Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Allt om skin cycling – steg för steg-guide för hur du gör hemma

04 okt, 2022 
skin cycling hudvård trend tiktok
Har du hört talas om #SkinCycling? Här är allt du behöver veta om trenden som miljontals pratar om på TikTok! Psst... Strålande och stark hud utlovas.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hudvård är för många en djungel och att anpassa en hudvårdsrutin efter just din hudtyp är lättare sagt än gjort. Steg ett är såklart att ta reda på vilken hudtyp du har och vilket resultat du vill uppnå. En torr hud kan till exempel behöva produkter och ingredienser som jobbar på att stärka hudbarriären, skydda och reparera huden med ingredienser som ceramider och centella asiatica.

En fet hud däremot kan behöva ingredienser som BHA-syra och superingrediensen niacinamid som hjälper till att balansera talgproduktionen och jobbar med förstorade porer.

Steg två är sedan att använda dina produkter på rätt sätt (också lättare sagt än gjort) – och det är här skin cycling kommer in. Den nya hudvårdssnackisen som spridit sig som löpeld på sociala medier, visar ett otroligt före och efter-resultat (se bara videorna nedan).

ELLEs beautyexpert har samlat allt du behöver veta om #skincycling – och vi kan garantera att det här inte är det sista vi får höra om trenden!

Annons
skin cycling hudvård steg för steg guide

Vad är skin cycling?

Skin cycling är egentligen inget nytt utan en teknik som länge används av många hudterapeuter. Metoden handlar i korta drag om att sätta upp ett schema för vilken dag du ska använda vilka produkter i din hudvårdsrutin för att få ut maximalt av produkterna – och för att ge din hud de bästa förutsättningarna.

Cykeln består av fyra dagar där du använder olika typer av produkter olika dagar. Det gör bland annat att du minskar risken för irritation och överexfoliering, men också lämnar utrymme för huden att återhämta sig. Hudterapeuten Dr. Whitney Bowe, vars video är den som satte spridning på metoden, jämför det med träning. "Om du vill bygga muskler är det viktigt att inte belasta samma muskler med tunga vikter varje dag eftersom det kan leda till skada snarare än styrka", säger hon.

Annons

Hur gör man skin cycling?

Skin cycling görs som din kvällsrutin, eftersom det också är på kvällen som din hud får möjlighet att återhämta och reparera sig på ett annat sätt, menar Dr. Bowe. Det fina med metoden är att den går att applicera på alla hudtyper (är du känslig mot retinol kan du istället testa bakuchiol eller en mildare retinol-produkt).

@drwhitneybowe

Skin cycling for beginners: how to get started. And how to layer with Bowe Glowe #skincycling #thatboweglow #dermatologist #skintok

♬ original sound - Dr. Whitney Bowe

Schema för skin cycling – så gör du steg för steg

Varsågod, här är schemat som gör att du lyckas med #skincycling.

Annons

Natt ett: exfoliering

Rengör huden, badda den torr och gå sedan in med en exfoliering. Tänk på att kemiska peelings är mer skonsamma och samtidigt mer effektiva än mekaniska peelings (kornpeeling). Tänk också på att en exfoliering aldrig ska brännas på huden. Det betyder att den antagligen är för stark för dig hud och då också kommer att göra mer skada än nytta. Avsluta med din vanliga nattkräm och ögonkräm.

Leave on-exfoliering, Skin Perfecting 8% AHA Gel – Paula's Choice

Pigmenteringar, ojämnheter, döda hudceller och fina linjer – Skin Perfecting 8% AHA Gel är en effektiv leave on-exfoliering med glykolsyra.

Här hittar du favoriten (reklamlänk).

exfoliering ansikte kemisk peeling skin cycling
Klicka på bilden för att komma direkt till exfolieringen från Paula's Choice.

Exfoliering med AHA- och BHa-syra, Treatment Enzyme Peel – Emma S

Emma S magiska Treatment Enzyme Peel fungerar för alla hudtyper och är en effektiv exfoliering med glykolsyra (AHA) och salicylsira (BHA). Peelingen kittlar lätt på huden och tvättas av efter en minut.

Annons

Här kan du läsa mer om och köpa exfolieringen (reklamlänk).

Natt två: Retinoider

Under andra dagen i sin cycling är det hudvårdens kronjuvel retionider som spelar huvudrollen. Du har säkert hört talas om retinol? Retinol har mängder av fina egenskaper. Det är en cellkommunicerande ingrediens som kan få gamla celler att bete sig som nya, vilket i sin tur leder till mindre synliga fina linjer och rynkor, slätare hud och jämnare hudstruktur. Däremot ska retinol användas med viss försiktighet och inte för ofta för att inte riskera att skada huden. Därför lämpar ingrediensen extra bra i skin cycling där den används var fjärde dag.

Annons

Retinolserum, Blue Therapy Pro Retinol Night Serum – Biotherm

Nya Blue Therapy Pro Retinol Night Serum är ett tjockare retinolserum som återfuktar bra. Innehåller algextraxt, niacinamid och såklart retinol. Serumet känns väldigt snällt mot huden och gör varken huden stram eller fjällig (vilket annars inte är ganska vanligt när retinol vänjs in).

Här hittar du serumet (reklamlänk).

skin cycling retinol serum biotherm steg för steg
Klicka på bilden för att komma till serumet med retinol från Biotherm.

Serum med bakuchiol, Skin Ageing Bakuchiol Peptides – Medik8

Skin Ageing Bakuchiol Peptides ger samma, fina effekt som ett retinolserum men är snällare mot huden och lämpar sig extra bra till känslig hud eller hud som tenderar att reagera på retinol.

Annons

Här kan du läsa mer recensioner om serumet (reklamlänk).

serum med bakuchiol medik8 skin cycling
Klicka på bilden för att komma direkt till serumet från Medik8.

Serum med retinol, Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum – Kiehl's

Effektivt serum med 0,3 procent retinol. Första gången serumet används aktiverar du själv retinolet genom att blanda puder med vätska.

Här hittar du nya Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum (reklamlänk).

effektivt retinolserum skin cycling steg för steg
Klicka på bilden för att komma direkt till serumet från Kiehl's.

Natt tre och fyra: återhämtning

Efter en intensiv dag ett och två är det nu dags att låta huden vila och återhämta sig innan det är dags att börja om. Undvik en nattkräm med ingredienser som kan irritera huden och satsa istället på ingredienser som stärker hudbarriären och återfuktar huden på djupet.

Annons

Återfuktande kräm med peptider, Strength Trainer Peptide Boost Moisturizer – Ole Henriksen

Strength Trainer Peptide Boost Moisturizer kan användas morgon och kväll och fokuserar på att stärka hudbarriären med hjälp av bland annat peptider, ceramider och kollagen. En dröm för torr och stram hud!

Här kommer du direkt till favoriten från Ole Henriksen (reklamlänk).

Nattmask, Plumping Hyaluronic Acid Overnight Face Mask – Budgie

Ge huden en härlig boost med hjälp av en nattmask! Plumping Hyaluronic Acid Overnight Face Mask är något lättare i konsistensen än många andra masker, men ger ordentligt med fukt vilket gör att du vaknar med mjuk och strålande hud.

Annons

Här kan du läsa mer om den prisvärda nattmasken (reklamlänk).

nattmask skin cycling steg för steg schema
Klicka på bilden för att komma direkt till nattmasken från Budige.

Foto: TT, Imaxtree

ELLE Beauty: Min rutin – med Maja Nilsson LindelöfBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Maja Nilsson Lindelöf

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons