Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Allt om AHA-syra – det gör AHA-syra i din hudvård

27 dec, 2022 
aha syra bästa produkter bäst i test hudvård syra
Exfolierar, ger lyster och ger en klar hud – AHA-syran har många fina fördelar. Men vad är egentligen AHA-syra och vilka syror finns det? Här är allt du behöver veta – och produkterna som gör jobbet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

BHA-syra, PHA-syra och såklart AHA-syra – den kemiska peelingen har blivit en självklar del i vår hudvårdsrutin. Men att hitta rätt variant är inte helt enkelt, speciellt om du är ny inom området. En av de vanligaste syrorna är AHA-syran där det är främst sex olika syror man pratar om.

ELLE har samlat allt du behöver veta om AHA-syra och har såklart listat de bästa produkterna – i alla kategorier!

Bästa produkterna med AHA-syra – hela topplistan

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

AHA-syra bäst i test – bästa produkterna med AHA-syra

Toner, rengöring eller som ansiktsmask – AHA-syran finns i mängder av olika produkter! Vi har samlat favoriterna i alla kategorier. Här är produkterna du inte vill missa!

Bästa AHA-syra, Mandelic Acid 5% Skin Prep Water – By Wishtrend

Har du vaknat upp och känner att huden känns trött och glåmig är det Mandelic Acid 5% Skin Prep Water du behöver i din rutin! Tonern, som tacksamt nog inte behövs sköljas av, är en exfoliering med mandelsyra (som är extra tacksam om du har något känsligare hud) som exfolierar snällt. Förutom det finns också hyaluronsyra och panthenol. En femstjärnig produkt som ger ett strålande resultat!

Här hittar du Mandelic Acid 5% Skin Prep Water (reklamlänk).

bästa aha syr ansikte by wishtrend
Klicka på bilden för att komma till Mandelic Acid 5% Skin Prep Water från By Wishtrend.

Bästa nattmask med AHA-syra, Sleep Glycolic – Medik8

Vill du ha en produkt med krut är det Sleep Glycolic från Medik8 du ska sträcka dig efter. Den effektiva exfolieringen har hela 10 procent glykolsyra (som ofta beskrivs som den mest effektiva varianten av AHA-syra), som har fin effekt på pigmenteringar, ärr och fina linjer. Exfolieringen är optimal om du vill punktbehandla vissa områden i ansiktet. Tänk bara på att tvätta bort produkten noggrant på morgonen. Direkt vid applicering pirrar huden något, men det lägger sig snabbt och krämen sjunker också in direkt.

Läs mer om Sleep Glycolic här (reklamlänk).

aha syra natten hudvård ansikte medik8
Klicka på bilden för att komma till AHA-syran från Medik8.

Bästa ansiktsmask med AHA-syra, Mask 15 – Dermaceutic

En av sociala mediers mest omtalade ansiktsmasker: Mask 15 från Dermaceutic! Här får du en storstädning av porer och en otrolig lyster. Masken har en sammandragande effekt (och det känns nästan direkt vid användning), gör huden klar, mjuk och slät. I produkten finns både BHA-syra (som balanserar talgen) och 15 procent glykolsyra.

Det här är masken jag använder om jag vill se en snabb effekt – och få en hud som strålar!

Veronica Henriksson, beautyredaktör

Den effektiva masken Mask 15 finns att köpa här (reklamlänk).

mask 15 aha syra dermaceutic
Klicka på bilden för att komma till Mask 15 från Dermaceutic.

Bästa toner med AHA-syra, Glow Tonic – Pixi Beauty

Glow Tonic är en prisvärd (och okomplicerad) klassiker som gör jobbet snabbt och enkelt. Tonern, som kan användas varje morgon, ger direkt glow tack vare glykolsyra. Men tonern innehåller också lugnande aloe vera. Applicera på en bomullspad, svep över ansiktet och voilà – nu har du en hud med strålande lyster!

Den klassiska (och prisvärda) Glow Tonic finns här (reklamlänk).

glow tonic pixi beauty toner aha syra bäst i test
Klicka på bilden för att komma till tonern med AHA-syra från Pixi Beauty.

Bästa ansiktsrengöring med AHA-syra, Glycolic Renewal Cleanser – SkinCeauticals

Ge huden en ordentlig storstädning med Skinceauticals effektiva Glycolic Renewal Cleanser. Ansiktsrengöringen är lätt exfolierande och innehåller bland annat glykolsyra (använd den därför inte kring ögonen). Här känner du verkligen hur huden blir ordentligt ren och klar. Har du känslig hud kan denna vara för stark då en viss pirrande känsla kommer vid applicering.

