Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Bästa tandblekningen hemma och på salong – ELLE listar metoderna som funkar

16 sep, 2023 
AvELLE -redaktionen
tandblekning hemma bäst i test
Drömmer du om ett bländande, vitt leende? ELLE guidar dig till bästa tandblekningen – på salong och för hemmabruk – för ett fräscht och säkert leende och listar tipsen som verkligen fungerar för att lyckas få vita tänder hemma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnareBrand logo
ELLE International Beauty Awards 2024: Se alla vinnare

Det finns flera genvägar till ett bländande vitt leende. Blek tänderna hos tandläkaren, gjut en skena på klinik och få vitare tänder på natten eller klicka hem ett kit på nätet och gör hela jobbet själv. ELLE har testat tandblekning för hemmabruk, reder ut vilka produkter som är godkända och guidar dig till hur du på naturlig väg kan få ett fräschare leende. Scrolla ner för att läsa mer om tandblekning hemma, se före- och efterbilder och läs om hur det fungerar med tandblekning på klinik!

Tandblekning hemma steg för steg

Innan du bleker tänderna hemma – tänk på det här!

  • Alla tandblekmedel ska användas enligt bruksanvisningar och eventuella varningstexter ska respekteras.
  • Köp inte produkter där det inte är helt tydligt hur de ska användas – det ska framgå med svensk text, tydliga bilder eller motsvarande.
  • Köp inte produkter som saknar innehållsförteckning.
  • Produkter med knapphändig eller svårförståelig märkning gör att det inte går att bedöma hur produkten ska användas på ett säkert sätt.
  • Vid inköp via webben bör du om möjligt kontrollera att det finns ett svensk företag bakom försäljningen. Sök efter information som ”om oss” och leta efter företaget bakom domänen. Leta efter organisationsnummer och postadress. Nöj dig inte med en e-postadress som kontaktuppgift. I det fall ett problem uppstår, t.ex. en oönskad effekt har svenska tillsynsmyndigheter inte möjlighet att utreda händelsen om företaget befinner sig i ett annat EU-land eller utanför EU. Ofta kan företagen ha rutiner för returer och reklamationer men det innebär inte att de som svarar för den funktionen har kunskap om produkten.

FLER BÄST I TEST: Årets bästa mascara – beautyredaktörens topplista från budget till lyx

Annons

Bäst i test tandblekning hemma

I artikeln förekommer endast godkända tandblekningsmetoder och produkter. Scrolla ner för att läsa mer om varje produkt.

1. Dentway professional whitening strips – bäst i test av tandblekningsstrips 2023

Dentway Professional Whitening Strips har vunnit flera bäst i test med motiveringen att de är enkla att använda och ger resultat redan efter första användningen. Tandblekningen är suverän för hemmabruk och funkar både om du vill bleka tänderna från grunden eller om du vill fräscha upp redan vita tänder. Se före- och efter-bilder och köp här.

dentway professional whitening strips recension betyg omdöme
Dentway Professional Whitening Strips – enkla strips för tandblekning att använda hemma. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

2. Dentaworks Teeth Whitening Pen – tandblekningspenna som vunnit bäst i test. Fynda på black friday 2023!

Dentaworks Teeth Whitening Pen är en tandblekningspenna som funkar allra bäst för dig som blekt tänderna tidigare, där du har svårt att komma åt med din vanliga tandblekning eller för dig som vill ha ett effektivt, snabbt resultat. Produkten är både ph-neutral och peroxidfri och penslas direkt på tänderna. Får tänderna upp till sex nyanser vitare på en vecka och är kliniskt testad. Använd den två gånger per dag i en till två veckor för optimalt resultat. Här kan du köpa tandblekningen.

dentaworks teeth whitening pen tandblekningspenna bäst i test betyg omdöme
Dentaworks Teet Whitening Pen – tandblekningspenna som vunnit bäst i test. Klicka på bilden och kom direkt till produkten.

3. Belissas Whitening BeWhite Pap100 – tandblekningskit som många uppskattar

Belissas Whitening kom som en blixt från klar himmel och fick många att inse tjusningen med att bleka tänderna hemma. Deras startkit innehåller allt du behöver för att skonsamt bleka tänderna hemma. Produkten är helt utan väteperoxid men hyllas för sina bländande vita resultat. Klicka här för att se före- och efterbilder och för att köpa produkten. (reklamlänk)

belissas whitening recension 2023 tandblekning hemma
Klicka på bilden för att komma direkt till tandblekningen

4. SWISS CLINIC WHITENING SYSTEM – TANDBLEKNING HEMMA FRAMTAGEN AV TANDLÄKARE

Swiss Clinic Whitening System (reklamlänk) hamnar ofta på topplistorna över bästa tandblekning för hemmabruk. Produkten är framtagen i samarbete med tandläkare och utlovar skonsam blekning men snabbt resultat som håller i en till två år. I startkitet får du skenor som du enkelt formar efter dina egna tänder. Här kan du läsa mer om tandblekningen. (reklamlänk)

swiss clinic tandblekning hemma bäst i test
Swiss Clinic Whitening System – klicka på bilden för att komma direkt till tandblekningen.

5. Iwhite instant – tandskenor för hemmabruk

Effektiva och populära tandskenor för hemmabruk, iWhite instant teeth whitening. Tandskenorna gör inte ont att ha i munnen och är ett omtyckt alternativ bland våra testare. Produkten kan användas upp till sex gånger, och 20 minuter åt gången.

Här hittar du tandskenorna (reklamlänk).

iwhite instant teeth whitening recension betyg omdöme
IWhite Instant Professional Teeth Whitening Kit har vunnit flera priser i bäst i test. Klicka på bilden och kom direkt till tandblekningen.

6. Warpaint – tandblekning med aktivt kol

Warpaint (reklamlänk) är en helt naturlig tandblekning som med aktivt kol bleker missfärgningar hemma. Det aktiva kolet är framställt av kokosnötsskal och polerar tänderna till en vitare nyans tillsammans med lera. Använd produkten med en ren tandborste, morgon och kväll till önskat resultat har uppnåtts. Warpaint funkar även till oil pulling. Läs mer och köp tandblekning med aktivt kol här (reklamlänk).

tandblekning aktivt kol warpaint recension omdöme betyg bäst i test
Warpaint är en tandblekning med aktivt kol. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

7. Spotlight Oral Cares TEETH WHITENING PEN – Smidig tandblekningspenna för snabb effetk

Teeth Whitening Pen är framtagen av tandläkare och innehåller det aktiva ämnet väteperoxid i gel som bleker tänderna. Blekningen behöver bara verka i fem minuter innan det är dags att skölja av. Redan efter en användning ser du effekt, men kontinuerligt användande gör stor skillnad. Pennan kan användas varje dag. Teeth Whitening Pen Spotlight Oral Cares finns att köpa här (reklamlänk).

bästa tandblekning för snabb effekt tandblekning hemma steg för steg
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

FAKTA OM TANDBLEKNING

  • Enligt EU:s kosmetiska regelverk får väteperoxidhalten i tandblekningsprodukter vara 0,1–6 procent. Reglerna för medicintekniska produkter är annorlunda. De måste dock ha en CE-märkning, vilket betyder att tillverkaren ska ha genomfört en riskanalys och har väldokumenterad data för tilltänkt användning.

  • Varken medicintekniska eller kosmetiska produkter måste ha ett förhandsgodkännande av Läkemedelsverket (LV) för att få säljas. Först vid en tillsyn kan LV begära att få ut all dokumentation kring produkten i fråga. Om LV bedömer att en produkt är osäker att använda kan den få försäljningsförbud.

  • Vid felaktig hantering av blekningsmedel kan tänder och tandkött få skador som inte går att reparera. Vanliga komplikationer är ilningar i tänderna och blödande tandkött. Om tänderna är lagade sedan innan kan en felaktig blekning leda till att du måste göra en rotfyllning, eftersom den gamla lagningen kan luckras upp. Du kan inte anmäla en tandblekningsskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), däremot kan du anmäla till LV.

bleka tänderna hemma bästa produkter hemmablekning
Blek tänderna hemma – så gör du och produkterna som fungerar!Gregory Scaffidi/IMAXTREE.COM
  • Vid en del tandblekningsmetoder används UV-ljus eller LED-ljus för att öka blekningen. De varma lamporna medför dock en ökad risk för komplikationer, eftersom en temperaturökning i pulpan är farligt för tanden.

  • För att bleka tänderna på en tandvårdsklinik med utbildad personal måste du ha fyllt 18 år. Är du gravid eller ammar ska du inte bleka tänderna alls.

Livnjutande – ja, vem vill och älskar inte att unna sig? Kaffe, te och rödvin är för de allra flesta något utav livets elixir, men det sätter som bekant sina spår på tänderna. Och ju mer åren går tycks tänderna allt mer få ton av gulaktig citron, än pärlemorskimrande vitt…

Annons

Tandblekningsmarknaden har på senare år växt enormt i popularitet och tänderna och munhygien kan absolut klassas som den nya hudvården. Blekning på klinik och tandläkarmottagningar, whiteningtandkrämer och tandborstar, bikarbonatblästring och skenor för hemmabruk. Det finns helt enkelt ett nästintill ett oändligt utbud som ska polera våra tänder skinande vita.

Och färgade av kritvita skalfasader på svenska och utländska kändisar i sociala medier är det lätt att bli både avskräckt och fascinerad, samtidigt kanske drömmen om att få ett vitt leende snabbt på en lunchrast växer sig starkare?

Det är precis här som många salonger och kliniker utanför den reglerade tandvården sett sin chans att infria många kunders efterfrågan på ett snabbt, vitt resultat. Tandblekning och tillhörande produkter för hemmabruk klassas nämligen sedan 2012 som en kosmetisk produkt inom EU. Kosmetiska produkter omfattas av ett regelverk som innebär att produkter får sättas på marknaden utan förhandsgranskning. Det ställer stora krav på de som tillhandahåller produkterna på marknaden att sätta sig in i reglerna för produkterna och förvissa sig om att produkterna uppfyller kraven – krav som inte alltid efterlevs och som numera har många gråzoner via websidor som importerar produkter från länder utanför EU.

Annons

Vad är det som bleker tänderna?

Det är här den aktiva ingrediensen väteperoxid kommer in i bilden – den ingrediens som visat högst effektivitet, men också kan vara skadlig för tanden i allt för stora doser. Tandblekning är nämligen en kemisk process där man – precis som när man färgar håret för att få ner pigmenten – öppnar upp porerna i tänderna för att få den verksamma väteperoxiden att tränga ned i tanden och avlägsna missfärgningar. Produkter för hemmabruk får ha max 0.1 procent väteperoxid, på klinik arbetar legitimerade tandhygienister och tandläkare med styrkor upp mot sex procent.

Men vem som helst kan i princip öppna upp en tandblekningsklinik och börja bleka tänderna med för höga halter av väteperoxid. Ju högre procentsats väteperoxid, desto snabbare och vitare resultat. Men för höga halter kan skada emaljen och ge plågsamma ilningar, skapa blödningar och flagnande tandkött, samt ge svåra tandskador om det inte används rätt. När Läkemedelsverket 2017 gjorde en större utredning av tandblekningsmarknaden fann man flera preparat som såldes via sidor som ser ut att ha en svensk avsändare, men i själva verket säljer produkter från bland annat USA som är förbjudna inom EU på grund av sitt höga procenthalt väteperoxid.

Annons

BLEKA TÄNDERNA PÅ KLINIK

Sandra Svärdström är tandhygienist på Aqua Dental i Stockholm och utför tandblekning med godkända halter väteperoxid i kombination med plasmaljus:

– Blekning är inte skadligt för emaljen om det görs rätt med godkända halter av väteperoxid. Man ska inte heller göra det för ofta, vi brukar rekommendera ett och ett halvt år emellan. Det är inte alla som får ilningar, men viktigt att upplysa innan om att man kan få det och att det går över.

tandblekning hemma tips bästa produkter
Tandblekning hemma – bästa produkterna 2022!Gregory Scaffidi/IMAXTREE.COM

– Blekning kan vara skadligt om man har karies samt djupa sprickor, för då går blekmedlet in i tanden. Det kan då spridas in i pulpan vilket kan ge värk. Därför är det viktigt att man får sina tänder undersökta av en tandhygienist eller tandläkare innan man påbörjar en blekningsprocess, tipsar Sandra.

Annons

Hur vita tänder kan man egentligen förvänta sig av en blekning på klinik?

– Hur vita tänder du kan få beror på vilken ursprungsfärg du har på tänderna från början och det är genetiskt hur vita tänder man har i grunden. Har man tänder som går åt det grå hållet så är det svårt att få så mycket ljusare. Däremot gulaktig färg går lättare men det är fortfarande väldigt individuellt hur pass vita de blir. Det riktigt kritvita tänderna du ser på många amerikanska kändisar är inte allt för sällan skalfasader, inte riktiga tänder.

Kan alla bleka tänderna?

– Nästan alla kan bleka tänderna. Dock är det inte rekommenderat för dem som är gravida, ammande, de som har karies, sprickor i tänderna och de med erosionsskador (slitage på tänderna från sura livsmedel), samt de som är väldigt ljuskänsliga, säger Sandra.

VAD KOSTAR en tandblekning PÅ KLINIK?

Hos Aqua Dental, som har kliniker spritt över Sverige, kan man bleka tänderna både på klinik och med blekningsprodukter som man tar med hem.

Annons

På deras tandläkarkliniker får man blekgelé applicerad på tänderna och sedan belyses tänderna med en UV-lampa under tre omgångar i 15 minuter (totalt 45 minuter).

Efter cirka 1,5–2 timmar är behandlingen klar.

Pris: 3 500 kronor inklusive material.

Mer information här.

Folktandvården tillhandahåller även tandblekning på kliniker spritt över hela landet. Här kan man också få en effektiv och säker tandblekning utförd av en tandläkare/tandhygienist.

Behandlingen tar cirka två timmar.

Pris per käke: 1 500 kronor.

Svenska Brilliant Smile har godkända och säkra tandblekningsbehandlingar på en rad olika kliniker över hela Sverige.

Man använder säkra nivåer av väteperoxid och behandlar med blått plasmaljus 3×15 minuter.

Pris per behandling: cirka 3 000 kronor.

Läs mer här.

BLEKA TÄNDERNA HEMMA?

Väljer man att bleka tänderna hemma finns ett otal godkända varianter att välja i mellan. Vanligast är så kallad whiteningtandkräm, som kommer i flera olika varianter och med olika typer av aktiva ämnen. Bikarbonat, kol och kiseloxid är vanliga aktiva ingredienser som har effekt på missfärgningar, många tandkrämer innehåller även slipmedel och väteperoxid. Med dessa ska man noga kontrollera halten av aktiva ingredienser – vill man vara säker på att blekningsprodukten inte har skadlig påverkan på tanden kan man tryggt välja bland dem som finns på våra apotek. Blekningsskenor med gelé för hemmablekning finns som kit att köpa – både via tandläkarkliniker, apotek och websidor. Vissa kommer även med blekningsprodukter kopplat till LED-ljus, vilket påskyndar blekningsprocessen ytterligare.

Annons

Köper man utanför våra tandläkarkliniker och apotek bör man följa läkemedelsverkets rekommendationer och noggrant kontrollera produktens halter av aktiva ingredienser och ursprung.

Hur länge håller en tandblekning?

– Det bästa efter blekning är att ha en bra whiteningtandkräm och en bra eltandborste. En tandblekning på klinik kan hålla flera år om man är noggrann med whiteningtandkräm. Man kan också komplettera med en så kallad Air flow emellanåt – med en sådan behandling ”blästrar” man tänderna med en sodiumbikarbonat, vilket reducerar missfärgningar, tipsar tandhygienist Sandra Svärdström.

* * *

ELLE TESTAR TANDBLEKNING PÅ SALONG – här är bäst i test

Det finns blyga leenden, nyfikna leenden, breda leenden, sneda leenden … Och mest åtråvärt av dem alla – vita leenden. Julia Roberts glittrande pärlrad är svårslagen, men hur många kan stoltsera med en sådan?

Vi som har utrustats med ett mer ordinärt tandgarnityr kan antingen gilla läget eller hjälpa naturen på traven med hjälp av tandblekning. Det är egentligen inte konstigare än att bleka håret, det är tanken på att stoppa kemikalier i munnen som tar emot. Och kan man verkligen lita på att resultatet blir lyckat?

Annons

– Att tänderna blir vitare är garanterat – hur mycket vitare beror på ens grundförutsättningar, säger Catharina Liljekvist, klinikchef på Ellipseklinikken i Stockholm. Man måste ha realistiska förväntningar. Har man rätt gula tänder kommer slutresultatet inte att bli bländvitt, men det kommer att bli vitare än från början.

Avgörande för tandblekningens resultat är dels vår livsstil; rödvin, kaffe, te och rökning sätter spår. Dels våra gener. Precis som vi föds med olika hårfärg föds vi med olika nyanser på tandemaljen. Ju vitare emalj från början, desto vitare resultat vid tandblekning.

Christina Malmsjö på Akademikliniken har många års erfarenhet av tandblekning.

– Rödhåriga personer är av någon anledning svåra att tandbleka, säger hon. Om det beror på mycket pigment i tänderna är svårt att svara på, men det biter sämre på dem.

När tandblekningstrenden kom till Sverige på 1990-talet användes ofta laser, men metoden kunde vara smärtsam eftersom det var lätt att träffa tandens pulpa. I dag har teknikerna förfinats och behandlingen är mer ytlig. Vanligast är så kallad stolsblekning med hjälp av en värme-lampa, där hela proceduren utförs i tandläkarstolen, och hemmablekning som man gör själv med tandskena och blekningsgel.

Annons

Oavsett metod är det viktigt att man varit hos tandläkare eller tandhygienist inom det senaste halvåret och lagat eventuella hål och tagit bort tandsten. Att ha karies eller plack när man gör en tandblekning är ungefär lika fräscht som att ta på deodorant utan att duscha först.

– En god munhygien är nödvändig för ett optimalt resultat, säger Catharina Liljekvist på Ellipseklinikken. Det händer att vi säger nej om tänderna är trasiga eller kraftigt missfärgade, blottade tandhalsar och infekterat tandkött är rena katastrofen och kan bli oerhört smärtsamt vid en tandblekning. Man ska vara hel och ren i munnen. Mineralstörningar, så kallade vita fläckar på tänderna, är däremot inget problem.

Om man nu väl fått ett vitare leende vill man ju att det ska hålla i sig ett tag. Generellt sägs en långsam och svagare blekning med skena hålla längre än en engångsfix med starkare blekningsmedel. Det bekräftas av en studie från 2006 gjord på uppdrag av Socialstyrelsen som visar att tandblekning med lampa visserligen kan ge omedelbart vitare tänder, men efter en vecka jämnas resultatet ut och vithetsgraden blir densamma som med skena. Som med alla skönhetsingrepp får man göra en avvägning; vill man ha det fixat snabbt och lätt vid ett tillfälle eller satsa på långsam försköning som kräver lite hemmafix. ELLE testade tre varianter.

Annons

TANDBLEKNING PÅ SKÖNHETSSALONG – PRIS OCH RECENSION

”Inte behagligt, men snyggt blev det!”
Metod: Britesmile.
Var: Ellipseklinikken, Stockholm.
Pris: 2 800 kronor.
Så går det till: Tänderna penslas med blekande väte- peroxidgel 15 % som aktiveras med hjälp av en lampa med ett särskilt lågenergiljus. Behandlingen görs i fyra om- gångar à 20 minuter. Ny gel penslas på var 20:e minut.
Tid: En och en halv timme totalt.
Smärsamt? Jag kände en del kraftiga men kortvariga ilningar. Dessutom brände det en del i tandköttet, och det fortsatte ömma i några dagar. Att ligga stilla på en brits med en skena i munnen fastkopplad i en lampa är definitivt inget för klaustrofobiker!
Resultat: Jag fick verkligen ett bländande leende. Tyvärr avtog effekten något efter en vecka trots att jag följde kostanvisningarna och undvek mat med mycket färgämnen som kaffe, rödvin och soja.
Personlig summering: Okej, det är bara att konstatera – det är inte behagligt, men snyggt blev det. Stort plus också för att behandlingen gick så snabbt. Nu hoppas jag bara att det håller i 2–4 år som utlovat.

Annons

PÅ TANDKLINIK – PRIS OCH RECENSION

”Mina vita fläckar försvann.”
Metod: Plastskena och blekningsgel Opalescence 15 %.
Pris: 995 kronor.
Så går det till: En plastskena provas ut för både över- och underkäken på kliniken och blekningen görs hemma. Vid första besöket gjorde tandläkaren en vanlig undersökning och kollade att tänderna var i gott skick.

Ett avtryck av tänderna gjordes med hjälp av en smet av pulver och vatten som las i en stålform och trycktes upp runt tänderna. Vid andra besöket fick jag prova de färdiga skenorna och se att de passade. Tillsammans med tandläkaren gick jag igenom hur jag skulle göra hemma: hur mycket gel jag skulle lägga i skenorna, hur länge de skulle sitta i, max 8 timmar per natt. Sedan var det bara att gå hem och sätta i gång.
Tid: Tio dagars blekning rekommenderas, jag märkte skillnad redan efter fem.
Smärsamt? Nej, det enda som gjorde lite ont var om jag tog för mycket blekningsgel så det trycktes upp på tandköttet. Då kunde det svida lite. Tandköttet är väldigt känsligt och blir lätt sårigt.
Resultat: Vilket fräscht leende jag fick! Flera nyanser vitare. Dessutom försvann mina vita fläckar på framtänderna som jag haft sedan jag var liten.
Personlig summering: Jag är supernöjd med hela proceduren. Tandläkarna var proffsiga och hjälpsamma. Jag gillade att de gick igenom allt noga innan jag började, jag fick broschyrer som hjälpte mig hemma och jag kunde ringa när som helst om jag hade några frågor. Visst är det lite främmande med en stor stålform fylld med smet i munnen, men jag märkte knappt av den. Jag stoppade in den innan jag gick och la mig och tog ut den och borstade tänderna på morgonen.

Annons

TANDBLEKNING HOS FOLKTANDVÅRDEN – pris och recension

Hitta din närmaste mottagning på Folktandvårdens hemsida

”Jag fick ett 100 %vackrare leende”
Metod: Tandblekningsgel (15 % Illumine) och gjutna tandskenor för hemmabruk.
Var: Folktandvården Hornstull, Stockholm.
Pris: 3 000 kronor (1 500 kronor / käke) plus kostnad för kontroll.
Så går det till: Vid första besöket gjordes en kontroll av karies och plack (måste avlägsnas före behandlingen). Tandhygienisten tillverkar två plastskenor till din över- och underkäke. Väl hemma borstas tänderna, med en liten nätt tub trycker man ut en ärtstor mängd på framsidan av varje tand i skenan som ska sitta i munnen två timmar per dag.
Tid: Behandlingen tar två veckor, eller fyra om du väljer att ta en käke åt gången. Tre tandläkarbesök är dock nödvändigt. Första är kontroll, andra gjuter du av käkarna och tredje får du produkterna och de specialtillverkade skenorna. Efterkontroll erbjuds.
Smärsamt? Jag har inte känt något överhuvudtaget. Jag valde att ta en käke i taget och det var varken obehagligt eller obekvämt att sitta med skenan framför tv:n ett par timmar på kvällen.
Resultat: Fick naturligt vitare tänder i en långsam takt, vilket jag ser som positivt. Till en början tyckte jag att framtänderna blev lite vitfläckiga men jag justerade det med att ta mindre gel i deras utgjutningar på skenan och mer på de tänder med mörkare nyans, framför allt hörntänderna.
Personlig summering: Jag är mycket positivt överraskad. Det gjordes under kontrollerade former, var enklare att göra hemma och inte smärtsamt som jag förväntat mig. Min ursprungliga färg var inte så gul men den nyansen vitare som jag fått gjorde sommarens röda läppstiftsleende hundra procent större och vackrare.

Så applicerar du brun utan sol steg för steg till perfektionBrand logo
Så applicerar du brun utan sol steg för steg till perfektion

Av Therèse Hallberg Foto Fabrice Bouquet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons