Artikeln innehåller reklamlänkar

Så blir du av med pigmentfläckar i ansiktet

hur får man bort pigmenteringar i ansiktet

Hyperpigmentering, eller pigmentfläckar är ett av våra mest vanligt förekommande hudproblem. Men vad beror de på och vilka produkter, behandlingar och ingredienser är bäst om man vill jämna ut hudtonen och ge sig i kast med fläckarna? ELLEs beautyredaktör Carin Hellman reder ut!
15 oktober, 2021

De kikar fram lika säkert som vårdroppar under smältande snö – hyperpigmenteringar. Fläckar med mörkare pigmentering i huden drabbar alla mer eller mindre – oavsett hudtyp och hudton och framförallt ju äldre vi blir och när vi snart återigen exponeras för alltmer sol och UV-strålning. De kan uppkomma av hormonella förändringar och genetik, men det är framförallt exponering av UV-ljus som är triggern.

få bort hyperpigmentering och melasma
Foto: TT/FashionPPS

Hur uppkommer hyperpigmentering och melasma?

Hyperpigmentering är en ökad produktion av hudens egna melanin och är samlingsnamnet för mörkare fläckar i huden. Vanligast förekommande är de som kallas sol- eller åldersfläckar, som blir allt mer förekommande i huden efter 40. Men de kan också uppstå tidigare i ålder, mycket beroendes på hur noga man varit med att skydda sig mot UV-strålning.

Oftast hittar man dem på platser där man exponerats för mycket sol under lång tid – hals, ansikte, händer, dekolletage – då melanin bildas som ett naturligt skydd i huden mot solen.

Vanligt är också melasma – ett hormonellt hudtillstånd som är vanligast under och efter graviditet eller om man äter p-piller. Det triggas av sol och UV-strålning och uppstår ofta som större kluster. Det finns olika typer av melasma och fläckarna kan se lite olika ut. Men till skillnad från sol- och åldersfläckar brukar hormonell melasma försvinna efter graviditet och p-pilleranvändning.

LÄS OCKSÅ: Retinol – så funkar det (och bästa produkterna)

varför får man pigmentfläckar i ansiktet?

Melanin är vår huds egna "försvar" mot solen, och vid stark exponering bildas melanin i vår hud, det är det som även gör att vi får färg och blir bruna. Men utsätts huden för stark exponering oskyddat uppkommer lätt melininet i små "kluster", som blir till mörka fläckar i huden.

Oavsett väder, se till att din dag- och/eller/foundation innehåller SPF. Grunda med ett så kallat bredspektrum UV-skydd (en produkt med både UVA- och UVB-skydd) för att vara helt på den säkra sidan.

Hur får man bort pigmentfläckar med produkter hemma?

Produkter och behandlingar som skyddar för att inte nya pigmenteringar ska uppkomma, eller behandlar redan uppkomna finns det många av. Du kan välja att punktbehandla en specifik fläck eller använda serum och crème som allmänt jämnar ut hudtonen och fläckar i hela ansiktet.

Vad kan man göra åt pigmentfläckar?

Välj nattetid ett serum, crème eller punktbehandlande produkter med fokus och ingredienser, till exempel C-vitamin och AHA-syra, som jämnar ut hudtonen.

LÄS OCKSÅ: AHA-, BHA- & PHA-syra – så hittar du rätt syra för din hy

Och dagtid, välj en crème med UVA- och UVB skydd, samt se till att din foundation har ett extra skydd mot UV-strålning i form av SPF.

Vilka behandlingar är bäst mot pigmentfläckar?

Absolut – kemisk peeling och laserbehandlingar på klinik eller salong brukar användas om man har större och många fläckar som man vill behandla. Men gör noggrann research och gå till en erkänt seriös klinik eller salong.

Är inte behandlaren seriös och behandlingen noggrant och säkert utförd finns risk för än värre hyperpigmentering, så kallad postinflammatiorisk hyperpigmentering. Det kan uppstå om huden blir skadad ev till exempel för hög koncenatration syror eller felbehandlad laser. Då producerar huden än mer melanin vid det skadade området och nya fläckar uppstår.

LÄS MER: Niacinamide – allt du behöver veta om superingrediensen

CRÈME, SERUM & PUNKTBEHANDLING – BÄSTA PRODUKTERNA MOT PIGMENTFLÄCKAR I ANSIKTET

Skönhetsredaktör Carin Hellman listar favoriterna som gör jobbet!

Filorga pigment perfect – bästa serum mot pigmentfläckar

Niaciamid är en av de utjämnande ingredienserna i Filorgas effektiva Pigment perfect – härligt lätt textur som lätt kan adderas under en vanlig crème. Behandlar redan uppkomna pigmentfläckar och motverkar även att nya uppkommer. Läs fler recensioner och köp serumet här (länk till Apprl).

Skin-Unify, Filorga – bästa nattcrème mot hyperpigmentering

Perfekt tillfälle att behandla pigmentering är under natten. Filorgas Skin-Unify är en intensiv nattkur med glabridin, algextrakt och C-vitamin för att ta upp fighten ordentligt mot ojämn hudton. Läs mer om nyheten och klicka hem den här (länk till Lyko).

Anti-pigment spot corrector, Eucerin – bästa punktbehandling mot pigmentfläckar i ansiktet

Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector är en supersmidig punktbehahdlare på större fläckar som envisas och behöver lite mer kraftfull behandling. Innehåller thiamidol som både förebygger nya fläckar och behandlar befintliga. Läs fler recensioner och köp budgetprodukten här. (länk till Lyko)

Vill du lära dig allt om skönhet och dess innehåll? Här är ELLEs stora beauty-alfabet, från A till Ö.

Ginzing into the glow serum, Origins – bästa utjämnande serum

Ett "snällt" men effektivt serum som har effekt inte bara på ojämn hudton och pigmentering, utan också hjälper till att reducera storleken på porer med hjälp av bland annat AHA-syra och en god dos C-vitamin. Perfekt om man har mildare och mindre synliga pigmentfläckar. Läs mer om serumet och köp det här. (länk till Kicks)

Super restorative day cream, Clarins – bästa utjämnande dagcrème

En ultralyxig, silkig crème som både stramar upp, ger fuktboost med hjälp av hyaluronsyra och har utjämnande effekt på huden med hjälp av C-vitamin. Del alldeles perfekta anti-age-kuren som dessutom arbetar lite extra på det där med glow. Läs fler recensioner och köp dagcrèmen här (länk till Åhléns).

Even better foundation spf 15, Clinique – bästa utjämnande foundation med SPF

Den perfekta kombon för pigmenteringar – en formula som innehåller ingredienser som jämnar ut hudtonen förutom att den ger lätt täckning och skyddar mot UV-strålningen. Läs fler recensioner och köp den här (länk till Åhléns).

Daily corrector, Exuviance – bästa UV-skydd mot pigmentfläckar i ansiktet

Bästa sättet att skydda sig mot solens skadliga UV-strålning och att motverka att nya pigmentfläckar uppstår är ett högt, dagligt UV-skydd. Exuviance Daily corrector har lyckats med en mjuk och härlig formula med högt SPF 35 som skyddar dagligen mot både skadlig UVA och UVB. Läs fler recensioner och klicka hem UV-skyddet här (länk till Lyko).

LÄS MER:

Årets skönhetskalendrar 2021

Beautyredaktörens utser årets bästa serum 2021

Årets 12 hetaste beautytrender 2021

3:14

Efter reklamen: Allt du vill veta om: SPF

(3:14)

Missa inte

Från A till Ö – här är allt du behöver veta om skönhet

Och vi menar verkligen allt!

Allt du borde veta om härliga hyaluronsyra – och bästa produkterna

Det finns många anledningar till varför hyaluronsyra är ett måste i din rutin!

Allt du borde veta om niacinamide – och bästa produkterna enligt beautyexperten

Allt du vill veta om hudvårdsingrediensen niacinamid