Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Beautyredaktören utser årets bästa serum 2021

bästa serum 2021

Scrolla ner och se hela topplistan över bästa serum 2021!

Serum för ansiktet – den mest effektiva sättet att boosta din hudvårdsrutin och ge dig i kast med att lindra allt från torrhet, till att sudda pigmentförändringar och stora porer. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman listar årets bästa serum för ansiktet.
18 januari, 2021
0:58

Efter reklamen: Sex steg till en perfekt bas

(0:58)

Serum – det där absolut extra allt för din hudvårdsrutin och produkten som verkligen kan göra skillnad och hjälpa till att lösa specifika hudproblem. En hudvårdsprodukt inget badrumsskåp borde stå utan och även produkten som kan användas till att lösa specifika hudvårdsdilemman.

Vad är serum och hur fungerar det?

Serum är en högeffektiv hudvårdsprodukt, generellt i lättare textur än en crème. De har större andel effektiva ingredienser och högre andel aktiva ingredienser än någon annan typ av hudvårdsprodukt. Konsistensen är oftare lättare och formulan späckad med aktiva ingredienser som penetrerar längre ned i hudlagren (dermis) där de ger allra största effekt.

Hur använder man serum?

Serum används efter rengöring och toner/essence och INNAN crème.

Varför ska man använda serum?

Se serumet som crèmens bästa vän – det kompletterar crèmen och får även efterföljande ingredienser och produkter att verka bättre. och eftersom serumets uppsättning av ingredienser och formula har tagits fram för att kunna penetrera längre ned i hudlagren så har ett serum allra mest effekt på specifika hudproblem och främjar hudhälsan.

Hur applicerar man serum?

Massera gärna in ditt serum så att det har allra bästa effekt och verkan.

Vilket serum passar mig?

Välj serum utefter "hudvårdsdilemma", det vill säga vilken typ av problem du vill lösa. Just serum är den allra enklaste produkten att skräddarsy in i din hudvårdsrutin. Välj till exempel ett C-vitamin-baserat serum om du letar lyster för huden, eller ett retinol-baserat serum om du vill ge dig i kast med glåmighet och fina linjer.

I artikeln hittar du årets bästa serum för alla hudtyper och längst ner finns ett urval fuktserum som Carin Hellman har listat som bäst i test!

BANANA BRIGHT SERUM FRÅN OLE HENRIKSEN – BÄSTA SERUM FÖR LYSTER

Så mycket lystergivande effekt i en och samma pumpflaska – Ole Henriksens Truth Banana Bright Vitamin C Serum är lyster deluxe för att oss som vill ha glow. En sann dunderkur med både C-vitamin och PHA-syra som båda arbetar på att ge huden en klar lysterboost. Läs fler recensioner och köp serumet här (reklamlänk från Adtraction).

ESTÉE LAUDER PERFECTIONIST CP+R-SERUM– BÄSTA SERUM FÖR MOGEN HY

En riktig lyxkur där allt fokus ligger på att boosta och åldersförebygga – Estée Lauder Perfectionist CP+R-serum är bästa serum med anti-age-effekt då det fokuserar på att "plumpa" huden och ge sig i kast med fina linjer. Mjukaste huden kommer också som en liten bonus på hudvårdsposten. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk från Adtraction)

Submersive Serum Paradoxe, Beauté pacifique – Bästa återfuktande serum

Redan en kulklassiker och bästsäljare – Beaute Pacifiques Submersive Serum Paradoxe är inte bara ett fenomenalt serum för att fylla på fuktdepåerna. Fyllig formula som verkligen bäddar in huden i mjukhet – men också fantastisk för en känslig hudtyp med rodnad eller en hud i allmänt uppror. Har du en gång provat – ja, du vill du förmodligen aldrig vara utan det. Läs fler recensioner och köp serumet här (reklamlänk från Adtraction).

OPTIC LIGHT BRIGHTENING SERUM, EXUVIANCE – BÄSTA SERUM MOT PIGMENTFLÄCKAR

Pigmentfläckar är trixigt att ge sig i kast med, men Exuviance Optilight Brightening Serum – arbetar både på befintliga fläckar för att jämna ut dem och arbetar även för att fler inte ska uppkomma. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk från Adtraction)

Pore control, Clarins – Bästa serum mot stora porer

Lite av ett trollspö i serum-form – här får man verkligen så många goda egenskaper i ett och samma serum. Clarins Pore control kombinerar nämligen en mild syra som "rensar" i porerna och verkar lätt porsammandragande. Det i kombination med optiska filter, som även har mattgörande effekt blir detta en dröm för den fetare hudtypen. Läs fler recensioner och köp serumet här (reklamlänk från Adtraction).

Supernova serum, Joanna Vargas – Bästa serum med retinol

Ett riktigt lyxtreat som levererar deluxe – Joanna Vargas Supernova Serum är ett retinol (A-vitamin) baserat serum som verkligen ser reultat på fina linjer och allmän glåmighet. Lyckas också kombinera det med fettsyror, vilket gör att det också känns återfuktande. Läs fler recensioner och köp serumet här (reklamlänk från Apprl).

Plump filler från Dior – Bästa serum med anti-age-effekt

När man behöver fylla på depåerna av hyaluronsyra, som fungerar som hudens kroppsegna "filler" – då är Dior Capture Youth Plump Filler en sann vän. Ger så oerhört mjuk och boostad hy, både direkt men även på sikt. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk från Adtraction)

Sensitive facial oil serum, Emma S – bästa budgetserum för känslig hy

Ett ljuvligt oljebaserat och parfymfritt serum som är en sann räddare i nöden när huden känns torr, kliig och allmän obalans är Sensitive Facial Oil Serum från Emma S. Det är baserat på olja från bland annat ängkrasse och raps, känt för att ge huden lugn och dämpa rodnad. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk från Adtraction)

Varför är hyaluronsyra så bra i serum? Beautyexperten Carin Hellman reder ut!

Hyaluronsyra – alla hudtypers bästa vän när det kommer till att fuktboosta. Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne, som egentligen inte är en syra utan en slags sockerart och fungerar som en riktig törstsläckare i huden. I våra kroppar binder hyaluron vatten och hjälper till att ”smörja” mellan fibrer, kollagen och elastin. På så sätt hjälper den till att hålla huden elastisk och ”fyllig”.

Med åren minskar produktionen av hyaluronsyra, därav kan huden upplevas torrare ju äldre man blir. Hyaluronmolekylen är även känslig för UV-ljus och fria radikaler och bryts snabbt ner av UV-ljus som bidrar till solskador.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om retinol (och bästa produkterna!)

VAD ÄR HYALURONSYRA OCH VAD ÄR DET BRA FÖR?

Hyaluronsyra, också förkortat HA (hyaluronic acid) , är dock inte alls någon syra – det är i själva verket en sockerart vi har naturligt i kroppen. I kroppen fungerar hyaluron som ett smörjmedel för leder och muskler, och är även en stöttepelare och ett fyllnadsmaterial i hudens raffinerade nätverk av elastin och kollagen.

Hyaluronsyra framställs i dag syntetiskt i laboratorium eller utvinns naturligt från till exempel potatis (om man använder sig av en naturligt baserad, kosmetisk produkt) och återfinns i en rad kosmetiska produkter – toners, crème, rengöring och serum. Som kroppseget ämne är det en ”snäll” ingrediens som sällan ger reaktioner och fungerar för alla hudtyper – tålig som känslig.

LÄS MER: Allt du behöver veta om AHA, BHA & PHA-syra – stor guide till din hudhjälte

HUR HJÄLPER HYALURONSYRA MOT TORR HY?

Av allt hyaluron vi har naturligt i kroppen återfinns drygt femtio procent just i huden. Där skapar hyaluron en geléliknande konsistens och fungerar som en form av utfyllnadsmedel – det ger huden en mer fyllig, slät och mjuk struktur. Är depåerna med hyaluronsyra i huden låga blir den lätta stram, torr och allmänt glåmig – molekylen ser nämligen till att hålla fuktbalansen på en jämn nivå och främjar även cellförnyelsen.

FUNGERAR VERKLIGEN HYALURONSYRA?

Som med mycket annat i vår hud avtar den naturliga produktionen av hylauron med åldern, redan från 25 års ålder börjar produktionen gå ner. Men tack vare sin fuktbindande effekt är den också en av våra mest populära ingredienser i hudvårdssammanhang och går enkelt att addera genom sin hudvårdstutin, oavsett vilken ålder man har.

Det finns ett stort vetenskapligt stöd för att hyaluronsyra i kosmetik verkligen har effekt. Eftersom det är ett kroppseget ämne kan i princip alla hudtyper tolerera ingrediensen och den framställs både syntetiskt och naturligt och återfinns därför även i många ekologiska och naturligt framställda produkter.

LÄS OCKSÅ: Årets bästa fuktmasker som räddar torr hy

I VILKA PRODUKTER HITTAR MAN HYALURONSYRA?

Man skiljer på stormolekylär och småmolekylär hyaluron – den förstnämnda återfinns ofta i kosmetika som läppglans och lägger sig som en återfuktande ”film” på huden, medan de mindre molekylerna återfinns i hudvården, som serum, mister och crème, där den kan ta sig ner i utrymmen mellan hudcellerna och återfukta, med härligt fyllig persikoeffekt.

VILKA FUKTSERUM MED HYALURONSYRA ÄR BÄST MOT TORR HY?

Som serum är det den perfekta fuktboosten som blir som ett extra mjukgörande ”lager” innan en mjuk och härlig dag- eller nattcrème. ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar årets bästa fuktserum – från budget till lyx!

LÄS MER: Ansiktsskrubb med korn – årets bästa produkter i alla priskategorier

BÄSTA ÅTERFUKTANDE SERUM MOT FINA LINJER – HYDRA-HYAL, FILORGA

Plump it up deluxe med Filorgas Hydra-hyal – mer fuktboost och hyaluron kan du knappast hitta. En riktigt lyxig dunderkur om du är torr och fnasig, vintertorr och trött! Läs fler recensioner och köp serumet här (reklamlänk från Adtraction).

2. BÄSTA REPARERANDE FUKTSERUM – MOIST BOOST SERUM, LERNBERGER STAFSING

Pepprad med så mycket gott för att fylla på varenda fuktdepå är Lernberger Stafsings Moisture Boost Serum. Toppen även på en känslig hy, späckad med hyaluron och polysackarider som både lugnar och reparerar huden under kalla vintertider. Läs fler recensioner och köp serumet här (reklamlänk från Adtraction).

3. BÄSTA ÅTERFUKTANDE SERUM FÖR MOGEN HY – EXTRA FIRMING PHYTO SERUM, CLARINS

Å, denna mumma för en 40+ hy som känner sig stram, men ändå vill bli uppstramad. För i Clarins Extra Firming Phyto Serum hittar man en rad lätt ”lyftande” ingredienser som quinoa-extrakt och extrakt av vit lupin, tillsammans med underbart fuktgivande hyaluron. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk från Adtraction)

4. BÄSTA FUKTGIVANDE SERUM FÖR BOOST – HYDR8 B5 INTENSE, MEDIK8

Den midnattsblå Hydr8 B5 Intense från Medik8 är en riktig skjuts till fuktdepåerna. Det är ett fylligt och garanterat fuktboostande serum där bara några droppar under dag- eller nattcrème snabbt ger effekt på torr och trött vinterhy, Läs mer om serumet och köp det här. (reklamlänk från Adtraction)

5. BÄSTA FUKTSERUM FÖR KÄNSLIG HY – PHOTO CORRECTIVE, SKINCEAUTICALS

Här har ni lite grön magi på flaska, en sann livräddare när huden helt slagit bakut. För Skinceuticals Phyto Corrective är som ett läkande plåster på röd, torr och irriterad hy och även läkande om man tampas med blemmor och fet hy (som faktiskt också behöver fukt!). Läs fler recensioner och köp här.

6. BÄSTA EKOLOGISKA FUKTSERUM – AGE CONTROL SERUM, ESTELLE & THILD

Vill man välja naturligt och certifierat ekologiskt är Estelle & Thilds Age Control Serum en absolut favorit! Här har man komponerat en underbar brygd av anti age-ingredienser som mikroalger och hyaluronsyra i ett och samma serum. Läs fler recensioner och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

7. BÄSTA SERUM MOT STORA PORER OCH YTTORR HY – HYAL REYOUTH AMPOULE, DR.CEURACLE

Hyal Reyouth Ampoule från Dr.Ceuracle ser ut som ett litet glas vatten och är just, en verklig törstsläckare för huden. Pepprad med hyaluron är dess geléaktiga och underbart återfuktande formula även bostad med stärkande B-vitamin. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk från Apprl)

Hyal reyouth ampoule serum, Dr.Ceuracle

Hyal Reyouth Ampoule från Dr Ceuracle. Klicka på bilden och kom till serumet.

8. BÄSTA FUKTSERUM BUDGET– FIRST CONCENTRATE SERUM, SKINCITY

Skincity lanserade nyligen sin egen hudvårdslinje och i den hittar vi First Concentrate –ett serum späckat med hudmumma som porförminskade niacinamide i kombination med hyaluronsyra. Läs fler recensioner och köp serumet här. (reklamlänk från Apprl)

Skin city First concentrate Serum

First Concentrate Serum, Skincity – bästa fuktserum budget. Klicka på bilden och kom direkt till serumet.

LÄS ÄVEN:

Allt du behöver veta om hypade gua sha – och hur du använder den

Missa inte

Så blir du av med pigmentfläckar i ansiktet

Årets 12 hetaste beautytrender 2021