Artikeln innehåller reklamlänkar

Första hjälpen mot röd hy och rosacea

Produkter och tips mot rosacea och röd hy.

Bästa produkterna mot rosacea, röd hy och rodnad!

Lider du av röd hy eller rosacea? Det finns hjälp och behandlingar – både hemma och på salong. ELLE listar tips och produkter som hjälper mot rodnad, allt från anti-redness-produkter till återfuktande ansiktsmasker.
01 juni, 2021

Red alert! Rodnad, rosacea och blossighet är ett vanligt gissel – särskilt för tunna, nordiska hudtyper där blodkärlen oblygt ståtar på första parkett. Särskilt på vintern är det många av oss som känner oss som Rudolf med röda mulen, med rödbrusiga kinder och konstant portvinsnäsa. ELLE listar de sex bästa produkterna mot röd hy, rodnad och rosacea. Längst ner i artikeln hittar du mer information om rosacea och hur du kan lindra dina besvär.

Cameron Diaz lider av rosacea.

Cameron Diaz är en av många kändisar som lider av rosacea.

1. Bäst i test! Anti-redness primer MOT ROSACEA med gröna pigment

SOS Primer "Green", Clarins (länk till Nordicfeel).
Oljefri primer med gröna pigment som neutraliserar rödhet, och hjälper din foundation att sitta jämnare och längre under dagen. Och nej, du ser inte ut som Hulken – vi lovar. Primern har vunnit flera bäst i test och dess recensioner är samstämmiga: det är den bästa gröna primern mot röd hy. Läs fler recensioner och klicka hem primern här. (länk till Nordicfeel)

2. Bästa ansiktskräm mot rodnad – anti redness moisturizer, La Roche-Posay

Anti-redness moisturizer, La Roche-Posay (länk till Apotek Hjärtat)
Det franska apotekarmärket är en guldgruva för rödisar. Serien Rosaliac innehåller flera fuktkrämer som lugnar och neutraliserar rodnad. Fuktkrämen trollar bort varje spår av ilsken blossighet och ger en naturligt, jämn hudton. Bonuspoäng för billigt pris. Läs recensioner och köp produkten här. (länk till Apotek Hjärtat)

3. Bästa serum mot rodnad och rosacea – exuviance anti-redness calming serum

Anti-redness calming serum, Exuviance (länk till Nordicfeel)
Ofta beror rodnader i huden på försvagade blodkärl. För ett blodkärl är den svenska vintern en mardröm med täta växlingar mellan kyla och inomhusvärme. Det här magiska serumet är gjort för hyperkänslig hud och rosacea, Det lägger sig som en bomullhandske runt upprörda blodkärl för att förhindra att de utvidgas och dras ihop som en spratteldocka. Du ser resultat redan efter några timmar. Använd varje dag under fuktkräm. Bäst resultat får du om du använder serumet ihop med produkter från Exuviance. Läs fler recensioner om serumet och köp det här. (länk till Nordicfeel)

4. Bästa återfuktande ansiktsmist mot röd hy – ultra calming most, dermalogica

Ultra calming mist, Dermalogica (länk till Nordicfeel)
Återfuktande, direkt lugnande spray som spritsas på när som helst under dagen, under eller ovanpå makeup. Om du är tyst kan du höra huden säga ”aaaaaaah…”. En stapelvara i skrivbordslådan som första hjälpen mot rodnad och röd hy. Läs fler recensioner om ansiktsmisten och köp den här. (länk till Nordicfeel)

5. Bästa ansiktsmask mot rosacea, torr hy och rodnad – Paula's Choice Hydrating Treatment Mask

Hydrating treatment mask, Paula's Choice (länk till Apprl)
Speciellt framtagen ansiktsmask för extremt torr hy och rosacea-hy. Använd en till två gånger i veckan, särskilt under årets kallaste månader, och njut av att rodnaden dämpas rejält redan från första gången. Minskar inflammationer, dämpar rodnad och återfuktar på djupet. Läs fler recensioner och köp ansiktsmasken här. (länk till Apprl)

6. Bästa lugnande serum för akne och rosacea – PAULA'S CHOICE, clinical instant calm advanced redness relief

Instant calm repairing serum, Paula's Choice (länk till Apprl)
Chillpill på flaska för upprörd hy. Lugnar direkt alla slags rodnader. Passar både rosacea- eller aknehud och andra hypersensitiva typer. Multitaskar även som första hjälpen efter rakning, vaxning, epilering eller solsveda (tips! Använd förebyggande innan en omgång hårborttagning). Läs fler recensioner och köp serumet här (länk till Apprl).

Lider du av Rosacea?

Cirka 10% av oss har rosacea, som ibland (lite missvisande) kallas vuxenakne. Rosacea känns igen på knottror, rodnader och, ibland, varblåsor i ansiktets mittparti. Det kan kännas superjobbigt, men lugn – det finns finfin hjälp att få. Tveka in att rådgöra med en duktig hudterapeut eller hudläkare, så blir det rätt direkt. På apotek finns krämer som du använder under din vanliga hudvård, till exempel Rosazol (länk till Meds), och hela hudvårdsserier för rosacea. Din läkare kan också skriva ut starkare krämer. Rosazol finns att köpa på de flesta nätapotek, till exempel här. (länk till Apotek Hjärtat)

Rosazol finns att köpa till exempel på Apoteket Hjärtat (länk till Apotek Hjärtat).

Klassiska problemlösarmärken som Exuviance, Synchroline och Paula’s Choice har fantastiska serier för rosaceahuden. Franska apoteksmärken som Avéne och La Roche-Posay är inte lika ”hardcore”, men lindrar, lugnar och vårdar effektivt blossig hy. Behandlingar med laser och IPL kan ge superfina resultat på rosacea.

BHA-syra är en mirakelmedicin! Använd dagligen (Paula’s Choice har en bra!). Retinol (A-vitamin) har också visat fina resultat, men vänj huden stegvis.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om retinol – och bästa produkterna

Om du har rosacea och rodnad i hyn – undvik detta

  • Trollhassel
  • Alkohol
  • Mentol
  • Eukalyptus
  • Pepparmint
  • Alla essentiella oljor
  • Plantextrakt som lavendel, ros och rosmarin
  • Syntetiska dofter
  • …och ta det lite easy-peasy med starka kryddor och rödtjutet!

Läs också:

Koll på hudvården som INTE är produkter?

Carin Hellman: Därför är C-vitamin hudvårdens poweringrediens nummer ett just nu

Hudvårdsmagi – 7 (på riktigt) superprodukter!