Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Allt du borde veta om retinol – och bästa produkterna med A-vitamin

14 feb, 2024 
bästa produkter retinol
Retinol – superhjälteingrediensen som både hudterapeuter och forskare svär vid. Höst och vintern är en perfekt tid att introducera A-vitaminet som trollar med allt från linjer till akne. ELLEs beautyredaktör och expert listar bästa retinolprodukterna, reder ut begreppen kring retinol och tipsar om hur du använder retinol på bästa sätt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnareBrand logo
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnare

A-vitaminet retinol är sedan länge en av de tre gyllene ingredienserna inom hudvård. Tillsammans med C-vitamin och UV-solskyddsfilter är A-vitamin den ingrediens som både hudläkare, hudterapeuter och forskning lyfter fram för dess vetenskapligt bevisade och märkbara effekt.

Den är ett verkligt trollspö med förmåga att reducera fina linjer, minimera solskador, så som pigmentförändringar. Ämnet ger huden en jämnare ton och struktur, och retinol har även visat sig ha god effekt på akne och ska kunna reglera talgproduktionen. Med andra ord något av en frälsare i hudvårdssammanhang!

ELLEs beautyredaktör listar bästa produkterna med retinol – och längst ner i artikeln kan du läsa frågor och svar om retinol som är bra att ha koll på!

Läs också: Årets bästa fuktserum – beautyredaktören tipsar om hyaluronsyra mot extremt torr hy

bästa kräm serum olja retinol

Läs också: Så väljer du rätt serum för din hy – och stort bäst i test

Vad är retinol?

Samlingsnamnet för A-vitamin i hudvård och läkemedelsklassade preparat är retinoider. Styrkan med retinol är att dess molekyler är så pass små att de har möjlighet att penetrera längre ner i hudstrukturen. När den når ner till hudcellerna förvandlas den till A-vitaminsyra och uträttar något som kan liknas vid magi. Den kan nämligen få äldre hudceller att bete sig yngre – och producera mer kollagen och elastin, som förbättrar och jämnar ut hudstrukturen. Den kan helt enkelt vrida tillbaka tiden ett snäpp!

Annons

bästa produkterna med retinol – elles beautyredaktör utser bäst i test 2024

Scrolla längre ner för att läsa mer om varje produkt!

bästa retinol budget bäst i test mask kräm serum

Bäst i test produkter med retinol – favoriterna i alla kategorier

Serum, ögonkräm eller ansiktskräm – ELLE har samlat bästa produkterna med retinol 2022.

Bästa serum med retinol, Skin Ageing Retinol 3 TR – Medik8

Medik8 är mästare på retinol! Inte bara har de en av marknadens ANNONS bästa krämer med retinol, märket har också Skin Ageing Retinol 3 TR, ett fantastiskt serum för alla hudtyper! Det lätta serumet absorberas snabbt, men verkar länge! Serumet har en så kallat "time release-teknologi" som gör A-vitaminet stabilt under längre tid. Huden blir direkt underbart mjuk och redan efter några veckor känns huden fastare och har en klarare hudton.
ANNONS Köp hos Skincity
ANNONS Köp hos Kicks
ANNONS Köp hos Hudoteket
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Bangerhead

bästa serum med retinol medik8 retinol
Bästa serum med retinol, Skin Ageing Retinol 3 TR från Medik8. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa effektiva retinol, Clinical 1% Retinol Treatment – Paula's Choice

Multifunktionella Clinical 1% Retinol Treatment från Paula's Choice har hela en procent retinol. Det tjockare serumet gör magi för pigmenteringar och ojämnheter i form av till exempel ärr och förstorade porer. Men skillnad syns även på fina linjer. Ett effektivt och drygt serum som ger resultat snabbt!
ANNONS Köp hos Kicks
ANNONS Köp Skincity

retinol kräm bäst i test paulas choice
Klicka på bilden för att komma till det effektiva retinolserumet från Paula's Choice.

Bästa utjämnande serum med retinol, Blue Therapy Pro Retinol Night Serum – Biotherm

Nya, superhärliga Blue Therapy Pro Retinol Night Serum påminner om en återfuktande gelkräm i konsistensen, men sjunker in lika fint som ett serum på huden. Förutom att ge härlig fukt och lätt lyster ger serumet en klar hudton, men effekts syns även på förstorade porer. Förutom retinol innehåller nattserumet också (såklart) märkets egna life plankton men också superingrediensen niacinamid!
ANNONS Köp hos Bangerhead
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Kicks
ANNONS Köp hos Eleven

utjämnande serum med retinol biotherm
Klicka på bilden för att komma till serumet med retinol från Biotherm.

Bästa serum budget med retinol, Retinoids Granactive Retinoid 2% Emulsion – The Ordinary

Retinoids Granactive Retinoid 2% Emulsion är en av The Ordinarys många (och prisvänliga) retinolprodukter. En riktig wow-produkt till minipris! Serum med en kombination av klassikern retinol och retinoid, som ger ännu bättre effekt på åldrande. Ger klarare, fastare och mer återfuktad hy med jämnare textur.
ANNONS Köp hos Cocopanda
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Eleven
ANNONS Köp hos Bangerhead
ANNONS Köp hos Kicks

serum med retinol från the ordinary
Bästa serum budget med retinol, Retinoids Granactive Retinoid 2% Emulsion från The Ordinary. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa kräm med retinol, Day Cream – Verso

Svenska Verso är lite av en retinol-guru och hela märket bygger på den "Retinol 8", ett A-vitaminkomplex som är åtta gånger så effektivt och hälften så irriterande för huden som vanligt retinol. Day Creamär en återfuktande kräm som samtidigt verkar porsammandragande och utjämnande. Retinol, niacinamid, gurkmeja... Dagkrämen innehåller en härlig ingredienscocktail!
ANNONS Köp hos Hudoteket
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Bangerhead
ANNONS Köp hos NK
ANNONS Köp hos Skincity

bästa kräm med retinol dagkräm verso
Klicka på bilden för att komma till dagkrämen med retinol från Verso.

Bästa nattkräm med retinol, Symphonique Night-Time – Beauté Pacifique

Beauté Pacifique står för en av tidernas bästa hudvårdslanseringar med retinol! Vi pratar såklart om Symphonique Night-Time! Nattkrämen (som också har en ANNONS kompis för dagen) innehåller hela 6 olika sorters A-vitamin som på sikt bland annat ökar tjockleken i huden vilket gör huden härligt plumpad, kickar igång kollagenproduktionen (hej slätare och mjukare hud) samt reparerar solskador och reglerar talgproduktionen. Oooh. Kärleken är obeskrivlig! Krämen är otroligt tjock och mumsig och huden morgonen efter går knappt att beskriva. Den kostar en slant, absolut, men är samtidigt otroligt dryg! Ett pump räcker långt!
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Hudoteket
ANNONS Köp hos Skincity

Bästa retinolkräm budget, Revitalift Laser Retinol Pressed-Cream –L'Oréal Paris

L'Oréal Paris nya Revitalift Laser Retinol Pressed-Cream är en suverän nattkräm för dig som vill jobba mot fina linjer och förstorade porer. Den rika krämen innehåller förutom A-vitamin också niacinamid som fungerar likt ett filter för huden. Mjuk, följsam, slät och klar hud som på beställning! Och stort plus för genialisk förpackning som gör att du slipper kladda med fingrarna i burken.
ANNONS Köp hos Cocopanda

nattkräm med retinol budget billig kräm med a vitamin
Klicka på bilden för att komma till nattkräm med retinol från L'Oréal Paris.

Bästa kapslar med retinol, Ceramide Retinol Capsules Line Erasing Night Serum – Elizabeth Arden

Retinolserum i kapselform från Elizabeth Arden som kraftfullt tar sig an rynkor och fina linjer samt jämnar ut både hudton och hudtextur. Enkla att dosera och ger snabbt resultat! "En retinol-kapsel om dagen håller linjerna borta."
ANNONS Köp hos Eleven
ANNONS Köp hos Kicks
ANNONS Köp hos Bangerhead
ANNONS Köp hos Cocopanda

bästa kapslar med retinol serum bäst i test
Bästa kapslar med retinol, Ceramide Retinol Capsules Line Erasing Night Serum från Elizabeth Arden. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa ansiktsolja med retinol, Luna Sleeping Night Oil – Sunday Riley

Luna Sleeping Night Oil är den omtalade oljan som beskrivs som nästa generation av retinol – en underbar olja du använder under natten medan du sover. Blå som natten – denna hypade nattolja med retinol kombinerar fukt och effekt på linjer och pigmentering. Idealisk för dig som vill få jämnare hudton och som vill bekämpa rodnad eller rosacea.
ANNONS Köp hos Sephora

sunday riley nattolja med retinol
Bästa ansiktsolja med retinol, Luna Sleeping Night Oil från Sunday Riley. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa serum med retinol för känslig hud, Retinol Daily Micro-Dose Treatment – Kiehl's

Ceramider, peptider och såklart retinol – Retinol Daily Micro-Dose Treatment från Kiehl's är ett snällt, men effektivt serum som jobbar på att stärka hudbarriären och förbättra hudstrukturen. Och serumet gör det med bravur! Inget serum som sticks, hettar eller irriterar huden – perfekt för känslig hud!
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Skincity

Bästa återfuktande med retinol, Retinol Daily Micro-Dose Treatment – Kiehl's
Bästa serum med retinol för känslig hud, Retinol Daily Micro-Dose Treatment från Kiehl's. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa intensivbehandling med retinol, Retinol 0.3 % – Skinceauticals

Över natten-koncentrat med hög koncentration retinol för synliga resultat. Förbättrar snabbt hudens fasthet och reducerar både fina linjer och de mest envisa rynkorna.
ANNONS Köp hos Hudoteket
ANNONS Köp hos Lookfantastic
ANNONS Köp hos LykoFAQ: Allt du behöver veta om retinol

ELLE har samlat allt du behöver veta om hudvårdens hetaste ingrediens – retinol!

Annons
  • Vad är retinol?
  • Varför ska man använda retinol?
  • Vad gör retinol?
  • Har retinol några biverkningar?
  • Hur använder man retinol?
  • Kan alla använda retinol?
  • Kan man använda retinol när man är gravid eller ammar?
  • Kan man vara i solen med retinol?

Vad är retinol?

Retinol är ett A-vitamin och en häftig ingrediens som kan kommunicera med cellerna. Retinolet kan då alltså "prata" med äldre celler och få dem att bete sig som unga celler. Du hör ju! Retinol är en tidsmaskin!

VARFÖR SKA MAN ANVÄNDA RETINOL?

Åh, var ska vi börja! Retinol är hudvårdvärldens kanske största superstar sedan upptäckten på 70-talet.

Vad gör retinol?

Retinol boostar både elastin och kollagen som håller huden spänstigt och mjuk, och stimulerar cellernas omsättning så att fina, nya hudceller snabbare kommer upp i överhuden. Därför har retinol förmåga att verkligen dramatiskt förbättra hudens struktur, genom att t ex minska och förhindra rynkor och jämna ut hudtonen. Man har t ex studerat retinol på 87-åringar och kunnat mäta resultat. Retinol är extremt kraftfullt, och därför är produkter med max 1% retinol godkända att säljas utan recept inom EU. Retinol finns även i produkter mot akne eftersom det reglerar talgproduktion och bromsar bakteriebildning i huden.

HAR RETINOL NÅGRA BIVERKNINGAR?

Som med så mycket annat man älskar, finns det en baksida med retinol. Dilemmat med A-vitaminet, oavsett styrka, är att det för de allra flesta är irritativt och gör huden torr och fnasig. I alla fall initialt. Fnaset kommer sig av något i grunden positivt – det är ett bevis för att cellförnyelsen fått sig en skjuts. Men man behöver alltid fasa in en retinol-produkt då huden tenderar att bli lätt röd och känslig innan den vant sig vid retinolet.

Annons

Hur använder man retinol?

En till två gånger i veckan är lagom när man börjar med en ny retinolprodukt och det är en god idé att börja med en låg koncentration om man aldrig tidigare använt retinol. Se också till att övriga hudvårdsprodukter i hyllan är preppade med snälla godsaker för huden – fukt i form av hualyronsyra eller niacinamide är bra att komplettera med när man använder retinol regelbundet.

KAN ALLA ANVÄNDA RETINOL?

Ja – generellt. Men den allra känsligaste hudtypen kan ha svårt att tolerera höga koncentrationer. Alla retinolprodukter, oavsett hudtyp, bör fasas in i hudvårdsrutinen.

Många retinol-produkter är tänkta att användas nattetid, men produkter med lägre koncentration går bra att använda även på dagen. Det är viktigt att prova sig fram och att dra ner på takten om huden slår alltför mycket bakut.

Annons

KAN JAG ANVÄNDA RETINOL NÄR JAG ÄR GRAVID ELLER AMMAR?

Det finns inga studier kring retinol och gravida eller retinol och amning och inte heller några kända biverkningar. För säkerhets skull, till forskning säger annorlunda, är det bäst att avstå.

KAN MAN VARA I SOLEN MED RETINOL?

Retinol och UV-strålning är ingen hit – solskador som pigmentförändringar kan till och med förvärras. Använder man en retinolprodukt dagtid är UV-skydd ett absolut måste.

Det är också viktigt att vara försiktig med att kombinera retinol med för mycket syror. Använd inte en AHA-produkt samtidigt som retinol, varva dem och låt även huden vila mellan varven. Annars finns risk för att huden protesterar och produkterna gör mer skada än nytta. Syror och retinol är högeffektiva ingredienser som ska hanteras varsamt.

Finns det alternativ till retinol?

Ja, bakuchiol är en populär ingrediens som många kallar "det naturliga retinolet! Här kan du läsa en hel artikel om allt du behöver veta om bakuchiol – och bästa produkterna handplockade av beautyredaktören.

Annons

Vilken är bästa hudkrämen med retinol?

Det finns inget bättre än en 10-stegs rutin à la koreansk hudvård. Men bland sheetmasks och ögonkrämer – har vi glömt att ta hand om kroppen? Huden är kroppens största organ och slutar inte nedanför hakan. Och om man vill ta sin kroppsrutin till nästa nivå för en mer boostande effekt än den du får från en vanlig kroppslotion är det retinol du ska satsa på. Denna anti aging-ingrediens, som också går under namnet A-vitamin, kommer ge liv åt din vintertrötta hy och se till att motverka åldrandet av huden på kroppen.

LÄS MER: Har du problem med knottriga armar och ben? Det kan vara Keratosis pilaris. ELLE listar de bästa produkterna mot hudproblemet.

Det som är viktigt att tänka på när du lägger till retinol i din rutin är att retinol gör huden extra solkänslig. Om du ska vistas mycket i solen, använd en SPF. Tänk också på att retinol är en väldigt aktiv ingrediens som man måste vänja kroppen med. Använd därför inte din retinolprodukt för ofta i början. En till två gånger i veckan är att rekommendera.

Skin smoothing retinol body treatment, paula's choice

Återfuktande och uppstramande lotion som också hjälper till att sudda ut pigmenteringar, från Paulas Choice. ANNONS Finns att köpa här!

Foto: TT, Imaxtree

ELLE Beauty: Allt du vill veta om retinolBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om retinol
Annons