Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Allt om ceramider – och det gör ceramider i hudvård

08 apr, 2022 
ceramider hudvård vad gör ceramider bästa produkter bäst i test stark hudbarriär
Ceramider – du har säkert hört om den ljuvliga ingrediensen som nu fullkomligt boomat. Men vad är egentligen ceramider och vad gör det för huden? ELLE har samlat allt du behöver veta om ceramider och listar bästa produkterna du inte får missa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Peptider, ceramider, prebiotika, hyaluronsyra, squalan... Denna djungel av ingredienser inom hudvård kan kännas förvirrande, vi vet. Men några ingredienser är verkligen värda att lägga på minnet, speciellt om du vill satsa på att stärka hudbarriären. Ceramider är en av ingredienserna som gör just det, stärker huden och maxar fukthalten. Men trots att ceramider inte är något nytt, är ingrediensen hetare än någonsin!

Bästa produkterna med ceramider

ELLE har samlat favoriterna inom hud- och kroppsvård – och till och med makeup, som såklart innehåller ceramider. Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna!

Ceramider i hudvård vad gör det bra

Ceramider i hudvård – bästa produkterna

Serum, dagkräm, nattkräm och till och med i makeup. Den omtalade (och otroligt omtyckta) ingrediensen ceramider är ett säkert kort i din hudvårdsgarderob. ELLE har samlat produkterna du inte får missa.

Annons

Bästa serum med ceramider, Ceramide Hyaluronic Acid Capsules – Elizabeth Arden

I Ceramide Hyaluronic Acid Capsules hittar vi den perfekta fuktdoun hyaluronsyra (fuktgivande) och ceramider (fuktbevarande). De smarta kapslarna återfuktar huden fantastiskt, trollar bort torrhetsrynkor och ger en lätt lyster till nunan.

Smarta Ceramide Hyaluronic Acid Capsules kan du läsa mer om här (reklamlänk).

bästa återfuktande serum med ceramider bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa återfuktande ansiktskräm med ceramider, Strength Trainer Peptide Boost Moisturizer – Ole Henriksen

Ole Henriksens nya ansiktskräm Strength Trainer Peptide Boost Moisturizer följer trenden där hudbarriären står i fokus till punkt och pricka! Den tjocka balmliknande krämen smälter som smör på huden, utan att kännas minsta kladdig eller fet. Åh, huden blir så underbart mjuk, len och följsam. Ceramider, peptider, hyaluronsyra – här finns många härligheter som gör torr hud till ett minne blott.

Läs mer och köp Strength Trainer Peptide Boost Moisturizer här (reklamlänk).

återfuktande stärkande kräm hudvård bästa ceramider bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa SOS-kräm med ceramider, ICE Ceramide Moisturizing Cream – Sunday Riley

ICE Ceramide Moisturizing Cream är ett måste om huden skriker efter fukt! Den superhyllade krämen gör magi för torr hud och smälter ut så fint på huden, utan att kännas kladdig. Ansiktskrämen är också fullproppad med ceramider och innehåller också glycerin, mandelolja och squalene.

Otroliga ICE Ceramide (reklamlänk)Moisturizing Cream finns att köpa här i Sverige (reklamlänk).

återfuktande kräm ansikte ansiktskräm ceramider hudbarriär
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa lätta dagkräm med ceramider, Balancium Comfort Ceramide Day Cream – Cosrx

Vill du ha ordentligt återfuktande kräm, men inte gillar den tjockare känslan på huden, är Balancium Comfort Ceramide Day Cream krämen för dig. Förutom ceramider innehåller krämen också lugnande centella asiatica, eller cica som det också kallas.

Prisvärda Balancium Comfort Ceramide Day Cream finns att köpa här (reklamlänk).

ansiktskräm lugnande stärkande ceramider hudbarriär
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa ögonkräm med ceramider, Ceramide-Enriched Firming Eye Cream – Paula's Choice

Stärker, mjukgör, ljusar upp och minskar synligheten av fina linjer – det finns inte ett uppdrag som Ceramide-Enriched Firming Eye Cream inte klarar av. I ögonkrämen finns fem olika typer av ceramider och tillsammans med hyaluronsyra, peptider och squalan, blir huden under ögonen som ny!

Här kan du läsa mer om den ljuvliga ögonkrämen (reklamlänk).

Bästa återfuktande rengöring med ceramider, Hydrating Cleanser – CeraVe

Hydrating Cleanser har blivit en riktig snackis – och en prisvärd sådan! Den snälla ansiktsrengöringen passar alla hudtyper och rengör fantastiskt, utan att torka ut. Fungerar dessutom lika bra för torrt ansikte som till torra ben!

Plånboksvänliga Hydrating Cleanser finns att köpa här (reklamlänk).

återfuktande ansiktsrengöring ceramider bästa ingrediens hudvård
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa handkräm med ceramider, The High Five – Mantle

Hyaluronsyra, ceramider, sheasmör och såklart härlig cbd-olja, i The High Five finns en härlig kompott ingredienser som skapar magi för händerna. Den ljuvliga, tjocka handkrämen med beroendeframkallande doft är inte bara otroligt återfuktande utan också otroligt dryg.

Den beroendeframkallande handkrämen finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

mantle handkräm ceramider återfuktande handkräm bästa
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Årets bästa handkräm – ELLE har samlat alla favoriter

Bästa concealer med ceramider, Ceramide Elastic Concealer – Make The Make

Hybriden mellan makeup och hudvård har varit på tapeten i några säsonger nu, men i vår ser vi hur den härliga hybriden fullkomligt blomstrar. Återfuktande och stärkande Ceramide Elastic Concealer är den optimala concealern som lägger sig sömlöst över huden och täcker rodnad och mörka ringar, utan att fasta i linjer.

Här kan du köpa lättapplicerade Ceramide Elastic Concealer (reklamlänk).

Vad är ceramider?

Ceramider är en klassisk ingrediens inom hudvården, men finns också naturligt i huden. Ceramider är en lipid, en fettsyra, och fungerar lite som ett återfuktande skydd mot huden. Tänk dig ceramiderna som små, små byggstenar som fyller ut huden och hjälper huden att låsa in och bevara fukt samt hålla barriären stark och stabil. Med åren sjunker ceramidnivån något, vilket gör att huden kan bli torr och känslig.

Annons

Hur fungerar ceramider?

Ceramider, som alltså består av fetter, går enkelt att beskriva som ett murbruk för huden. De hjälper till att fylla ut och hålla ihop hudcellerna och täpper då igen för att fukt inte ska lyckas smita. När åren går sjunker ceramidnivån och man kan säga att murbruket inte håller tätt. Därför är det extra viktigt att boosta huden och förbättra fukthalten med denna hudnära ingrediens.

hudbarriär stärka barriären hud välmående hud

Vad gör ceramider?

Cermider har många fina egenskaper, men den främsta är att den hjälper till att stärka hudbarriären, vilket också gör att den passar alla hudtyper, men är extra bra om du har torr, känslig eller mogen hud. Ingrediensen är också perfekt om du har råkat överbehandla huden och behöver gå back to basic med din rutin. För du vet väl att för mycket exfoliering kan göra större skada än nytta?

Annons

Vilka ingredienser kan man använda med ceramider?

Det fina med ceramider är att det är en ingrediens som fungerar fint med alla andra ingredienser. Retinol, syror, niacinamid och hyaluronsyra – ceramider är kompisen som snällt håller alla stadigt i handen.

Varför är ceramider bra?

Ceramider gör bland annat huden mjukare, mer följsam, förbättrar hudtonen och stärker huden. Dessutom kan ceramider användas av alla hudtyper, passar fint vid eksem och lugnar irriterad hud. Listan på varför ceramider är ett måste kan göras lång!

Hur får man en stark hudbarriär?

Har du problem med att huden känns torr, stram, är röd och har ytliga och små röda prickar kan det vara ett tecken på att din hud är i obalans och att hudbarriären har skadats. Vill du stärka din huds barriär är det viktigt att fokusera på ingredienser som är snälla mot huden. Byt ut AHA- och BHA-syran mot en snällare PHA-syra, var försiktig med vilka produkter du tvättar ansiktet med och fokusera på fukten. Ceramider är ofta en ingrediens som finns med på innehållsförteckningen på barriärstärkande krämer. För att stärka hudbarriären kan du också tänka på att:

  • Vara försiktig med din exfoliering. Exfoliera inte huden varje dag och undvik kornpeelings eftersom de kan rispa hudytan.
  • Använd en rikare kräm som fokuserar på att reparera och stärka huden. Ingredienser som peptider, ceramider och antioxidanter (som C-vitamin) är alltid bra. Snåla inte heller med hyaluronsyra och niacinamid.
  • Använd en mildare rengöring och undvik att tvätta ansiktet med vatten morgon och kväll. Har du en torr, stram och känslig hud räcker det med att skölja ansiktet med vatten en gång per dag – och då såklart på kvällen.
  • Använd spf! Solen är härlig, men också extremt uttorkande för huden. Snåla inte med solskyddet, speciellt under vår och sommar.

Foto: Imaxtree

ELLE Beauty: Allt du vill veta om retinolBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om retinol

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons