Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Första hjälpen mot röd hy och rosacea

21 mar, 2022 
röd hud rosaces bästa produkter känslig och torr hud knottror kinder hud
Lider du av röd hy eller rosacea? Det finns hjälp och behandlingar – både hemma och på salong. ELLE listar tips och produkter som hjälper mot rodnad, allt från anti-redness-produkter till återfuktande ansiktsmasker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Red alert! Rodnad, rosacea och blossighet är ett vanligt gissel – särskilt för tunna, nordiska hudtyper där blodkärlen oblygt ståtar på första parkett. Särskilt på vintern är det många av oss som känner oss som Rudolf med röda mulen, med rödbrusiga kinder och konstant portvinsnäsa.

ELLE listar några av de bästa produkterna mot röd hy, rodnad och rosacea. Längst ner i artikeln hittar du mer information om rosacea och hur du kan lindra dina besvär.

1. PRIMER MED GRÖNA PIGMENT, SOS primer Anti-redness – Clarins

Oljefri primer med gröna pigment som neutraliserar rödhet och hjälper din foundation att sitta jämnare och längre under dagen. Och nej, du ser inte ut som Hulken – vi lovar. Primern har vunnit flera bäst i test och dess recensioner är samstämmiga: det är den bästa gröna primern mot röd hy. ANNONS Läs fler recensioner och klicka hem primern här.

sos primer green clarins recension röd hy
SOS Primer Green, Clarins. Perfekt mot röd hy och rosacea. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

2. Bästa ansiktskräm mot rodnad, Toleriane Rosaliac AR SPF30 – La Roche-Posay

Det franska apotekarmärket är en guldgruva för rödisar. Serien Rosaliac innehåller flera fuktkrämer som lugnar och neutraliserar rodnad. Fuktkrämen trollar bort varje spår av ilsken blossighet och ger en naturligt, jämn hudton. Bonuspoäng för billigt pris. ANNONS Läs mer om produkten här.

la roche posay moisturizer fuktkräm mot rosacea
Anti-redness moisturizer, La Roche-Posay – perfekt ansiktskräm mot röd hy och rosacea Klicka på bilden och kom direkt till produkten..

Läs mer! Har du problem med torr hud? ELLE listar allt du behöver veta om torr hud och listar årets bästa ansiktskräm.

Annons

3. Bästa serum mot rodnad och rosacea, anti-redness calming serum – Exuviance

Ofta beror rodnader i huden på försvagade blodkärl. För ett blodkärl är den svenska vintern en mardröm med täta växlingar mellan kyla och inomhusvärme. Det här magiska serumet är gjort för hyperkänslig hud och rosacea, Det lägger sig som en bomullhandske runt upprörda blodkärl för att förhindra att de utvidgas och dras ihop som en spratteldocka. Du ser resultat redan efter några timmar. Använd varje dag under fuktkräm. ANNONS Här hittar du produkten.

4. Bästa återfuktande ansiktsmist mot röd hy, Ultra calming most – Dermalogica

Återfuktande, direkt lugnande spray som spritsas på när som helst under dagen, under eller ovanpå makeup. Om du är tyst kan du höra huden säga ”aaaaaaah…”. En stapelvara i skrivbordslådan som första hjälpen mot rodnad och röd hy. ANNONS Klicka här för att komma direkt till produkten.

ultra calming mist dermalogica recension bäst i test rosacea
Ultra calming mist, Dermalogica är uppfriskande att använda under dagen mot rodnad. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

5. Bästa ansiktsmask mot rosacea, torr hy och rodnad, HYDRATING TREATMENT MASK – Paula's Choice

Speciellt framtagen ansiktsmask för extremt torr hy och rosacea-hy. Använd en till två gånger i veckan, särskilt under årets kallaste månader, och njut av att rodnaden dämpas rejält redan från första gången. Minskar inflammationer, dämpar rodnad och återfuktar på djupet.

ANNONS Här kan du läsa mer om produkten.

paula's choice hydrating treatment mask ansiktsmask rosacea röd hy
Hydrating treatment mask från Paula's Choice är bevisat effektfull mot rosacea och rodnad. Klicka på bilden och kom direkt till masken.

LÄS MER: ELLE listar årets bästa ansiktsmasker – för alla hudtyper.

6. Bästa lugnande serum för akne och rosacea, CLINICAL INSTANT CALM ADVANCED REDNESS RELIEF – PAULA'S CHOICE

Chillpill på flaska för upprörd hy. Lugnar direkt alla slags rodnader. Passar både rosacea- eller aknehud och andra hypersensitiva typer. Multitaskar även som första hjälpen efter rakning, vaxning, epilering eller solsveda (tips! Använd förebyggande innan en omgång hårborttagning). ANNONS Läs fler recensioner och köp serumet här.

Vad är rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som orsakar rodnad, hetta och utslag i ansiktet. Ofta syns besvären på kinder och näsa, men även haka och panna kan få utslagen.

Annons

Varför får man rosacea?

Precis som mycket annat när det kommer till din hud, är rosacea ärftligt. Men det är ännu inte helt klart vad det är som orsakar rosacea. Det man garanterat vet är att det inte smittar. Kyla, värme, blåsigt väder, alkohol och stress är några faktorer som också kan förvärra besvären med rosacea.

Missa inte! Hudterapeuten reden ut – allt du behöver veta om perioral dermatit.

Hur ser rosacea ut?

Röd hud, en stickande och varm känsla i huden, ytliga blodkärl och knottror eller blåsor som kan innehålla vätska är några av symptomen för rosacea. Misstänker du att du har rosacea, eller har du svåra problem med din hud, ska du alltid kontakta en hudläkare för vidare hjälp.

Lider du av Rosacea?

Cirka 10% av oss har rosacea, som ibland (lite missvisande) kallas vuxenakne. Rosacea känns igen på knottror, rodnader och, ibland, varblåsor i ansiktets mittparti. Det kan kännas superjobbigt, men lugn – det finns finfin hjälp att få. Tveka in att rådgöra med en duktig hudterapeut eller hudläkare, så blir det rätt direkt. På apotek finns krämer som du använder under din vanliga hudvård, till exempel ANNONS Rosazol, och hela hudvårdsserier för rosacea. Din läkare kan också skriva ut starkare krämer. ANNONS Rosazol finns att köpa på de flesta nätapotek, till exempel här.

rosazol kräm mot rosacea
Rosazol ska endast användas om du har bekräftad rosacea. Klicka på bilden och kom direkt till salvan.

Klassiska problemlösarmärken som Exuviance, Synchroline och Paula’s Choice har fantastiska serier för rosaceahuden. Franska apoteksmärken som Avéne och La Roche-Posay är inte lika ”hardcore”, men lindrar, lugnar och vårdar effektivt blossig hy. Behandlingar med laser och IPL kan ge superfina resultat på rosacea.

BHA-syra är en mirakelmedicin! Använd dagligen (Paula’s Choice har en bra!). Retinol (A-vitamin) har också visat fina resultat, men vänj huden stegvis.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om retinol – och bästa produkterna

Om du har rosacea och rodnad i hyn – undvik detta

  • Trollhassel
  • Alkohol
  • Mentol
  • Eukalyptus
  • Pepparmint
  • Alla essentiella oljor
  • Plantextrakt som lavendel, ros och rosmarin
  • Syntetiska dofter
  • …och ta det lite easy-peasy med starka kryddor och rödtjutet!

Foto: TT

Källa: 1177

Vårens stora hudvårdstrenderBrand logo
Vårens stora hudvårdstrender
Annons