Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Bäst i test: Årets bästa primers för ett perfekt underlag

14 jun, 2022 
primer bäst i test årets bästa primer utjämnande jämn hud
Ingen jämn yta utan en perfekt canvas – primern är vår bästa vän för att trolla med stora porer, ojämn hudton och får vår foundation eller färgade dagkräm att sitta bättre. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman och beautyexpert Veronica Henriksson listar topplistan med bästa primers.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Stora porer, röda partier, ojämnheter och torrhetslinjer – ja, det går faktiskt att optiskt trolla med hudytan innan dess att du applicerar en foundation. Produkten du behöver stavas primer, och skapar den perfekta canvasen för din makeup.

bäst i test bästa primer

Bäst i test primer 2023 – hela topplistan

ELLE har samlat nya och gamla favoriter som skapar den perfekta ytan. Scrolla längre ner för att läsa längre recensioner om produkterna. Längre ner hittar du flera favoriter!

Annons

Årets bästa primer – här är vinnarna av bäst i test

Lär dig allt om primer och superknepen som gör att du får bäst effekt av din primer! Längre ner listar ELLE allt du behöver veta om primer.

BÄSTA ÅTERFUKTANDE PRIMER, Photo Primerizer+ Hydrating Primer – Smashbox

Nya Photo Primerizer+ Hydrating Primer har en ultralätt konsistens men återfuktar likt en rik ansiktskräm. Primern sjunker in snabbt och ger direkt en fin lyster och plumpad känsla. I primern finns bland annat utjämnande niacinamid och återfuktande hyaluronsyra.

ANNONS Nya Photo Primerizer+ Hydrating Primer finns att läsa mer om och köpa här.

återfuktande primer bäst i test smashbox
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons
Bäst i test: Primer från SmashboxBrand logo
Bäst i test: Primer från Smashbox

Läs mer: Så får du en felfri bas – i ELLEs stora bäst i test hittar du årets bästa BB och CC-cream

Bästa utjämnande primer, Vanish Airbrush Primer – Hourglass

Likt ett trollspö skapar primern magi med huden! Varenda förstorad por suddas bort, huden känns sammetslen och får foundation att lägga sig magiskt. Det med bara två ynka pump! Som ett filter, på flaska. Full pott – här har vi en kommande klassiker!

ANNONS Här hittar du primern från Hourglass.

Annons
primer bäst i test bästa utjämnande primer 2022
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Bäst i test: Primer från HourglassBrand logo
Bäst i test: Primer från Hourglass
Annons

Bästa lystergivande primer, Daily Glow – Verso

Versos magiska Daily Glow är inte en typisk primer, men superprodukten har otroligt många, fina användningsområden! Som primer, en lätt dagkräm, eller för att toppa din bas. Daily Glow verkar utjämnande, hudvårdande (hej retinol och vitamin c) och trollar framförallt fram en helt underbar lyster!

ANNONS Daily Glow finns att läsa mer om och köpa här.

lystergivande primer bäst i test lyster bas
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa primer för hållbar makeup, Hydro grip primer – Milk Makeup

Följer du beautykonton på sociala medier har du garanterat inte missat Hydro grip primer från Milk Makeup. Primern är ensam i sitt slag vad gäller att få makeup att sitta helt felfritt hela dagen. Låt dig inte avskräckas av den annorlunda, nästan klibbiga konsistensen. Väl på huden sjunker den in fint och får övrig makeup att gifta sig suveränt med huden. Supertips! Applicera din foundation när primern inte riktigt sjunkit in helt så får du bästa effekt!

Annons

ANNONS Här hittar du den omtalade primern från Milk.

Bästa primer budget, High-Adherence Silicone Primer – The Ordinary.

The Ordinary är, ja, extraordinära vad gäller både hudvård och makeup. High-Adherence Silicone Primer är en utjämnande primer som har fin effekt på stora porer och ojämnheter. Primern ger en matt, men inte platt finish och har ett hurrande bra pris! ANNONS The Ordinarys primer High-Adherence Silicone Primer hittar du här.

bästa primer budget the ordinary primer
Bästa primer budget, High-adherence Silicone Primer från The Ordinary. Klicka på bilden för att komma direkt till primern.

BÄSTA MATTa PRIMER, Studio Fix Mattifine Primer – MAC

Säg farväl till stora porer, blank panna och oljig hud – Studio Fix Mattifine Primer är kompisen som kontrollerar och trollar med huden. Perfekt för dig som vill att huden ska kännas matt hela dagen, utan att bli stram och torr. Ta en liten pärla i storlek och dutta ut över hela ansiktet för porförminskande och matt effekt hela dagen.

Annons

ANNONS Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

matt primer bäst i test blank hud primer
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa primer för stora porer, The porefessional primer – Benefit

Ett superproffs till primer när det kommer till att minimera och optiskt förminska stora irriterande porer! Primern med världens fyndigaste namn i The porefessional primer från Benefit har även suverän, mattgörande effekt under hela dagen. ANNONS Klicka här för att komma direkt till produkten.

bästa primer stora porer bäst i test benefit primer
The porefessional primer från Benefit. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa primer med glow, Glowing Base SPF 10 – Sensai

En liten gyllene dutt av Glowing base från Sensai – och ditt underlag trollas till en lystermaxad grund att stå på. Förutom en hudvårdannde mumma till ingredienslista har den även perfekt mängd ljusreflekterande pigment för att ge maxad lyster mot glåmiga dagar. ANNONS Här kan du läsa mer och köpa superfavoriten som ger en strålande hud.

Annons
bästa glow primer bäst i test lyster primer
Bästa primer för glow, Glowing base från Sensai. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

BÄSTA UTJÄMNANDE PRIMER, PHOTO FINISH FOUNDATION SMOOTH & BLUR PRIMER – SMASHBOX

Photo Finish Foundation Smooth & Blur Primer har blivit en klassiker i sammanhanget och är en riktig hjälte när det kommer till att jämna ut och släta till! Primern har en fantastisk blurrande effekt och får sminket att sitta felfritt hela dagen. Övriga basen glider på som en dröm och ser snyggt airbrushed ut. Det finns en anledning varför en omtalade primern är en riktig ikon! ANNONS Photo Finish Foundation Smooth & Blur Primer hittar du här.

Annons
smashbox primer bästa utjämnande primer bäst i test
Bästa utjämnande primer, Photo Finish Foundation Smooth & Blur Primer från Smashbox. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa primer med spf, Smoothing Primer Serum Spf 30 – Paula's Choice

Silkeslen hud och en fantastiskt bas – Smoothing Primer Serum Spf 30 från Paula's Choice är lätt primer vars konsistens påminner om serum. Primern, som innehåller tacksamma spf 30, verkar lugnande tack vare bland annat kamomill. Primer ger ett lätt airbrushed resultat och passar alla hudtyper.

ANNONS Här kan du läsa mer om och köpa Smoothing Primer Serum Spf 30.

primer med spf bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa veganska primer, The marshmellow primer – Nyx cosmetics

Lika yum-yum som namnet skvallrar om är The marshmellow primer från Nyx cosmetics. En mjukt vipsad formula med många sköna fördelar som lugnande extrakt för känsliga typer. Primern är också hundra procent vegansk. ANNONS Här kan du läsa mer och köpa primern.

Annons
vegansk primer nyx bäst i test primer
Bästa veganska primer, The marshmellow primer från Nyx cosmetics. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

BÄSTA PRIMER FÖR KÄNSLIG HY, HydraBlur Primer – Dermalogica

En återkommade primerfavorit som trots tuff konkurrens fortsätter att briljera. Förutom att sudda bort stora porer är primern en perfekt kompis för alla oss med ojämn hudton och irriterade, röda partier. Också otroligt återfuktande.

ANNONS Här hittar du primern.

bästa primer för känslig hud bäst i test primer
Klicka på bilden för att komma direkt till primern.

BÄSTA FÄRGKORRIGERANDE PRIMER, SOS PRIMER GREEN – CLARINS

SOS för alla röda kinder där ute! SOS primer green från Clarins är just precis, grön i sin ton för att snabbt kunna dämpa rodnad och ge en sammetslen och yta att stå på för din foundation. ANNONS Klicka här för att komma direkt till produkten.

Annons
färgkorrigerande primer röd hud bäst i test
Bästa färgkorrigerande primer, SOS Primer Green från Clarins. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

BÄSTA SILIKONFRIA PRIMER, PURE CANVAS PRIMER – LAURA MERCIER

Något för alla – så kan man snabbt sammanfatta Laura Merciers geniala Pure canvas primer-kollektion. Primers som kommer i fyra varianter, från maxat lystergivande till fluffigt fuktboostande. Och alla varianter är silikonfria och mjukt fylliga i sin formula. ANNONS Här hittar du produkten.

silikonfri primer bästa bäst i test
Bästa silikonfria primer, Pure canvas primer från Laura Mercier. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Läs också! Hitta din perfekta concealer. ELLE har listat årets bäst i test.

Annons

Vad är en primer?

