Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Årets bästa primers för ett perfekt underlag

Årets bästa primers SS

En perfekt canvas med en toppbra primer!

Ingen jämn yta utan en perfekt canvas – primern är vår bästa vän för att trolla med stora porer, ojämn hudton och får vår foundation eller färgade dagcrème att sitta bättre. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman listar 2021:s bästa primers.
18 maj, 2021

Stora porer, röda partier, ojämnheter och torrhetslinjer – ja, det går faktiskt att optiskt trolla med hudytan innan dess att du applicerar en foundation.

Primer är underlaget efter din dagcrème som får efterföljande foundation eller tonade dagkräm att glida på ännu jämnare och dessutom få en längre hållbarhet under dagen och kvällen.

Vilken typ av primer ska jag välja?

Primers kommer i en allt större djungel av utförande – lystergivande, utjämnande, för att mattgöra, trolla med stora porer, ge fukt eller skydda mot UV-strålning.

En fetare hudtyp mår såklart bäst av en mattgörande version av primer, en torrare kan kika lite extra efter oljebaserade och den rödflammiga en gröntonad version som plockar ned det röda ett snäpp.

Silikoner verkar vara vanligt i primers, är det farligt?

Nej, silikoner är inte farligt! De har tvärtom en fantastisk förmåga att ge formulan till din primer den där silkeslena känslan och sömnlöst jämna ut hudstrukturen.

Det har under senare år förts en debatt om att den vanligt förekommande silikonen cyclopentasiloxane skulle vara dåligt för hälsan om det inandades, men det är under tester där man exponerats för mycket stora mängder av ämnet. Det är en försvinnande liten mängd silikoner i en primer som inte är farligt och inte heller tas upp av huden.

Vill man ändå undvika silikoner finns primers utan silikoner, som till exempel Laura Merciers Pure canvas primer-serie.

Hur och när applicerar jag primer?

Applicera alltid en primer efter din vanliga hudvårdsrutin, det vill säga efter serum och dagcrème/spf.

Använd en mindre ärtas storlek – använder man för mycket produkt är det lätt att primerna "rullar" och blir till irriterande små korn på hudytan. Så tänk less is more när det kommer till applicering av primer.

Årets bästa primers 2021:

Bästa lystergivande primer – Banana bright primer, Ole Henriksen

Oles numera ikonsika Banana bright-serie med ögonkräm och serum finns också som en banangul och yum-yumig Banana bright face primer med både hudvårdande och lystergivande egenskaper. C-vitmain för ett långsiktigt glow och pulvriserat "bananpuder" som ger ljusreflekterande, optisk lyster till huden. Läs fler recensioner och köp produkten här. (reklamlänk från Adtraction)

Bästa mattgörande primer – Infaillible supergrip primer, L'Oréal Paris

Tar verkligt fast grepp om din foundation gör Infaillible supergrip primer från L'Oréal Paris. Budgetvänlig och perfekt för dig som vill att huden ska kännas matt hela dagen, utan att bli stram och torr. Ta en liten pärla i storlek och dutta ut över hela sniktet för porförminskande och matt effekt hela dagen. Läs fler recensioner och köp produkten här (reklamlänk från Adtraction).

Bästa primer mot stora porer – The porefessional primer, Benefit

Ett superproffs till primer när det kommer till att minimera och optiskt förminska stora irriterande porer! Primern med världens fyndigaste namn i The porefessional primer från Benefit har även suverän, mattgörande effekt under hela dagen. Läs fler recensioner och köp produkten här (reklamlänk från Apprl).

Bästa primer mot ålderstecken & rynkor – Anti aging primer, Dr.Barbara Sturm

Det bästa av två världar får man verkligen med Anti aging primer från Dr.Barbara Sturm. För lika mycket som den verkar som ett hudvårdande serum med stärkande antioxidanter och hylauronsyra, ser den till att ge din foundation 100 procentig trygghet att fästa ordentligt. Läs fler recensioner och köp produkten här (reklamlänk från Adtraction).

