Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Därför ger C-vitamin glow till din hudvård

C-vitamin, en sann superhjälte i ingredienssammanhang – lystergivande utjämnande och energigivande. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman guidar dig till hur och varför vitaminet är så bra i hudvård och om serum, kapslar, rengöring eller essence är ditt nya hudvårdsköp.
24 augusti, 2020

 

C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är en superhjälte och väl beprövad ingrediens i hudvårdsammanhang. Vi vet sedan tidigare att C-vitmin skyddar oss inifrån –  när vi äter antioxidanten i frukt och grönt stärker vi immunförsvaret och gör att det blir lättare att ta upp andra vitaminer och mineraler i kroppen.

backstage

Lyster för alla hudtyper med C-vitamin.

Vad gör C-vitamin för vår hud?

I crème, serum, kapsel eller toner hjälper den huden att skapa ett skydd mot föroreningar och fria radikaler, har effekt och jämnar ut hudtonen, samt ger sig i kast med fina linjer och yttorrhet. Den hjälper hela vår kollagensyntes, det vill säga boostar den struktur som bygger den fyllighet och spänst  vi har i huden, men som också avtar med åldern. Med andra ord är C-vitamin en hjälpande hand om man letar åldersförebyggande effekt.

Hur verkar den?

C-vitamin kommer i olika skepnader i hudvård. Den är en trixig ingrediens att formulera med – i kontakt med syre oxiderar nämligen vitaminet och blir snabbt verkningslöst. Så för kemister är den svår att laborera med och man bör därför välja ett varumärke som är erkänt där man lyckats att kapsla in och skydda vitaminet så att den får effekt huden.

På Inci-listan bör du kika efter L-ascorbic acid, som är den rena formen av C-vitamin eller derivat som magnesium ascorbyl phosphate. Hur hög koncentration C-vitamin produkten har är också värt att lägga märket till, ofta anges koncentrationen i procent. Mellan 15-20 procent är att leta efter om du vill ha effekt som blir synbar.

När ska jag använda C-vitaminprodukter?

C-vitaminprodukter kan användas varje dag, fördel dagtid då den är en sköld mot de fria radikaler vi möter i vårt dagliga liv. Men för att inte oxidera för snabbt är det viktigt att toppa produkten med ett UV-skydd.

Känsliga hudtyper kan reagera med irritation när man introducerar en C-vitaminprodukt i sin rutin. Precis som med retinol bör man fasa in den successivt, speciellt när man har en produkt med 15-20 procents C-vitamin-koncentration.

Vilken produkt ska jag välja?

Du hittar C-vitmin i produkter främst för ansiktet – den återfinns i allt från serum till essencer, kapslar och pulver, rengöring som micellärt vatten. Vilken du väljer är både fråga om smak och hudtyp. Börja lugnt med en mildare variant som rengöring eller essence och axa sedan upp till serum eller kapsel med hög koncentration.

Några av ELLEs favoriter:

1. Pixis primerolja

Pixis primer +C vit priming oil

Pixis  primer +C vit priming oil.

Pixis härligt energigivande primer +C vit priming oil är den perfekta underlaget om du behöver lite extra uppiggande effekt under din foundation. HÄr hittar du även gurkmeja och morotsolja för än mer lyster och glow under din bas.

Finns att köpa här (reklamlänk från Apprl)

2. Oles lystergivande bananserum

Ole Henriksens Banana bright vitamin C serum

Ole Henriksens Banana bright vitamin C serum är en härlix mix av fukt och lystergivande ingredienser.

Ole Henriksens Banana bright vitamin C serum är en underbar cocktail av 15 % C-vitamin och hög dos fuktgivande hyaluronsyra för en lyster och fuktboost i ett och samma serum.

Finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

 

3. Nuxe C-vitaminboost

Nuxe Crème prodigieuse boost energising priming concentrat

Nuxe Crème prodigieuse boost energising priming concentrate är en essence med energi.

Nuxe Crème prodigieuse boost energising priming concentrate är en essense att använda före serum – mindre dos av C-vitamin gör den perfekt för den som är en lite känsligare hudtyp, men vill åt de lystergivande egenskaperna.

Finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

4. Peter Thomas Roth lystergivande crème

Peter Thomas Roth underbart fluffiga Potent C Bright & Plump Moisturizer

Peter Thomas Roth Potent C Bright & Plump Moisturizer ger lyster och återfuktning.

Peter Thomas Roth underbart fluffiga Potent C Bright & Plump Moisturizer är en, just ja, potenet crème med 10 % dos C-vitamin för utjämnande och lystergivande effekt.

Finns att köpa här. (reklamlänk från Apprl)

5. Natura Bissés micellära rengöring

Natura Bissés C+C micellar cleaning water

Natura Bissés C+C micellar cleaning water rengör snällt och effektivt.

Natura Bissés C+C micellar cleaning water är något så fiffigt som en effektiv micellär rengöring med apelsinvatten – här ger det mer en vårdande och lystergivande effekt på huden. En mild och snälll produkt, helt enkelt.

Finns att köpa här. 

6. Sundays Rileys uppljusande serum

Sunday Rileys CEO rapid flash brightening serum

Sunday Rileys CEO rapid flash brightening serum har hög koncentration C-vitamin.

Sunday Rileys CEO rapid flash brightening serum är ett kraftfullt serum med 15 procent THD-askorbat (derivat av C-vitamin) för den som letar en verklig dunderkur för lyster och utjämnande effekt.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Apprl)

7. Oskias vitaminkapslar

Oskias Super C smart nutrient Beauty Capsules

Oskias Super C smart nutrient Beauty Capsules är kapslar för huden, en om dagen.

Oskias Super C smart nutrient Beauty Capsules är kapslar med olja med C-vitamin och E-vitamin som ska verka utjämnande, minska pigmentförändringar och ökar lystern i huden. En om dagen, fast på huden istället för att äta upp den.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Apprl)

LÄS MER:

De bästa hudvårdsingredienserna om du lider av akne

7 anledningar till att använda en syrapeeling

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: