Artikeln innehåller reklamlänkar

Bäst i test: Bästa röda läppstiftet (och så väljer du rätt nyans!)

bäst i test årets bästa rött läppstift 2022 röda läppstift

Klarröd hållbarhet i evighet! Det röda läppstiftet är en evig klassiker och kommer i så många nya skepnader. ELLEs beautyredaktör har tagit fram de bästa röda läppstiften som håller och visar hur du väljer rätt nyans som passar dig. Här är favoriterna som får bäst i test!
03 februari, 2022

Flytande, stift eller penna – vi älskar att den här säsongen fullkomligt svämmar över av möjligheter att sätta ultrasnygg färg på sina läppar. Rött är ett klassiskt statement, en hero-produkt i necessären – och den bästa accessoaren! Men vilket röda läppstift är bäst och hur hittar man den perfekta röda färgen? ELLE listar alla favoriter – och guidar dig genom djungeln av röda läppstift.

Årets bästa rött läppstift – röda favoriter som får bäst i test

ELLEs beautyredaktör Carin Hellman och beautyexpert Veronica Henriksson listar favoriterna. Längre ner hittar du också supertipsen om hur du bäst matchar ditt röda läppstift.

Bästa prisvänliga rött läppstift, Super Stay Matte ink pioneer – Maybelline New York

Applicera på morgonen och Super Stay Matte Ink från Maybelline sitter garanterat kvar efter att arbetsdagen är slut. Det otroligt prisvärda läppstiftet har en liten och smidig applikator som levererar perfekt mängd produkt.

Här hittar du produkten (länk till Åhléns).

Bästa rött läppglans, L´Absolu Gloss Cream– Lancôme

Lancômes flytande L'Absolu Gloss i den röda färgen 132 blir en riktig färgfest på läpparna – med hållbarhet och förpackning deluxe! Både färg och glans sitter kvar länge och trots den krämiga konsistensen känns läpparna inte minsta kladdiga.

Här kan du läsa mer om läppstiftet (länk till Lyko).

Bästa pigmenterade rött läppstift, Lip Power Vivid Color Long Wear Lipstick – Giorgio Armani Beauty

Mr. Armani älskar rött och har ett brett portfolio av flytande, matta och klassiska läppstift. Lip Power Vivid Color Long Wear Lipstick har en intensiv färg ger läcker glans. Smack!

Här hittar du produkten (länk till Lyko).

Missa inte! Säsongens hetaste röda läppar – ELLE listar produkterna som gör jobbet.

Bästa rött läppstift som håller hela dagen, Stunna Lip Paint Longwear Fluid Lip Color – Fenty Beauty

En flytande läppfärg vars hållbarhet helt kan likställas med att sitta som berg! Rihannas Fenty Beauty Stunna Lip Paint Longwear Fluid Lip Color kommer i endast en, självklar röd färg med den perfekta applikatorn som är formad efter läpparna.

Här hittar du Stunna Lip Paint Longwear Fluid Lip Color (länk till Apprl).

Bästa läppstift med blåa underton, Rouge à Lèvres Satin Lipstick – Gucci

Röda läppstift med blå pigment som underton gör att läppstiftet upplevs som kallare – och bland Rouge à Lèvres Satin Lipstick stora färgutbud finns många, fina läppstift i den röda färgskalan. Läppstiftet glider på fantastiskt, har ljuvliga pigment och läcker hylsa.

Rouge à Lèvres Satin Lipstick finns att läsa mer om och köpa här (länk till Åhléns).

Bästa mörkrött läppstift, Tatouage Couture Velvet – YSL

Flytande färgmagi med den mest perfekta applikatorn. Tatouage Couture Velvet i färgen 206 från YSL är en sann röd dröm. Det sammetslena läppstiftet har en hög täckning och blir semimatt på läpparna.

Här kan du läsa mer om läppstiftet och se alla vackra färger i sortimentet (länk till Lyko).

Läs mer! Vårens stora makeuptrender – snyggaste sminket i vår!

Bästa återfuktande rött läppstift, Lustreglass Lipstick – MAC

MACs nya tillskott i läppstiftkollektionen, Lustreglass Lipstick, är det perfekta lilla röda för den som ogillar känslan av torra och fnasiga läppar. Läppstiftet har fina pigment och verkar samtidigt återfuktande tack vare bland annat hyaluronsyra och sheasmör.

Här kan du se alla färger och köpa läppstiftet (länk till Lyko).

Bästa klassiska röda läppstift, Rouge Dior Satin Lipstick – Dior

Det klassiska läppstiftet Rouge Dior Satin Lipstick i den ikoniska färgen 999 är en silkeslen dröm för läpparna. Det pigmenterade och mjuka läppstiftet sitter som berget genom dagen och verkar också återfuktande. Läppstiftet finns nu också som refil – bra för plånboken och miljön.

Rouge Dior Satin Lipstick finns att köpa här (länk till Åhléns).

Bästa semimatta läppstift, Le Rouge Sheer Velvet – Givenchy

Le Rouge sheer velvet får beautyhjärtat att slå hårt. Ett semimatt och sammetslent läppstift som kommer i 11 nyanser. Hållbarheten på läpparna är fantastisk och trots att resultatet är mer åt det matt än glansigt, känns läpparna inte torra och fnasiga. Att hylsan är klädd i sammet gör inte köpet tråkigare...

Här hittar du läppstiftet (länk till Apprl).

Bästa rött läppstift för fylliga läppar, Le Phyto Rouge – Sisley

Sisley är mästare på läppstift och magiska Le Phyto Rouge i nyansen Rose Mexico är inget undantag. Läppstiftet ger läpparna en ordentlig färgklick – men ger samtidigt fukt i massor (det tackar vi hyaluronsyran för). Läpparna känns fylliga, färgstarka och riktigt fräscha, utan minsta tendens till fnas.

Le Phyto Rouge i nyansen Rose Mexico hittar du här (länk till Lyko).

Missa inte! Årets alla bäst i test – här är hela topplistan.

Man kan inte förneka att det röda läppstiftet är skönhetsvärldens motsvarighet till modevärldens ”lilla svarta”. Det röda läppstiftet är den lysande stjärnan i makeupgarderoben och julen är därför den perfekta tiden att lyfta fram den klassiska looken.

En av de vanligaste svårigheterna med rött läppstift är att hitta rätt nyans – så vi på ELLE har tagit till en expert för att lösa denna eviga fråga åt dig.

Cliniques färgexpert Matin Maulawizada är proffs på hur man bäst hittar den perfekt röda nyansen. Matin älskar röda läppar och har arbetat med kändisar som Claire Danes, Margot Robbie och Angelina Jolie. Vi fick Matins bästa tips på hur du hittar en bra och personlig röd färg, som passar just dig. Perfekt inför julsäsongen.

Hur hittar man rätt nyans på rött läppstift?

Nyckeln till att hitta rätt röds nyans är att följa hudens undertoner, ställ frågan; ”hur arbetar min underton tillsammans med läppstiftets kulör?”. För att identifiera din underton, kolla på undersidan av handleden. Om ådrorna ser blå ut har du kalla undertoner, men om ådrorna ser grönaktiga ut så har du varma undertoner.

Precis som din hud, har läppstift också undertoner.

”Varmt läppstift har ofta en orangeröd ton när du ser på det”, förklarar Matin och fortsätter: ”Ett kallt, rött har oftast en blå-röd, som en djup rosenröd ton.”

Nu har du två val: Om du vill ha röda läppar som man verkligen lägger märke till: Välj en röd som har undertoner motsatta din huds underton. Om du vill ha en chic look: Välj en röd ton som har samma undertoner som din hud.

Vilket rött läppstift är bäst?

Det finns en mängder olika varianter på röda läppstift – flytande, klassiskt, matt, skimmer... Möjligheterna att hitta det perfekta röda läppstiftet är oändliga.

De flesta av oss skulle aldrig köpa ett par jeans utan att först prova en mängd varianter. Matin rekommenderar samma approach när det kommer till rött läppstift. Du måste prova det på och inte bara välja utifrån en färgkarta eller prova det på din hand som de flesta av oss gör.

”Även om läppstiftet ser varmt eller orange ut, så kan det ändras när du applicerar det på dina läppar, då kan det plötsligt se blått ut”, berättar Matin. Särskilt när du söker en ren rödfärg så är det viktigt att testa färgen precis där den ska vara – på dina läppar.

”På vissa kvinnor med naturligt mörkare läppar kan även en orange-röd se lite kall eller blå-röd ut”, säger Matin. ”Det enda sättet att veta om det passar är att applicera det och se hur det ser ut”. Ett råd: När du testar i butik, be personalen rengöra läppstiftet innan du applicerar det för att undgå andras bakterier.

Rött läppstift är alltid rätt

Den rätta röda för din look handlar inte bara om färg. Du ska också välja rätt formula och finish för dig. Du behöver inte alltid gå efter den klassiska, Hollywoodröda sammetslooken. ”Det är verkligen svårt att säga att alla borde bära matta röda läppar den här säsongen”, säger Matin. ”En kvinna kanske inte känner sig bekväm i en matt röd look. Den röda som passar är den du som du känner dig självsäker i”.

Hur matchar man ett rött läppstift?

Du har gjort det! Du har funnit det perfekta röda läppstiftet. Nu ska du hitta rätt rouge, ögonskugga och eyeliner. ”Om du tvivlar och inte vet hur du ska komplettera din makeup så måla en röd läpp och gör inget mer”, säger Matin. ”Du kan inte misslyckas. Det är ultramodernt med den här enkla looken. Applicera eventuellt lite foundation, borsta dina ögonbryn och du är klar!”

Hur får man rött läppstift att hålla?

Ett superknep för att ditt röda läppstift inte ska flyta ut är att måla läpparnas konturer med en läppenna. Fyll gärna i läpparna också! Det ger en mer intensiv färg och gör också att läppstiftet tonar ut snyggare.


Foto: TT, Imaxtree

1:38

Efter reklamen: Kakan Hermansson om sina beautyrutiner

(1:38)

Slå på ljud