Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Allt du borde veta om Centella asiatica – och bästa produkterna

allt om ingrediensen cica

Vad är egentligen cica och varför är ingrediensen så omtalad? Här är allt du behöver veta om cica – och varför det är ett måste i din hudvårdsrutin.
29 september, 2021

Vårdande, lugnande och antioxidantrik – centella asiatcia är hudvårdens superhjälte av många anledningar. Ingrediensen har de senaste åren fått ett ordentligt uppsving, men faktum är att den varit en del av läkekonsten i tusentals år.

Här är allt du behöver veta om cica – och bästa produkterna som fungerar för alla hudtyper!

Vad är centella asiatica?

Tigergräs, centella asiatica, sallatsspikblad eller cica – du har säkert hört talats om den omtalade ingrediensen som stått i rampljuset de senaste åren. Centella asiatica, eller cica som den också kan kallas, är en växt med många fördelar och är extra uppskattad eftersom att den kan användas av alla hudtyper och har fina, läkande egenskaper.

Vad gör cica i hudvård?

Cica har mängder av fördelar! Förutom att ingrediensen är läkande och vårdande, innehåller den också antioxidanten madecassoside, som har antiinflammatoriska egenskaper och ger en fin effekt på ärr.

För vem passar cica?

Det fina med cica är att den passar alla hudtyper, fungerar med alla andra ingredienser och kan användas dagligen! Cica reducerar rodnad, matar huden med massor av fukt, vårdar och verkar lugnande på huden. Dessa egenskaper gör den extra bra för känslig hud, hud som lätt blir irriterad och rosacea.

Funkar centella asiatica för acne?

Cican innehåller bland annat antioxidanten madecassoside som har fina egenskaper

Bästa produkterna med cica – 5 favoriter som gör jobbet

SOS-kräm, Centella Sensitive Cica-Cream – Kiehl's

Yttorrhet, rodnad och en hud som skriker efter fukt – det är inga problem för Centella sensitive cica-cream! Den tjocka krämen får torr hud att jubla av glädje och den återfuktade känslan håller hela dagen. För en hud som tenderar att dra åt det torra hållet fungerar krämen utmärkt som en sovkamrat på natten. Effekt som mindre rodnad och färre småknottror på kinder, märks redan efter några dagars användande.

Centella sensitive cica-cream finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

Serum, Centella aqua soothing ampoule – Cosrx

Centella aqua soothing ampoule är en ampull (som enklast beskrivs som ett extra koncentrerat serum). Det tjockare, gel-liknande serumet innehåller panthenol som bland annat har fuktbevarande egenskaper och verkar antiinflammatoriskt. Centella asiatica ligger som andra ingrediens på innehållslistan och hjälper till att dämpa rodnad och återfuktar.

Centella aqua soothing ampoule finns att köpa här (reklamlänk från Apprl).

Universalkräm, Cica Recovery Balm – Dior

Torra armbågar, nariga läppar eller fuktfattig hud... Den lyxiga universalkrämen Cica recovery balm går att använda i både ansikte och på kroppen och trollar bort torra fläckar över en natt. Krämen innehåller både kamomillextrakt och centella asiatica som båda verkar lugnande för huden. Ett lyxigt måste när klimatet blir kallare!

Cica recovery balm finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

CC cream, CC red correct automatic perfector – Erborian

Den hyllade storsäljaren CC red correct automatic perfector är en multifunktionell hero-produkt som, likt namnet avslöjar, trollar bort minsta tecken på rodnad. Direkt ur tuben är krämen ljusgrön, men i kontakt med huden ändrar cc-creamen färg och anpassar sig efter din hudton. Huden får fin lyster, rodnad försvinner och huden känns samtidigt återfuktad tack bland annat glycerin – och såklart cica!

CC red correct a (reklamlänk från Apprl)utomatic perfector finns att köpa här (reklamlänk från Apprl).

Lugnande ansiktskräm, Cica regen 70 cream – Dr. Ceuracle

I Cica regen 70 cream finns hela 70 procent centella asiatica! Den lätta och silkeslen krämen gör inte bara underverk mot torra fläckar och torrhetslinjer, utan är också en mardröm för förstorade porer och blemmor.

Cica regen 70 cream finns att köpa här (reklamlänk från Apprl).

Foto: TT

3:14

Efter reklamen: Allt du vill veta om: SPF

(3:14)

Missa inte

Septembers bästa beautysläpp – i alla kategorier

25 (!) skönhetsköp som inte kommer att göra dig besviken!

Allt du borde veta om retinol – och bästa produkterna

Hej då fina linjer, akne och pigmentförändringar!

Första hjälpen mot röd hy och rosacea

Säg hej då till röd hy!