Artikeln innehåller reklamlänkar

AHA, bha & pha-syra: allt du borde veta & expertens bästa produkter

aha bha syra peeling bäst i test

Allt om aha, bha och pha och bäst i test enligt experten.

Syrapeeling – numera i vars mans badrumsskåp. ELLE listar bästa produkterna med AHA, BHA och PHA och guidar dig till allt du borde veta om kemisk peeling hemma.
22 februari, 2020

Det finns knappt något hudvårdsmärke utan en syraprodukt i dag – oavsett om du besöker Apoteket, gör ansiktsbehandling på en professionell salong eller klickar hem en K-beautyprodukt på nätet. Det finns masker, essencer, crèmer, lotions och mousse för kropp, ansikte och hårbotten i olika styrkor och med olika typer av syror.

Gemensamt är att de penetrerar (beroende på molekylstorlek) mer eller mindre djupt ner i huden för att ge en exfolierande effekt och därmed lyster och glow. De påskyndar cellförnyelsen utan att produkten innehåller mekaniska korn. Syran kan lösa många hudproblem: pigmentförändringar, fet hy, linjer och allmän glåmighet. Men också ge en ökad irritation i huden vid överdrivet användande. Längst ner i artikeln kan du läsa mer om att använda för mycket syrapeeling.

De exfolierande syrorna delas in i tre kategorier:

1. AHA-SYRA (ALPHA HYDROXI ACIDS)

AHA-syra den största gruppen syror och samlingsnamnet för frukt-, mjölk- och glykolsyra. De utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. Några vanliga AHA-syror du ofta hittar på inci-listan är glykol-, mjölk- och mandelsyra. Glykolsyra går allra längst ner i huden, vilket gör den effektiv på solskador och fina linjer, men den kan också vara irritativ för känslig hud. Mjölksyra är snällare, medan mandelsyra har bra effekt på aknebenägen hud.

 • Exfolierar och ökar cellförnyelsen
 • Hjälper mot pigmentfläckar, solskador, ojämn och grov hy
 • Återfuktar, ger glow och lyster
 • Minskar rynkor och ärr
 • AHA-syra passar bra för mogen och torr hy

Vilken AHA-syra är bäst?

Dr.Brandt står för en ny spännande peeling i vår. En crème-till-skum-produkt med glykol- och mjölksyra som ska ge huden nytt liv på sextio sekunder. Radiance resurfacing foam appliceras över ansiktet och får verka en minut, för att sedan avlägsnas med medföljande spatel. Används som en kur, 1-2 gånger i veckan. Läs fler recensioner och köp foamen här. (länk till Nordicfeel)

BÄSTA AHA-SYRA, BUDGET – LACTIC ACID 10% + HA

The Ordinary erbjuder många bra och prisvärda syror. Deras mjölksyra Lactic acid 10 % +HA är lätt att själv ordinera och spä ut i andra produkter i fall man vill ha en lägre dos, exfoliernade peel-effekt. Läs fler recensioner och köp syraprodukten här. (länk till butik)

Läs också: Allt du borde veta om retinol – och produkterna som är bäst i test

2. BHA-SYRA (BETA HYDROXY ACID)

Även kallad salicylsyra och är väl dokumenterad och effektiv på en fetare hudtyp. Den löser upp fett bättre än AHA och har även förmågan att penetrera lite längre ner i huden. BHA passar ofta en känslig hy, som kan reagera på AHA. Det är en klassiker för problemhy då den ofta är till stor hjälp för en hudtyp som trilskas med akne, pormaskar och tilltäpptheter.

 • Exfolierar och ökar cellförnyelsen
 • Funkar bra mot akne och pormaskar, löser upp fett
 • Dämpar irritation, rodnad och rödhet i hyn.
 • BHA-syra passar bra för problemhy, fet hy och känslig hy

Läs mer: Allt om serum – och bästa serumen för just din hudtyp

Vilken BHA-syra är bäst?

Googla Mask 15 från Dermaceuatic och du är garanterad en rad glada recensioner. Dess höga procentsats glykolsyra är extra väl lämpad för fet och tilltäppt hy med stora porer. Bör dock fasas in försiktigt på grund av sitt höga procentsats syra. Läs fler recensioner och köp masken här. (länk till Kicks)

Läs mer: Beautyredaktören listar årets bästa fuktserum med hyaluronsyra

3. PHA-SYRA (POLY HYDROXY ACID)

Pha-syra, eller glukonolakton som det också kallas, innehåller större molekyler än BHA- och AHA-syra. Det betyder att det tar lite längre tid för syran att penetrera huden och blir på så sätt den mildaste formen syra och därför speciellt bra lämpad för den känsliga hudtypen.

 • Milt exfolierande och påskyndar cellförnyelsen långsamt
 • Återfuktar och binder fukt i hyn
 • PHA-syra passar bra mot rosacea och eksem samt för känslig hy som blir irriterad av AHA eller BHA.

Vilken PHA-SYRA är bäst?

PHA-syra är den snällaste av syror på grund av sin stora molekylstorlek (då tar det lite längre tid för produkten att penetrera huden). Sydkoreanska Make P:rems sovmask Peel me på kort tid blivit lite av en kultprodukt då den smidigt appliceras som en nattmask, lämnas kvar och sköljs av för glow med stort G. Läs fler recensioner och köp masken här. (länk till butik)

Make p:rem peel me är bästa pha-syra. Klicka på bilden och kom direkt till produkten. (länk till butik)

Läs också: Är du på jakt efter peeling med korn? Här hittar du beautyredaktörens topplista

Årets bästa PRODUKTEr MED AHA- BHA OCH PHA-SYRA – BEAUTYREDAKTÖREN LISTAR BÄST I TEST

Med AHA, BHA och PHA-syra kan du få fantastiskt glow och lyster.

Bästa sheetmask med aha-syra – Glow glycolic boost, Pixi

Pixis nya arkmasker med glykolsyra för storstädning av porer och allmän glåmighet. Glow glycolic boost innehåller tre sheetmasks för en intensiv storstädning av en trött vinterhy. Läs fler recensioner och köp arkmasken här. (länk till butik)

Bästa ansiktsmask med aha/bha– aha/bha peel gel mask, Lernberger stafsing

AHA/BHA Gelmask är precis som det låter en ny, lättapplicerad gelèmask med flera fruktsyror och djuprengörande salicylsyra som används 1-2 gånger i veckan. Svenska Lernberger/Stafsing är ganska nya på hudvårdsfronten och har flera, fina återfuktande produkter att följa upp denna syra-kur med. Läs fler recensioner och köp gelmasken här. (länk till Kicks)

Bästa aha-syra mot pigmentfläckar – Glow 2 oh Dark Spot toner, Ole Henriksen

”The Ole-glow” är den dansk/amerikanska hudvårdsgurun Ole Henriksens mantra – han har arbetat med syror som bas i en rad av hans egna produkter i många år. Hans nya Glow 2 OH toner med flera olika typer av AHA-syror speciellt inriktad på att jämna ut hudtonen och ge pigmentförändringar en match. Används kvällstid. Läs fler recensioner och köp tonern här. (länk till Nordicfeel)

Bästa bodylotion med aha-syra – overnight body treatment, monsun

Säsongens nya syra-hit är mer specifika syraprodukter för kroppen. Med andra ord– dags att vinka adjö till torra armbågar och dammigt dekolletage! Magic midnight overnight body treatment är svenska Monsuns ljuvligt doftande bodylotion med mild dos AHA för snäll exfolierande effekt på utvalda delar av kroppen. Läs fler recensioner och köp kroppskrämen här. (länk till Kicks)

9. Bästa aha-peeling med korn – glycolic polish, exuviance

Exuviannce advanced series triple microdermabrasion face polish är en superstädare till peeling. AHA och små mekaniska korn fixar ny lyster. Dock bör den ej användas om man har en känsligare hudtyp då detta är mycket peeling i en och samma tub. Läs fler recensioner och köp peelingen här. (länk till Hudoteket)

11. Bästa ansiktsmask med aha/bha/pha –10 min Face Mask, Skin Treat

Skintreats 10 min AHA+BHA+PHA face mask är en kraftfull ansiktsmask med varje syra du kan hitta. Med andra ord får du en mask dom verkligen rengör på djupet. Läs mer om masken och köp den här. (länk till Kicks)

12. Bästa ansiktsolja med peeling – Re-plasty Light Peel, Helena Rubinstein

Det bästa av två världar – mjukgörande olja och exfolierande syra hittar du i Helena Rubinsteins Re-Plasty Light peel. En mild och snäll pelling som kan användas varje dag för jämnare hudton och återfuktning i ett och samma. Läs fler recensioner och köp oljan här. (länk till Nordicfeel)

13. Bästa utjämnande AHA+PHA-peeling –Enzyme peel, Verso

Utjämnande peeling proppad med aha och pha. Tar bort orenheter och djuprengör samt verkar bra mot akne och pormaskar. Läs fler recensioner och köp peelingen här. (länk till butik)

14. Bästa aha-serum – Capture Youth Enzyme Solution, Dior.

Dior ger sig in i enzym-peelande-lotion-segmentet i vår. Deras nya Capture youth enzyme solution innehåller en mild dos fruktsyror som passar de flesta hudtyper som vill storstäda för lyster och glow. Läs fler recensioner och köp serumet här. (länk till Åhléns)

15. Bästa ekologiska & veganska ansiktsmask – turmeric brightening & exfoliating mask

Miranda Kerrs Kora organics är naturligt baserad och deras nya Turmeric brightening & exfoliating mask peelar med hjälp av bland annat papayaenzymer för snäll och mild exfoliering. Läs mer om masken och köp den här. (länk till Nordicfeel)

17. Bästa klassiker – lotion P50, Biologique recherche

Lotion P50 från Biologique Recherche är en veteran i sammanhanget. Innehåller AHA-, BHA- och PHA-syror, samt lök och vinäger (!) i en och samma exfolierande brygd. Rengör och minskar porerna med tiden, återfuktar och slätar ut hudtonen om den används dagligen. Finns att köpa i Sverige här. (länk till butik)

Lotion p50 Biologique Recherche finns att köpa på utvalda ställen i Sverige.

Kan man använda för mycket aha, bha och pha-syra – finns det biverkningar?

Den senaste tidens ”syratrend” gör att vi gärna tänker ”ju mer desto bättre”. Lite mer glow kan väl inte skada? Kanske har du märkt att din hud reagerar mer eller mindre på olika syror? Inget ont som inte för något gott med sig, eller?

Johanna Gillbro är forskare och doktor i experimentell dermatologi och utkommer i april med boken Hudbibeln med vetenskaplig fakta för hur vår hud fungerar och reagerar på kosmetiska ingredienser:

Kan man använda AHA, BHA och PHA varje dag?

– Jag tycker att man ska vara försiktig med syror. Man triggar många olika processer i huden. Generellt anser jag att man inte ska behandla och definitivt inte överbehandla en frisk hud. Detta kan i stället leda till skador. Det som händer med huden vid överdriven användning är att man tunnar ut hudens hornlager. Flera forskare, inklusive jag själv, menar att man bör iaktta försiktighet när det gäller syror, speciellt kronisk användning och definitivt inte under perioder när man vistas ute i solen, säger Johanna.

MEN OM MAN VILL SYRA, HUR SKA MAN DÅ TÄNKA NÄR DET KOMMER TILL VAL AV PRODUKT?

– Man bör analysera sina kosmetiska produkter. Syror är billiga ingredienser och används av många tillverkare. Delvis för att det är lätt att få en snabb effekt av en produkt när man gör kliniska studier, men de kan också öka hållbarheten på produkten på grund av sin bakteriedödande effekt – det gäller främst salicylsyra.

HUR SER DU PÅ AHA, BHA OCH PHA? ÄR DE NÖDVÄNDIGA FÖR ATT BEHÅLLA EN GOD HUDHÄLSA?

– Man kan inte säga att syror är nödvändiga. Däremot påverkar de många olika processer i huden. De som är mest studerade är AHA (speciellt glykolsyra) och BHA (salicylsyra). Man ser att de har keratolytisk effekt, vilket kan ses genom reducerad pigmentering på grund av den exfolierande effekten. De har också direkt effekt på melanocyten och kan också ha en bakteriedödande effekt.

De som är mest studerade är AHA (speciellt glykolsyra) och BHA (salicylsyra). Man ser att de har keratolytisk effekt, vilket kan ses genom reducerad pigmentering på grund av den exfolierande effekten.

Johanna Gillbro

– Så gör en översikt av dina produkter och se hur många av dem som innehåller olika syror. Ta därefter lager-på-lager-effekten i beaktning. Det kan bli alldeles för höga koncentrationer för huden i slutändan – vid användning av både rengöringsproduker, peeling, crème, mask, toner och serum som kanske alla innehåller olika syror.

HUR SER DU PÅ AHA, BHA OCH PHA? ÄR DE NÖDVÄNDIGA FÖR ATT BEHÅLLA EN GOD HUDHÄLSA?

– Man kan inte säga att syror är nödvändiga. Däremot påverkar de många olika processer i huden. De som är mest studerade är AHA (speciellt glykolsyra) och BHA (salicylsyra). Man ser att de har keratolytisk effekt, vilket kan ses genom reducerad pigmentering på grund av den exfolierande effekten. De har också direkt effekt på melanocyten och kan också ha en bakteriedödande effekt.

BEROENDE PÅ HUDTYP OCH HUDPROBLEM – SKA OCH KAN ALLA SYRA?

– Vissa hudtyper, speciellt personer med fetare hud kan uppleva en förbättring, som minskad porstorlek. Man ser också en viss effekt på pigmentfläckar. Man kan också uppleva lite mer lyster i huden på grund av den exfolierande effekten. Det är svårt att svara på hur ofta man kan använda en produkt med syror. Det beror på vilken det är samt vilken koncentration man använder. PHA, exempelvis gluconolactone, är försockrade syror och klassas som de mildare syrorna.

– Det är också mycket individuellt hur man reagerar på syror. Personer med känslig hud bör helt undvika detta. Glykolsyra kan också trigga en specifik receptor i huden (TRPV1), samma receptor som triggas av chilipeppar. Personer med känslig hud är ofta mycket känsliga för att detta system (TRPV1) sätts igång. Mjölksyra i höga koncentrationer används inom forskningsvärlden för att irritera huden – för att sedan se om en anti-inflammatorisk substans har effekt. När man vet detta är det lättare att se på syror med försiktighet.

***

Syra för huden – ett av senare års absolut största hudvårdstrender. Det finns knappt en märke utan en syraprodukt för hemmabruk i dag – det vill säga en kosmetisk produkt som innehåller AHA-, BHA- eller PHA-syra.

Utbudet är större än någonsin – numera finns det allt från mask, essence, crème, lotion och mousse för både kropp och ansikte i olika styrkor och med olika typer av syror. Och du hittar dem på allt från Apotek, stora varuhus, eller klickar hem dem från K-beautysajter. Gemensamt för syrorna är att de penetrerar (beroende på molekylstorlek) mer eller mindre djupt ner i huden för att ge en exfolierande effekt för mer lyster och glow.

Om syra är en djungel är också hur du använder dem och hur MYCKET du använder dem en utmaning. Det är lätt att dras med i ”syratrenden” och tro att bara för att en syra fungerar för någon, borde den fungera för mig? Och att det river och bränner, det tyder väl bara på att det fungerar? Inget ont som inte för något gott med sig? Eller?

Linnea Wagnås är hudterapeut på Revivekliniken i Stockholm och produktchef för syrapionjärerna Biologique Recherche:

– Jag kan se många kunder där det gått snett. De har lyssnat på någon podd, läst en blogg eller fått tips av en vän som älskar en syraprodukt som fungerar perfekt för dom. Det som blir tokigt då är att man inte tänker på att man kanske inte alls har samma hy som den som man fått tipset av. Jag skulle inte säga att styrkan på produkten man använder för hemmabruk behöver vara starkare för bättre effekt, snarare tvärtom. I behandling under överseende av en hudterapeut däremot, om du går var fjärde eller var sjätte vecka, skulle jag rekommendera starkare för att rensa på djupet och sedan komplettera med produkter som bygger upp huden hemma.

SÅ HUR SKA MAN VÄLJA rätt kemisk peeling hemma?

Först och främst och som alltid, så beror det helt på vilket hudtillstånd man har. Är man väldigt uttorkad i huden och aldrig använt syra så kommer huden att reagera mer då den suger åt sig mer av produktens aktiva ingredienser. Detta kan göra att huden blossar, kliar och genomgår en ”rensning” där små finnar kan dyka upp. Det är vanligt att man slutar då och tänker att ”det där med syra är inte alls för mig”. Då är det viktigt att vänja in sin produkt, kanske blanda med lite vanligt vatten så att pH-värdet höjs en aning. Enkelt förklarat kan man säga att ju lägre pH-värde produkten har, desto starkare blir det för huden.

VILKET ÄR DITT BÄSTA TIPS OM MAN VILL BÖRJA ANVÄNDA SYRApeeling?

– Använd produkten en gång i veckan och öka med tiden. Det många glömmer när man pratar om syra är att tänka på vad för produkter man har för att hjälpa huden under tiden den genomgår en ”syrakur”. Man behöver också komplettera med hudvårdsprodukter som ger mycket fukt. Gärna en återfuktande mask minst en gång i veckan och återställande produkter för den lipida hinnan som ständigt blir utsatt när man använder syror på huden.

– Tänk även på att använda en skonsam rengöring. Om man har rosacea eller andra inflammerade tillstånd är det väldigt viktigt att få rådgivning från en utbildad hudterapeut som kan visa vart gränsen går – vid fel- och egenbehandling kan tillståndet bli värre. Och det är mycket viktigt att ALLTID komplettera med solskydd dagtid, speciellt nu när vi börjar närma oss våren.

Läs mer här:

Kan man sola när man använder aha-syra?

Enzympeeling är nya trenden!

Peeling utan mikroplast, här hittar du den