Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Allt om C-vitamin – och bästa produkterna för glow i ansiktet

09 sep, 2022 
c vitamin hudvård bästa produketer
C-vitamin, en sann superhjälte i ingredienssammanhang – lystergivande, utjämnande och energigivande. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman guidar dig till hur och varför vitaminet är så bra i hudvård och om serum, kapslar, rengöring eller essence är ditt nya hudvårdsköp.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är en superhjälte och väl beprövad ingrediens i hudvårdsammanhang. Vi vet sedan tidigare att C-vitmin skyddar oss inifrån – när vi äter antioxidanten i frukt och grönt stärker vi immunförsvaret och gör att det blir lättare att ta upp andra vitaminer och mineraler i kroppen. Men C-vitamin är också ett riktigt guldkorn i din hudvård! Här förklarar vi varför – längre ner hittar du också bästa produkterna som får huden att stråla!

Topplistan – favoriterna med C-vitamin:

Längre ner hittar du mer utförliga recensioner om produkterna.

vad är c vitamin bra för

Vad är C-vitamin bra för?

C-vitamin har mängder med fördelar. Dels förbättrar c-vitamin hudens struktur och motverkar pigmentfläckar och dels skyddar c-vitamin mot fria radikaler. Den direkta effekten av c-vitamin är ett fantastiskt glow och lyster!

Annons

Vad gör C-vitamin?

I kräm, serum, kapsel eller toner hjälper den huden att skapa ett skydd mot föroreningar och fria radikaler, har effekt och jämnar ut hudtonen, samt ger sig i kast med fina linjer och yttorrhet. Den hjälper hela vår kollagenproduktion, det vill säga boostar den struktur som bygger den fyllighet och spänst vi har i huden, men som också avtar med åldern. Med andra ord är C-vitamin en hjälpande hand om man letar åldersförebyggande effekt.

så får du glow c vitamin
Gregory Scaffidi

Hur mycket C-vitamin ska man få i sig per dag?

Pratar man om det C-vitamin vi får i oss när vi äter till exempel frukt och grönsaker rekommenderar livsmedelsverket att vuxna ska ha ett intag på 75 milligram per dag. När det kommer till hudvård finns det flera olika typer av produkter som innehåller C-vitamin: rengöring, serum, toner, ansiktsmasker. Valmöjligheterna är oändliga.

Annons

Missa inte! Allt om hårvitaminer – och vitaminerna som verkligen gör skillnad.

C-vitamin i hudvård – hur fungerar det?

C-vitamin kommer i olika skepnader i hudvård. Den är en trixig ingrediens att formulera med – i kontakt med syre oxiderar nämligen vitaminet och blir snabbt verkningslöst. Så för kemister är den svår att laborera med och man bör därför välja ett varumärke som är erkänt där man lyckats att kapsla in och skydda vitaminet så att den får effekt huden.

På INCI-listan bör du kika efter L-ascorbic acid, som är den rena formen av C-vitamin eller derivat som magnesium ascorbyl phosphate. Hur hög koncentration C-vitamin produkten har är också värt att lägga märket till, ofta anges koncentrationen i procent. Mellan 15-20 procent är att leta efter om du vill ha effekt som blir synbar.

c vitamin varför bra för lyster

När ska jag använda C-vitaminprodukter?

C-vitaminprodukter kan användas varje dag, fördel dagtid då den är en sköld mot de fria radikaler vi möter i vårt dagliga liv.

Annons

Känsliga hudtyper kan reagera med irritation när man introducerar en C-vitaminprodukt i sin rutin. Precis som med retinol bör man fasa in den successivt, speciellt när man har en produkt med 15-20 procents C-vitamin-koncentration.

Vilken produkt ska jag välja?

Du hittar C-vitmin i produkter främst för ansiktet – den återfinns i allt från serum till essencer, kapslar och pulver, rengöring som micellärt vatten. Vilken du väljer är både fråga om smak och hudtyp. Nedan listar vi favoriterna i alla kategorier!

LÄS MER: Vill du se en direkt effekt med massor av lyster? Då är highlighter din bästa vän. ELLE har samlat favoriterna – från budget till lyx.

Bästa produkterna med C-vitamin – ELLE har hela topplistan

Serum, kräm, rengöring... Utbudet av produkter med C-vitamin är enormt. Här är några av favoriterna i vardera kategori.

Bästa rengöring med C-vitamin, Truth Juice Daily Cleanser – Ole Henriksen

Rengör, exfolierar – och lämnar en magnifik lyster! Truth Juice Daily Cleanser från danska glowgurun Ole Henriksen är en härlig gelrengöring som på några sekunder städar bort minsta tillstymmelse till smuts på huden. Rengöringen innehåller också PHA-syra, en mild exfoliering för alla hudtyper, som peelar försiktigt.

Annons

Truth Juice Daily Cleanser hittar du här (reklamlänk).

rengöring c vitamin ole henriksen
Bästa rengöring med c-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Årets bästa ansiktsrengöring för alla hudtyper – ELLE har samlat favoriterna.

Bästa prisvärda C-vitamin serum, SkinActiveVitamin C Glow Boost Serum – Garnier

Garnier har gjort ett ordentligt lyft och storsatsar bland annat på produkter med populära C-vitamin. I SkinActiveVitamin C Glow Boost Serum finns även niacinamid som har fin effekt på stora porer, samt en liten mängd BHA-syra som gör underverk för bland annat plitor och oljig hud. Det lätta serumet (som inte får plånboken att eka tomt) sjunker in snabbt i huden och ger lyxig glow.

Annons

SkinActive Vitamin C Glow Boost Serum från Garnier hittar du här (reklamlänk).

garnier c vitamin serum bäst i test
Bästa serum med C-vitamin från Garnier. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa essence med c-vitamin, Valo Noric-C Glow Boost Essence – Lumene

Valo Noric-C Glow Boost Essence har blivit en favorit i många badrum – med all rätt. Den otroligt prisvärda essencen trollar fram fantastisk lyster och återfuktar fint. En sann törstsläckare som direkt väcker huden!

Här kan du läsa mer om produkten (reklamlänk).

Bästa essence med c-vitamin, Valo Noric-C Glow Boost Essence – Lumene
Bästa essence med c-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Läs mer om essence! ELLE har samlat årets favoriter

Annons

Bästa serum med c-vitamin, C15 Super Booster – Paula's Choice

I Paula's Choice superprodukt C15 Super Booster finns hela 15 procent C-vitamin, som tillsammans med ferulinsyra (även känd som ferulic acid) och E-vitamin skyddar huden mot fria radikaler, slätar ut fina linjer och ger huden härlig spänst. Det otroligt dryga serumet gör magi, med bara två droppar!

Här kan du läsa mer recensioner om C15 Super Booster (reklamlänk).

serum med c vitamin lyster glow bästa serum för glow
Bästa serum med C-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa serum med C-vitamin budget, Glow Vitamin C Booster – Aco

ACOs senaste nyhet Glow Vitamin C Booster är ett prisvärt serum med C-vitamin, hyaluronsyra och det exfolierande enzymet papain. Tillsammans bildar de tre musketörerna ett suveränt serum som direkt ger en len och plumpad hud med fin lyster. Långsiktigt jobbar serumet också med att minska pigmentfläckar och jämna ut hudtonen.

Annons

Läs mer om Glow Vitamin C Booster (reklamlänk).

aco serum glow lyster budget hudvård
Bästa serum budget med C-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

LÄS MER: Hitta ditt bästa serum. I ELLEs stora bäst i test listar vi vinnarna i alla kategorier!

SERUM MED VITAMIN C, SUPER C SERUM – VERSO

När Verso kommer med nyheter stannar hela beautyvärlden – och bara den senaste månaden har märket lanserat tre nya hudfavoriter. Nya Super C Serum med Tetrahexyldecyl Ascorbate (oljelöslig form av C-vitamin) är ett magnifikt krämserum som inte bara återfuktar otroligt, utan också ger en lätt lyster och långsiktigt jobbar för att ge en jämnare hudtyp och stärka huden.

