Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt om slugging – så fungerar den stora hudvårdstrenden

vad är slugging hudvård allt om tips produkter

Allt om slugging i hudvård – ELLE listar bästa produkterna.

Slugging... Vi ser begreppet överallt, men vad betyder egentligen slugging i hudvård? ELLE listar allt om hudvårdstrenden (där vaselin sägs vara lösningen på alla dina problem).
18 oktober, 2022

Hyaluronsyra i håret, lockar utan värme och kärleken till värmespolar och varmluftsborstar. Sociala medier får oss verkligen att upptäcka beauty – och vi älskar det! Den stora snackisen just nu handlar om hudvårdstrenden slugging. Men vad innebär begreppet egentligen? ELLE ger dig svar på alla frågor om vad slugging är och har såklart samlat tipsen på hur du kan testa hudvårdstrenden hemma.

Vad är slugging?

Slugging sägs ursprungligen komma från K-beautyn (men frågar du någon äldre i din närhet kommer personen i fråga säkert känna igen rutinen) och innebär i korta drag att låsa in fukt i huden för att skapa en starkare hudbarriär. Och är det något vi har lärt oss så är det att fukt är nyckeln till det mesta när det gäller hudvård och hudhälsa. Plumpad hud, snygg lyster och rejäl fukt – allt över en natt. Dessutom till ett riktig budgetpris!

Hyaluronsyra i håret – allt om den senaste hårtrenden

Hur fungerar slugging?

Tanken med slugging, eller skin care sandwich som det ibland också kallas, är att du ska låsa in dina hudvårdsprodukter med hjälp av petrolatum-baserade produkter som till exempel vaselin eller klassikern Aquaphor från Eucerin. Det här är sista steget i din rutin innan du går och lägger dig. Lite som en nattmask med andra ord.

Vad gör slugging?

Genom att applicera en liten mängd av till exempel vaselin över din hudvårdsrutin hjälper du till att låsa in fukten i huden. Som ett mjukt och härligt täcke – fast för huden. Du kapslar kort och gott in dina hudvårdsprodukter och huden får gotta sig hela natten. På morgonen har huden fått en härlig lyster och känns plumpad och mjuk.

Hailey Bieber om beautytrenden glazed donut skin – och produkterna hon använder

Vem passar slugging?

Slugging är utmärkt att använda om du har torr eller väldigt torr hud. Men viktigt att tänka på är att inte använda sig av slugging varje kväll. Vaselinet gör nämligen att huden inte kan "andas" vilket kan leda till tilltäpptheter och på sikt också skapa milier om du använder det för ofta. Många experter rekommenderar också att du ska undvika aktiva produkter som till exempel retinol i samband med slugging.

@dr.mamina

FYI: Even though this doesn’t clog pores, it can exacerbate acne if you are acne-prone. Otherwise great for other skin types! #dermatologist #skincare #learnontiktok #slugging #moisturize

♬ original sound - Dr. Mamina Turegano, MD

Vilka produkter använder man för slugging?

För att kunna göra den stora hudvårdssnackisen krävs petrolatum-baserade produkter. Här är favoriterna som gör jobbet:

Salva, Aquaphor Soothing Skin Balm – Eucerin

Aquaphor Soothing Skin Balm är multikrämen som löser det mesta! Torra nagelband, fnasiga händer och armbågar, torra fläckar – och såklart till slugging för att sätta dina hudvårdsprodukter bakom lås och bom. Här är universalkrämen (under hundra kronor) som löser allt!

Klicka här för att komma direkt till produkten (länk till Apohem).

Vaselin för slugging, Original – Vaseline

Vem trodde att vaselin skulle få sådan uppmärksamhet? Beskrivningen säger "skyddar och bevarar fukten att hjälpa torr hud läka" och huden tackar och tar emot.

Här kan du läsa mer om och bevaka produkten (länk till Lyko).

Vill du i stället testa dig fram och köpa den mindre burken hittar du den här (länk till Apohem).

Steg för steg – guiden för slugging

Lyckas med din slugging – ELLE hjälper dig steg för steg.

  • Rengör huden ordentligt – gärna med dubbelrengöring.
  • Applicera din hudvårdsrutin men undvik att använda aktiva ingredienser som retinol och syror i form av till exempel AHA- och BHA-syra. Det kan nämligen skapa irritationer på huden. Har du däremot ett hyaluronsyraserum är det toppen att ha som bas!
  • Applicera ett tunt, tunt lager av din slug-produkt (till exempel vaselin) och vänta några minuter innan du lägger huvudet mot kudden för att inte riskera att produkten kladdar. Färdig!
slugging hudvård produkter tips steg för steg
Filippo Fortis
Årets bästa läppbalsam – favoriterna som räddar torra läppar

Slugging på läpparna

Har du problem med torra och nariga läppar är slugging ett utmärkt sätt att ge läpparna en ordentlig fuktboost! Börja med att återfukta läpparna lätt, applicera sedan ett tjockt lager av ett balm, för att sedan avsluta med en tjock salva som Vaseline eller Aquaphor. Sen kan du vinka adjö till torra läppar!

Mirakelkräm, Cicaplast Soothing Recovery Balm – La Roche Posay

Cicaplast Soothing Recovery Balm är universalkrämen alla borde ha hemma! Torra fläckar, hud som kliar, bett, sveda efter solen. Ingen uppgift är för svår för mirakelkrämen. Också perfekt att använda på läppar för att sedan låsa in med salva.

Här kan du läsa mer om och köpa Cicaplast Soothing Recovery Balm (länk till Apohem).

Foto: Imaxtree

Vårens stora hudvårdstrender
2:02

Efter reklamen: Vårens stora hudvårdstrender

(2:02)

Slå på ljud