Primer är underlaget efter din dagkräm som får efterföljande foundation, bb- och cc-cream eller tonade dagkräm att glida på ännu jämnare och dessutom få en längre hållbarhet under dagen och kvällen.

Vilken typ av primer ska jag välja?

Primers kommer i en allt större djungel av utförande – lystergivande, utjämnande, för att mattgöra, trolla med stora porer, ge fukt eller skydda mot UV-strålning.

En fetare hudtyp mår bäst av en mattgörande version av primer, en torrare kan kika lite extra efter oljebaserade och den rödflammiga en gröntonad version som plockar ned det röda ett snäpp.

varför ska man använda primer

Vilken primer är bäst?

Vilken primer som passar dig beror såklart på vilket resultat du vill åt. Lätt lyster, massor av fukt, en matt finish eller mindre synliga porer – det finns något för alla.

Annons

Silikoner verkar vara vanligt i primers, är det farligt?

Nej, silikoner är inte farligt! De har tvärtom en fantastisk förmåga att ge formulan till din primer den där silkeslena känslan och sömnlöst jämna ut hudstrukturen.

Det har under senare år förts en debatt om att den vanligt förekommande silikonen cyclopentasiloxane skulle vara dåligt för hälsan om det inandades, men det är under tester där man exponerats för mycket stora mängder av ämnet. Det är en försvinnande liten mängd silikoner i en primer som inte är farligt och inte heller tas upp av huden.

Vill man ändå undvika silikoner finns primers utan silikoner, som till exempel Laura Merciers ANNONS Pure canvas primer-serie.

primer bäst i test

Hur använder man primer?

Applicera alltid en primer efter din vanliga hudvårdsrutin, det vill säga efter serum och dagcrème och spf. En primer är alltså det första steget i din sminkrutin, efter att du lämnat hudvårdsrutinen.

Annons

Missa inte! Årets bästa foundation – ELLE har favoriterna!

Använd en mindre ärtas storlek – använder man för mycket produkt är det lätt att primerna "rullar" och blir till irriterande små korn på hudytan. Så tänk less is more när det kommer till applicering av primer.

BÄST I TEST Primer – TIDIGARE FAVORITER

applicera primer bäst i test

ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar tidigare favoriter – som fortfarande levererar toppresultat!

Bästa primer mot ålderstecken & rynkor – Anti aging primer, Dr.Barbara Sturm

Det bästa av två världar får man verkligen med Anti aging primer från Dr.Barbara Sturm. För lika mycket som den verkar som ett hudvårdande serum med stärkande antioxidanter och hylauronsyra, ser den till att ge din foundation 100 procentig trygghet att fästa ordentligt. ANNONS Läs fler recensioner och köp produkten här.

Annons
bäst i test primer anti age
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa återfuktande primer, Hyaluronic hydra primer – By Terry

Allt du behöver om du är en torr och stram hudtyp – Hyaluronic hydra primer från By Terry är maxad med fuktboostande hyaluron och känns som en mjuk hybrid av makeup och hudvård när den snabbt glider över hudytan för att ge den helt perfekt perfektion! ANNONS Klicka här för att komma till den återfuktande favoriten från By Terry.

återfuktande primer bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa utjämnande primer, Touche éclat blur primer – YSL

Lura ögat och få bästa fäste på din foundation – Touche éclat blur primer från YSL är en magisk oljebaserad primer-cocktail som både vårdar och ger mjukt och säkrat underlag för din foundation. Dryg som tusan, så avskräcks ej av priset då flaskan räcker en mindre evighet. Läs mer om produkten och köp den här. ANNONS Läs mer om favoriten här.

Annons
bästa utjämnande primer
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa glowprimer, Backstage Face and body primer – Dior

Som mjukt vispad grädde är fylliga Backstage Face and body primer från Dior. En liten pärla av denna krämiga primer både lugnar huden och ger den ett säkert grepp om din foundation. Kan med fördel även användas på hals och dekolletage, utan att den någonsin "rullar" sig. ANNONS Primern från Dior finns att köpa här.

bästa primer glow lätt täckning
Klicka på bilden för att komma direkt till favoriten.

Bästa primer i stift, Physicial filter primer spf 50 – Make The Make

När man vill att det ska gå kvickt och man vill se till att man har ett högt skydd mot skadlig UV-strålning – se inte längre än till Physical filter primer spf 50 från Make the make. Smart stift-format där du med några enkla drag över ansiktet har ett perfekt, slätt och UV-säkrat underlag innan din foundation. ANNONS Här kan du läsa mer om alla fina fördelar med primern.

bästa primer stift spf bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Imaxtree

Annons