Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så får du en stark hudbarriär – hudexpertens bästa tips

24 nov, 2022 
stark hudbarriär hudvård tips expert
Du har säkert hört talas om hur viktigt det är att ta hand om din hud. Men vad gör man åt en skadad hudbarriär? Och hur ska man tänka med hudvård under kalla vintern? ELLE har träffat hudforskaren Dr. Nancy Ilaya som ger bästa tipsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hud som känns torr, stram, känslig och röd – känner du igen dig? Att huden blir torrare under vinterhalvåret är inte allt för ovanligt men den växlande temperaturen kan faktiskt skada hudens barriär. Det kan även för starka produkter, för intensiv exfoliering och hudvård som inte är anpassad för din hudtyp.

Men det är först på senare tid som man börjat prata mer om vikten av en bra och stark hudbarriär. Och det intensiva användandet av starka syror får sakta men säkert lämna plats åt snällare ingredienser som ceramider och squalene. Dessa två ingredienser är också extra tacksamma under det kalla vinterhalvåret. För du vet väl även hudvårdsgarderoben bör bytas efter säsong?

ELLE träffade Dr. Nancy Ilaya, Scientific Director på Kiehl's för att reda ut allt du behöver veta om hur du tar hand om en skadad hudbarriär, vad en stark hudbarriär faktiskt innebär – och hur du bör tänka med hudvården på vintern.

stark hudbarriär tips hudvårdsexpert
Dr. Nancy Ilaya, Scientific Director på Kihel's ger bästa tipsen för en bättre hudvårdsrutin.

Vad är det som skadar hudbarriären?

– Den främsta anledningen till att hudbarriären skadas är på grund av miljön och vår omgivning. När vi till exempel går från kallt ute till varmt inne måste huden hela tiden reglera sig, vilket den gör genom att den dunstar mer eller mindre vatten. Det i sin tur gör huden torr och känslig. Målet med att stärka och skydda hudens barriär är bland annat att "sluta huden" och lyckas bevara fukten i huden.

Annons

Ansiktskräm, Ultra Facial Cream – Kiehl's

Återfuktande ansiktskräm som samtidigt jobbar på att stärka hudbarriären och behålla hudens fuktnivå tack vare bland annat squalane. Här kommer du till den riktiga klassikern med många år på nacken från Kiehl's (reklamlänk).

hudkräm stark hudbarriär hudvård
Klicka på bilden för att komma till favoriten från Kiehl's.

Kan syror och andra hudvårdprodukter skada huden?

– Ja, den andra saken som påverkar hudbarriären negativt är faktiskt för aktiva ingredienser i hudvårdsprodukter. För starka syror för din hudtyp, produkter med för hög halt alkohol eller bara för hårda rengöringar och skrubbar kan skada hudlagret. Produkterna eller ingredienserna skapar då små mikrohål i huden som gör att fukten kan smita vilket skapar en torr och irriterad hud.

Annons

Snäll ansiktsrengöring, Resist optimal results hydrating cleanser – Paula's Choice

Rengöringslotion anpassad för alla hudtyper, även den mest torra och känsliga. Resist Optimal Results Hydrating Cleanser har en smidig pump, en mjuk och len konsistens och tar effektivt bort smuts utan att torka ut huden. Här kan du läsa mer om rengöringen (reklamlänk).

rengöring hudbarriär torr hud vinter
Klicka på bilden för att komma till ansiktsrengöringen från Paula's Choice.

Vad är målet med en bra hudbarrirär?

– Målet är alltid att huden såklart ska må bra, att vi ska stärka hudbarriären och försluta huden med mjukgörande och återfuktande produkter som oljor, tjockare krämer och barriärkrämer.

Stärkande barriärkräm, Cera Repair Barrier Cream – Biotherm

Mjukgörande och återfuktande barriärkräm (som inte känns tjock eller tung på huden) med bland annat stärkande ceramider och lugnande centella asiatica. Läs mer recensioner om Cera Repair Barrier Cream här (reklamlänk).

barriärkräm känslig hud skadad hudbarriär
Klicka på bilden för att komma till krämen från Biotherm.
skadad hudbarriär tips bra hud och hudvård

Vilka ingredienser är bra för hudbarriären?

– Du vill leta efter ingredienser som ceramider och squalene som är hudnära och väldigt återfuktande för huden. Hyaluronsyra hjälper också till att binda fukten i huden. Du vill helt enkelt ha något som balanserar och stärker huden!

