Experten varnar: Därför ska du aldrig använda gammal solkräm
Sommaren är snart här och det är hög tid att plocka fram solskyddsfaktorn – om du inte redan gjort det vill säga. De flesta vet att det viktigaste du kan göra för din hud är att skydda den mot solens starka strålar. Men vad många däremot inte vet är hur du gör det på bästa sätt.
Brukar du spara halvtomma flaskor och stift med solskydd och använda dem året efter? Det är ingen bra idé! Att använda ett gammalt solskydd kan göra solskyddsfaktorn ineffektiv. Då får du ett falskt skydd, vilket ökar risken för att du bränner dig. Dessutom kan utgångna produkter orsaka hudirritation.
Hur länge håller ett solskydd?
Så hur vet du om ditt solskydd fortfarande kan användas? På många förpackningar finns ett bäst före-datum. Men på alla skönhetsprodukter finns också en symbol i form av en burk med en siffra. Siffran indikerar hur många månader efter att produkter öppnats som produkten kan användas. Ett solskydd håller i regel 12 månader från att förpackningen har öppnats, vilket betyder att fjolårets solskydd alltså inte ska användas.
Förutom att tänka på att solskyddet ska vara nytt för säsongen är det också viktigt att applicera tillräckligt mycket produkt för att få rätt skydd. Till en vuxen rekommenderas 30 till 40 milliliter till kroppen, vilket är ungefär en handfull med produkt. Det gör att en flaska om 250 milliliter räcker till ungefär 6 till 8 helkroppsappliceringar. Till ansiktet däremot rekommenderas en halv tesked, vilket gör att en solkräm om 50 milliliter räcker till 20 appliceringar.
Hur vet man om ett solskydd är gammalt?
Märker du att ditt solskydd har ändrat färg, konsistens, lukt eller textur är det ett tecken på att den blivit gammal. Om produkten har blivit grynig, vattnig, skiktat sig eller luktar konstigt bör den alltså bytas ut.
Hur förvarar man solskydd?
För att ett solskydd inte ska bli dåligt ska det också förvaras rätt. Att lämna ett solskydd i till exempel aerosol-flaska framme i direkt solljus eller en tub med solkräm i en varm bil bör undvikas. Det kan påskynda nedbrytningen av aktiva ingredienser. Solskydd ska alltid förvaras svalt och torrt – och alltid i skuggan.
Foto: Launchmetrics/Spotlight