Artikeln innehåller reklamlänkar

Steg för steg: så använder du dina hudvårdsprodukter rätt

skapa den perfekta hudvårdsrutinen

Dubbelrengöring, serum, ansiktsolja och en återfuktande kräm... Hudvårdsrutinen kan göras hur lång som helst, men kan också bestå av endast tre produkter. Här är hudvårdsguiden som visar steg för steg hur du ska använda produkterna.
16 januari, 2023

Hudvård är innovativt, spännande och roligt, men kan också kännas övermäktigt och komplicerat om man är ny i området! Vad gör till exempel ett serum och varför ska man tvätta ansiktet två gånger?

Ska du följa den koreanska rutinen består din hudvård av tio steg, men det är såklart inget måste. Vad du däremot aldrig ska utesluta från din hudvårdsrutin är en bra rengöring, dag-och nattkräm och solskyddsfaktor. Oavsett hur många produkter du använder finns ett smart knep att utgår från: När du applicerar dina hudvårdsprodukter ska produkterna appliceras efter konsistens, med lättast först.

Hudvårdsrutin: steg för steg hudvård

Här är den ultimata hudvårdsguiden och steg för steg hur du ska tänka kring appliceringen. Kom ihåg! Hudvård behöver inte vara dyrt för att vara bra. ELLE har samlat årets bästa hudvård budget.

Hudvårdsrutin: Oljebaserad ansiktsrengöring

En bra ansiktsrutin börjar alltid med rengöring! Du kanske har hört talas om double cleansing, eller dubbelrengöring som det också heter? Det går ut på att rengöra huden i två steg. Den första rengöringen är en oljebaserad rengöring som städar undan makeup och solskydd.

Årets bästa rengöringsolja och cleansing balm – och allt du vill veta om dubbelrengöring

Oljerengöring, Smoothness Hydrating Cleansing Oil – BareMinerals

Smoothness hydrating cleansing oil är en återfuktande rengöring som effektivt tar bort all makeup – även vattenfast. Rengöringen är otroligt dryg och lättarbetad och får en mjölkig konsistens när den masseras in i huden tillsammans med vatten.

Smoothness hydrating cleansing oil finns att köpa här (länk till Åhléns).

Hudvårdsrutin: Ansiktsrengöring

Upprepa ansiktsrengöringen, men nu med en vattenbaserad rengöring. Att tvätta ansiktet två gånger gör att huden rengörs på djupet och tar bort alla spår av makeup och orenheter.

Årets bästa ansiktsrengöring – favoriterna för alla hudtyper

ANSIKTSRENGÖRING, SIMPLY CLEAN GEL – SKINCEAUTICALS

Har du problem med fet panna och knottriga kinder kommer Simply clean gel att bli din bästa vän. Gelrengöringen har exfolierande egenskaper men verkar också lugnande och återfuktande tack vare kamomill, kokos och aloe vera.

Simply clean gel finns att köpa här (länk till butik).

Här hittar du årets bästa ansiktsrengöringar – för alla hudtyper!

Hudvårdsrutin: Toner

Toner, eller ansiktsvatten som produkten också kallas, har flera bra egenskaper. Dels återställer en toner ph-balansen i huden och dels verkar den mjukgörande. Det finns också flera varianter av toner. En del är lätt exfoliernade och rengör och andra fokuserar på att mata huden med massor av fukt.

Återfuktande toner, Supple preparation facial toner – Klairs

Supple preparation facial toner är en vegansk toner som återfuktar huden fantastiskt. Den lätta vätskan klappas in i huden och ger direkt en mjuk känsla till ansiktet.

Här kan du läsa mer och köpa Supple preparation facial toner (länk till butik).

Hudvårdsrutin: Essence

Vad är då skillnaden mellan toner och essence? Produkterna påminner mycket om varandra, men essence är i regel ofta något tjockare i konsistensen och innehåller massor av fukt. Essence förbereder också huden för den kommande produkten, serum, och gör att huden bättre kan njuta av alla härliga egenskaper ett serum erbjuder.

Årets bästa essence för alla hudtyper – och därför är essence så viktig i din hudvårdsrutin

LÄS MER: Glöm inte att ta hand om huden på kroppen! Här är tipsen som tar bort knottror på armar och lår.

Återfuktande essence, Vegan kombucha tea essence – Dr. Ceuracle

Vegan kombucha tea essence har blivit en favorit för många och ett måste i rutinen. Produkten innehåller bland annat kombucha och B-vitamin som båda har återfuktande egenskaper. Och wow, resultatet får även essence-skeptikern att tappa hakan! Torrhetsrynkor försvinner på några dagar och huden blir mjuk, klar och fantastiskt följsam.

Vegan kombucha tea essence finns att köpa här (länk till butik).

Hudvårdsrutin: Serum

Här kommer hudvårdens guldkorn! Serum finns i mängder av olika varianter. En del fokuserar bara på fukt och lyster, medan andra reducerar hyperpigmenteringar och rynkor. Serum består av små, små molekyler som kan jobba längre ner i huden. Det fina med serum är att du kan anpassa precis efter din huds behov och dessutom kan du använda flera serum ihop (se bara till att ingredienserna inte krockar).

Årets bästa serum – favoriterna för alla hudtyper

Lystergivande serum, The Glow Serum – Mantle

Gyllene droppar och en strålande hud! The glow serum innehåller bakuchiol och cbd som utvinns från hampaplantan. Huden får fantastisk, naturlig glow som lyser igenom under makeup.

Här kan du läsa allt om The Glow Serum och köpa produkten (länk till Lyko).

Hudvårdsrutin: Ansiktsolja

Det råder lite delade meningar om när man faktiskt ska använda ansiktsolja. En del väljer att använda ansiktsolja istället för serum, en del väljer att lägga ansiktsolja efter ansiktskräm och en del väljer att använda det enbart på natten. Det finns inget rätt eller fel – det gäller bara att hitta vad som passar dig bäst.

Årets bästa ansiktsolja – favoriterna som är perfekta när temperaturen blir kallare

Ansiktsolja för natten, Midnight recovery concentrate – Kiehl's

Midnight recovery concentrate gör magi – bara över en natt. Två till tre droppar räcker för att huden ska bli ordentligt återfuktad och kännas mjuk och följsam. På sikt minskar även torrhetsrynkor och rodnad kring näsan.

Midnight recovery concentrate finns att köpa här (länk till Åhléns).

Hudvårdsrutin: Ögonkräm

En ögonkräm är anpassad för den tunna och känsliga huden under ögonen och finns i flera varianter, beroende på vilket behov du behöver. Behöver du fukt för att fylla ut fina linjer eller upplever du att du har mörka ringar under ögonen?

Årets bästa ögonkräm – favoriterna mot mörka ringar, puffighet och fina linjer

Ögonkräm för känslig hud, Toleriane ultra eye – La roche posay

Toleriane ultra eye är en snäll ögonkräm anpassad för alla hudtyper – även känslig hud. Ögonkrämen fokuserar på att återfukta ögonområdet och är fantastisk för att dämpa svullnad. Huden känns klar och fina linjer blir betydligt mindre framträdande.

Läs mer och köp hyllade Toleriane ultra eye här (länk till Lyko).

Hudvårdsrutin: Dag- och nattkräm

En bra dagkräm på morgonen och nattkräm på kvällen är ett måste för att huden ska var i balans. Ansiktskrämen stärker hudbarriären, återfuktar och låser in de produkterna du använt innan i din hudvårdsrutin. Och precis som med de andra produkterna i hudvårdsrutinen, kan du anpassa din ansiktskräm precis efter din hudtyp och behov.

Exfolierande, lugnande och återfuktande – ELLE listar årets bästa nattkräm i alla kategorier

Stärkande hudkräm, Cera repair barrier cream – Biotherm

Cera repair barrier cream är en superb nyhet och perfekt kräm när klimatet bli kallare och huden behöver ett extra förstärkning på fuktfronten. Den tjocka krämen stärker hudbarriären och återfuktar fantastiskt.

Här kan du läsa allt om och köpa Cera repair barrier cream (länk till Åhléns).

Hudvårdsrutin: Solskyddsfaktor

Det är viktigt att skydda huden mot solen starka strålar – oavsett årstid! Vintertid kan ofta en dagkräm med spf räcka, men vår och sommar (eller utlandssemester) är en riktig solskyddsfaktor ett måste. Ansikte, läppar och kropp – här kan du läsa mer om årets bästa solsksydd!

Årets bästa dagkräm med spf – superprodukterna som ger fukt och skydd

Solskyddsfaktor till ansiktet, Sun Dry Touch Sun Care Face Cream Spf30 – Clarins

Sun dry touch sun care face cream spf 30 har samma återfuktande egenskaper som en dagkräm och känns inte kladdig eller blank på huden.

Sun dry touch sun care face cream spf 30 finns att köpa här (länk till Lyko).

I vilka steg använder man hudvård?

En hudvårdsrutin kan göras hur lång, eller hur kort som helst. Den koreanska hudvårdsrutinen är till exempel 11 steg. Men det viktigaste du inte får glömma i din hudvårdsrutin är:

  • Ansiktsrengöring
  • Serum
  • Fuktkräm
  • Solskyddsfaktor

Vilken hudvård är bra att ha?

Det viktigaste när det kommer till din hud är att anpassa efter din hudtyp – och tänk på att inte skada hudens barriär. I en intervju med ELLE berättar hudforskaren Dr. Nancy Ilaya att "Den främsta anledningen till att hudbarriären skadas är på grund av miljön och vår omgivning. När vi till exempel går från kallt ute till varmt inne måste huden hela tiden reglera sig, vilket den gör genom att den dunstar mer eller mindre vatten."

Men även överdriven exfoliering och för starka ingredienser kan påverka huden negativt. Men glöm inte heller att det är bra att minst en gång i veckan exfoliera ansiktet för att bli av med döda hudceller och fuktboosta huden med hjälp av en ansiktsmask.

Foto: TT

Allt du vill veta om: SPF
3:14

Efter reklamen: Allt du vill veta om: SPF

(3:14)

Slå på ljud