Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testSkönhetstipsHudvårdHårvård

Steg för steg: så använder du dina hudvårdsprodukter rätt

16 jan, 2023 
skapa den perfekta hudvårdsrutinen
Dubbelrengöring, serum, ansiktsolja och en återfuktande kräm... Hudvårdsrutinen kan göras hur lång som helst, men kan också bestå av endast tre produkter. Här är hudvårdsguiden som visar steg för steg hur du ska använda produkterna.
Annons

Hudvård är innovativt, spännande och roligt, men kan också kännas övermäktigt och komplicerat om man är ny i området! Vad gör till exempel ett serum och varför ska man tvätta ansiktet två gånger?

Ska du följa den koreanska rutinen består din hudvård av tio steg, men det är såklart inget måste. Vad du däremot aldrig ska utesluta från din hudvårdsrutin är en bra rengöring, dag-och nattkräm och solskyddsfaktor. Oavsett hur många produkter du använder finns ett smart knep att utgår från: När du applicerar dina hudvårdsprodukter ska produkterna appliceras efter konsistens, med lättast först.

hudvårdsrutin steg för steg guide

Hudvårdsrutin: steg för steg hudvård

Här är den ultimata hudvårdsguiden och steg för steg hur du ska tänka kring appliceringen. Kom ihåg! Hudvård behöver inte vara dyrt för att vara bra. ELLE har samlat årets bästa hudvård budget.

Annons

Hudvårdsrutin: Oljebaserad ansiktsrengöring

En bra ansiktsrutin börjar alltid med rengöring! Du kanske har hört talas om double cleansing, eller dubbelrengöring som det också heter? Det går ut på att rengöra huden i två steg. Den första rengöringen är en oljebaserad rengöring som städar undan makeup och solskydd.

Oljerengöring, Smoothness Hydrating Cleansing Oil – BareMinerals

Smoothness hydrating cleansing oil är en återfuktande rengöring som effektivt tar bort all makeup – även vattenfast. Rengöringen är otroligt dryg och lättarbetad och får en mjölkig konsistens när den masseras in i huden tillsammans med vatten.

Smoothness hydrating cleansing oil
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Ansiktsrengöring

Upprepa ansiktsrengöringen, men nu med en vattenbaserad rengöring. Att tvätta ansiktet två gånger gör att huden rengörs på djupet och tar bort alla spår av makeup och orenheter.

Annons

ANSIKTSRENGÖRING, SIMPLY CLEAN GEL – SKINCEAUTICALS

Har du problem med fet panna och knottriga kinder kommer Simply clean gel att bli din bästa vän. Gelrengöringen har exfolierande egenskaper men verkar också lugnande och återfuktande tack vare kamomill, kokos och aloe vera.

simply clean skinceauticlas
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Toner

Toner, eller ansiktsvatten som produkten också kallas, har flera bra egenskaper. Dels återställer en toner ph-balansen i huden och dels verkar den mjukgörande. Det finns också flera varianter av toner. En del är lätt exfoliernade och rengör och andra fokuserar på att mata huden med massor av fukt.

Annons

Återfuktande toner, Supple preparation facial toner – Klairs

Supple preparation facial toner är en vegansk toner som återfuktar huden fantastiskt. Den lätta vätskan klappas in i huden och ger direkt en mjuk känsla till ansiktet.

klairs toner
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Essence

Vad är då skillnaden mellan toner och essence? Produkterna påminner mycket om varandra, men essence är i regel ofta något tjockare i konsistensen och innehåller massor av fukt. Essence förbereder också huden för den kommande produkten, serum, och gör att huden bättre kan njuta av alla härliga egenskaper ett serum erbjuder.

Annons

LÄS MER: Glöm inte att ta hand om huden på kroppen! Här är tipsen som tar bort knottror på armar och lår.

Återfuktande essence, Vegan kombucha tea essence – Dr. Ceuracle

Vegan kombucha tea essence har blivit en favorit för många och ett måste i rutinen. Produkten innehåller bland annat kombucha och B-vitamin som båda har återfuktande egenskaper. Och wow, resultatet får även essence-skeptikern att tappa hakan! Torrhetsrynkor försvinner på några dagar och huden blir mjuk, klar och fantastiskt följsam.

Vegan kombucha tea essence från dr ceuracle
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Serum

Här kommer hudvårdens guldkorn! Serum finns i mängder av olika varianter. En del fokuserar bara på fukt och lyster, medan andra reducerar hyperpigmenteringar och rynkor. Serum består av små, små molekyler som kan jobba längre ner i huden. Det fina med serum är att du kan anpassa precis efter din huds behov och dessutom kan du använda flera serum ihop (se bara till att ingredienserna inte krockar).

Annons

Lystergivande serum, The Glow Serum – Mantle

Gyllene droppar och en strålande hud! The glow serum innehåller bakuchiol och cbd som utvinns från hampaplantan. Huden får fantastisk, naturlig glow som lyser igenom under makeup.

the glow serum hello mantle
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Ansiktsolja

Det råder lite delade meningar om när man faktiskt ska använda ansiktsolja. En del väljer att använda ansiktsolja istället för serum, en del väljer att lägga ansiktsolja efter ansiktskräm och en del väljer att använda det enbart på natten. Det finns inget rätt eller fel – det gäller bara att hitta vad som passar dig bäst.

Annons

Ansiktsolja för natten, Midnight recovery concentrate – Kiehl's

Midnight recovery concentrate gör magi – bara över en natt. Två till tre droppar räcker för att huden ska bli ordentligt återfuktad och kännas mjuk och följsam. På sikt minskar även torrhetsrynkor och rodnad kring näsan.

Midnight recovery concentrate
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Ögonkräm

En ögonkräm är anpassad för den tunna och känsliga huden under ögonen och finns i flera varianter, beroende på vilket behov du behöver. Behöver du fukt för att fylla ut fina linjer eller upplever du att du har mörka ringar under ögonen?

Annons

Ögonkräm för känslig hud, Toleriane ultra eye – La roche posay

Toleriane ultra eye är en snäll ögonkräm anpassad för alla hudtyper – även känslig hud. Ögonkrämen fokuserar på att återfukta ögonområdet och är fantastisk för att dämpa svullnad. Huden känns klar och fina linjer blir betydligt mindre framträdande.

Toleriane ultra eye från la roche posay
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Dag- och nattkräm

En bra dagkräm på morgonen och nattkräm på kvällen är ett måste för att huden ska var i balans. Ansiktskrämen stärker hudbarriären, återfuktar och låser in de produkterna du använt innan i din hudvårdsrutin. Och precis som med de andra produkterna i hudvårdsrutinen, kan du anpassa din ansiktskräm precis efter din hudtyp och behov.

Annons

Stärkande hudkräm, Cera repair barrier cream – Biotherm

Cera repair barrier cream är en superb nyhet och perfekt kräm när klimatet bli kallare och huden behöver ett extra förstärkning på fuktfronten. Den tjocka krämen stärker hudbarriären och återfuktar fantastiskt.

Cera repair barrier cream
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hudvårdsrutin: Solskyddsfaktor

Det är viktigt att skydda huden mot solen starka strålar – oavsett årstid! Vintertid kan ofta en dagkräm med spf räcka, men vår och sommar (eller utlandssemester) är en riktig solskyddsfaktor ett måste. Ansikte, läppar och kropp – här kan du läsa mer om årets bästa solsksydd!

Annons

Solskyddsfaktor till ansiktet, Sun Dry Touch Sun Care Face Cream Spf30 – Clarins

Sun dry touch sun care face cream spf 30 har samma återfuktande egenskaper som en dagkräm och känns inte kladdig eller blank på huden.

Sun dry touch sun care face cream spf 30
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

I vilka steg använder man hudvård?

En hudvårdsrutin kan göras hur lång, eller hur kort som helst. Den koreanska hudvårdsrutinen är till exempel 11 steg. Men det viktigaste du inte får glömma i din hudvårdsrutin är:

  • Ansiktsrengöring
  • Serum
  • Fuktkräm
  • Solskyddsfaktor

Vilken hudvård är bra att ha?

Det viktigaste när det kommer till din hud är att anpassa efter din hudtyp – och tänk på att inte skada hudens barriär. I en intervju med ELLE berättar hudforskaren Dr. Nancy Ilaya att "Den främsta anledningen till att hudbarriären skadas är på grund av miljön och vår omgivning. När vi till exempel går från kallt ute till varmt inne måste huden hela tiden reglera sig, vilket den gör genom att den dunstar mer eller mindre vatten."

Annons

Men även överdriven exfoliering och för starka ingredienser kan påverka huden negativt. Men glöm inte heller att det är bra att minst en gång i veckan exfoliera ansiktet för att bli av med döda hudceller och fuktboosta huden med hjälp av en ansiktsmask.

Foto: TT

Allt du vill veta om: SPFBrand logo
Allt du vill veta om: SPF
Annons