Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Allt om salicylsyra – och bästa produkterna med BHA-syra

20 okt, 2022 
bha syra bästa produkter salicylsyra
Salicylsyra, eller BHA-syra som den också kallas, är superingrediensen med många fina fördelar. Här är allt du behöver veta om BHA-syra och såklart produkterna du inte får missa!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Balanserar talgproduktionen, verkar antiinflammatoriskt och gör susen på pormaskar – hudvårdens stora snackis BHA-syra är en riktig hero-ingrediens när du vill ha effektiv exfoliering och samtidigt öka lystern i huden.

ELLE har samlat allt du behöver veta om salicylsyra (BHA-syra) – och listar såklart favoritprodukterna i alla kategorier.

Missa inte! Säsongens stora hudvårdstrender – ingredienserna och produkterna att hålla koll på.

Bästa produkterna med BHA-syra – hela topplistan

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

Annons

BHA-syra bäst i test – bästa produkterna med salicylsyra

Serum, essence, kräm och toner – salicylsyra finns i många hudvårdsprodukter. Här är favoriterna i alla kategorier som du inte vill missa.

Bästa BHA-syra, Skin Perfecting 2% BHA Liquid – Paula's Choice

Skin Perfecting 2% BHA Liquid kan vara en av världens mest omtalade produkter och en självklar favorit när vi pratar BHA-syra. Produkten från Paula's Choice kan användas varje dag och behöver inte tvättas bort. Och den gör verkligen magi när det kommer till förstorade porer och tilltäpptheter. Med denna kan du säga hejdå till envisa pormaskar! Det bästa är att den också finns i ministorlek som gör att du kan testa om produkten är något för dig innan du slår på stort. Men vi lovar, du kommer inte att bli besviken!

ANNONS Här hittar du Skin Perfecting 2% BHA Liquid i Sverige.

paulas choice bha liquid bäst i test bästa bha-syra
Klicka på bilden för att komma till storsäljaren från Paula's Choice.

Bästa ansiktsmask med BHA-syra, Treatment Enzyme Peel – Emma S.

Emma S. magiska Treatment Enzyme Peel har några år på nacken, men fortsätter att imponera vid varje användning! Den peelande masken, som innehåller både BHA- och AHA-syra, behöver bara verka i några minuter innan det är dags att tvätta av. Och resultatet är enastående! Lyster, fukt och en jämnare hud – huden tackar och tar emot!

Annons

ANNONS Läs mer recensioner om Treatment Enzyme Peel här.

ansiktsmask med bha syra stora porer finnar bästa
Klicka på bilden för att komma direkt till den effektiva ansiktsmasken från Emma S.

Bästa toner med BHA-syra, BHA Toner – Maggie by Kakan

Maggie by Kakan fortsätter att utöka sortimentet och nya BHA Toner kvalar direkt upp på topplistan som en ny favorit från märket. Den oparfymerade tonern är dryg som attan och gör huden härligt mjuk. Förutom salicylsyra innehåller den också tranexamsyra som har fin effekt på pigmenteringar och jobbar på att jämna ut hudtonen. Det bästa är att om du köper från märkets egna hemsida och inte är nöjd med produkten, kan du skicka tillbaka produkten och få pengarna tillbaka.

Annons

ANNONS Här kommer du till favoriten från Maggie by Kakan.

Klicka på bilden för att komma direkt till BHA-tonern från Maggie by Kakan.

Bästa ansiktsrengöring med BHA-syra, Pore Cleanse Gel Intense – Medik8

BHA-syra finns att hitta i många olika typer av produkter och går även att få in i din rengöring. Pore Cleanse Gel Intense rengör på djupet och exfolierar samtidigt med hjälp av AHA- och BHA-syra. Huden känns genast slät och skinande ren utan att gnissla av torrhet. Tänk bara på att undvika att ha produkten vid ögonen.

ANNONS Härliga Pore Cleanse Gel Intense hittar du här.

Annons
rengöring ansiktet bha syra bäst i test
Klicka på bilden för att komma till rengöringen med BHA-syra från Medik8.