Klicka här för att komma direkt till Glycolic Renewal Cleanser (reklamlänk).

rengöring med aha-syra för ansiktet bäst i test
Klicka på bilden för att komma till rengöringen med AHA-syra från Skinceauticals.

Bästa AHA-syra för känslig hud, Enzyme Peel – Verso

Enzyme Peel är en snäll, men effektiv exfoliering som innehåller både AHA- och PHA-syra. Masken lämpar sig för alla hudtyper, även den mest känsliga. Den snabbbverkande masken har även superingrediensen niacinamid som har fin effekt på förstorade porer och en ojämn hudton. En till tre minuter är allt som krävs för att huden ska stråla!

Favoriten Enzyme Peel finns att köpa här (reklamlänk).

aha syra känslig hy verso bäst i test
Klicka på bilden för att komma till exfolieringen med AHA-syra från Verso.

Bästa AHA-syra för glow, Radiance Serum – Exuviance

Exuviance storsäljande serum Radiance Serum (tidigare Vespera Bionic Serum) är ett serum som långsiktigt jobbar på att ge en jämnare och bättre hudstruktur och hudton. Men den direkta effekten är ett otroligt glow och härlig fukt. Serumet innehåller både PHA- och AHA-syra samt retinyl palmitate (kan beskrivas som en mildare variant av retinol). Serumet är också en av vinnarna i ELLEs bäst i test serum.

Här hittar du Radiance Serum (reklamlänk).

serum för glow aha syra exuviance
Klicka på bilden för att komma till serumet från Exuviance.

Bästa kroppslotion med AHA-syra, Skin Revealing Body Lotion With 10% AHA – Paula's Choice

Även kroppen behöver sin AHA-syra! Skin Revealing Body Lotion With 10% AHA är en toppenprodukt om du har problem med knottriga armar, finnar på rumpan eller ryggen och rödflammig hud. Hudkrämen är såklart även härligt återfuktande!

Annons

Härliga och effektiva Skin Revealing Body Lotion With 10% AHA finns att köpa här i Sverige (reklamlänk).

body lotion aha syra paulas choice
Klicka på bilden för att komma till body lotionen med AHA-syra från Paula's Choice.

Bästa serum med AHA-syra, Good Genes Glycolic Acid Treatment – Sunday Riley

Sunday Rileys Good Genes Glycolic Acid Treatment är ett imponerande bra serum med glykolsyra. Det effektiva serumet ger huden en fin och klar lyster och har också otroligt fin effekt på inkapslade porer och milier. Men har du känslig hud kan denna vara för stark och bör då inte användas varje dag. Serumet, som har en tjockare krämliknande konsistens, kostar en del men är tacksamt nog också väldigt drygt.

Ljuvliga Good Genes (reklamlänk)Glycolic Acid Treatment hittar du här (reklamlänk).

good genes serum sunday riley bäst i test
Klicka på bilden för att komma till serumet från Sunday Riley.

Bästa AHA-syra budget, Glycolic Acid 7% Toning Solution – The Ordinary

TikTok-favoriten Glycolic Acid 7% Toning Solution påminner mycket om Glow Tonic från Pixi, men har blivit extra omtalad för produktens mångsidiga användningsområden. Inte bara är tonern perfekt att använda för att snabbt trolla fram glow till huden, den är också suverän att använda för att ta hand om hårbotten. Den prisvärda exfolieringen har en generös förpackning och smidig pip som gör det möjligt att komma åt i just hårbotten.

Mångsidiga Glycolic Acid 7% Toning Solution finns att läsa mer om här (reklamlänk).

Vad är AHA-syra?

AHA-syra, eller Alpha Hydroxy Acid som är det engelska samlingsordet, är en vattenlöslig exfolierande syra som kommer från till exempel sockerrör, frukt eller mjölkprodukter. AHA-syran jobbar bland annat på hudens cellförnyelse.

aha syra hudvård bästa syra ansiktet
Bli expert på syra – här är allt du behöver veta om AHA-syra.

Vad gör AHA-syra och vad är det bra för?

AHA-syra har en exfolierande effekt är bra om du vill få lyster, har pigmenteringar eller vill få en jämn och klar hud.

