Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Välj rätt mascara – 5 saker du ska tänka på och favoriterna för alla fransar

24 feb, 2022 
Hur väljer man mascara?
Vilken mascara passar egentligen dina fransar och hur får man bort vattenfast mascara? ELLE har samlat de vanligaste frågorna och viktiga saker att tänka på i val av mascara!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vacker volym, snygg svärta och fantastisk förlängning. Mascara är trotjänaren som har en säker plats i necessären. Den oumbärliga produkten ger liv och öppnar upp ögonen – på nolltid. Men det finns en del saker som är viktiga att tänka på i val av mascara. Och framför allt misstag att undvika. Vet du till exempel hur ofta du bör byta mascara?

Vi har samlat de vanligaste frågorna och produkterna för alla fransar.

Hur får man bort vattenfast mascara?

En regnig höstdag eller en kall vinterdag när snön yrar... Ibland är en vattenfast mascara ett måste. Men förutom att en vattenfast mascara klarar både regn och rusk (och känslosamma bröllopstårar), finns det andra fördelar med den stänksäkra varianten. Har du problem med att få volymen på dina fransar att hålla? Då kan en vattenfast mascara vara produkten för dig! Eller har du ögon som lätt rinner? Även då är en vattenfast mascara din bästa vän.

Annons

Vill du hitta den bästa vattenfasta mascaran för dig? Här hittar du ELLEs bäst i test på vattenfasta mascaror.

Hur tvättar man bort vattenfast mascara?

Men så kommer tiden på dygnet när det är dags att rengöra ansikte och tvätta bort alla spår av mascaran. Lättare sagt än gjort – om du inte har rätt rengöring vill säga. Vattenfast mascara tvättas bäst bort med hjälp av en oljebaserad remover som är speciellt anpassad för vattenfast ögonmakeup.

Börja med att applicera removern på en bomullsrondell och tryck försiktigt mot ögat. Gnugga inte, då riskerar du att tappa fransar! Dra sedan rondellen nedåt. Avsluta med att rengöra med ett micellärvatten för att få bort eventuella rester som fastnat på fransraden och under ögat.

Annons

Bästa rengöring för vattenfast makeup, Bi-Facil – Lancôme

Bi-Facil är en effektiv remover för vattenfast makeup. Rengöringen, som är en tvåfas-rengöring där en del är vatten och en del är olja.

Bi-Facil finns att köpa här (reklamlänk).

remover vattenfast mascara Lancome Bi Fasil remover
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vad innehåller mascara?

Vad en mascara innehåller beror på vilken mascara du väljer. Vanliga ingredienser i en mascara är olika sorters vax som till exempel bivax och polymer. Det är en syntetiskt molekyl som bland annat som förtjockar och fyller ut, vilket gör att vi kan applicera lager på lager.

Hur länge håller en mascara?

Ja, hur ofta ska man egentligen byta mascara? På varje skönhetsprodukt finns en symbol i form av en burk med en siffra i. Det står för hur många månader produkten håller. Många mascaror är märkta med sex månader. Men av hygieniska skäl bör du byta mascara varannan till var tredje månad. Märker du att din mascara känns torr och smular? Då är det dags att kassera mascaran!

Annons

Vad gör man åt en mascara som faller?

Att din mascara faller kan bero på att den är gammal och torr. När du använder mascara är det viktigt att tänka på att inte pumpa in luft i hylsan, det kan samla både bakterier och göra att mascaran torkar snabbare. Tänk på att rotera borsten i hylsan när du ska fånga upp produkten.

Vilken mascara passar mig?

Vilken mascara du ska välja beror dels på hur dina fransar är formade och vilket resultat du vill åt. Nedan hittar du favoriterna inom varje kategori.

Bästa Mascara för korta fransar, Mascara 38 C Volumising – Sensai

Har du korta fransar som helst pekar rakt ut är en mascara med en liten borste att föredra och för att behålla volymen på fransarna är en vattenfast variant toppen. Mascara 38 C Volumising är en vattenfast mascara som enkelt tvättas bort med varmt vatten. Resultatet är fint separerade fransar med elegant volym som får fransarna att nå högre höjder. Mascaran innehåller, likt alla Sensais produkter, också silkesextrakt som vårdar och ger fukt.

Mascara 38 C Volumising finns att köpa här (reklamlänk).

bästa mascara för korta fransar Sensai 38 mascara
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa volymgivande mascara, Lash Idôle Mascara – Lancôme

Vill du ge volym till spikraka fransar ska du satsa på en mascaraborste med böj! Borsten omfamnar fransarna och ger ett snyggt schvung. Glöm inte heller ögonfransböjaren! Lash Idôle Mascara är supermascaran som levererar på alla punkter – oavsett om du vill ha en fransförlängning, vacker volym eller snyggt separerade fransar! Mascarans gummiborste följer snällt med fransarna och går att applicera i många lager, utan klumpar.

Lash Idôle Mascara finns att köpa här (reklamlänk).

Bästa mascara för känsliga ögon, Magna Lengthening Mascara – Idun Minerals

Har du problem med ögon som rinner eller kliar? Satsa på en mascara speciellt anpassad för känsliga ögon som är parfymfri! Magna Lengthening Mascara är parfymfri och anpassad för känsliga ögon och linsbärare. Mascaran är också vegansk och innehåller ricinolja som hjälper fransarna att växa. Mascaran och den nätta borsten ger både fin separation och längd.

Magna Lengthening Mascara finns att köpa här (reklamlänk).

idun mineral mascara för känsliga ögon
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa förlängade mascara, Pro Lash Lift Mascara – Sweed Lashes

Vill du ha fransar som når högre höjder ska du satsa på en smal borste som greppar tag om varje liten frans! En av marknadens mest hyllade mascaror stavas Pro Lash Lift Mascara. Och mascaran levererar verkligen en ordentlig fransförläning! Låt dig inte luras av den lilla, kamliknande borsten. Den kammar enkelt igenom fransarna och skapar fantastisk längd!

Pro Lash Lift Mascara finns att köpa här (reklamlänk).

mascara för långa fransar Sweed Lashes mascara
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: TT

9 produkter – så länge håller ditt sminkBrand logo
9 produkter – så länge håller ditt smink
Annons