Artikeln innehåller reklamlänkar

niacinamide i hudvård – allt du borde veta och expertens bästa produkter

niacinamide mot mindre porer

Niacinamide i hudvård är en hjälte mot stora porer och pigmentfläckar!

Niacinamide (eller niacinamid som det skrivs på svenska) förminskar synliga porer, ger sig i kast med pigmenteringar och ojämn hudton, samt främjar elasticiteten. Klart vi vill ha niacinamid i vår hudvårdsrutin! ELLE listar de bästa produkterna för mindre synliga porer och jämnare hudton.
14 oktober, 2021
0:47

Efter reklamen: ELLEs beautyredaktör: 4 smarta tips för bra solskydd

(0:47)

Är du på jakt efter en hudvårdsingrediens och produkter som kan lösa flera hudvårdsdilemman samtidigt – och som passar alla hudtyper och inte skapar någon irritation? Som ger resultat på stora porer, glåmighet, ojämn hudton och ger huden lite extra "bounce"?

Då ska du kika efter produkter med niacinamid – en ingrediens det talas allt mer om i hudvårdssamanhang och som dyker upp i allt fler fantastiska produkter.

VAD ÄR NIACINAMIDe och vad är niacinamide bra för?

Niacinamid är en form av vitamin B3 som används i hudvårdsprodukter för att öka elasticiteten i huden, förminska porer och ge sig i kast med pigmentförändringar och allmänt ojämn och glåmig hudton. Det är en ingrediens som senare år blivit en verklig hudvårdshype – och det med rätta då den är multifunktionell och hjälper huden på flera plan.

LÄS MER: Så blir du av med pigmentfläckar i ansiktet – stor guide

VILKEN HY PASSAR niacinamid för?

Niacinamid är nämligen en effektiv ingrediens som har många hudförbättrande egenskaper och som också tolereras av nästan alla hudtyper. Även den mest känsliga brukar se godheten niacinamid bär med sig, utan att på något sätt bli irriterad i huden. Snarare har niacinamid en lugnade effekt på huden och många med till exempel rosacea märker effekt på rodnad. Produkter med niacinamid har positivt effekt på alla hudtyper.

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen mot röd hy och rosacea – produkterna som hjälper mot rodnad

HUR FUNGERAR niacinamid i hudvård?

Niacinamid stöttar och stimulerar viktiga enzymfunktioner i huden – enzymer som ser till att främja en rad positiva effekter i vår hud. Ingrediensen har lite utav en trollspöeffekt och ökar elasticiteten, minskar (drar ihop) synliga porer och bidrar till stabil fuktbalans.

niacinamide bästa produkterna bäst i test

Produkter med niacinamid har positivt effekt på alla hudtyper.

Gregory Scaffidi

Men allra tydligast effekt brukar man se på pigmenteringar och glåmig, vintertrött hy. Lite som en mild filter-effekt på huden, helt utan instagram!

LÄS OCKSÅ: AHA, BHA & PHA-syra: Allt du borde veta om syrapeeling och expertens bästa produkter

NÄR SKA MAN ANVÄNDA DET?

Niaciamid är lätt att introducera in sin hudvårdsrutin – den passar alla åldrar och hudtyper och behöver inte “fasas” in, likt till exempel retinol. Den är också i princip omöjlig att “överdosera” (som till exempel är lätt hänt med en syra-produkt), huden har lätt att tolerera niaciamid. Så det är inte några problem att använda ingrediensen i en produkt både morgon och kväll.

LÄS OCKSÅ: Så använder du retinol – och här är bästa produkterna

VILKA är bästa produkterna med niacinamide?

Du hittar niaciamid i främst crème och serum för ansiktet. Crèmerna innehåller generellt en lägre koncentration niacinamid och är formulerad med fler fuktstimulerande ingredienser.

Serum kommer i olika höga koncentrationer – vanligen mellan 5-10 %. Nyligen lanserade Paulas Choice ett serum med en 20% niacinamidskoncentration – den allra högsta så här långt.

Här nedan listar beautyredaktör Carin Hellman de allra bästa produkterna med niacinamide – från budget til lyx.

LÄS MER: Den ultimata hudvårdsguiden – så ska du tänka kring dina hudvårdsprodukter.

Age delay night, Aco – bästa Nattcrème med niacinamid

Nattcrème med uppstramande och utjämnande effekt, perfekta åldersförebyggande kuren. Mycket produkt till liten peng! Läs fler recensioner och köp nattcrèmen här. (länk till Meds)

5% NIACINAMIDE GLASS SERUM, BEAUTYACT BY KICKS – BÄSTA SERUM BUDGET

Serum med utjämnande effekt för alla hudtyper – till väldigt plånboksvänlig prislapp. Läs fler recensioner och köp serumet här. (länk till Kicks)

Niacinamide 20% treatment, Paula's Choice – bästa serum lyx

Paula's Choice står för 20 procentig koncentration niacinamid i ett serum –vilket är den högsta någonsin. Läs fler recensioner och köp serumet här! (länk till Apprl)

Stress repair face cream, Dr. Dennis Gross – bästa ansiktscrème med niacinamid

Ansiktscrème med niacinamid som lugnar röd och stressad hy. Både förbättrar och förebygger torrhet, fina linjer och djupare rynkor. Läs fler recensioner och köp crèmen här.

Treatment niacinamide formula, Emma S – bästa gel med niacinamid

En omtalad bästsäljande niacinamid-produkt – prisvärd och effektiv! Läs fler recensioner och köp gelen här. (länk till Lyko)

niacinamide stora porer

Niacinamid hjälper till att jämna ut hudtonen och minska synliga porer.

IMAXTREE.COM
Missa inte

Allt du borde veta om härliga hyaluronsyra – och bästa produkterna

Det finns många anledningar till varför hyaluronsyra är ett måste i din rutin!

Allt du behöver veta om omtalade centella asiatica – och bästa produkterna

En riktig hudvårdshjälte!

Allt du borde veta om retinol – och bästa produkterna

Hej då fina linjer, akne och pigmentförändringar!