Artikeln innehåller reklamlänkar

Årets bästa mascara 2023 – stort bäst i test och hela topplistan

Bästa mascaran mascara bäst i test

Bästa mascara – bäst i test årets mascara!

imaxtree
Vår allra mest oumbärliga makeupprodukt – mascaran! Vattenfast, volymhöjande, seprarerande och förlängande – utan svärtad panda-look under dagen. ELLEs Beautyredaktör och beautyexpert listar årets allra bästa mascaror i alla kategorier!
16 september, 2022

Älskade mascara – inte kan vi vara utan den mest oumbärliga makeupprodukten vi har i necessären.

Det enda "lyxproblemet" gällande mascara idag är det finns så oerhört många bra mascaror att välja mellan! Volym, förlängande, separerande, vattenfasta och vattenresistenta, tubteknologi och primers för att få dem att sitta bättre och fransarna att bli fylligare – det finns verkligen en mascara för varje tillfälle och resultat. Lyx, som budget!

bästa mascaran

Årets bästa mascara för alla fransar

Zeno/imaxtree

Men vissa mascaror sticker ut i mängden i alla dessa kategorier. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman och beautyexpert Veronica Henriksson listar årets bästa nyheter inom mascaror – i alla kategorier!

Missa inte! En ögonfransböjare ger fin och hållbar volym till fransarna – ELLE har listat årets bästa varianter.

Årets bästa mascara 2023 – Topplistan enligt experterna

Scrolla ner och läs recensioner om varje mascara!

Bäst i test – årets bästa mascara

ELLE har samlat favoriterna för alla fransar och resultat! Vilken mascara passar dig? Längre ner hittar du också knepen för hur du ska applicera mascaran – och få den att hålla extra fint hela dagen!

Se video: ELLEs beautyexpert testar årets bästa mascaror

Bäst i test: Årets bästa mascara
1:27

Efter reklamen: Bäst i test: Årets bästa mascara

(1:27)

Slå på ljud

Bästa mascara för wow-fransar, Lash Clash Extreme Volume Mascara – YSL

Är du på jakt efter en mascara som har allt och lite till kommer du inte att bli besviken på Lash Clash Extreme Volume Mascara. Snygg svärta, fin separation som ger fjäderfransar och framförallt dramatisk volym – här är det more is more som gäller! Bli inte rädd när du ser den stora borsten, den är trots sin stora storlek otroligt enkel att applicera med och passar många fransar utan att kladda.

Lash Clash Extreme Volume Mascara finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Beautyexperten testar – här är tre virala mascara-snackisar du inte får missa

Bästa mascara för långa fransar, Lash Sensational Sky High Mascara – Maybelline New York

Efter en enorm hype på TikTok kom Lash Sensational Sky High Mascara att blir årets mest omtalade mascara! Hashtagen med #skyhighmascara har i dagsläget 417 miljoner (!) visningar. Och ja, mascaran som ger ett fantastiskt schvung till fransarna förtjänar all hype den kan få. Här får du extremt mycket bra mascara för en extremt liten peng.

Lash Sensational Sky High Mascara går att bygga lager-på-lager bygger och mascaran förlänger utan minsta klumpighet. Den flexibla gummiborsten, som också passar alla fransar oavsett längd, ger varenda strå en fin förlängning, volym och svärta. Och formulan sitter verkligen osvikligt en hel dag. Här finns alla skäl att säga: believe the hype!

Lash Sensational Sky High Mascara finns att köpa här. Men skynda! Mascaran säljer slut snabbt (länk till Lyko).

Bästa mascara för volym, lash IDÔLE mascara, Lancôme

Lancôme lanserade år 2019 parfymen Idôle som blivit en av märkets bästa säljande dofter. I början av 2021 kom så Lash Idôle mascara – som de mascaraproffs Lancôme är med några av världens bäst säljande mascaror i tidigare "sminkbagaget" var såklart förväntningarna stora. Hypen har inte låtit vänta på sig – den böjda borsten och formulan med mjuk, lite gel-aktig känsla har fått en stor fan-skara på kort tid.

Formulan är helt magisk att bygga volym me, fransarna känns lyxigt sofistikerad, får en fjäderfin finish och smular inte det minsta. Så ja – helt klart en ny mascara-IDOL!

Lash Idôle mascara finns att köpa här (länk till Kicks).

Stort bäst i test! Årets bästa concealer – här är hela topplistan

Bästa smulfria mascara, 10 Sec High Impact Lift & Curl Mascara – IsaDora

IsaDora är mästare på att göra prisvärda mascaror och nya 10 Sec High Impact Lift & Curl Mascara Black är verkligen ingen besvikelse. Den snälla mascaraborsten omfamnar varje frans och ger ett fint resultat efter bara ett tunt lager. Volymen och böjen som mascaran ger är helt otroligt och dessutom får fransarna en fantastisk förlängning utan att tappa formen under dagen.

Här hittar du mascaran (länk till Åhléns).

Bästa byggbara mascara, Macstack Micro Mascara Black Stack – Mac

MACs nya supermascara Macstack Micro Mascara Black Stack är den perfekta mascaran för dig som vill att fransarna ska synas – ordentligt! Mascaran har en konformad gummiborste med små piggar som inte sitter lika tätt som "traditionella" borstar. Bara genom ett svep har fransarna fått ordentlig svärta och en otrolig fyllighet. Några svep till så har även volymen höjts ordentligt!

Här hittar du mascaran (länk till Lyko).

ELLEs beautyexpert testar 3 omtalade mascaror
1:02

Efter reklamen: ELLEs beautyexpert testar 3 omtalade mascaror

(1:02)

Slå på ljud

Bästa vattenfasta mascara, Magna Water Magic – Idun Minerals

Fin separation, snygg svärta och vacker volym – Magna Water Magic gör magi för fransar som snällt men bestämt behöver läggas på plats. Gummiborsten gör det enkelt att komma åt och ge varje frans ett lyft. Den vattenfasta mascaran gör att fransarna ser felfria ut från morgon till kväll, men tvättas också enkelt av med varmt vatten, vilket gör att fransarna inte slits i onödan. Som ett extra plus är dessutom mascaran vegansk, parfymfri och passar känsliga ögon.

Här kan du läsa mer om Magna Water Magic (länk till Lyko).

Bästa mascara för känsliga ögon, Blueberry Sensitive Mascara – Lumene

Har du problem med ögon som rinner, lätt blir irriterade eller bär kontaktlinser är finska Lumenes Blueberry Sensitive Mascara mascaran för dig! Den parfymfria mascaran har fina pigment, en lättarbetad borste, ger fin volym till fransarna. Men det stora med mascaran är den fantastiska separation som fransarna får – här pratar vi solfjädereffekt! Extra plus är att mascaran enkelt tvättas bort med vatten (men du kan vara lugn, den håller ändå fint genom regn och rusk).

Här kan du läsa mer om Blueberry Sensitive Mascara (länk till Lyko).

Bästa mascara för raka fransar, Supra lift & curl mascara – Clarins

Har du problem med fransar som, oavsett vad, vägrar ge med sin vad gäller volym är Clarins senaste mascaranyhet Supra lift & curl mascara din nya vän. Låt din inte skrämmas av den något annorlunda borsten – den har minst sagt sina fördelar. Borstens böj formar fransarna elegant, medan toppen på borsten gör det möjligt att enkelt komma åt fransarna i inre ögonvrån. Resultatet blir långa frallor med maxad volym – som håller hela dagen!

Här kan du läsa mer recensioner om Supra lift & curl mascara (länk till Kicks).

Stort bäst i test: Årets bästa foundation – favoriterna i basgarderoben

Bästa mascara budget, False Lash Bambi Oversized Eye Mascara – L'Oréal Paris

L'Oréal Paris är mästare vad gäller plånboksvänliga mascaror! Nyheten False Lash Bambi Oversized Eye Mascara är en magnifik mascara som fångar varje frans med bravur. Den konformade gummiborsten fångar upp precis lagom mängd produkt och ger ett kladdfritt resultat. Mascaran ger klumpfria fransar och skapar ögonfransar med lösfrans-effekt!

False Lash Bambi Oversized Eye Mascara finns att köpa här (länk till Kicks).

Bästa veganska mascara, Mad Definition Mascara – Hickap

En mascara – många möjligheter! Mad Definition Mascara kommer i en urläcker hylsa (som påminner om den suveräna dyrgripen Caution Extreme Lash från Hourglass) och har en spännande borste som gör att du kan skapa flera olika varianter av fransar! Önskar du naturliga fransar använder du kammen på borsten, önskar du däremot mer volym, använder du den tätare delen av borste. Men vill du ha iögonfallande fransar kan du använda båda sidorna på borsten för att skapa en riktig wow-effekt. Den veganska mascaran har snygg svärta och smular inte det minsta. Trots många timmar framför datorn. Priset är dessutom imponerande bra!

Mad Definition Mascara finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Bästa naturliga mascara, Nature Enhanced Lenght Mascara – isaDora

Nature Enhanced Lenght Mascara har en smal och tunn gummiborste som enkelt kammar igenom fransarna och skapar fantastisk separation och längd – med ett garanterat klumpfritt resultat, oavsett hur många lager du applicerar. Mascaran innehåller 95 procent naturliga ingredienser, är parfymfri och tillverkad i Sverige.

Nature Enhanced Lenght Mascara finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Bästa mascara för fylliga fransar, Magic Extension Fibre Mascara – Mac

Lösfranseffekt, vårdande innehåll och en snygg svärta – Magic Extension Fibre Mascara från MAC ger förtrollande fransar på några sekunder! Mascaran innehåller fibrer som fyller ut fransarna och ger effekten av tätare och fylligare fransar, samtidigt som frallorna också får en lättare förlängning!

Magic Extension Fibre Mascara hittar du här (länk till Kicks).

Bästa bruna mascara, Lash Lift Mascara Brown – Sweed Lashes

Brun kajal och brun mascara – vi tycks inte få nog av den naturliga (och ursnygga) looken. Svenska Sweed Lashes släppte 2021 en ny variant av den storsäljande mascaran Lash Lift Mascara, men nu i brunt. Den bruna mascaran ger, precis som orginalet, otrolig längd och volym. Resultatet? Naturliga fransar med extra allt!

Lash Lift Mascara Brown finns att köpa här (länk till Lyko). Vill du istället ha den svarta varianten hittar du den här (länk till Lyko).

Bästa mascara för separation, Volume Disturbia Mascara – Givenchy

Volume Disturbia Mascara är inte bara en iögonfallande accessoar i sin Givenchy-signatur-look i knalligt rött och optisk effekt av Givenchy-nitarna. Borsten är en mjuk silikonvariant som verkligen flyger över fransarna med karbonsvarta pigment och en formula som aldrig klumpar. Bygg lager på lager, eller få maxad effekt efter bara några få appliceringar!

Volume Disturbia Mascara finns att läsa mer om och köpa här (länk till Åhléns).

Årets bästa mascara – tidigare vinnare

Vill du se förra årets vinnare av ELLEs stora bäst i test? Här är 2020s bästa mascaror som är minst lika aktuella i dag!

BÄSTA VOLYMMASCARA BUDGET, Oh oui Big Lashes Mascara – Bourjois

Otroligt mycket bra volymmascara för ett otroligt bra pris! Borsten är tät, formulan krämig och går på utan minsta klumpighet. Ja, eller Oui, som man säger i Frankrike! Oh, oui mascara från Bourjois. Här kan du läsa mer om mascaran (länk till Cocopanda).

Psst! Här hittar du fler tips på billig mascara.

BÄSTA VOLYMMASCARA LYX, Climax mascara extreme – Nars

Så mycket lyxig volymmascara man kan hitta! Tät borste som verkligen fångar in minsta frans, megamycket volym och formula som sitter supersäkert hela dagen (eller natten). Climax mascara extreme från Nars. Här kommer du direkt till mascaran (länk till butik).

