Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Allt om PHA-syra – och därför är syran bra i din hudvård

07 nov, 2022 
pha syra hudvård allt du behöver veta bästa produkterna
PHA-syra är den snälla supersyran som passar alla hudtyper – även torr och känslig. Men vad gör egentligen (den ganska okända) syran? Här är allt du behöver veta om PHA-syra och såklart produkterna du inte får missa!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Verkar exfolierande, trollar fram fin lyster, balanserar huden – och passar alla hudtyper. Den snälla PHA-syran är inte bara ett toppenalternativ om du har torr och känslig hy, det är också en syra som är enkel att använda och gör jobbet med bravur.

ELLE har samlat allt du behöver veta om PHA-syra och har såklart samlat de bästa produkterna – i alla kategorier!

Bästa produkterna med PHA-syra – se hela topplistan

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

PHA-syra bäst i test – produkterna du inte får missa

PHA-syran må vara den syra det pratas minst om, men som faktiskt är den mest tacksamma av dem alla! Här är bästa produkterna med PHA-syra – i alla kategorier.

Bästa PHA-syra, Smoothing Treatment – Skincity Skincare

Bland uppdaterade märket Skincity Skincares sortiment finns Smoothing Treatment, som i beskrivningen känns något diffus, men på huden gör magi. Den tunna, tunna gelkrämen kan användas i hela ansiktet, eller som punktbehandlare och rekommenderas att användas på kvällen, efter din rengöring men innan din nattkräm. På innehållslistan hittar du bland annat tre varianter av AHA-syra (mjölk-, glykol- och äppelsyra), 5 procent PHA-syra och även lugnande och stärkande ceramider, cica eller centella asiatica som det också kallas samt lakritsrot som har utjämnande effekt på huden. Farväl pigmenteringar och ojämnheter, och hej härligt lyster!

Här hittar du Smoothing Treatment (reklamlänk).

bästa peeling pha syra bäst i test känslig hud
Klicka på bilden för att komma direkt till peelingen med PHA-syra från Skincity Skincare.

Bästa ansiktsmask med PHA-syra, Super BioAdvanced 10% PHA Dual-Action Exfoliant – Estelle & Thild

Svensktillverkade Super BioAdvanced 10% PHA Dual-Action Exfoliant är en multiprodukt som går att använda dels som ansiktsmask och dels som mekanisk peeling (har du väldigt känslig hud rekommenderas det förstnämnda). Här får du ett härligt glow som på beställning!

Super BioAdvanced10% PHA Dual-Action Exfoliant hittar du här (reklamlänk).

ansiktsmask pha syra bäst i test estelle & thild peeling
Klicka på bilden för att komma till multimasken från Estelle & Thild.

Bästa ansiktskräm med PHA-syra, Bionic Face Cream – Neostrata

Snälla Bionic Face Cream är ett måste för dig med torr och känslig hud! Den återfuktande krämen kan användas morgon och kväll, men är något tjockare i konsistensen vilket gör att den kan vara skönare att sova med på natten. Ett toppenalternativ, speciellt under vintertid när huden behöver extra fukt!

Här kan du läsa mer recensioner om produkten (reklamlänk).

ansiktskärm torr känslig hud pha syra
Klicka på bilden för att komma till ansiktskrämen från Neostrata.

Bästa nattkräm med PHA-syra, Overnight Transformation Complex – Exuviance

En av vinnarna i ELLEs bäst i test nattkräm, Overnight Transformation Complex från Exuviance, är också ett toppenalternativ om du vill få in PHA-syra i din rutin. Förutom den snälla exfolieringen tack vare PHA-syra, innehåller nattkrämen också lugnande kamomill men också retinyl palmitate (en variant av A-vitamin/mildare retinol anpassad för känslig hud).

Här kommer du direkt till favoriten Overnight Transformation Complex (reklamlänk).

Bästa ansiktsrengöring med PHA-syra, Foaming Glow Cleanser – Emma S.

BHA-syra som balanserar talgproduktionen, städar porerna och verkar antiinflammatoriskt tillsammans med PHA-syra som polerar bort döda hudceller – Emma S. Foaming Glow Cleanser är den optimala ansiktsrengöringen som rengör, exfolierar och ger huden härlig lyster! Rengöringsmoussen är dryg (med två pump kommer du långt) och effektiv, men bör användas med försiktighet kring ögonen.

Här hittar du nya Foaming Glow Cleanser (reklamlänk).

rengöring med pha-syra bäst i test emma s
Emma S ansiktsrengöring med BHA- och PHA-syra hittar du här.

Bästa serum med PHA-syra, Empower Radiance Serum – Exuviance

Exuviance omtalade och prisvinnande serum Empower Radiance Serum är en klassiker som aldrig får lämna badrumsskåpet. I serumet finns PHA-syra tillsammans med AHA-syra och resultatet blir strålande hud! Förutom fin lyster känns huden också klar, jämn och len.

Här kommer du till Empower Radiance Serum (reklamlänk).

