Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Allt om perioral dermatit – hudterapeuten reder ut

23 maj, 2022 
perioral dermatit behandla hemma produkter hudbesvär knottror kring mun
Har du utslag, rodnad och knottror kring munnen? Det kan röra sig om hudsjukdomen perioral dermatit. ELLE har tagit hjälp av hudterapeuten Marie Lundberg för att reda ut allt om perioral dermatit. Här är hennes bästa tips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Eksem, akne, keratosis pilaris och perioral dermatit – huden kan ha alla möjliga olika tillstånd och att lära känna sin hud är A och O för att kunna hitta produkterna som kan hjälpa till att linda hudproblemen.

ELLE träffade hudterapeuten och utbildaren för Priori, Marie Lundberg, som reder ut allt du behöver veta om perioral dermatit. Längre ner får du också bästa tipsen på produkterna som hjälper dig att behandla POD hemma.

Vad är perioral dermatit?

– Perioral dermatit eller POD som det också förkortas är en vanlig, ofarlig inflammatorisk hudsjukdom. Det är en hudsjukdom som går att behandla själv, men svåra fall kan man behöva antibiotika, säger Marie Lundberg, hudterapeut och utbildare på Priori.

Hur ser perioral dermatit ut?

– Det visar sig i form av småprickiga utslag, rodnad och knottror kring munnen och under näsan, men området närmast läpparna är ofta helt opåverkat. Utslagen kan klia, sticka eller vara allmänt irriterade. I sällsynta fall kan man även få det runt ögonen.

Annons

Hur blir man av med perioral dermatit?

– Besvären läker ofta ut av sig själv men ibland kan det ta lite tid. I vissa svåra fall kan man få antibiotika eller tetracyklin. Det viktigaste är att alltid börja med att ta bort triggers och lugna och stärka huden med skonsam rengöring och milda produkter.

Marie Skattberg tips mot perioral dermatit expert hudterapeuts
Hudterapeuten Marie Lundberg ger dig bästa tipsen mot perioral dermatit.

Är det svårt att bli av med perioral dermatit?

– Tyvärr kan det vara svårt att bli av med perioral dermatit och den har tendens att komma tillbaka. Hur lång tid det tar att behandla går inte riktigt att säga eftersom att det beror från fall till fall. Tänk på att använda skonsamma och reparerande ingredienser som stödjer barriärsfunktionen och att undvika starkare peelande ingredienser när du har utbrotten.

Annons

Missa inte! Allt om torr hud – och bästa ansiktskrämerna du inte får missa!

Varför får man perioral dermatit?

– POD drabbar ofta kvinnor som är 20 till 40 år men det finns ingen känd specifik orsak till varför man får perioral dermatit. Det vi ser är att det har blivit väldigt vanligt och kan nästan beskrivas som en folksjukdom. Det finns en del triggers som kan vara utlösande för perioral dermatit. Till exempel kan kortison, solljus, värme och vind påverka. Men även stress och munskydd. Överdriven hudvård, där du byter produkter och ingredienser ofta och använder produkter som du inte vet passar bra tillsammans samt för aktiva ingredienser och behandlingar kan också leda till perioral dermatit och nätdermatit, som är ett relativt nytt begrepp.

Vilka produkter och ingredienser ska man använda om man vill bli av med perioral dermatit?

– Det är viktigt att fokusera på att använda skonsamma och reparerande ingredienser som stödjer barriärsfunktionen och att undvika starkare peelande ingredienser.

Annons

Finns det någon behandling mot perioral dermatit?

– Den främsta behandlingen är att undvika utlösande faktorer och låta huden vara. Man ska alltid söka läkare vid behov om det blir värre. En hudterapeut kan behandla symtomen men ställer inga diagnoser.

Läs också! Första hjälpen mot för hud och rosacea.

Vad är skillnaden på perioral dermatit och keratosis pilaris?

– Keratosis pilaris är ett tillstånd med små knottror på huden som beror på rubbning av hudens förmåga att bilda normalt hornlager och det blir då för mycket keratin som täpper igen. Keratosis pilaris ses främst på armarna, låren och skinkorna och ibland kan det spridas uppåt hals och på kinder. Då är det bra att använda peelande ingredienser som till exempel salicylsyra eller mjölksyra. Men gemensamt är att de båda är vanligt förekommande om man har en historia av atopiska besvär.

Läs mer: Allt om keratosis pilaris – så blir du av med knottror på armar och ben.

Annons

Hudterapeuten tipsar – bästa produkterna mot perioral dermatit

Marie Lundberg tipsar om produkterna som fungerar om du har POD. Längre ner hittar du flera favoriter som lugnar, stärker och reparerar huden.

DNA Recovery Serum från Priori

"Det är ett reparerande serum som lugnar huden och hjälper huden att stressa ner." ANNONS Här kommer du direkt till serumet.

bästa produkter perioral dermatit behandling hemma serum
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Cicalfate + Repairing Cream från Avène

"En snäll kräm som hjälper till att lindra perioral dermatit." ANNONS Klicka här för att komma direkt till krämen.

Sensitive Soothing Milk från Elemis

"Den här nyheten är en återfuktande dagkräm som ger omedelbar lindrig för känslig hud." ANNONS Läs mer om produkten här.

perioral dermatit behandla med kräm hemma bästa tips
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

LCA BARRIER RESTORE COMPLEXe FRÅN PRIORI

"Det är en barriärsstärkande kräm som kan användas morgon och kväll som normaliserar huden." ANNONS Klicka här för att läsa mer om produkten.

ansiktskräm mot perioral dermatit behandla hemma tips bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa produkterna mot perioiral dermatit

Barriärsstärkande serum, lugnande och reparerande ansiktskräm och en rengöring som städar snällt. Här är favoriterna du inte får missa som fungerar om du har perioral dermatit.

Annons

Lugnande serum, UltraCalming Serum Concentrate – Dermalogica

Snällt serum som fokuserar på att stärka hudens barriär och samtidigt lugna rodnad och irritation – perfekt för känslig hud. ANNONS UltraCalming Serum Concentrate hittar du här.

serum för känslig hud perioral dermatit bästa produkter
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Reparerande ansiktskräm för känslig hud, K Ceautic – Dermaceutic

Snäll ansiktskräm som kan användas året om! Har en utjämnande effekt, täcker rodnad och ger fint glow, samtidigt som krämen reparerar och lugnar huden. Innehåller också SPF50 med både skydd mot UVA- och UVB. ANNONS Klicka här för att läs mer om den hyllade produkten.

lugnande ansiktskräm periotal dermatid kceutic
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Snäll rengöring, Skin Recovery Softening Cream Cleanser – Paula's Choice

Parfymfri rengöring som snällt städar bort makeup och smuts. Ansiktsrengöringen har pH-värde 6, hjälper till att stärka huden och verkar inte irriterande för huden. ANNONS Köp Skin Recovery Softening Cream Cleanser här.

Tecken på perioral dermatit

  • Små utslag, rodnad och knottror kring munnen och under näsan.
  • Området närmast läpparna är ofta helt opåverkat.
  • Utslagen kan klia, sticka eller vara allmänt irriterade.

Behandla perioral dermatit hemma – hudterapeutens bästa tips

  • Undvik triggers som kan vara utlösande för perioral dermatit.
  • Kortison, solljus, värme och vind har en negativ effekt på huden. Men även stress och munskydd.
  • Undvik överdriven hudvård där du byter produkter och ingredienser ofta.
  • Använde inte för aktiva ingredienser.
  • Jobba med reparerande och stärkande produkter som stödjer huden.
  • Kontakta läkare om du upplever att symptomen inte försvinner eller blir värre.
ELLE Talks – avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks – avsnitt 1
Annons