BÄSTA BÖJANDE MASCARA FÖR RAKA FRANSAR, Full frontal volume lift and curl mascara – Fenty Beauty

En helt fantastisk "Drama-mascara" som verkligen har allt! Volymgivandeborste som ger maxad va-va-voom-volym utan minsta klumpighet. "Skapad för att ge dig likadana fransar som Rihanna" – och kikar vi bilder på hennes fransar så är det ej långt i från resultatet på den egna fransen. Full frontal volume lift and curl mascara från Fenty beauty. Här hittar du mascaran (länk till butik).

BÄSTA MASCARA SOM INTE SMULAR, Diorshow Iconic Overcurl Mascara – Dior

Volymmascarornas Roll's royce! Ett tvärsäkert val om man vill ha allt i ett – en borste med sådant schvung att fransarna far upp till oanande höjder. Bulletproof mot fukt och tårar – ett lyxköp som ger 100 % valuta för pengarna. Diorshow Iconic Overcurl Mascara från Dior. Här kan du köpa mascaran (länk till Kicks).

BÄSTA STÄRKANDE MASCARA, Strength & length INFUSED mascara – Bareminerals

Så oerhört många goda ting i en och samma mascara. Förutom en magisk, tvådimensionell kamborste som verkligen förlänger och fångar upp varenda frans, får man också en serumformula som främjar tillväxten av fransen. Formulan är perfekt –en kombination av kolsvarta pigment och en formula som sitter säkert. Strenght and lenght infused mascara (länk till Kicks) från Bareminerals finns att köpa här.

BÄSTA VATTENFASTA MASCARA, Wonder perfect 4D Mascara – Clarins

Om du vill vara säker på att mascaran sitter säkert _oavsett vad som händer. Då gör du klokt i att välja vattenfast. Clarins bästsäljande mascara är just bästsäljande på grund av sin tvärsäkra förmåga att skapa fin förlängning, svärta och osviklig hållbarhet – oavsett vad du tar dig ann. Sitter där den ska och som den ska hela dagen! Wonder perfect 4D mascara från Clarins. Här kan du läsa mer om den vattenfasta favoriten (länk till Skincity).

BÄSTA MASCARA BUDGET, Lash Sensational Full Fan Effect – Maybelline New York

Volymmascara med solfjädereffekt – och det här kan vi verkligen kalla en solfjäder för fransarna. Perfekt separation, utan klumpighet och en formula som sitter utan att svärta ner under ögonen. De inre borsthåren fångar och framhäver varje fran och den är superlätt att arbeta med om man vill lägga lager- på -lager för maxad volym. Lash sensational från Maybelline. Läs fler recensioner här (länk till Åhléns).

Läs också: Sky High Mascara från Maybelline – hur bra är den egentligen?

BÄSTA SEPARERANDE MASCARA, Lash Revival Mascara – Max Factor

Förutom att Lash Revival Mascara är en grym volymmascara är den också berikad med bambuextrakt och keratin som stärker fransarna. Dess fylliga formula ger volym till varenda frans, helt utan klumpar. Lätt att bygga med, beroendes på vilken typ av mascara-look man är ute efter. Passar även känsliga ögon! Lash revival från Max Factor. Här kan du läsa mer om den plånboksvänliga favoriten (länk till Lyko).

BÄSTA MASCARA FÖR KÄNSLIGA ÖGON, Liv all-in-one Mascara – Idun Minerals

Iduns veganska mascara är krämig och "fluffar" verkligen till fransarna – utan minsta irritation. LIten, nätt borste för exemplarisk lager-på-lager effekt som aldrig blir klumpig. Liv all in one-mascara från Idun. Läs fler recensioner här (länk till Åhléns).

BÄSTA VEGANSKA MASCARA, Long Lash Mascara – Estelle & Thilds

Ekologisk och vegansk, och samtidigt snäll mot fransen. Ger också fantastisk svärta och schvung till fransen. En perfekt vardagsmascara! Long lash mascara från Estelle & Thild. Läs mer om den veganska favoriten här (länk till Lyko).

BÄSTA MASCARA FÖR LÖSÖGONFRANSSEFFEKT, Sumptous extreme mascara – Estée Lauder

Extravagant ultralyx för fransarna. Så oerhört smidig och lätt att applicera lager på lager för nästintill lösögonfranseffekt! Detta helt utan klumpighet eller risk för att svärta ned under ögonen. Här hittar du mascaran (länk till Lyko).

BÄSTA MASCARA FÖR LÄNGD, SPACE BLACK MASCARA – BYREDO

Inte bara årets snyggaste mascara utanpå – den skapar även världens snyggaste mascaralook. Liten, nätt borste som bygger både maxad volym och längd utan minsta klumpighet. Håll utkik dock, den säljer slut så snabbt den kommer in på Byredos sajt. Space black mascara från Byredo. Läs mer om och köp favoriten här (länk till Åhléns).

Bästa mascara för längre fransar, Pro Lash Lift mascara – Sweed Lashes

Sweed lashes och grundaren Gabriella Elio har med sina sofistikerade lösögonfransar blivit en av Sveriges största internationella beautysuccér på senare år. När de vid årskiftet lanserade sin första mascara Pro lash lift mascara som snabbt blev omtalad och har snabbt sålt slut på det allra flesta beautysajter. Här hittar du mascaran (länk till Lyko)!

Beautyredaktör Carin Hellman recension: "Vid första anblick är det svårt att greppa att en sån liten nätt kamborste ska kunna få fransarna att lyfta. Tycker annars det lätt blir kladdigt med kamborstar och svårt att få till klumpfri effekt.

Men det här är verkligen den lilla borsten med STOR effekt – det går verkligen att nå ända in till fransroten med borsten. Formulan är lite "blöt" så man får vara lite lätt på handen, men kammar man (zick-zacka är inte tekniken för denna mascara, kamma uppåt) lager på lager får man verkligen en korpsvart finish på fransarna med sådan längd att det faktiskt skulle kunna gå för lösögonfransar!"

Klicka här för att komma till den omtalade mascaran (länk till Lyko).

VILKEN MASCARA PASSAR MIG?

Volym, separation, ett naturligt resultat eller va-va-voom-fransar – ELLE hjälper dig att hitta just din perfekta mascara!

Läs även: Årets bästa vattenfasta mascara

FÖRLÄNGANDE MASCARA

Om du letar mascara som fångar upp varje frans, separerar och ger ett dramatiskt, men naturligt resultat ska du kika efter förlängande mascaror.

VOLYMMASCARA

Pumpar upp volymen, ger ett extra lager fransar och sitter där den ska, utan panda-look framåt eftermiddagen. Borstar med täta piggar och borst ger extra mycket fyllighet till fransarna.

Mascara FÖR KÄNSLIGA ÖGON

Om du har linser eller är allmänt känslig – leta gärna parfymfria mascaror som enkelt går att tvätta av med endast ljummet vatten.

Missa inte! Bästa rengöringen för makeup och orenheter – ELLE har samlat alla årets favoriter inom rengöring (såklart för alla hudtyper).

Applicera mascara rätt – så gör du

ELLE bad fyra profiler visa sina bästa beautytips inom fyra olika områden. Här visar makeupartist Lina Ekh hur du fixar fina fransar med några enkla mascaratips. Så använder du mascara på rätt sätt!

ELLES skönhetsredaktör Reder ut:

Att hitta den perfekta mascaran är ett heltidsjobb och havet av mascaror gör inte jobbet enklare. Men lugn! ELLEs beautyredaktör Carin Hellman hjälper dig!

vilken är den bästa mascaran?

Men vilken är den bästa mascaran?! Frågan är inte ovanlig, jag skulle säga att det är den fråga jag, som smörjande, sminkande och evigt testande skönhetsredaktör, får allra oftast. Men svaret är inte ett enda. För jag, precis som ni, har mina personliga preferenser. Till vardags gillar jag förlängande. På sommaren vill jag att den ska stå emot fukt och varma vindar. Till festen vill jag flirta till det rejält, och då ger jag mig i kast med megaborsten.

I dag kan vi skräddarsy en mascaragarderob, något som måste ha låtit som rena utopin för bara 40 år sedan. Men faktum är att mascaran och dess formula har genomgått en total transformation sedan dess barndom i slutet av 1800-talet – då lanserades vaselinet som kvinnor duttade på fransarna som en ofärgad fransförstärkare. Den gav fin glans, fördjupade den naturliga fransfärgen och såldes gärna till upptrissat pris. Snart började kvinnor att mixtra med kol och sot och förtjocka vaselinet med bivaxer för att få extra svärta och form. Det blev också grunden för den allra första kommersiella mascaran – kakmascaran.

HISTORIEN OM MASCARA

Det hela började i Chicago – apotekaren Thomas Williams fick idén 1917 efter att ha sett sin syster Mabel applicera vaselin på fransarna. Han tog fram en formula med vaselin, vax och kolpigment tillsammans med en liten borste och kallade produkten Maybelline – Mabel efter systern och line efter vaselin. Det var först en mascara på tub, men togs snabbt fram i kakform. Vad som sedan hänt med Maybelline vet vi väl alla.

Mest minns vi kanske spottet. Ett litet ”tvi-tvi” i mammas eller mormors kakmascara. Fram till 1957 var kakan helt rådande på marknaden. Det var varken speciellt sofistikerat eller hygieniskt, men vid denna tid hade den enkla vaselinbaserade formulan en tendens att snabbt torka ihop. Man mixade även gärna ludd från sammet, fuktade och borstade runt för att skapa fyllighet. Ni kan ju själva tänka er hur mycket bakterier och småludd som irriterade 50-talets mascaraanvändare …

I slutet av 50-talet kom den första mascaran med hylsa och applikator: Helena Rubinsteins Mascaramatic. Här var inte borsten det vi numera känner som borste, snarare var det en metallpinne som man rullade på formulan med. Lite senare, i mitten av 60-talet, kom de första mascarorna med inbyggd borste, bland annat Maybellines Ultra lash.

Vad innehåller mascara?

Dagens mascaror har en ingredienslista som är klart mer sofistikerad och utan risk för rödögda inflammationer – förutsatt att du byter ut den varannan månad.

En stor betydelse för att göra mascaran effektfull har polymererna som kom i slutet av 80-talet – en syntetisk molekyl som förtjockar, fyller ut och gör att formulan fäster som en film. Polymererna har revolutionerat mascaraanvändandet och är en av de ingredienser som gör att vi kan bygga lager på lager och få färgen att fästa långt in på småtimmarna.

Vilken mascara är bäst för mig?

Vad är det då som gör den optimala mascaran? Förutom den eviga jakten på den pandasäkra, flagfria formulan läggs numera största fokus på borsten. Men vi kan väl alla hålla med om att det är lätt att bli bortdribblad av vibrerande nanoborstar, stela kammar och elastiska gummiapplikatorer. Känner du dig förvirrad inför hur du ska applicera eller upplever borsten som otymplig och komplicerad – byt. Bästa tricket för att få den perfekt, förlängda fransen är att inte låta sig styras av borsten – det är du som ska styra den.

Tips! Rotera alltid skaftet när du tar upp och ner borsten från mascarahylsan – då kommer det in mindre luft och mascaran håller sig fräschare längre.

bästa vattenfasta mascara

Det finns mängder av fördelar med vattenfasta varianter – förutom det självklara: att stå emot regn, svett och tårar. En vattenfast mascara passar till exempel extra bra för den som har envisa fransar som vägrar att lyssna när du önskar volym! Vattenfasta mascaror håller i regel böjen bättre.

Här hittar du årets bästa vattenfasta mascaror!