Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Allt du borde veta om retinol – och bästa produkterna

retinol bäst i test produkter

Bästa produkterna med retinol – och frågor och svar.

Retinol – superhjälteingrediensen som både hudterapeuter och forskare svär vid. Höst och vintern är en perfekt tid att introducera A-vitaminet som trollar med allt från linjer till akne. ELLEs beautyredaktör och expert listar bästa retinolprodukterna, reder ut begreppen kring retinol och tipsar om hur du använder retinol på bästa sätt.
21 maj, 2021
Beauty & Bubblor: Sminkspecial med Nora Kourkis
1:12

Efter reklamen: Beauty & Bubblor: Sminkspecial med Nora Kourkis

(1:12)

A-vitaminet retinol är sedan länge en av de tre gyllene ingredienserna inom hudvård. Tillsammans med C-vitamin och UV-solskyddsfilter är A-vitamin den ingrediens som både hudläkare, hudterapeuter och forskning lyfter fram för dess vetenskapligt bevisade och märkbara effekt.

Den är ett verkligt trollspö med förmåga att reducera fina linjer, minimera solskador, så som pigmentförändringar. Ämnet ger huden en jämnare ton och struktur, och retinol har även visat sig ha god effekt på akne och ska kunna reglera talgproduktionen. Med andra ord något av en frälsare i hudvårdssammanhang!

Läs också: Så väljer du rätt serum för din hy – och bäst i test 2021

ELLEs beautyredaktör listar bästa produkterna med retinol – och längst ner i artikeln kan du läsa frågor och svar om retinol som är bra att ha koll på!

Läs också: Årets bästa fuktserum – beautyredaktören tipsar om hyaluronsyra mot extremt torr hy

Vad är retinol?

Samlingsnamnet för A-vitamin i hudvård och läkemedelsklassade preparat är retinoider. Styrkan med retinol är att dess molekyler är så pass små att de har möjlighet att penetrera längre ner i hudstrukturen. När den når ner till hudcellerna förvandlas den till A-vitaminsyra och uträttar något som kan liknas vid magi. Den kan nämligen få äldre hudceller att bete sig yngre – och producera mer kollagen och elastin, som förbättrar och jämnar ut hudstrukturen. Den kan helt enkelt vrida tillbaka tiden ett snäpp!

bästa produkterna med retinol – elles beautyredaktör utser bäst i test (scrolla ner och läs mer om varje produkt)

Längre ner i artikeln hittar du bästa retinol för kroppen – body lotion och hudkräm med superingrediensen!

Läs också: Stor guide till aha, bha & pha-syra – och bästa produkterna

1. PIXI RETINOL JASMIN LOTION – BÄSTA KRÄM MED RETINOL

Retinol jasmine lotion, Pixi Beauty. (reklamlänk från Adtraction)
Ljuvlig och prisvärd dagkräm med retinol från Pixi. Produkten, som är vegansk, föryngrar med hjälp av retinol, björnbär, jasminolja och peptider. Dagkrämen är tunn men dryg och återfuktar samt slätar ut och stramar upp på bästa sätt! Helt klart – bästa krämen med retinol! Läs mer och köp krämen här. (reklamlänk från Adtraction)

2. RETINOL CERAMIC CAPSULES, ELIZABETH ARDEN – BÄSTA KAPSLAR MED RETINOL

Cermide retinol capsules, Elizabeth Arden. (reklamlänk från Adtraction)
Retinolserum i kapselform från Elizabeth Arden som kraftfullt tar sig an rynkor och fina linjer samt jämnar ut både hudton och hudtextur. Enkla att dosera och ger snabbt resultat! "En retinol-kapsel om dagen håller linjerna borta." Läs mer och köp kapslarna här. (reklamlänk från Adtraction)

3. OVERNIGHT RETINOL MASK, LERNBERGER/STAFSING – BÄSTA NATTMASK MED RETINOL

Overnight retinol mask, Lernberger/Stafsing. (reklamlänk från Adtraction)
Låt retinolet verka i en effektiv och vårdande mask över natten. I Lernberger/Stafsings nattmask får du en hudcocktail i form av bakuchiol, retinol, squalane och hyaluronsyra – allt du behöver för jämn och återfuktad hy. Mycket produkt till liten peng – dessutom är produkten helt vegansk! Läs mer om nattmasken och köp den här. (reklamlänk från Adtraction)

4. pm overnight resurfacing pads, Peter Thomas Roth – bästa retinol-pads

PM Overnight Resurfacing Pads, Peter Thomas Roth (reklamlänk från Adtraction)
Pads från hudvårdsgiganten Peter Thomas Roth som återfuktar och exfolierar huden över natten för glow och anti-age-effekt. Ger extra bra resultat på mogen hy. Tips! Dela padsen på hälften för att få burken att hålla ännu längre. Läs mer om padsen och köp dem här. (reklamlänk från Adtraction)

5. granactive retinoid 2% emulsion, THE ORDINARY – Bästa serum med retinol, budget

Granactive Retinoid 2% Emulsion, The Ordinary
En riktig wow-produkt till minipris! Serum med en kombination av klassikern retinol och retinoid, som ger ännu bättre effekt på åldrande. Ger klarare, fastare och mer återfuktad hy med jämnare textur. Läs fler recensioner och köp serumet här.

6. benefiance pure retinol face mask, Shiseido – bästa sheetmask med retinol

Benefiance Pure Retinol Intensive Revitalizing Face Mask, Shiseido (reklamlänk från Adtraction)
Kraftfull sheetmask från Shiseido som stumulerar hudens återhämtning och ger smidig, återfuktad hy med jämnare struktur. Lyxig mask som ger lyster och stramar upp hyn från första användning. Läs mer och köp sheetmasken här. (reklamlänk från Adtraction)

7. cellular power charge night, La Prairie – BÄSTA retinol-SERUM LYX

Cellular power charge night, La Prairie. (reklamlänk från Apprl)
Riktigt lyxigt retinolserum från La Prairie, speciellt framtagen för att ta tillvara återhämtningsfasen som hyn går igenom under natten. Serumet är bevisat åldersförebyggande med starkt retinol och energigivande syre. Resultatet är att vakna upp med återfuktad, slätare och yngre hy. Ultimata lyxprodukten – maxad med retinol och syre för en perfekt nattlig cocktail. Läs mer och köp serumet här. (reklamlänk från Apprl)

8. Visionnaire skin solutions 0,2% retinol, Lancôme – bästa natt-KONCENTRAT

Visionnaire skin solutions 0.2% retinol, Lancôme. (reklamlänk från Adtraction)
Över natten-koncentrat med hög koncentration retinol för synliga resultat. Förbättrar snabbt hudens fasthet och reducerar både fina linjer och de mest envisa rynkorna. Se före- och efter-bilder och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

9. 1,5 retinol booster, SKIN REGIMEN – bästa booster med retinol

1.5 retinol booster, Skin regimen. (reklamlänk från Adtraction)
Hög och effektfull koncentration retinol i denna booster/serum. Verkar snabbt och återfuktande. Läs mer och köp retinol-boostern här. (reklamlänk från Adtraction)

10. LUNA SLEEPING NIGHT OIL, SUNDAY RILEY – bästa ANSIKTSOLJA MED RETINOL mot rosacea

Luna sleeping night oil, Sunday Riley. (reklamlänk från Apprl)
Den hajpade oljan beskrivs som nästa generation av retinol – en underbar olja du använder under natten medan du sover. Blå som natten – denna hypade nattolja med retinol kombinerar fukt och effekt på linjer och pigmentering. Idealisk för dig som vill få jämnare hudton och som vill bekämpa rodnad eller rosacea. Läs mer och köp nattoljan här. (reklamlänk från Apprl)

VARFÖR SKA MAN ANVÄNDA RETINOL?

Åh, var ska vi börja! Retinol är hudvårdvärldens kanske största superstar sedan upptäckten på 70-talet. Retinol boostar både elastin och kollagen som håller huden spänstigt och mjuk, och stimulerar cellernas omsättning så att fina, nya hudceller snabbare kommer upp i överhuden. Därför har retinol förmåga att verkligen dramatiskt förbättra hudens struktur, genom att t ex minska och förhindra rynkor och jämna ut hudtonen. Man har t ex studerat retinol på 87-åringar och kunnat mäta resultat. Retinol är extremt kraftfullt, och därför är produkter med max 1% retinol godkända att säljas utan recept inom EU. Retinol finns även i produkter mot akne eftersom det reglerar talgproduktion och bromsar bakteriebildning i huden.

MIN KOMPIS BRUKAR KÖPA EN KRÄM SOM HETER RETIN-A I USA. SKA JAG ANVÄNDA DEN?

Nej, det tycker jag inte. Det är en kräm som inte är godkänd för kosmetiskt bruk i EU. Det finns vissa kopplingar till både cancer, fosterskador och extremt solkänslig hy, så skippa den trots hajpen. Starka produkter med retinoid – eller A-vitaminsyra (alltså inte ”bara” A-vitamin) kräver en läkares bedömning.

HAR RETINOL NÅGRA BIVERKNINGAR?

Som med så mycket annat man älskar, finns det en baksida med retinol. Dilemmat med A-vitaminet, oavsett styrka, är att det för de allra flesta är irritativt och gör huden torr och fnasig. I alla fall initialt. Fnaset kommer sig av något i grunden positivt – det är ett bevis för att cellförnyelsen fått sig en skjuts. Men man behöver alltid fasa in en retinol-produkt då huden tenderar att bli lätt röd och känslig innan den vant sig vid retinolet.

En till två gånger i veckan är lagom när man börjar med en ny retinolprodukt och det är en god idé att börja med en låg koncentration om man aldrig tidigare använt retinol. Se också till att övriga hudvårdsprodukter i hyllan är preppade med snälla godsaker för huden – fukt i form av hualyronsyra eller niacinamide är bra att komplettera med när man använder retinol regelbundet.

KAN ALLA ANVÄNDA RETINOL?

Ja – generellt. Men den allra känsligaste hudtypen kan ha svårt att tolerera höga koncentrationer. Alla retinolprodukter, oavsett hudtyp, bör fasas in i hudvårdsrutinen.

Många retinol-produkter är tänkta att användas nattetid, men produkter med lägre koncentration går bra att använda även på dagen. Det är viktigt att prova sig fram och att dra ner på takten om huden slår alltför mycket bakut.

KAN JAG ANVÄNDA RETINOL NÄR JAG ÄR GRAVID ELLER AMMAR?

Det finns inga studier kring retinol och gravida eller retinol och amning och inte heller några kända biverkningar. För säkerhets skull, till forskning säger annorlunda, är det bäst att avstå.

KAN MAN VARA I SOLEN MED RETINOL?

Retinol och UV-strålning är ingen hit – solskador som pigmentförändringar kan till och med förvärras. Använder man en retinolprodukt dagtid är UV-skydd ett absolut måste.

Det är också viktigt att vara försiktig med att kombinera retinol med för mycket syror. Använd inte en AHA-produkt samtidigt som retinol, varva dem och låt även huden vila mellan varven. Annars finns risk för att huden protesterar och produkterna gör mer skada än nytta. Syror och retinol är högeffektiva ingredienser som ska hanteras varsamt.

Finns det alternativ till retinol?

Ja, bakuchiol är en populär ingrediens som många kallar "det naturliga retinolet!. Här kan du läsa en hel artikel om allt du behöver veta om bakuchiol – och bästa produkterna handplockade av beautyredaktören.

Vilken är bästa hudkrämen med retinol?

Det finns inget bättre än en 10-stegs rutin à la koreansk hudvård. Men bland sheetmasks och ögonkrämer – har vi glömt att ta hand om kroppen? Huden är kroppens största organ och slutar inte nedanför hakan. Och om man vill ta sin kroppsrutin till nästa nivå för en mer boostande effekt än den du får från en vanlig kroppslotion är det retinol du ska satsa på. Denna anti aging-ingrediens, som också går under namnet A-vitamin, kommer ge liv åt din vintertrötta hy och se till att motverka åldrandet av huden på kroppen.

Det som är viktigt att tänka på när du lägger till retinol i din rutin är att retinol gör huden extra solkänslig. Om du ska vistas mycket i solen, använd en SPF. Tänk också på att retinol är en väldigt aktiv ingrediens som man måste vänja kroppen med. Använd därför inte din retinolprodukt för ofta i början. En till två gånger i veckan är att rekommendera.

1. Skin smoothing retinol body treatment, paula's choice

Återfuktande och uppstramande lotion som också hjälper till att sudda ut pigmenteringar, från Paulas Choice. Finns att köpa här! (reklamlänk från Apprl)

Skin smoothing retinol body treatment från Paula's Choice är retinol för kroppen. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

2. this works Sleep Plus Dream Body

Blandningen av eteriska oljor, aminosyror och retinol gör detta till en lugnande med samtidigt lystergivande kräm, från This Works. Finns att köpa här! (reklamlänk från Awin.com)

LÄS MER: Hudspecialisten: Så tar du bäst hand om din hy i höst

Missa inte

Årets bästa BB- och CC-creams för naturlig täckning