Bästa toner med PHA-syra, Press & Glow Toner – Medik8

Har du inte redan en toner i din rutin är det dags nu! Press & Glow Toner från Medik8 är en multifunktionell toner som dels jobbar på att balansera och stärka hudens barriär och dels verkar exfolierande tack vare PHA-syra. Förutom det innehåller tonern också aloe vera som verkar lugnande. Extra plus för genialisk förpackning och att produkten går att köpa som refil. Tacksamt för plånbok och miljö!

Här kommer du till Press & Glow Toner från Medik8 (reklamlänk).

toner pha-syra bäst i test medik8
Klicka på bilden för att komma till tonern från Medik8.

Bästa peeling med PHA-syra, Pro Balance Biotics Cleansing Pad – Dr Ceuracle

Pro Balance Biotics Cleansing Pad från Dr Ceuracle är ett typexemel på när skönhet är både genialisk och effektiv. Rengöringspadsen fungerar att använda för att ta bort smuts och lättare makeuprester, men verkar också lätt exfolierande och balanserar huden. Ultimat för torr och känslig hud!

Här hittar du omtyckta Pro Balance Biotics Cleansing Pad (reklamlänk).

peeling pha syra bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till den smarta exfolieringen från Dr Ceauracle.

Vad är PHA-syra?

PHA-syra, eller Poly Hydroxy Acid som det också heter (Polyhydroxisyror på svenska) är en snäll syra, som precis som AHA- och BHA-syra har exfolierande egenskaper på huden. När man pratar om PHA-syra är det ofta laktobionsyra och glukonolakton det handlar om.

PHA syra hudvård tips bästa exfoliering för ansiktet
Bli expert på PHA-syra – ELLE har samlat allt du behöver veta!

Vad gör PHA-syra för huden?

Precis som AHA- och BHA-syra har också PHA-syran exfolierande egenskaper, men syran har också större molekyler vilket gör den till en mildare variant eftersom att den inte penetrerar lika långt ner i huden, utan främst jobbar på hudens yta. Det gör syran till en snäll, men ack så effektiv kompis i hudvårdsrutinen. Förutom att verka milt exfolierande binder också PHA-syra fukt och har antioxidativa egenskaper. Slät hud och mycket lyster utlovas!

Annons

Vem passar PHA-syra?

PHA-syran passar alla hudtyper men är optimal för en känslig och torr hud. Syran är också perfekt att använda när klimatet blir kallare och huden lättare blir både känsligare och torrare. PHA-syran kan också användas med försiktighet om du är gravid, har eksem eller rosacea. Men kom ihåg att aldrig skippa solskyddet!

PHA-syra passar extra bra för:

  • Torr hud.
  • Känslig hud.
  • Rosacea.
  • Mogen hud.
pha syra bästa produkter hudvård tips känslig hud
Så använder du PHA-syra för bästa resultat. Tipsen du inte vill missa!

Hur använder man PHA-syra?

Hur du använder PHA-syra beror lite på vilken typ av produkt du använder. PHA-syran finns i mängder av olika typer av produkter, bland annat i serum, ansiktsmask, rengöring och toner.

Hur ofta kan man använda PHA-syra?

Eftersom att PHA-syran är snällare mot huden går den i regel att använda varje dag. Men kom ihåg att alla reagerar olika, så anpassa användningen efter din hud! Och glöm inte heller att vänja in produkten.

Annons

Kan man blanda PHA-syra med BHA- och AHA-syra?

För att inte riskera att överbehandla huden och skada hudens barriär är det viktigt att inte överanvända syror – och att kombinera syrorna med försiktighet. Och skippa aldrig solskyddet när du använda syror. Kom ihåg att alltid rådfråga en auktoriserad hudterapeut om du vill hitta den perfekta rutinen för dig och din hudtyp.

pha syra hudvård produkter topplista
PHA-syra i hudvård – därför ska du använda exfolieringen!

Vad är skillnaden på PHA-, BHA- och AHA-syra?

AHA, BHA och PHA... Det är inte lätt att hålla koll på de olika syrorna. Kortfattat kan man säga att BHA-syra, eller salicylsyra, som den heter, balanserar talgproduktionen, verkar antiinflammatoriskt och fungerar fint på pormaskar. BHA-syran är bra för bland annat fet och oljig hud.

Annons

AHA-syra finns i flera former, där mandel-, glykol och mjölksyra är några vanliga varianter. AHA-syra är en effektiv syra som ökar cellförnyelsen i huden och har fin effekt på pigmenteringar och fina linjer.

PHA-syran är den syra med störst molekyler, vilket gör att den penetrerar långsammare ner i huden och mer på hudens yta. PHA-syran är perfekt om du har känslig hud.

Kan man använda PHA-syra när man är gravid?

Alla syror går att använda när du är gravid (till skillnad mot retinol som man ofta rekommenderas att avvakta med under graviditeten), men kom ihåg att huden ofta blir mer känslig, och framförallt mer solkänslig under en graviditet. Var därför noga med att vänja in alla produkter – och glöm inte solskyddsfaktorn.

Foto: Imaxtree

Se höstens stora hudvårdstrenderBrand logo
Se höstens stora hudvårdstrender
Annons