Artikeln innehåller reklamlänkar

Hitta den perfekta ögonskuggan för din ögonfärg– makeupartistens bästa tips

hitta din perfekta ögonskugga framhäv ögonfärg blåa ögon bruna ögon gröna ögon ögonskugga

@check_kommunikationsbyra
Ta fram din inre Picasso och lek loss med en ögonskugga! ELLE har tagit experthjälp av makeupproffset Vilde Feste som hjälper dig att hitta den perfekta ögonskuggan för att framhäva dina ögon. Dessutom får du superknepen som får ögonskuggan att hålla från morgon till kväll.
17 augusti, 2022

En ögonskugga är necessärens guldkorn som enkelt kan skapa oändligt antal looks. Enhetligt och enkelt, en sömlös sotning – eller en klassisk glitterfest. Oavsett vilken variant du väljer är ögonskuggan en riktig humörhöjare. Men förutom att vara vacker på ögonlocket, kan även en ögonskugga också få dina ögon att poppa snyggt och förstärka din ögonfärg.

Hitta din perfekta ögonskugga för din ögonfärg

ELLE har träffat MACs Senior Makeup Artist, Vilde Feste, som ger proffstipsen på hur du hittar den perfekta ögonskuggan just för dig! Dessutom hittar du knepen som får ögonskuggan att hålla hela dagen och tipsen om hur du bäst applicerar glitterögonskugga.

hitta rätt ögonskugga färg framhäva ögon
@check_kommunikationsbyra

Vad ska man tänka på när man väljer ögonskugga?

"Om du vill experimentera, men inte riktigt vet vilka färger du ska välja, är det bra att tänka på vilka kläder du har och vilka smycken du gillar. Föredrar du silver kan du välja kallare färger, medan guld passar extra bra med lite varmare toner. Det är också bra att välja färger i samma genre. Rosa passar snyggt med peach-färger för en mer monokrom look. Men räds inte heller åt att inspireras av konst, sociala medier och mode för att hitta snygga färgkombinationer."

Ögonskugga, Eye Shadow – MAC

MACs klassiska singelskugga Eye Shadow kommer i mängder av olika färger i både varma och kalla undertoner.

Här hittar du alla ögonskuggor (länk till Kicks).

Stort bäst i test: Årets bästa foundation – favoriterna i basgarderoben

Vilken ögonskugga framhäver blå ögon?

"Tittar man på färghjulet är orange den kompletterande färgen till blått, så har du blåa ögon är det superfint med koppartoner, peach, guld och terrakotta. Gärna varma färger som går mot orange och det brända. Det är också superfint att matcha blåa ögon med en blå eyeliner, det gör att ögonen verkligen poppar."

Bästa ögonskugga för blåa ögon, Backstage Eyeshadow Palette 003 Amber Neutrals – Dior

I Backstage Eyeshadow Palette gömmer sig åtta varma ögonskuggor i eldiga kulörer. I paletten finns en primer, fyra skimrande skuggor och fyra matta ögonskuggor.

Backstage Eyeshadow Palette i 003 Amber Neutrals finns att köpa här (länk till Kicks).

Blå kajal, Eyes Waterproof Eye Pencil 03 Blue orchid – Clarins

Få blåa ögon att poppa extra snyggt med en matchande, blå kajal. Clarins Eyes Waterproof Eye Pencil är en lättapplicerad och mjuk kajal som glider enkelt över locket – och sitter som berget under dagen.

Här hittar du Eyes Waterproof Eye Pencil i färgen Blue Orchid (länk till Kicks).

Vilken ögonskugga framhäver bruna ögon?

"Bruna ögon klär verkligen i allt! Det är en neutral färg som passar med alla färger. När jag sminkar folk med bruna ögon brukar jag försöka matcha färg efter vilken typ av nyans på ögonen personen har. Bruna ögon som är mer hasselnötfärgade framhävs till exempel snyggt med guld eller olivgrönt. Men jag älskar också blått till det bruna."

Bästa ögonskugga till bruna ögon, Mineralist Eyeshadow Palette Sunlit – bareMinerals

Läcker olivgrön, glammig guld och perfekt, matt brun – i Mineralist Eyeshadow Palette Sunlit finns sex snygga nyanser som passar extra snyggt till bruna ögon.

Mineralist Eyeshadow Palette i nyansen Sunlit finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Bästa ögonskugga för bruna ögon

Vilde har skapat en glittrig ögonlook i metalliska toner!

@check_kommunikationsbyra

Vilken ögonskugga framhäver gröna ögon?

"Till gröna ögon passar rosa perfekt och det är också jättefint med vinröda och auberginefärgade toner som också har lite kallare undertoner i sig. Även pastellfärgad lavendelfärgat är perfekt för att framhäva det gröna!"

Ögonskugga till gröna ögon, Eye Shadow x 9 Dusky Rose Times Nine – MAC

Eye Shadow x 9 i nyansen Dusky Rose Times Nine är den perfekta paletten med nio färger i den rosa färgskalan. I den praktiska paletten finns allt från ljus, ljus rosa till mörkare aubergine.

Här hittar du ögonskuggspaletten (länk till Lyko).

HUR VET MAN VILKA ÖGONSKUGGOR SOM PASSAR BRA TILLSAMMANS?

"Ska man tänka teoretiskt är det bästa sättet att hitta den perfekta ögonskuggan att använda sig av färgteori och färghjulet. Färger som har samma underton, som rosa och lila och peach och röd, är alltid enkla att matcha tillsammans. När jag vill testa nya kombinationer vänder jag mig alltid till konst, arkitektur och mode för att hitta inspiration. Några av mina nya favoritkombinationer är orange tillsammans med olivgrönt som gör looken energisk men varm. Men också aqua och gult för en frisk och livfull look, samt röd och rosa. Det är en klassisk kombo som passar superfint, speciellt inom makeup."

Hur får man ögonskugga att hålla hela dagen?

"Se alltid till att dina ögonlock är helt rena så att din primer fastnar direkt på din hud och inte på en kräm eller concealer. Det finns också primers med färg, som får ögonskuggan att hålla hela dagen. MAC Pro Longwear Paint Pot i färgen Groundwork är den primern vi använder backstage på alla visningar. Den har den perfekta taupe-färgen. Genom att använda en primer får ögonskuggan också en mer intensiv färg."

KRÄMÖGONSKUGGA, PRO LONGWEAR PAINT POT – MAC

MACs omtyckta Pro Longwear Paint Pot kommer i hela 16 färger och bland färgskalan finns garanterat något för alla. Ögonskuggan passar perfekt att använda som ensam ögonskugga eller som bas för att göra puderögonskugga mer pigmenterad.

Här hittar du alla färger (länk till Lyko).

Årets bästa mascara – favoriterna för alla fransar

Hur använder man krämögonskugga?

"Krämögonskugga är perfekt om du vill att det ska gå snabbt eftersom det räcker med att dutta på med fingret för att blenda ut. Krämögonskugga ger en mjuk och modern look och är en perfekt quick fix. Jag älskar att använda en krämrouge som ögonskugga. Min favorit är Glow Play Blush som ger en mjuk färg och är inte för krämig. Krämskugga är även bra att ha som bas till andra ögonskuggor och passar också bra om du har."

Krämögonskugga, Age Perfect Cream Eyeshadow – L'Oréal Paris

Snabbt, enkelt – men riktigt snyggt. En krämögonskugga är den perfekta produkten om tiden är knapp, men du inte vill skippa ögonskugga.

Age Perfect Cream Eyeshadow finns att köpa här (länk till Kicks).

Glitterskugga är riktigt trendigt nu. Hur applicerar man glittrig ögonskugga?

"Makeup är verkligen roligt! Förr tog folk det mycket mer seriöst med olika tekniker, men nu är makeup, speciellt glitterögonskugga, mer en accessoar. Det finns två sätt att applicera glitterögonskugga på och det beror lite på vilken skugga du använder."

Lösglitter, Metallic Glitter – NYX

Föredrar du att pressa på lösglitter är prisvärda Metallic Glitter från Nyx ett utmärkt alternativ. Tänk på att ögonlocket måste vara helt rent innan du applicerar en primer som glittret ska fästa på.

Prisvärda Metallic Glitter finns att köpa här (länk till Kicks).

Steg för steg – så applicerar du glitterögonskugga

Vilde ger den ultimata guiden för en felfri applicering av glitterögonskugga!

applicera glitterögonskugga steg för steg bästa tips
MAC
  • Börja alltid med att applicera glitterögonskuggan för att enklare kunna städa upp under huden om glittret faller under ögonlocket. Du kan också måla mascara innan du applicerar glittret för att fånga upp glittret.
  • Använd en gelbas, som Mixing Medium Gel från MAC, för att glittret ska hålla sig på plats.
  • Pressa på glitterögonskuggan över gelbasen under tiden den fortfarande är blöt och låt den sedan torka.
  • Vill du inte använda en glitterögonskugga i puderform kan du också använda en flytande ögonskugga med glitter. Det är en två-i-en-produkt som också är väldigt lätt att applicera.
  • Om du får glitter som faller under ögonen kan du försiktigt pressa tejp för att fånga upp glittret.

Flytande ögonskugga med glitter, Dazzleshadow Liquid – MAC

Dazzleshadow Liquid kommer i åtta olika nyanser med glitter som fungerar som topper över annan ögonskugga, eller som ensam ögonskugga. Favoriten Not Afraid To Sparkle får ögonen att poppa riktigt snyggt!

Här hittar du alla nyanser (länk till Lyko)!

Årets bästa primer– produkten för ett perfekt underlag

Foto: MAC, Vilde Feste

Vinnarna i ELLE beauty awards 2022
10:40

Efter reklamen: Vinnarna i ELLE beauty awards 2022

(10:40)

Slå på ljud