Bästa primer med UV-skydd – Smoothing primer serum spf 30, Paulas Choice

Slå flera flugor i en smäll med Smoothing primer serum spf 30 från Paulas Choice. För här har du en magisk mix av utjämnande primer-effekt, vårdande ingredienser OCH Spf 30 för de dagar du inte bär annat solskydd. Passar alla hudtyper, och speceillt alla oss som är känsligare typer. Läs fler recensioner och köp produkten här! (reklamlänk från Apprl)

Bästa primer i stift-form – Physical filter primer spf 50, Make the make

När man vill att det ska gå kvickt och man vill se till att man har ett högt skydd mot skadlig UV-strålning – se inte längre än till Physical filter primer spf 50 från Make the make. Smart stift-format där du med några enkla drag över ansiktet har ett perfekt, slätt och UV-säkrat underlag innan din foundation. Läs fler recensioner och köp produkten här! (reklamlänk från Apprl)

Bästa veganska primer – The marshmellow primer, Nyx cosmetics

Lika yum-yum som namnet skvallrar om är The marshmellow primer från Nyx cosmetics. En mjukt vipsad formula med många sköna fördelar som lugnande extrakt för känsliga typer, till en hundraprocentigt, återfuktande veganskt recept till formula. Läs fler recensioner och köp produkten här (reklamlänk från Adtraction).

Bästa primer för känslig hy – Superprimer, Clinique

Noll procent konstigheter i Superprimer från Clinique. Helt parfymfri och genomskinlig formula som smälter på huden är den en perfekt kompis för alla oss med ojämn hudton och irriterade, röda partier. Oljefri och snabbt utjämnande! Läs fler recensioner och köp produkten här! (reklamlänk från Adtraction)

Bästa färgkorrigerande primer – SOS primer green, Clarins

SOS för alla röda kinder där ute! SOS primer green från Clarins är just precis, grön i sin ton för att snabbt kunna dämpa rodnad och ge en sammetslen och yta att stå på för din foundation. Läs fler recensioner och köp produkten här! (reklamlänk från Adtraction)

Bästa silikonfria primer – Pure canvas primer, Laura Mercier

Något för alla – så kan man snabbt sammanfatta Laura Merciers geniala Pure canvas primer-kollektion. Primers som kommer i fyra varianter, från maxat lystergivande till fluffigt fuktboostande. Och alla varianter är silikonfria och mjukt fylliga i sin formula. Läs fler recensioner och köp produkten här (reklamlänk från Adtraction).

Bästa fuktgivande primer – Hyaluronic hydra primer, By Terry

Allt du behöver om du är en torr och stram hudtyp – Hyaluronic hydra primer från By Terry är maxad med fuktboostande hyaluron och känns som en mjuk hybrid av makeup och hudvård när den snabbt glider över hudytan för att ge den helt perfekt perfektion! Läs fler recensioner och köp produkten här (reklamlänk från Adtraction).

Bästa utjämnande primer – Touche éclat blur primer, YSL

Lura ögat och få bästa fäste på din foundation – Touche éclat blur primer från YSL är en magisk oljebaserad primer-cocktail som både vårdar och ger mjukt och säkrat underlag för din foundation. Dryg som tusan, så avskräcks ej av priset då flaskan räcker en mindre evighet. Läs mer om produkten och köp den här. Läs mer om produkten och klicka hem den här (reklamlänk från Adtraction).

Bästa lyx-primer – Backstage Face and body primer, Dior

Som mjukt vispad grädde är fylliga Backstage Face and body primer från Dior. En liten pärla av denna krämiga primer både lugnar huden och ger den ett säkert grepp om din fuondation. Kan med fördel även användas på hals och dekolltage, utan att den någonsin "rullar" sig. Primern från Dior finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

Bästa glow-primer – Glowing base, Sensai

En liten gyllene dutt av Glowing base från Sensai – och ditt underlag trollas till en lystermaxad grund att stå på. Förutom en hudvårdannde mumma till ingredienslista har den även perfekt mängd ljusreflekterande pigment för att ge maxad lyster mot glåmiga dagar. Läs fler recensioner och köp produkten här (reklamlänk från Adtraction).

Årets bästa ögonkräm mot mörka ringar och puffighet

Ta hand om den känsliga huden kring ögonen

ELLEs Beautyredaktör testar: hårprodukterna alla pratar om just nu

Drömvattnet, fluiden och hårmasken!

Sommarens godaste nya parfymer som doftar nytvättat och solig strand

Nytvättat, krispigt och sprudlande blomster!