Annons

Hur ofta ska man använda AHA-syra?

Precis som med alla andra aktiva ingredienser är det viktigt att använda AHA-syran med viss försiktighet. Har du en tålig hud kan du använda AHA-syran oftare än om du har en känslig hud. Många toners med AHA-syra kan till exempel användas varje dag, medan aktiva ansiktsmasker kan användas en till två gånger i veckan.

Hur använder man AHA-syra?

AHA-syra kommer i olika typer av produkter och finns bland annat i toners, rengöringar och ansiktsmasker. Hur du använder AHA-syra beror dels på vilken produkt du använder och dels på hur din hudtyp är och vad din hud tål.

bäst i test aha syra bästa hudvård syraprodukt
Så hittar du den bästa syran för dig – årets favoriter inom AHA-syra.

Vad är skillnaden på AHA- och BHA-syra?

AHA- BHA och PHA-syra, det är inte lätt att hålla koll på alla olika varianter. Här kan du läsa om den stora skillnaden mellan BHA- och AHA-syra.

Annons

BHA-syra:

I korta drag kan man säga att den stora skillnaden mellan AHA- och BHA-syra är att BHA-syra är en fettlöslig syra som lämpar sig extra bra för dig som har problem med förstorade porer, pormaskar och blemmor. BHA-syra, eller salicylsyra som den också heter, har också antiinflammatoriska egenskaper vilket gör att den dämpar rodnad och inflammationer.

AHA-syra:

Till skillnad från BHA-syra, är AHA-syra en vattenlöslig syra som kommer från frukt, mjölk och sockerrör. Det finns sex olika syror som alla har exfolierande och cellförnyande effekt. AHA-syran är extra bra om du vill få lyster, jobba på pigmenteringar och få en jämn och klar hud.

Vilka AHA-syror finns det?

AHA-syra är samlingsnamnet för flera olika varianter av syror: Alpha Hydroxy Acid. Ofta pratar man om sex syror när det kommer till AHA-syra och dessa syror kommer från frukt, sockerrör och mjölk.

  • Mjölksyra: benämns som lactic acid på ingredienslistan. Passar extra bra om du har stora porer, akne, torr hud eller pigmenteringar.
  • Mandelsyra: benämns som mandelic acid på ingredienslistan. Passar bra om du har känsligare hud och vill jobba på ojämnheter.
  • Glykolsyra: benämns som glycolic acid på ingredienslistan. En av de vanligaste AHA-syrorna och också den som ofta är mest effektiv. Är effektiv mot solskador, pigmenteringar, rynkor och acne.
  • Vinsyra: benämns som tartaric acid på ingredienslistan. Kommer naturligt från druvor och kan, förutom att exfoliera huden, också hjälpa till att balansera hudens pH-värde.
  • Äppelsyra: benämns som malic acid på ingredienslistan. Är en mildare AHA-syra med större molekyler som gör att den också lämpar sig till något känsligare hud.
  • Citronsyra: benämns som citric acid på ingredienslistan. Passar bra om du har problem med förstorade porer.

Vilka biverkningar kan man få av AHA-syra?

Har du en hud som är något känsligare kan AHA-syra vara något för stark och då göra huden röd och irriterad. Huden kan då också kännas torr, stram och klia. Testa till exempel PHA-syra som lämpar sig för känsligare hud.

Annons

Kan man använda AHA-syra när man är gravid?

Vid graviditet är det viktigt att vara lite extra försiktig med en del hudvårdsprodukter och ingredienser. Dels är huden i regel ofta känsligare vid en graviditet och dels finns en ökad risk för pigmenteringar. Men du kan fortsätta med syror – om du är noggrann med att använda solskydd!

aha syra tips bästa produkter recension

Kan man använda AHA-syra på sommaren?

Den eviga frågan – hur ska man egentligen tänka med hudvården på sommaren? Vet du med dig att du inte utsätter huden för direkt solljus och är du noggrann med att använda solskydd går det bra att använda syror på sommaren. Men kom också ihåg att du kan ändra ordningen på din hudvårdsrutin och istället använda syrorna på kvällen.

Kan man blanda retinol och AHA-syra i sin hudvårdsrutin?

För att inte riskera att skada hudens barriär och göra huden tunn och känslig är det viktigt att inte kombinera för starka ingredienser med varandra. Därför bör du undvika att kombinera retinol och AHA-syra i samma rutin.

Foto: Imaxtree

ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyraBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyra

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons