Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så blir du av med pigmentfläckar i ansiktet – beautyredaktören tipsar

03 aug, 2022 
pigmentering i ansikte melasma hyperpigmentering produkter tips
Hyperpigmentering, eller pigmentfläckar är ett av våra mest vanligt förekommande hudproblem. Men vad beror de på och vilka produkter, behandlingar och ingredienser är bäst om man vill jämna ut hudtonen och ge sig i kast med fläckarna? ELLEs beautyredaktör Carin Hellman reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

De kikar fram lika säkert som vårdroppar under smältande snö – hyperpigmenteringar. Fläckar med mörkare pigmentering i huden drabbar alla mer eller mindre – oavsett hudtyp och hudton och framförallt ju äldre vi blir och när vi snart återigen exponeras för alltmer sol och UV-strålning. De kan uppkomma av hormonella förändringar och genetik, men det är framförallt exponering av UV-ljus som är triggern.

Här är allt du behöver veta om pigmentfläckar i ansiktet! Längre ner hittar du också ELLEs utvalda favoritprodukter mot pigmenteringar.

få bort hyperpigmentering och melasma
Foto: TT/FashionPPS

KRÄM, SERUM OCH PUNKTBEHANDLING – BÄSTA PRODUKTERNA MOT PIGMENTFLÄCKAR I ANSIKTET

Skönhetsredaktör Carin Hellman listar favoriterna som gör jobbet! Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna. Längre ner kan du läsa mer om produkterna.

Annons

Vad är melasma?

Vanligt är också melasma en typ av hyperpigmentering – ett hormonellt hudtillstånd som är vanligast under och efter graviditet eller om man äter p-piller. Det triggas av sol och UV-strålning och uppstår ofta som större kluster. Det finns olika typer av melasma och fläckarna kan se lite olika ut. Men till skillnad från sol- och åldersfläckar brukar hormonell melasma försvinna efter graviditet och p-pilleranvändning.

LÄS OCKSÅ: Retinol – så funkar det (och bästa produkterna)

BÄSTA SERUM MOT PIGMENTFLÄCKAR, Skin-Unify Intensive Serum – Filorga

I Filorgas effektiva Skin-Unify Intensive Serum finns en härlig cocktail av ingredienser speciellt anpassade för att verka effektivt mot pigmenteringar. Serumet har en härligt lätt textur som lätt kan adderas under en vanlig kräm. Behandlar redan uppkomna pigmentfläckar och motverkar även att nya uppkommer.

Här kan du läsa mer om och köpa Skin-Unify Intensive Serum (reklamlänk).

serum mot pigmentfläckar bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa solskyddsfaktor mot pigmenteringar, Luminous630 UV Face Dark Spot Control spf 50 – Nivea

Niveas senaste solskydd Luminous630 UV Face Dark Spot Control spf 50 är en suverän variant om du har, eller vill motverka pigmenteringar. Den lätta, och otroligt återfuktande solskyddsfaktorn sjunker in som en dröm, utan att lämna en vit hinna på huden.

Luminous630 UV Face Dark Spot Control spf 50 finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

bästa solskydd mot pigmenteringar bästa bäst i test hyperpigmenteringar
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Bästa solskydd att bära över och under makeup – årets stora bäst i test!

Bästa serum budget mot hyperpigmenteringar, DermoPurifyer Triple Effect Serum 4 – Eucerin

DermoPurifyer Triple Effect Serum 4 är ett serum multiverkande serum som dels verkar mot hyperpigmenteringar och mörka fläckar, men också har fin effekt på akne och akneärr. Serumet innehåller bland annat salicylsyra, återfuktande glycerin och panthenol. Serumet har en något stark doft, men doften försvinner efter några sekunder.

DermoPurifyer Triple Effect Serum 4 från Eucerin hittar du här (reklamlänk).

Bästa nattkräm mot hyperpigmentering, Skin-Unify – Filorga

Som en fortsättning till serumet ovan finns nattkrämen Skin-Unify. Perfekt tillfälle att behandla pigmentering är under natten. Filorgas Skin-Unify är en intensiv nattkur med glabridin, algextrakt och C-vitamin för att ta upp fighten ordentligt mot ojämn hudton.

Läs mer om nyheten och klicka hem den här (reklamlänk).

nattkräm mot pigmentering melasma ansikte
Skin-unify är lämpad för hud med pigmenteringar. Klicka på bilden för att läsa mer om produkten.

Bästa punktbehandling mot pigmentfläckar i ansiktet, Anti-pigment spot corrector – Eucerin

Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector är en supersmidig punktbehahdlare på större fläckar som envisas och behöver lite mer kraftfull behandling. Innehåller thiamidol som både förebygger nya fläckar och behandlar befintliga.

Här kan du läsa mer om den prisvärda produkten (reklamlänk).

eucerin spot corrector bäst i test pigmentfläckar ansiktet
Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector används lokalt på envisa pigmentfläckar. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Läs mer: Vill du lära dig allt om skönhet och dess innehåll? Här är ELLEs stora beauty-alfabet, från A till Ö.

Annons

Bästa utjämnande serum, Ginzing into the glow serum – Origins

Ett "snällt" men effektivt serum som har effekt inte bara på ojämn hudton och pigmentering, utan också hjälper till att reducera storleken på porer med hjälp av bland annat AHA-syra och en god dos C-vitamin. Perfekt om man har mildare och mindre synliga pigmentfläckar.

Läs mer recensioner om serumet här (reklamlänk).

serum mot pigmentfläckar ginzing into the glow origins
C-vitamin och AHA-syra i perfekt kombo mot pigmentering, Ginzing into the glow serum, Origins. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa dagkräm mot pigmentfläckar, Super restorative day cream – Clarins

En ultralyxig, silkig crème som både stramar upp, ger fuktboost med hjälp av hyaluronsyra och har utjämnande effekt på huden med hjälp av C-vitamin. Del alldeles perfekta anti-age-kuren som dessutom arbetar lite extra på det där med glow.

Läs fler recensioner och köp dagcrèmen här (reklamlänk).

clarins dagkräm mot pigmentfläckar
Clarins Super Restorative Day är bästa dagkräm mot pigmentfläckar. Klicka på bilden och kom till crèmen.

Bästa utjämnande foundation med spf, Synchro Skin Self-Refreshing Tint Foundation spf 20 – Shiseido

Den perfekta kombon för pigmenteringar – en formula som innehåller ingredienser som jämnar ut hudtonen och vårdar förutom att den ger lätt täckning och skyddar mot UV-strålningen.

Här kan du läsa mer om Synchro Skin Self-Refreshing Tint Foundation (reklamlänk).

Bästa dagkräm med skydd mot pigmentfläckar i ansiktet, Daily corrector – Exuviance

Bästa sättet att skydda sig mot solens skadliga UV-strålning och att motverka att nya pigmentfläckar uppstår är ett högt, dagligt UV-skydd. Exuviance Daily corrector har lyckats med en mjuk och härlig formula med högt SPF 35 som skyddar dagligen mot både skadlig UVA och UVB.

Läs fler recensioner och klicka hem UV-skyddet här (reklamlänk).

exuviance daily corrector pigmentfläckar ansikte
Daily Corrector från Exuviance skyddar mot både UVA och UVB. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

HUR UPPKOMMER HYPERPIGMENTERING OCH MELASMA?

Hyperpigmentering är en ökad produktion av hudens egna melanin och är samlingsnamnet för mörkare fläckar i huden. Vanligast förekommande är de som kallas sol- eller åldersfläckar, som blir allt mer förekommande i huden efter 40. Men de kan också uppstå tidigare i ålder, mycket beroendes på hur noga man varit med att skydda sig mot UV-strålning.

Annons

Oftast hittar man dem på platser där man exponerats för mycket sol under lång tid – hals, ansikte, händer, dekolletage – då melanin bildas som ett naturligt skydd i huden mot solen.

Missa inte! Året bästa solskydd – favoriterna för ansikte och kropp!

VARFÖR FÅR MAN PIGMENTFLÄCKAR I ANSIKTET?

Melanin är vår huds egna "försvar" mot solen, och vid stark exponering bildas melanin i vår hud, det är det som även gör att vi får färg och blir bruna. Men utsätts huden för stark exponering oskyddat uppkommer lätt melininet i små "kluster", som blir till mörka fläckar i huden.

Oavsett väder, se till att din dag- och/eller/foundation innehåller SPF. Grunda med ett så kallat bredspektrum UV-skydd (en produkt med både UVA- och UVB-skydd) för att vara helt på den säkra sidan.

HUR FÅR MAN BORT PIGMENTFLÄCKAR MED PRODUKTER HEMMA?

Produkter och behandlingar som skyddar för att inte nya pigmenteringar ska uppkomma, eller behandlar redan uppkomna finns det många av. Du kan välja att punktbehandla en specifik fläck eller använda serum och crème som allmänt jämnar ut hudtonen och fläckar i hela ansiktet.

Annons

VAD KAN MAN GÖRA ÅT PIGMENTFLÄCKAR?

Välj nattetid ett serum, crème eller punktbehandlande produkter med fokus och ingredienser, till exempel C-vitamin och AHA-syra, som jämnar ut hudtonen. Och dagtid, välj en dagkräm med spf (UVA- och UVB skydd), samt se till att din foundation har ett extra skydd mot UV-strålning i form av SPF.

VILKA BEHANDLINGAR ÄR BÄST MOT PIGMENTFLÄCKAR?

Absolut – kemisk peeling och laserbehandlingar på klinik eller salong brukar användas om man har större och många fläckar som man vill behandla. Men gör noggrann research och gå till en erkänt seriös klinik eller salong.

Är inte behandlaren seriös och behandlingen noggrant och säkert utförd finns risk för än värre hyperpigmentering, så kallad postinflammatiorisk hyperpigmentering. Det kan uppstå om huden blir skadad ev till exempel för hög koncenatration syror eller felbehandlad laser. Då producerar huden än mer melanin vid det skadade området och nya fläckar uppstår.

Annons

kräm mot pigmentfläckar – hjälper det?

Absolut! Vad som däremot är viktigt att tänka på är att ha tålamod. Pigmentfläckar på huden tar lång tid att bli av med, men det finns många krämer som hjälper till att minska pigmentfläckarna!

Pigmentfläckar i ansiktet, varför får man det?

Det finns mycket som kan påverka huden. Solen och hormoner är två vanliga anledningar till att huden kan få pigmentfläckar. Därför är det extra viktigt att skydda dig mot solen, helst året runt, men också vara noggrann med vilken typ av produkter du använder när du är gravid. Undvik till exempel sådant som kan irritera huden.

Det senaste från ELLE beauty:

Vegansk skönhet – allt du behöver veta om de olika märkningarna.

Årets bästa essence – favoriterna för alla hudtyper

Bäst i test: Känslig, torr, fet eller kombinerad – här är bästa maskerna för alla hudtyper.

Allt du vill veta om: SPFBrand logo
Allt du vill veta om: SPF

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons