Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Allt du borde veta om hyaluronsyra – och bästa produkterna

10 maj, 2022 
bästa produkter med hyaluronsyra bäst i test hyaluronsyra
Främjar cellförnyelsen, gör huden mer elastisk och är en riktig fuktboost. Det är bara några av alla fina egenskaper som hyaluronsyra har. Här är allt du behöver veta om superingrediensen – och de bästa produkterna med hyaluronsyra!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hyaluronsyra är en oumbärlig ingrediens och ett måste i din hudvårdsrutin. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen, men med åren minskar produktionen.

Här berättar beautyredaktören vad hyaluronsyra är och när du ska använda det!Brand logo
Här berättar beautyredaktören vad hyaluronsyra är och när du ska använda det!

Här är allt om den omtalade ingrediensen hyaluronsyra – och varför det är hudvårdens bästa vän. Dessutom produkterna som gör underverk för huden! Längre ner hittar du såklart utvalda favoriter med härlig hyaluronsyra!

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är, trots sitt namn, inte alls en syra, utan en slags sockerart som finns naturligt i kroppen. Hyaluronsyra förkortas HA som står för hyaluronic acid och ofta pratar man om småmolekylär hyaluronsyra och stormolekylär hyaluronsyra.

Annons

Skillnaden är att den småmolekylära hyaluronsyran jobbar djupare ner i huden och lägger sig mellan hudcellerna. Tänk dig att den småmolekylära hyaluronsyran går ner och fogar och fyller ut med fukt mellan hudcellerna. Den stormolekylära hyaluronsyran jobbar däremot mer på ytan och verkar barriärstärkande.

hyaluronsyra serum bäst i test

Var finns hyaluronsyra naturligt?

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen (50 procent finns i huden) och har en vattenbindande förmåga. Det vill säga att hyaluronsyrans uppgift är att bevara fuktbalansen i huden, vilket i sin tur främjar bland annat cellförnyelsen. I regel brukar man säga att produktionen av hyaluronsyra minskar naturligt från 25 års ålder. Det i sin tur leder till att huden kan upplevas torrare ju äldre man blir och vilket också är en anledning till att fina linjer och rynkor blir mer framträdande.

Annons

Varför är hyaluronsyra så bra?

Utan hyaluronsyra tappar huden sin spänst, elasticitet – och huden blir dessutom torr! Hyaluronsyra fungerar då som ett smörjmedel, eller en törstsläckare, och har många härligt effekter. Bland annat främjar hyaluronsyra cellförnyelsen och produktionen av elastin (bland annat bra för läkningsprocessen i huden) och kollagen (gör huden fast och återfuktad). Hyaluronsyra hjälper också till att bevara fukten i huden, ger ett bättre skydd mot fria radikaler och gör huden en mer fyllig och slät. När du applicerar hyaluronsyra är det bra att huden är återfuktad, för att huden ska kunna suga åt sig allt det goda från hyaluronsyran.

hyaluronsyra huden bästa produkter
Backstage Alberta Ferretti.

FUNGERAR HYALURONSYRA MED RETINOL?

Absolut! De två superingredienserna skapar tillsammans en perfect match. Retinol (A-vitamin) kickar igång cellförnyelsen ordentligt och retinol boostar elastin och kollagenproduktionen vilket gör att håller huden spänstigt och mjuk. Med retinol kan skapa en viss hudirritation och det är där bästisen hyaluronsyra kommer in med en hjälpande hand. Hyaluronsyra hjälper då till att lugna och återfukta.

Annons

Vill du veta mer om retinol? Skönhetsredaktör Carin Hellman listar allt du behöver veta om A-vitaminet.

Är hyaluronsyra farligt?

Inte alls! Det fina med hyaluronsyra är att den fuktboostande ingrediensen passar alla hudtyper och kan med fördel användas morgon och kväll – men också under dagen i form av en härlig face mist.

Bästa produkterna med hyaluronsyra

Boosta huden med extra fukt! Här är några av de bästa produkterna med hyaluronsyra.

Serum med hyaluronsyra, Hyaluronic Acid 2% + B5 – The Ordinary

Internets mest omtalade serum just nu kommer från prisvärda The Ordinary. Hyaluronic Acid 2% + B5 har både högmolekylär och lågmolekylär hyaluronsyra, vilket innebär att serumet jobbar både långt ner på huden, men även på hudytan!

Hyaluronic Acid 2% + B5 finn att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

the ordinary hyaluronsyra serum bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ansiktsmist med hyaluronsyra, Water drench hydrating toner mist – Peter Thomas Roth

Water drench hydrating toner mist går att använda som ett första steg efter din ansiktsrengöring, eller som en härlig återfuktande mist under dagen. Den perfekta ansiktsmisten att ha på skrivbordet under dagen när huden stramar och känns torr.

Annons

Här kan du läsa allt om Water drench hydrating toner mist och köpa produkten (reklamlänk).

ansiktsmist hyaluronsyra fukt bästa Water drench hydrating toner mist
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ansiktsmask med hyaluronsyra, SOS hydra mask – Clarins

En återfuktande ansiktsmask är aldrig fel och favoriten SOS hydra mask ger härlig fukt och gör ansiktet mjukt, lent och återfuktat på bara några minuter. Ansiktsmasken har en lätt konsistens, känns inte kladdig och sjunker in snabbt. Den produkt som finns kvar på ansiktet efter användning kan enkelt torkas bort med en fuktig beauty towel.

Annons

Läs mer och köp SOS hydra mask här (reklamlänk).

bästa ansiktsmask fukt sos hydra mask
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Serum med hyaluronsyra, Symphonique hyaluronic serum – Beauté Pacifique

Nyheten Symphonique hyaluronic serum är ett måste för den med torr hy. Serumen har en tjockt geléliknande konsistens och innehåller såklart hyaluronsyra, men också glycerin som även den boostar fuktnivån. Huden säger verkligen slurp och den direkta effekten är en slät, mjuk och följsam hud, en på några dagar är också torra fläckar och mindre, fina linjer i pannan helt borta. Extra stort plus för den smidiga flaskan med pipett och att serumet är otroligt drygt. Två gyllene droppar är allt som krävs för att skapa underverk!

Annons

Symphonique hyaluronic serum finns att köpa här (reklamlänk).

serum hyaluronsyra yhet bästa Symphonique hyaluronic serum från beaute pacifique
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Här hittar du de bästa serumen enligt ELLEs skönhetsredaktör Carin Hellman. Och ja – hyaluronsyra är såklart en återkommande ingrediens i alla serum.

Ansiktsrengöring med hyaluronsyra, PH Hyaluron Gel Cleanser – Hyggee

Glöm inte att fokusera på fukten, även i din rengöring! PH Hyaluron Gel Cleanser från Hyggee är en gelrengöring som, till skillnad från många andra gelrengöringar inte gör huden torr och stram. I rengöringen finns åtta olika typer v hyaluronsyra, men även återfuktande oljor och lugnande (och trendiga) cica. Rengöringen tar effektivt bort smink och lämnar huden mjuk, len och ren.

Annons

PH Hyaluron Gel Cleanser från Hyggee finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

rengöring med hyaluronsyra bäst i test hyggee
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

hyaluronsyra i håret, Healing Strength Silk Serum – Lanza

Att applicera hyaluronsyreserum i håret är något vi lärt oss från TikTok (och ja, det fungerar verkligen). Men i Lanzas hårserum Healing Strength Silk Serum finns redan återfuktande hyaluronsyra med på innehållslistan, tillsammans med keratin och vitamin C. Det silkeslena serumet ger fantastisk glans och fukt. Perfekt om håret känns frissigt och torrt.

Annons

Healing Strength Silk Serum finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

lanza serum hår hyaluronsyra
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

SOS-kräm för torr hud, Hyal ceutic – Dermaceutic

Har du varit lite ivrig med syran eller har huden slagit bakut och känns torr som Sahara? Då är Hyal Ceutic din bästa vän. SOS-krämen innehåller hyaluronsyra, jojobaolja, aloe vera och vitamin E som tillsammans lugnar och reparerar huden – samtidigt som krämen ger huden en härlig dos med fukt.

Läs mer och köp SOS-krämen Hyal ceutic här (reklamlänk).

Annons
sos kräm fukt bästa hyal ceutic från dermaceutic
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foundation med hyaluronsyra, Your skin but better foundation + skincare – It Cosmetics

Det blir mer och mer vanligt att makeupprodukter också är hudvårdande, precis som nya Your skin but better foundation + skincare. Foundationen påminner mycket om den storsäljande Your Skin But Better CC+, men täcker betydligt bättre. Huden får fin lyster och känns återfuktad under dagen. Det tackar vi hyaluronsyra och aloe vera.

Your skin but better foundation + skincare finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

Annons
vårdande foudantion bästa bäst i test Your skin but better foundation + skincare
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: TT

Allt du vill veta om: SPFBrand logo
Allt du vill veta om: SPF
Annons