Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt du vill veta om bakuchiol – det "naturliga" retinolet

Bakuchiol produkter

Bakuchiol är som ett naturligt retinol.

Känd som den snälla versionen av retinol ger sig medicinalväxten bakuchiol i kast med linjer, glåmighet och pigmentförändringar. ELLEs Carin Hellman guidar dig till hur du bäst använder retinol-alternativet det pratas om och varför det är så bra (utan att irritera).
21 augusti, 2019

VARFÖR KALLAS BAKUCHIOL NATURLIGT RETINOL?

Bakuchiol har inget koppling till A-vitamin i sin struktur, men dess goda egenskaper på huden liknar dem du får av retinol – minus irritationen. Man kan vänta sig en utslätande effekt, jämnare hudton och mindre synliga porer. Den behöver dock boostas med andra ingredienser för att få optimal effekt – peptider, AHA och ibland traditionell retinol återfinns i många av de produkter som har bakuchiol som en av huvudingredienserna.

LÄS OCKSÅ: Allt du borde veta om retinol – och bästa produkterna

Senaste tidens ingredienshype bakuchiol har trendat på beautyforum och hudvårdshyllorna – en ingrediens vi kan tacka den tusenåriga indiska livsfilosofin ayurveda och kinesisk läkekonst för. Bakuchiol har seglat upp som ett naturligt alternativ till retinol, då dess egenskaper på huden liknar A-vitaminet.

Bakuchiol (uttalas ”baku-tshi-ååål” på svenska) är nämligen en medicinalväxt som härstammar från Psoralea Corylifolia – en blommande buske som växer i östasien. Ur denna planta tar man fröna och utvinner en olja– ”babashi” på hindi och bakuchiol, eller bio-retinol när den används inom hudvård.

KAN BAKUCHIOL ERSÄTTA RETINOL?

Svar nej, men den kan fungera som ett komplement för den som reagerar på traditionellt retinol. Bakuchiol har ingen koppling till A-vitamin i sin struktur, men dess goda egenskaper på huden liknar dem du får av retinol – minus irritationen.

Man kan vänta sig en utslätande effekt, jämnare hudton och mindre synliga porer. Den ska allra helst boostas med andra ingredienser för optimal effekt – peptider, AHA-syra och ibland även traditionell retinol återfinns i många av de produkter som har bakuchiol som en av huvudingredienserna. LÄS OCKSÅ: Allt du vill veta om bakuchiol – det ”naturliga” retinolet

BÄSTA PRODUKTERNA MED BAKUCHIOL – BEAUTYREDAKTÖREN LISTAR BÄST I TEST

Babachi-platan som bakuchiol utvinns ifrån.

1. Bästa nattkräm med bakuchiol – Ole Henriksen Goodnight glow Retin-ALT sleeping crème

Ole Henriksen var bland de första att komma ut med sin numera storsäljande serie Transform plus. Ole Henriksens Goodnight glow Retin-ALT sleeping crème är en nattcrème med både lättare peelingeffekt och bakuchiol i sin brygd. Läs mer om produkten och klicka hem den här. (länk till Nordicfeel)

2. Bästa serum med bakuchiol – Ole Henriksen Glow cycle Retin-ALT power serum.

I samma serie finns även ett serum för extra powereffekt. Glow cycle Retin-ALT power serum från Ole Henriksen som hjälper på djupet och återfuktar. Läs mer om serumet och köp det här. (länk till Nordicfeel)

3. Bästa ansiktsolja med bakuchiol – Powerful retin oil, Instytutum

Instytutum som säljs via Skincity har i sin Powerful retin oil både bakuchiol och retoinol i en ljuvligt återuktade mix av oljor som gör susenmot pigmentfläckar, ojämn hy och kvisslor. Ett riktigt powerserum! Läs mer om ansiktsoljan och klicka hem den här. (länk till butik)

4. Bästa serum med bakuchiol och peptider – medik8

Medik8 har ett populärt serum med en kombination av kraftfullt bakuchiol och peptider som verkar återfuktande, utjämnande och föryngrande. Läs mer om serumet och klicka hem det här. (länk till Nordicfeel)

5. Bästa naturliga serum med bakuchiol – Herbivore bakuchiol

Ett 100 % naturligt serum med bakuchiol är Herbivores Bakuchiol retinol alternative smoothing serum. Finns att köpa här.


Herbivores Bakuchiol retinol alternative smoothing serum

Herbivore Bakuchiol retinol alternative smoothing serum

Läs mer här:

Därför kan det vara bra att addera en toner till hudvårdsrutinen

Ät din hudvård! Här är de bästa vitaminerna för huden