Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Retinolsandwich – hypat beautyhack som ska ge huden mindre irritation

10 mar, 2023 
Retinol – älskad hudvårdsingrediens, men som också ofta bär med sig rödhet och flag. Men nu trendar ett beautyhack som kan göra det möjligt för alla hudtyper att tolerera retinol. Men också göra ingrediensen mindre effektiv. ELLE reder ut.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Talks - Vinterhud - Avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks - Vinterhud - Avsnitt 1

Det kanske låter som något du skulle beställa från deli-disken när kolhydratsuget slår till –sandwichmetoden, eller skin-layering trendar i olika varianter som #beautytok i sociala medier.

retinolsandwich
Att bädda in sin retinolprodukt i crème är senaste #beautytock.

Vad är retinol-sandwichmetoden?

Sandwich-metoden i sig är inget nytt, men har nyligen fått nytt liv och trendar som #beautytok och genererat miljontals titt där allt från influrerare till hudterapeuter diskuterar för- och nackdelar med att bädda in sin retinolprodukt i ett första lager mjukgörande crème.

Sandwichmetoden gå ut på att applicerar ett tunt lager fuktcrème, sedan din retinolprodukt, följt av ytterligare ett lager fuktcrème.

Annons

A-vitamin, eller retinol i alla dess former, bär som känt ofta med sig nackdelen av att initialt orsaka irritation och flagning.

Teorin för denna metod är att "sandwicha” in din retinol mellan två fuktcrème ska minimera eventuell irritation eller torrhet.

Retinolsanwich
Applicera crème innan man lägger på en retinolprodukt?

Retinolsandwichmetoden är en spin-off av "fuktsandwichtrenden" som blev viral för ett par år sedan.

En så kallad fuktsandwich handlar om att lägga ditt serum och din crème i lager- på-lager på fuktig hud för kapsla in och bibehålla fuktnivån i huden . En form av layering med hudvård, helt enkelt.

Vad är för- och nackdelarna med retinolsandwich?

Majoriteten av TikTok-videor är positiva och har skapat en bred hype och ny hudvårdstrend, men när man läser vad experterna, hudterapeuterna, diskuterar i olika forum är det mer tudelat.

serum
Lager-på-lager-metoden när det kommer till hudvård .

För att retinolsandwichmetoden skyddar mot potentiell irritation är klart, och att applicera retinol över ett lager fuktcrème kan hjälpa till att förhindra torrhet, klåda, rodnad och fjällning verkar de flesta vara överens om.

Men bieffekten är också att det såklart gör att retinolet har mindre möjlighet att verka effektivt och penetrera ner i hudlagren, då det ”blockeras” av ett lager fukt innan.

Är retinolsandwichmetoden säker?

Sammantaget tycks retinolsandwichmetoden vara säker att utföra, men att den potentiella bieffekten är reducerad effekt av retinolprodukten och att A-vitaminet helt enkelt blir mindre effektivt.

Foto/TT.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons