Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt om fet hud – och årets bästa ansiktskräm för oljig hud och stora porer

Allt om fet hud och bästa produkterna

Har du problem med blank panna, tilltäpptheter, stora porer och finnar? Det kan bero på att du har en fet hud. ELLE har samlat allt du behöver veta om fet hud, samt listar vinnarna i Bäst i test – Årets bästa ansiktskrämer för fet och oljig hud. Dessutom har vi svaret på det stora misstaget som många med fet hud gör.
22 november, 2021

Torr, kombinerad, känslig eller fet... Hur ska man egentligen veta vilken hudtyp man har? Speciellt när det dessutom känns som att huden i ansiktet kan variera från månad till månad.

Vanligt för hudtypen fet hud är bland annat blank och oljig hud (speciellt panna, haka och näsa), samt tilltäpptheter och stora porer. Nedan listar ELLE allt du behöver veta om fet hud, samt årets bästa återfuktande ansiktskräm för fet och oljig hy.

Varför får man fet hy?

Fet hud beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna som finns i läderhuden (hudens mellersta lager), vilket i sin tur leder till att huden kan upplevas blank och oljig. En fet hud tenderar också att få tilltäpptheter, pormaskar och stora porer. Hormoner, gener eller fel typ av hudvårdsprodukter kan vara några av orsakerna till att huden blir fet.

Hur blir man av med fet hy?

Oavsett vilket hudtyp du har är det viktigt att anpassa dina hudvårdsprodukter efter vad just din hud behöver. Har du svårt att identifiera din hudtyp är det bra att ta experthjälp av en hudterapeut.

Misstaget många med fet hud gör, är att försöka torka ut huden, vilket faktiskt gör med skada än nytta. Precis som en torr eller känslig hud, behöver din hud fukt. Att torka ut huden skapar en ond cirkel och gör istället att huden börjar producera mera fett.

Leta efter en återfuktande kräm i lotion eller gel och satsa på en djupt rengörande ansiktsrengöring. Och glöm inte exfoliering för att lösa upp tilltäpptheterna!

Osäker på vilken syra som gör vad? Här kan du läsa allt om AHA-, BHA- och PHA-syra!

Vilka ingredienser är bra för fet hud?

A-vitamin, BHA-syra (även känt som salicylsyra) och niacinamid är några ingredienser som uppskattas extra mycket av en fetare hudtyp. ELLEs skönhetsredaktör listar alla fina fördelar med superingredienser niacinamid!

Vill du bli en riktig hudvårdsexpert? I ELLEs stora ingredienslexikon kan du läsa hela skönhetens ABC.

Hur vet man om man har torr eller fet hud?

Skillnaden mellan fet hud och torr hud är att torr hud har en låg talgproduktion, medan en fet hud har en överproduktion av talg. En torr hud känns i regel ofta stram och fnasig, medan en fet hud ofta tenderar att vara blank och oljig. Vill du veta mer om torr hud? Här listar ELLE allt du behöver veta om torr hud – och såklart årets bästa ansiktskrämer för torr hud.

Vilket serum kan man använda om man har fet hud?

Det fina med serum är att du kan anpassa produkten precis efter din huds behov – och dessutom går det att kombinera många serum med varandra. Salicylsyra och niacinamid är två superingredienser för fet hud.

Bästa serum för fet hud, Age Bright Clearing Serum – Dermalogica

Age Bright Clearing Serum från Dermalogica innehåller niacinamid som har fina effekter på bland annat stora porer, samt salicylsyra (BHA-syra) som exfolierar. Det lätta dropparna sjunker snabbt in i huden och skapar en jämn och klar hud.

Klicka här för att komma direkt till produkten (länk till Åhléns).

Vilket är årets bästa serum? ELLE har korat vinnarna i årets stora bäst i test.

Exfolierande ansiktsvatten – fungerar det?

Ja, en toner med exfolierande egenskaper är en perfekt produkt om du vill jobba på att till exempel reducera förstorade porer, finnar eller pormaskar.

Exfolierande toner med BHA-syra, Skinperfecting 2% BHA liquid – Paula's Choice

Omtalade Skinperfecting 2% bha liquid från Paula's Choice, är verkligen värd alla hurrarop! Exfolieringen, som innehåller fettlöslig BHA-syra, lugnar och rengör – och behöver inte tvättas av! Exfolieringen, som är den första produkten du använder efter din ansiktstvätt ger verkligen effekt! På några veckor har huden blivit klarare, irriterande pormaskar färre och rodnad är som borttrollad. Här kan du läsa mer om den omtalade produkten (länk till Skincity).

Bästa foundation för oljig hy, Double Wear Stay-In-Place Makeup – Estée Lauder

Daggig lyster och glammigt glow i all ära, men har du problem med att din panna känns blank och oljig under dagen är Estée Lauders foudnationfavorit Double Wear Stay-In-Place Makeup basprodukten för dig! Foundationen har medel till hög täckning och en matt finish, men känns trots det inte torr eller kakig i ansiktet. Foundationen sitter fint hela dagen och kommer i 55 (!) nyanser som också är indelade i undertoner.

Double Wear Stay-In-Place Makeup finns att köpa här (länk till Åhléns).

ELLE listar årets bästa ansiktskräm för fet och oljig hud

Bästa ansiktskräm för oljig hy, Dramatically Different Moisturizing Gel – Clinique

Fet hud behöver också sin dagliga dos av fukt! Dramatically Different Moisturizing Gel från Clinique är en lättare gelkräm som är lättare i konsistensen, men gör huden mjuk och följsam. Den veganska ansiktskrämen sjunker in snabbt i huden och jobbar på att stärka hudbarriären.

Dramatically Different Moisturizing Gel finns att köpa här (länk till Lyko).

Bästa kärm för fet och aknebenägen hud, Actibiome – Dermaceutic

Dermaceutic har många fina hudvårdsprodukter som ger fantastiska resultat. Hyllade Turn Over (länk till Lyko) är en nattkräm med 15 procent glykolsyra (AHA-syra). Nyheten Actibiome är en nattkräm som passar extra bra för fet och aknebenägen hud. Nattkrämen innehåller en cocktail av fina ingredienser som 10 procent glykolsyra, 1 procent salicylsyra och glycerin. Förutom att nattkrämen exfolierar och verkar porsammandragande, balanserar den också huden och minskar talgproduktionen.

Här kan du läsa mer om den spännande nyheten från Dermaceutic (länk till Hudoteket).

Bästa oljefria ansiktskräm, Clear oil-free moisturizer – Paula's Choice

Clear oil-free moisturizer är egentligen avsedd att använda på natten, men den fuktgivande ansiktskrämen fungerar också att använda dagtid. Den lätta ansiktskrämen är helt oljefri, innehåller niacinamid som har fin effekt på förstorade porer, antioxidanter från blåbär som lugnar huden och dämpar rodnad, samt cermaider som stärker hudbarriären.

Här kan du läsa mer om och köpa Clear oil-free moisturizer (länk till Skincity).

Bästa ansiktskräm för fet hud, Face Pure Glow Purifying Day Cream – ACO

Vitamin C, hyaluronsyra och sarcosine (som har en mattande effekt på hude). I ansiktskrämen med en lättare gelkonsistens, Face Pure Glow Purifying Day Cream, finns innehåll som balanserar huden, ger fukt och reducerar oönskad glans. Ansiktskrämen från svenska ACO är väldigt lätt i konsistensen och absorberas direkt. Men snålar däremot inte med fukten.

Face Pure Glow Purifying Day Cream finns att köpa här (länk till Apohem).

Bästa ansiktskräm med spf för fet hud, Daily Corrector SPF 35 – Exuviance

Torr, känslig, fet eller kombinerad – Daily Corrector SPF 35 är en lätt lotion som passar alla hudtyper! Dagkrämen från Exuviance innehåller solskyddsfaktor 35, kommer i en smidig och hygienisk tub och återfuktar fantastiskt. Ansiktskrämen fokuserar också på att reducera synligheten av pigmentfläckar och fläckar som kommit i samband med blemmor. Och som den levererar! Rodnad runt finnar, på haka och kinder minskar markant och är som borttrollade efter en månads användande.

Ps! Exuviance har gjort om sitt sortiment. Daily Corrector spf 35 ersätter Optilight All-Over Dark Spot Minimizer.

Här kan du läsa mer om alla fina fördelar med Daily Corrector SPF 35 från Exuviance (länk till Lyko).

Missa inte! Här hittar du ELLEs stora hudvårdsguide.

Foto: TT

5 snabba med Dilan Gwyn om kläder och skönhet
1:00

Efter reklamen: 5 snabba med Dilan Gwyn om kläder och skönhet

(1:00)

Slå på ljud