Annons

Här hittar du serumet (reklamlänk).

verso c vitamin bäst i test bästa
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa serum anti age med c-vitamin, Capture Youth Glow Booster Serum – Dior

Gyllene droppar i en glammig förpackning – Capture Youth Glow Booster Serum från Dior osar lyx och levererar också ett extra pampigt resultat. Det lätta serumet innehåller bland annat kakadu-plommon (även kallat murunga eller gubinge), som är känd för sin höga koncentration av C-vitamin. Serumet gör susen för fina linjer och tar direkt ansiktet från glåmigt till glammigt. Serumet kostar en slant, men den generösa mängden i kombination med hur dryg produkten är, gör att det inte svider lika mycket i plånboken.

Annons

Capture Youth Glow Booster Serum hittar du här (reklamlänk).

Bästa serum anti age med c-vitamin
Bästa C-vitamin serum för åldrad hud. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa ansiktsolja med C-Vitamin, C.E.O. Glow Vitamin C Face Oil – Sunday Riley

Hallonfröjolja som första ingrediens, följt av bland annat jojobaolja, grukmeja, ingefära, Tetrahexyldecyl Ascorbate (C-vitamin) och granatäppelolja gör denna ansiktsolja till en superb hudvårdscocktail med beroendeframkallande resultat. Huden får direkt klädsamt glow (utan att varken se, eller kännas fet), blir mjuk, klar och fullkomligt strålar! C.E.O. Glow Vitamin C Face Oil är också jättefin att blanda ut med foundation om du vill ha lätt täckning, men massor av lyster.

Annons

C.E.O. Glow Vitamin C (reklamlänk)Face Oil finns att köpa här i Sverige (reklamlänk).

sunday riley olja c vitamin lyster glow oil
Bästa ansiktsolja med C-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa ansiktskräm med C-vitamin, BioLumin-C Gel Moisturizer – Dermalogica

Önskar du en lättare kräm för ditt ansikte, som med det sagt varken snålar med fukt eller lyster är BioLumin-C Gel Moisturizer från Dermalogica produkten att sträcka dig efter. Den lätt ljusgula gelkrämen med bland annat C-vitamin, squalen och hyaluronsyra ger direkt ett klart och fin resultat och svalkar samtidigt ansiktet. Dessutom har gelkrämen en fin effekt på stora porer!

Annons

BioLumin-C Gel Moisturizer hittar du här (reklamlänk).

Bästa ansiktskräm med C-vitamin lyster glow ansiktskräm bäst i test
Bästa ansiktskräm med C-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa återfuktande ansiktskräm med C-vitamin, Potent C Bright&Plump Moisturizer – Peter Thomas Roth

Peter Thomas Roth underbart fluffiga Potent C Bright & Plump Moisturizer är precis som namnet tyder, en kraftfull kräm med 10 procent dos C-vitamin för utjämnande och lystergivande effekt. Slurp sa den fuktfattiga huden!

Klicka här för att komma direkt till Potent C Bright&Plump Moisturizer (reklamlänk).

ansiktskräm återfuktande glow lyster peter thomas roth
Bästa återfuktande ansiktskräm med C-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa kapslar med C-vitamin, Vitamin C Serum Capsules – Exuviance

Vitamin C Serum Capsule är smarta serumkapslar med 20 procent vitamin C. Kapslarna har många fina fördelar och verkar bland annat kollagenstimulerande, ger en jämnare hudton och plumpar huden.

Annons

Här kan du läsa mer om hur du använder Vitamin C Serum Capsule (reklamlänk).

Bästa ögonmask med C-vitamin, BeautifEYE Eye Patches – Pixi Beauty

BeautifEYE eye patches finns i flera varianter, men maskerna med c-vitamin ligger höst upp på topplistan! Hydrogel-maskerna är dränkta i serum som innehåller bland annat c-vitamin, ginseng och lakritsrot som alla fokuserar på att ge lyster och dämpa svullnad. Direkt vid applicering kan maskerna glida något på grund av den generösa mängden serum. Men så fort en del av serumet absorberats in i huden, sitter maskerna perfekt!

Annons

BeautifEYE Eye Patches hittar du här (reklamlänk).

pixi ögonmask bäst i test lyster mörka ringar
Bästa ögonmask med C-vitamin. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Har du problem med mörka ringar under ögonen? Här är produkterna som gör underverk!

Foto: Imaxtree

ELLE Beauty: Allt du vill veta om C-vitaminBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om C-vitamin

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons