i många solskyddsmedel är farliga, stämmer det?

NJA. Alla solskydd innehåller filter som absorberar de farliga strålarna och gör att vi kan vistas längre i solljuset utan att bränna oss – de brukar delas in i kemiska och fysikaliska filter. Kemiska filter går ner i huden och absorberar solstrålarna, medan fysikaliska filter i stället lägger sig på huden och blockerar solen.

De senare innehåller mineralerna titanoxid och/eller zinkoxid, vilka skyddar bra mot UV-strålning men som kan ge en vit hinna på huden. För att undvika den missprydande hinnan lyckades forskare för några år sedan få fram extremt små partiklar av titanoxid och zinkoxid, så kallade nanopartiklar.

Nanopartiklarna ser till att solskyddet fungerar utan att huden får en vit färg, ett framsteg som mött både jubel och burop. En del experter menar nämligen att nanopartiklar är farliga, eftersom det finns en misstanke om att de kan passera cellväggar och eventuellt orsaka skador i kroppen. Men de flesta experter, och även svenska Apoteket, menar att denna rädsla är helt obefogad och att nanopartiklar inte alls har förmåga att tränga ner i huden.

Men det man verkligen vet är att sola utan SPF och solskydd är 1000 gånger farligare.

Solcrème täpper till porerna och kan skapa finnar och tilltäppta porer.

RÄTT och FEL. Solkrämer för kroppen kan kännas för feta och kletiga för ansiktet och kan dessutom bidra till tilltäppta porer. Solkrämer tänkta för endast ansiktet är inte bara lätta och behagliga att använda, de tillhandahåller också extra härliga förmåner som kroppsprodukter saknar. Vill du ha en crème med mattande egenskaper? Check! Hög SPF kombinerad med en hint av färg? Voilà! Ett ansikte som både är UV-skyddat och har en hälsosam lyster? Ka-ching! Sommarens nya svarta är solcrèmer för ansiktet som dessutom har ett inbyggt skydd mot luftföroreningar, som liksom UV-strålar skadar huden och får den att åldras i förtid. Väl värda att spana in lite extra ifall semesterresan är inplanerad till en biltät storstad.

Vilket solskydd ska man ha?

Som sagt, sommaren är kort men huden minns allt. Se därför till att du satsar på en solskyddsprodukt med hög SPF och PA+++, smörjer in dig mer och oftare än du tror och undviker solen när den bränner som mest. Då får du en solbränna som både är snygg och hälsosam.

SÄSONGENS BÄSTA SOLSKYDD

Nyheterna duggar tätt på spf-hyllan, ELLE har listan på årets favoriter. Tänk bara på detta först:

1. Smörj in dig noga! Applicera solcrèmen innan du börjar sola, gärna minst en halvtimme innan, så får den bättre fäste i huden.

2. Sola sakta! Börja med en solskyddsprodukt som har hög SPF. Har du extra känslig hud, se också till att även UVA-skyddet är väl tilltaget.

3. Slösa solcrème! Ta dubbelt så mycket solcrème som du tycker dig behöva och det dubbelt så ofta.

4. Sitt i skuggan! Solens strålar når även dit, och ger dig en djupare och mer långvarig färg. Skippa solen helt mellan klockan 12 och 14, då strålarna är som starkast och risken för solskador som störst.

Årets bästa solskydd 2021

Waterlover hydrating sun milk, spf 50 – Biotherm

Waterlover hydrating sun milk Biotherm

Waterlover hydrating sun milk, spf 50, Biotherm.

Biologiskt nedbrytbart solfilter, speciellt vänligt mot våra vattendrag, sjöar och hav. Waterlover hydrating sun milk, spf 50, Biotherm (länk till Adtraction). Läs mer och köp här (länk till Adtraction).

Liquid sun shield SPF50, Dr.Brandt

Blir som osynlig på huden och toppen att använda som underlag under founadtion eller färgad dagcrème när man inte aktivt solar. Liquid sun shield SPF50, Dr.Brandt. Läs mer och köp den här (länk till Nordicfeel).

B protect SPF 50 Avène

Lätt tonat solskydd för känslig hy, B protect SPF 50, 229 kr, Avène. Läs mer och köp den här (länk till Meds).

UV age daily SPF 50 – Vichy

Lättflytande vattenliknande fluid för högt skydd till ansiktet, UV age daily SPF 50, 249 kr, Vichy. Läs fler recensioner och köp den här (länk till Meds).

Skin protecting setting spray SPF 30 – BeautyAct by Kicks

Solskydd i mistform, använd som touch-up under dagen eller ovanpå makeup, Skin protecting setting spray SPF 30, 199 kr, BeautyAct by Kicks. Den finns att köpa här (länk till Kicks).

Mineral UV protection SPF 50 – Nivea

Mineralbaserat solskydd för ansiktet, Mineral UV protection SPF 50, 145 kr, Nivea. Köp den här (länk till Nordicfeel).

Actnictic control fluid Spf 100 – Eucerin

Det mest perfekta solskyddet för sig med solkänslig hy och eksem, högt UVA och UVB med total UV-block. Actnictic control fluid SPF 100, Eucerin. Läs fler recensioner och köp produkten här (länk till Lyko).

Sports BB spf 50+, Shiseido

Speciellt framtagen för dig som surfar eller befinner dig länge i vatten. Lätt tonad – om du inte vill känna dig helt osminkad på stranden. Sports BB spf 50+, Shiseido (länk till Adtraction). Läs mer och köp här (länk till Adtraction).

Sunmousse spf 20, EVY

En mousse som är att applicera och går snabbt in, hög vattenresistans. Sunmousse spf 20, EVY (länk till Apotek Hjärtat). Läs mer och köp här (länk till Apotek Hjärtat).

Sun lotion spf 30, ACO

Lätt formula och snabbapplicerad till bra pris. Sun lotion spf 30, ACO (länk till Apprl). Läs mer och köp här (länk till Apprl).

Bäst solkräm för ansiktet att bära under make-up:

ELLE listar 4 av de bästa solkrämerna för ansiktet som funkar perfekt att bära under makeup och är ett måste att ha med i strandväskan på solsemestern.

Hög tid för solskydd! Här är produkterna vi återkommer till vår efter vår när det är dags att addera lite seriös SPF till vardagsmakeupen – plus en banbrytande nykomling. Genialiska under makeup eftersom de inte kladdar, rullar, lämnar vita märken eller förvandlar makeupen till en zinkoxiderad grå/vit smet. Känns inte, syns inte, men gör stor skillnad för din huds välmående.

Läs även: Så skyddar du läpparna bäst i sommar – klicka hem ELLEs favoritprodukter

4 solskydd som toppar listan:

LA ROCHE POSAY Anthelios XL Fluid SPF 50

Ultralätt produkt med Meroxyl XL och XS som varken efterlämnar en fet hinna eller vita märken från La Roche Posay. Se mer och köp den här (länk till Awin.com).

EXUVIANCE Sheer Daily Protector SPF50

Något så fantastiskt som mineralbaserad solskyddkräm som inte ger vita fläckar. Har en lätt hudutjämnande effekt, vilket gör den perfekt som primer. Se mer och köp den här (länk till Apprl).

KIEHL’S, Ultra Light Daily UV Defense SPF50

Oljefri lätt fluidlotion som känns vårdande och mjuk på huden. Känns precis som en vanlig dagkräm i konsistensen. Klassiker från Kiehls! Se mer och köp den här (länk till Lyko).

DERMALOGICA, Solar Defense Booster SPF50

Ja, den är dyr. Men den är också en lifesaver som kan blandas med din vanliga fuktkräm eller foundation. Vitamin E och C stärker skyddet mot de skönhetshotande fria radikalerna från Dermalogica. Den finns att köpa här (länk till Apprl).

SÄSONGENS BÄSTA SOLSKYDD FÖR LÄPPARNA? DESSA!

Det pratas mycket om torra vinterläppar, men smått uttorkade sommarläppar ligger inte långt därefter. Solens UV-strålning är såklart boven i dramat, samt att huden på läpparna är ett känsligt, lätt utsatt område. Med andra ord – viktigt att skydda dem dagtid och vårda dem kvällstid.

Läpparna lider lätt under sommarens soliga strålar. Hur du skyddar dem bäst och med vad? ELLE listar sommarens bästa solskydd och vård för torra och brända sommarläppar.

Klassiska Eight Hour Cream i solstick med spf 50

Elizabeth Arden Eight hour targeted sun stick kan med fördel även appliceras på näsa och höga punkter i ansiktet. Läs mer och köp här (länk till Lyko).

Shiseido, Sun lip color spf 30

Lätt färgad läppbalm med härligt höga spf 30. Läs mer och köp här (länk till Nordicfeel).

Mesoestetic Sun protective reparing stick spf 50

Den bästa resekamraten på utlandssemestern, högre och säkrare skydd mot UV-strålning får knappt att hitta. Läs mer och köp här (länk till Lyko).

La Roche Posay Anthelios XL Stick

Franskt favorit-stick som ger toppskydd till läppar, näsa och andra utsatta områden. Läs mer och köp här (länk till Meds).

Clinique Targeted protection stick

Lyxig och mjuk formula med högt solskydd. Solgul klassiker med spf 35. Läs mer och köp här (länk till Awin.com).

Sensai Cellular protective stick spf 30.

Solstick i bästa lyxkategori! Läs mer och köp här (länk till Apprl).

ACO Sun lip balm

Bästa budgetköpet, alla kategorier!. Läs mer och köp här (länk till Meds).

Läs mer:

Här är de bästa dagkrämerna som innehåller SPF

Bra saltvattenspray – knepet bakom det perfekta strandhåret

SPF-mist: 7 solskydd du kan spraya över sminket

1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)