Bästa kroppslotion med salicylsyra, 2% BHA Body Smothing Spot Exfoliant – Paula's Choice

Har du problem med "bakne", knottror eller finnar på rumpan? Ingen fara! 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant från Paula's Choice är en body lotion som förutom att göra huden mjuk också exfolierar lätt och gör susen mot tilltäpptheter.

ANNONS Kroppsfavoriten 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant finns att köpa här.

kräm med bha syra paulas choice
Klicka på bilden för att komma till superkrämen från Paula's Choice.

Bästa återfuktande rengöring med BHA-syra, Cleansing Balm – Maggie By Kakan

Suverän rengöring med små, peelande silicakorn och vegetabiliska oljor från bland annat solros- oliv- och rapsolja som återfuktar huden. Dessutom med en mild dos AHA och BHA för exfoliernade effekt. Cleansing Balm smälter som en dröm mot huden, tar bort smuts och lämnar huden härligt mjuk. Rengöringsbalmet kan också användas som ansiktsmask!

Annons

ANNONS Här kan du läsa mer recensioner om Cleansing Balm från Maggie by Kakan.

rengöring för ansiktet med bha syra
Klicka på bilden för att komma direkt till rengöringen från Maggie by Kakan.

Bästa serum med BHA-syra, Active Clearing AGE Bright Clearing Serum – Dermalogica

Active Clearing AGE Bright Clearing Serum är superserumet med många fina egenskaper. Förutom att jobba för att reducera hyperpigmenteringar, har serumet också en fin effekt på förstorade porer och knottror och blemmor. Serumet innehåller bland annat niacinamid (som andra ingrediens på ICNI-listan!) och såklart salicylsyra.

Annons

ANNONS Klicka här för att komma direkt till Active Clearing AGE Bright Clearing Serum.

Bästa rengöring med BHA-syra, SA Smoothing Cleanser – CeraVe

Är det en rengöring du behöver i din rutin så är det plånboksvänliga SA Smoothing Cleanser. Rengöringen, som också är en viral storfavorit, går att använda på kroppen och i ansiktet (men ska ej användas kring ögonen). Extra tacksam är den om du har plitor på rygg, armar eller dekolletaget.

ANNONS Prisvärda SA Smoothing Cleanser finns att köpa här.

Annons
rengöring bha syra cerave SA cleanser
Klicka på bilden för att komma till rengöringen från CeraVe.

Bästa toner budget med BHA-syra, 2% BHA + 1% Zinc Purifying Toner – BeautyAct

En prisvärd motsvarighet till Paula's Choice klassiska toner är 2% BHA + 1% Zinc Purifying Toner från BeautyAct. Den exfolierande tonern som hjälper till att reglera talgproduktionen, kan användas varje dag och innehåller även zink som har antiinflammatoriska egenskaper.

ANNONS Här hittar du 2% BHA + 1% Zinc Purifying Toner.

toner med bha syra billig salicylsyra
Klicka på bilden för att komma till den prisvärda tonern från BeautyAct.

Bästa serum mot knottriga kinder, Effaclar Serum – La Roche-Posay

Franska apoteksmärket La Roche-Posay vet hur man skapar prisvärd och effektiv hudvård. En av favoriterna Effaclar Serum, innehåller niacinamid, glykolsyra (AHA-syra) och såklart BHA-syra. Envisa knottror på kinderna och i pannan har inte en chans mot det här serumet.

Annons

ANNONS Läs mer om Effaclar Serum här.

serum med bha syra mot finnar salicylsyra
Här hittar du det omtyckta serumet från La Roche-Posay.

Bästa BHA-syra mot pormaskar, BHA Blackhead Power Liquid – Cosrx

Den kemiska peelingen BHA Blackhead Power Liquid från koreanska hudvårdsmärket Cosrx innehåller 4 procent BHA-syra och exfolieringen fokuserar på att ta bort döda hudceller och lösa upp tilltäppta porer. Passar alla hudtyper men extra bra om du har fet och oljig hud!

ANNONS Suveräna BHA Blackhead Power Liquid finns att köpa här.

Bästa BHA-syra mot pormaskar cosrx
Klicka på bilden för att komma till produkten från Cosrx.
bha syra bästa produkter viktigt om salicylsyra
Annons

Vad är BHA-syra?

BHA-syra, eller salicylsyra som den heter, är en betahydroxisyra (Beta Hydroxy Acid, därav förkortningen BHA). Syran är en fettlöslig syra med något större molekyler vilket gör att den inte jobbar lika långt ner i huden som till exempel vissa varianter av AHA-syra.

Vad gör salicylsyra för huden?

Salicylsyrans (BHA-syra) främsta uppgift är att exfoliera huden. I och med att syran är fettlöslig är den också suverän att använda om du har problem med finnar, stora porer eller akne. Men dess exfolierande egenskaper gör också att den ökar cellproduktionen vilket ger fina resultat även på mogen hud och pigmentfläckar.

Annons

Det tar inte slut där! BHA-syran har antiinflammatoriska egenskaper vilket gör att den dämpar irritation och rodnad vilket gör att den även fungerar mot rosacea. Men har du känslig hud är ofta PHA-syra att rekommendera.

BHA-syra:

  • Exfolierar huden
  • Verkar antiinflammatorisk och dämpar irritation
  • Tränger in i porerna och löser upp talg och plitor

Hur ofta kan man använda BHA-syra?

Hur ofta du kan använda salicylsyra beror dels på vilken produkt du använder och dels på din hudtyp. Favoriten Skin Perfecting 2% BHA Liquid kan användas som en lättare exfoliering varje dag, men använder du en mask som Treatment Enzyme Peel bör du hålla dig till en till två gånger i veckan. Tänk på att läsa instruktionerna noga innan du använder produkten.

salicylsyra ansiktet bästa bha syra

Vem passar BHA-syra?

Det fina med BHA är att syran passar många hudtyper. Extra bra är den för fet och oljig hud eftersom att salicylsyran har fina egenskaper på talgproduktionen och tilltäpptheter. Men BHA-syra ökar också cellförnyelsen vilket på sikt minskar synligheten av fina linjer och reducerar pigmenteringar.

Annons
  • Oljig hud
  • Fet hud
  • Mogen hud
  • Normal och kombinerad hud

Vad är skillnaden på BHA-syra och AHA-syra?

AHA- BHA- och PHA-syra... Det är inte lätt att hålla reda på alla olika varianter, vi vet. Kort kan man sammanfatta det som att AHA-syra som till exempel glykolsyra, mandelsyra och mjölksyra är vattenlösliga syror, medan BHA-syra är en fettlöslig syra. De olika AHA-syrorna har olika molekylstorlekar och en del jobbar djupare ner i huden.

Vilken syra passar mig?

Har du en känslig hud är det PHA-syra du ska sträcka dig efter. Har du problem med fet och oljig hud eller finnar, stora porer eller till exempel akne fungerar BHA-syra toppen. AHA-syran passar den som önskar att få lyster till huden och förbättra fukten och hudstrukturen.

bha syra bästa produkt

Finns det några biverkningar med salicylsyra?

När du använder salicylsyra (och även AHA-syra) är det inte helt ovanligt att det pirrar och sticker lite när du applicerar produkten. Upplever du att det känns obehagligt eller att huden hettar och blir röd bör du se över om produkten passar din hudtyp. En del syror kan göra att huden upplevs något torr och stram, komplettera därför gärna med en återfuktande ansiktsmask.

Annons

Behöver man vänja in BHA-syra?

Ja, precis som alla aktiva ingredienser är det viktigt att vänja in produkten i din rutin. Börja med en till två gånger i veckan och öka sedan gradvis (beroende på hur ofta produkten är avsedd att användas).

Vad ska jag tänka på med kemisk peeling hemma?

A och O när du exfolierar ansiktet är att använda produkter som är lämpade för din hudtyp. Börja försiktigt och överefoliera inte ansiktet – det kan skada hudens barriär. Glöm inte att använda solskydd!

Foto: Imaxtree

ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyraBrand logo
ELLE Beauty: Allt du vill veta om hyaluronsyra
Annons