Artikeln innehåller reklamlänkar

Misstagen många gör med retinol – och så ska du tänka när du använder A-vitamin

använd retinol rätt misstag med retinol hur använder man a-vitamin

ELLE har samlat viktigaste sakerna att tänka på när du använder retinol!

Hudvårdens kronjuvel stavas retinol som kortfattat kan få gamla hudceller att bete sig som nya. Men det finns några viktiga saker att känna till innan du börjar använda den aktiva ingrediensen. ELLE har samlat de vanligaste missarna många gör med retinol – och tipsen om hur du ska tänka med appliceringen.
02 september, 2022

Få har missat denna ljuvliga ingrediens med så många fina egenskaper. Vi talar såklart om retinol, en form av A-vitamin som har många kända effekter på huden. Bland annat har A-vitamin, som är en cellkommunicerande ingrediens, fin effekt på att öka kollagenet, minska synligheten av fina linjer och rynkor, stärka huden, minska synlighet av pigmenteringar och ärr från till exempel akne. Du hör ju – en riktig rockstjärna inom hudvården!

Vad är retinol?

Retinol och A-vitamin är en hel kemilektion i sig, men kortfattat kan man säga att retinol är en form av A-vitamin och också den vanligaste varianten vi hör om. Men du har kanske också hört talas om bland annat tretinoin, retinylpalmitat och retinal.

Tips för att använda retinol

ELLE listar vanligaste misstagen många gör med retinol – och såklart bästa tipsen om hur du faktiskt ska använda A-vitaminet!

Allt du borde veta om retinol – och årets bästa produkter

1. Du börjar med retinol för sent

Det absolut vanligaste misstaget många gör med retinol och A-vitamin är att börja använda ingrediensen för sent. Visste du att huden börjar åldras redan i mitten av 20-årsåldern? Det låter kanske galet, men sakta börjar då till exempel kollagen, elastin och cellförnyelsen att jobba långsammare. Resultatet av det är en slappare hud, fina linjer och minskad fukt och spänst. Men det är just där som A-vitamin kommer in och gör succé!

Prisvärd kräm med retinol, Pro-Retinol Night Cream – L300

Vill du sakta men säkert börja med mildare retinol utan att spendera en större summa är plånboksvänliga L300s nya Pro-Retinol-serie kanske något för dig. I serien finns bland annat ett oljeserum, ett läppbalsam och en nattkräm.

Här kan du läsa mer om innehållet i Pro-Retinol Night Cream (länk till Apohem). Och här hittar du hela serien (länk till Apohem).

2. Börjar med för stark retinolprodukt

Är du ny användare av retinol, eller har en känsligare hudtyp, är det bra att börja milt och öka till en mer koncentrerad produkt efter ett tag. Tänk på att välja en produkt som passar din hudtyp. Har du till exempel torr och känslig hud kan en ansiktsolja med retinol vara något som passar bra, medan om du har problem med pigmenteringar kan du behöva en punktbehandlande retinolprodukt som är något mer koncentrerad i sammansättningen.

Milt retinolserum för känslig hud, Resist Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum – Paula's Choice

Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum är ett snällt serum för alla hudtyper. Retinolserumet känns vid applicering något oljig på huden, men sjunker in som en dröm utan att irritera och återfuktar samtidigt fint!

Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum finns att läsa mer om och köpa här (länk till Skincity).

Exfolierande, lugnande och återfuktande – ELLE listar årets bästa nattkräm i alla kategorier

3. Vänjer inte in retinol

Tålamod är nyckeln till allt, även till ett lyckat retinolresultat. Alla A-vitaminsprodukter ska vänjas in – långsamt. Ofta kommer varje produkt med en instruktion, men tänk i regel på att börja använda produkten en till två gånger i veckan, i ungefär en månad, för att sedan successivt öka användningen.

Retinolens fina egenskap är att den aktiva ingrediensen kickar igång cellerna, vilket i regel brukar leda till att din hud flagnar när du börjar använda produkten. Bli inte rädd – och framförallt – sluta inte att använda produkten (om du inte märker tydligt att huden har fått en reaktion, såklart)!

Aktivt retinolserum, Skin Ageing Retinol 10TR+ Intense – Medik8

Skin Ageing Retinol 10TR+ Intense har blivit lite av en klassiker bland retinolserum om kommer i flera olika "styrkor". Serumet har otroligt fin effekt på stora porer och yttorra kinder och ger också huden en fin lyster.

Skin Ageing Retinol 10TR+ Intense finns att köpa här (länk till Lyko).

4. Använder retinol med fel ingredienser

A-vitamin är en aktiv ingrediens vilket gör det viktigt att tänka på vilka produkter och ingredienser du kombinerar med varandra. Retinol ska gärna användas ensamt, utan några andra starkare syror direkt innan eller efter. Däremot kan till exempel retinol med fördel användas med den fuktbindande sockermolekylen hyaluronsyra.

Många föredrar därför att använda A-vitamin i form av retinol på kvällen, för att kunna använda till exempel BHA eller AHA på morgonen. Men tänk på att låta huden vila för att inte riskera att överexfoliera huden och med det skada hudbarriären.

Nattkräm med retinol, Symphonique Night-Time – Beauté Pacifique

Åh, Symphonique Night-Time är retinolkrämernas retinolkräm som har en otrolig sammansättning av sex olika typer av A-vitamin! Produkten är dyr, men otroligt dryg och effektiv och resultatet är verkligen fantastiskt.

Här kan du läsa mer om Symphonique Night-Time (länk till Lyko).

Bäst i test: Årets bästa solskydd – för kroppen och ansiktet

5. Missar att använda solskydd

Ska du använda A-vitamin är solskydd också ett måste – inte bara när vi befinner oss i de varmaste sommarmånaderna. Retinol kan göra huden mer solkänslig, vilket gör att pigmenteringar kan kika fram, och därför bör du använda retinol med extra försiktighet under sommaren. Men ska du ut i skidbacken och använder retinol – använd solskyddsfaktor. Är det en solig vårdag och du använder retinol – använd solskyddsfaktor. Du förstår, spf är ett måste!

Lätt solskydd för ansiktet, Sun Ultra Light Face Fluid SPF50+ – ACO

ACOs solskyddsnyhet Sun Ultra Light Face Fluid SPF50+ är en ultralätt spf som varken känns eller syns på ansiktet. Solskyddsfaktorn passar alla hudtyper, är prisvärd och har inte heller en doft som stör. Fullträff!

Sun Ultra Light Face Fluid SPF50+ finns att köpa här (länk till Apohem).

Foto: TT

ELLE Beauty: Allt du vill veta om retinol
2:41

Efter reklamen: ELLE Beauty: Allt du vill veta om retinol

(2:41)

Slå på ljud