Annons

Serum med hyaluronsyra, Hyal Reyouth Ampoule – Dr. Ceuracle

Mumsigt serum med fuktbindande hyaluronsyra som får torr hud att jubla! Hyal Reyouth Ampoule hittar du här (reklamlänk).

serum hyaluronsyra torr hud skadad hudbarriär
Klicka på bilden för att komma till serumet från Dr. Ceuracle.

Går det att använda retinol på en torr och skadad hud?

– Av säkerhetsskäl bör man alltid vänta med att använda retinol om det är så att huden är uppenbart skadad. Låt huden läka först. Men när det kommer till torr hud är det bra att välja en retinol som också verkar återfuktande. Det kan vara ett tjockare serum eller en kräm som innehåller till exempel ceramider för att skydda och återfukta huden.

Ansiktsolja med retinol, Face Oil – Maggie by Kakan

Ljuvlig ansiktsolja av bland annat jojoba-, raps- och solrosolja som också innehåller retinol. Face Oil från Maggie by Kakan hittar du här (reklamlänk).

ansiktsolja med retinol skadad hudbarriär bra hudvård
Klicka på bilden för att komma till ansiktsoljan från Maggie by Kakan.

Det pratas mycket om att kombinera fukt och fett. Varför är det så viktigt att använda både fukt och fett i hudvård?

– Du vill ha något som ger fuktbindande egenskaper. Det kan vara hyaluronsyra, glycerin och urea. Men också lipider som ceramider, jojobaolja och squalene som fungerar som en barriär på huden och behåller fuktnivåerna. Sedan vill du också ha något fett eller vax för att försluta huden, men det gäller att hitta balansen! Har du till exempel för mycket fett som till exempel för mycket sheasmör kan bli för flottigt och tungt för huden. Det gäller att hitta den perfekta balansen!

Annons

Återfuktande ansiktskräm, Butter Drench Restorative Rich Cream – bareMinerals

Ljuvliga Butter Drench Restorative Rich Cream innehåller bland annat sheasmör, ceramider och peptider. Här har du en härlig kräm perfekt för torr hud. Läs mer recensioner här (reklamlänk).

återfuktande ansiktskräm för torr hud hudbarriär
Klicka på bilden för att komma till hudkrämen från bareMinerals.

Vad är lipider?

– När vi pratar om oljor som till exempel olivolja tänker vi på dem som väldigt… oljiga. Det är för att oljorna har väldigt stora molekyler som egentligen bara lägger sig på huden. Oljornas jobb är att skydda hudbarriären och bevara fukten i huden, men oljorna i sig ger egentligen inte huden fukt, eftersom de inte för in vatten i huden.

hudvård stark bra hudbarriär

– Lipider däremot är väldigt unika och viktiga eftersom de hjälper till att låsa in fukt i huden. Lipider är fettsyror, tänk dig mindre varianter av oljor som kroppen producerar naturligt, men lipider är också vanliga att använda i formuleringar av produkter. Det gör alltså att man kan få ner dem längre ner i huden är oljor med större molekyler.

Annons

Vad ska man tänka på med hudvården under vintern?

– Som hudforskare skulle jag nog säga att en ansiktsmist inte är en jättebra idé under den kalla vintern. När du applicerar en mist på ansiktet finns risken att huden istället ”läcker” mer vatten. Använd alltid solskyddsfaktor, även under vintertid! Och använd också en ansiktsolja när det behövs! Många har säkert hört talas om trender ”slugging” och under vintern är det jättebra, men byt ut vaselinet mot en ansiktsolja. Det kan också vara så att vissa delar av ansiktet är torrare och behöver olja, så glöm då inte att anpassa din hudvård efter olika behov och områden i ansiktet.

Vilka är dina tre favoritingredienser?

– Retinol, C-vitamin och cbd-olja! Jag har oljig hud och cbd-oljan är en av få oljor som faktiskt känns lätt och nästan torr på huden och oljan är rik på fettsyrorna omega 3 och 6 som är fina antioxidanter.

Ansiktsolja, Cannabis Sativa Seed Oil Herbal Concentrate – Kiehl's

Cannabis Sativa Seed Oil Herbal Concentrate är en lättare olja som sjunker in snabbt i huden utan att lämna en "oljig" känsla. Här kan du läsa mer om produkten. Här kan du läsa mer om alla fördelar med Cannabis Sativa Seed Oil Herbal Concentrate (reklamlänk).

ansiktsolja cannabis olja hudvård hudbarriär
Klicka på bilden för att komma till favoriten från Kiehl's.

Foto: Imaxtree

ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyraBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyra

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons