Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Allt om barriärkräm – och bästa barriärkrämerna på vintern

22 nov, 2022 
barriärkräm bäst i test ansiktskräm vinter
På vintern blir huden ofta extra torr och stram – men tack och lov finns det stärkande barriärkrämer som håller huden i balans! ELLE har samlat favoriterna och listar allt du behöver veta om produkten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nu mer än någonsin tidigare pratas det mycket om vikten av en stark hudbarriär. Starka och aktiva produkter får snällt ställa sig åt sidan för att ge plats för stärkande, lugnande och vårdande ingredienser så som ceramider och peptider.

Men hur får man egentligen en stark hudbarriär? Och framförallt, hur tar man bäst hand om torr och stram hud på vintern? ELLE har samlat allt du behöver veta om barriärkrämer och listar såklart favoriterna som hjälper till att reparera och vårda en torr och skadad hudbarriär.

Barriärkräm bäst i test – hela topplistan 2022

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

Bästa barriärkrämerna – ansiktskrämerna för torr hud på vintern

Ge huden extra fukt (och fett) och slipp röda kinder som kliar och är strama. Här är bästa barriärkrämerna som håller huden mjuk och len under den kalla vintern.

Bästa barriärkräm, Cera Repair Barrier Cream – Biotherm

När Cera Repair Barrier Cream lanserades 2021 blev ansiktskrämen snabbt en succé och har nu blivit ett av märkets mest sålda produkter! Ansiktskrämen är tjockare i konsistensen och gör verkligen jobbet var gäller att återfukta, mjukgöra och lugna huden, men trots den närande konsistensen känns den varken tung eller tjock på huden. Helt perfekt! "Krämen känns som att svepa in huden i ett mjukt och gosigt bomullstäcke. Jag använder krämen morgon som kväll och är inne på min tredje burk", säger ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson.

Klicka här för att läsa fler recensioner av Cera Repair Barrier Cream (reklamlänk).

biotherm barrier repair barriärkräm bäst i test
Klicka på bilden för att komma till barriärkrämen från Biotherm.

Bästa återfuktande barriärkräm, Ice Ceramide Moisturizing Cream – Sunday Riley

Ice Ceramide Moisturizing Cream har kommit att bli en klassiker i sammanhanget. Krämen, som innehåller bland annat ceramider som stärker huden samt extrakt av rödbeta som återfuktar huden, är en riktig hudvårdshjälte vintertid! Den tjocka och rika krämen känns inte fet eller flottig på huden och ger huden en ordentlig fuktboost. Torrhetsfläckar, röda kinder och torra flagor kring näsvingar är ett minne blott med denna i din rutin. Ljuvlig på alla sätt!

Här hittar du härliga Ice Ceramide (reklamlänk)Moisturizing Cream (reklamlänk).

Bästa lätta barriärkräm, Resist Barrier Repair Moisturizer – Paula's Choice

Föredrar du en något lättare och (snällt) aktiv ansiktskräm i din rutin är det Resist Barrier Repair Moisturizer du ska sträcka dig efter. Barriärkrämen från Paula's Choice har en något lättare konsistens, men snålar trots det inte med fukten. Tacksamt nog passar krämen många hudtyper, även den mest torra och känsliga. Ansiktskrämen sjunker in direkt i huden och lämnar ingen hinna på huden. Resist Barrier Repair Moisturizer innehåller retinol vilket samtidigt har effekt på fina linjer och cellförnyelsen. Vill du ha något ännu mer återfuktande eller en kompletterande kräm till natten finns även Intensive Repair Cream i samma serie (reklamlänk).

Här hitta du Resist Barrier Repair Moisturizer (reklamlänk).

paulas choice barriärkräm ansikte bäst i test
Klicka på bilden för att komma till barriärkrämen från Paula's Choice.

Bästa barriärkräm budget, Cicaplast Balm B5+ – La Roche-Posay

Är du en hudvårdnörd vars sociala medier kryllar av beauty content har du garanterat inte missat Cicaplast Balm B5+. Den multifunktionella krämen, eller balmet, gör jobbet på torra knogar och armbågar, händer med eksem, torra läppar – och såklart ett ansikte som känns stramt och fnasigt eller har reagerat i kylan. Cicaplast Balm B5+ är kanske inte krämen du smörjer i ansiktet varje dag året om, men när huden går in i krisläge är det produkten som över en natt lugnar, vårdar och stabiliserar huden igen! Regeln lyder: ha alltid en Cicaplast Balm B5+ för du vet aldrig när du behöver den som mest. Det finns en anledning till att den franska apoteksklassikern säljer slut gång på gång!

Annons

Här hittar du La Roche-Posays Cicaplast Balm B5+ som tacksamt nog knappt kostar över hundralappen (reklamlänk).

cicaplast baume barriärkräm bäst i test bästa budget
Klicka på bilden för att komma till barriärkrämen från La Roche-Posay.

Bästa effektiva barriärkräm, Adaptive Core Formulas LCA fx140 Barrier Restore Complexe – Priori

Torr, känslig, aknebenägen, normal eller hud med rosacea – Adaptive Core Formulas LCA fx140 Barrier Restore Complexe är superkrämen som passar alla hudtyper! Den närande barriärkrämen innehåller bland annat ceramider och fettsyror som hjälper till att vårda och skydda hudens barriär. Huden blir direkt mjuk och följsam samtidigt som rodnad minskar. Och huden känns lika härligt återfuktad hela dagen! Extra tacksamt är att produkten kommer i en hygienisk förpackning med smidig pump.

Prioris Adaptive Core Formulas LCA fx140 Barrier Restore Complexe hittar du här (reklamlänk).

barriärkräm hudvård bäst i test

Vad är barriärkräm?

En barriärkräm, eller klimatkräm som den i bland också kallas, är en ansiktskräm som främst används under årets kallare månader. En barriärkräms uppgift är att att återfukta, vårda och skydda huden mot den kalla och torra luften – tänk dig som en osynlig, skyddande sköld för ansiktet – och på så sätt också stärka huden.

Annons

Hur använder man barriärkräm?

En barriärkräm används precis på samma sätt som din vanliga dagkräm! Eftersom konsistensen på en barriärkräm i regel är tjockare kan du behöva ge krämen några minuter för att sjunka in i huden ordentligt innan du applicerar makeup.

årets bästa barriärkräm ansiktskräm vinter bäst i test

Varför är barriärkräm bra?

En barriärkräm har många fina egenskaper, men framförallt är en barriärkräm bra eftersom den fungerar som ett skydd mot kyla, vind och vinterns torra luft. Hej då röda, torra och stramande kinder! En barriärkräm innehåller ofta ingredienser som jobbar på att stärka huden så som ceramider och karbamid (urea).

Vad är skillnaden på en barriärkräm och ansiktskräm?

Den stora skillnaden på barriärkräm och en "vanlig" ansiktskräm är att en barriärkräm i regel är tjockare, rikare, fetare och mer skyddande. Tänk dig att barriärkrämen fungerar lite som en sköld mellan huden och kylan och skyddar huden mot kyla, vind och den torra luften.

Annons

När använder man barriärkräm?

I och med att en barriärkräm i regel är tjockare och lägger sig som en "barriär" på huden brukar ansiktskrämen lämpa sig extra bra att använda under det kallare halvåret när huden behöver all boost och hjälp den kan få! En barriärkräm hjälper till att skydda huden mot kylan och används precis som din vanliga dagkräm. Tänk på att att en bra barriärkräm är extra bra om du har problem med rosacea eller perioral dermatit.

Vad betyder en stark hudbarriär?

I korta drag kan man beskriva en stark och bra hudbarriär som en hälsosam hud som varken känns stram, torr eller reaktiv. Hur du får en stark hudbarriär beror såklart på din huds utgångsläge, men tänk på att inte överexfoliera huden och prioritera stärkande ingredienser framför starka. Skin cycling är också en bra metod för att hitta balansen mellan aktiv och lugnande hudvård.

Foto: Imaxtree

ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyraBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyra
Annons