Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt du behöver veta om hårvitaminer

26 jan, 2022 
fungerar hårvitaminer
Tjockare, längre och starkare hår – det låter härligt, eller hur? Ett bra sätt att boosta håret är med hjälp av hårvitaminer. ELLE listar viktiga saker du behöver veta om hårvitaminer och bästa produkterna.
Annons

Stress, dålig kost och gener... Det finns många saker som gör att håret kan tappa sin kvalité och upplevas tunt och skört. Förutom att använda rätt hårprodukter för just din hårtyp och vara noggrann med eftervårdande hårprodukter, kan du också boosta håret med hårvitaminer. Men kom ihåg: har du plötsligt tappat mycket hår eller märker en snabb förändring på ditt hårs kvalité ska du alltid kontakta en vårdcentral.

LÄS MER: Hitta rätta produkterna till ditt hår. Här listar ELLE årets bästa schampo och balsam för alla hårtyper.

Vad är hårvitaminer?

Hårvitaminer är ett kosttillskott som hjälper till att göra håret starkare och längre samt ökar hårtillväxten. Vitaminerna finns i mängder av olika varianter och tas vanligtvis en till två gånger per dag. Ett kosttillskott ersätter däremot aldrig något annat, utan kan ses som ett komplement eller en booster.

Vad innehåller hårvitaminer?

Du har säkert hört talas om biotin. Biotin är ett B-vitamin (Vitamin B7) och finns i nästan all mat vi får i oss och är extra bra för hår och naglar. Äggula, havregryn och vetegryn är exempel på livsmedel som är extra innehållsrika på just biotin. Det är väldigt ovanligt att vi i Europa har brist på biotin, enligt Livsmedelsverket.

Annons

Vilka vitaminer är bra för håret?

Förutom biotin är kisel och zink även vanliga vitaminer som stärker håret.

bäst i test hårvitaminer
Alessandro Viero

Fungerar hårvitaminer?

Absolut, men om du förväntar dig att se effekt över en natt kommer du att bli besviken. Hårvitaminer jobbar långsiktigt på att stärka håret och öka hårväxten. När du slutar med hårvitaminer, upphör också effekten av hårvitaminerna. Kom ihåg att noggrant följa de instruktioner som står på förpackningen.

Hur får man håret att växa?

Stress, dålig kost, sömnbrist, yttre påverkan och gener – det finns mängder av saker som påverkar hur ditt hår mår. Just gener och klimat kan vi inte styra, men om du tänker på din kost och försöker att äta mat i regnbågens alla färger samt stressar mindre, kommer ditt hår garanterat att tacka dig.

Annons

Förutom det är det också viktigt att använda rätt hårvårdsprodukter. Slarva inte med hårinpackning, sov inte med blött hår och använd en mjuk scrunchie istället för tofs. Det gör att håret inte går av lika enkelt. Kom också ihåg att det är väldigt viktigt att använda värmeskydd om du ska föna, platta eller locka ditt hår. Här hittar du ELLEs stora bäst i test med värmeskydd.

ELLE listar fem bra hårvitaminer

Kosttillskott med MSM – Helhetshälsa

Många upplever skillnad på hår, hud och naglar av att äta MSM. MSM är en svavelförening som finns naturligt i kroppen och gömmer sig också i en del hudvårdsprodukter där MSM har lugnande och skyddande egenskaper.

vad är msm och varför är det bra bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vad är msm och vad är MSM bra för?

MSM har många fina egenskaper, förutom att vara just bra för svagt hår, glåmig hud och sköra naglar. MSM är också bra för leder och muskler.

Annons

Veganskt hårvitamin, Beautiful Hair – Great Earth

Beautiful Hair innehåller bland annat biotin, zink, aloe vera och cystein. Cystein är en aminosyra och en viktig del i keratin håret är uppbyggt av.

Beautiful Hair great earth veganskt kosttillskott bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Kosttillskott för håret, Hair Volume – New Nordic

Hair Volume är kosttillskottet som ska förse håret med näring från hårsäckarna och på så sätt skapa tjockare och mer välmående hår. I hårvitaminet finns bland annat biotin och zink samt koppar och extrakt av äpple. Vitaminerna tas en gång per dag. Hårvitaminet finns också som tuggtabletter (länk till Apohem).

hair volume kosttillskott bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tuggbara björnar vitaminer, Hair vitamins – Sugarbearhair

En favorit hos många är hårvitaminet Hair Vitamins som påminner om godisbjörnar. Vitaminerna, som ska tas två gånger per dag, innehåller bland annat biotin, zink, vitamin D, kokosolja och jod.

gummibrjörnar kosttillskott bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Imaxtree

Amanda Lindh 5 frågor om mode och skönhet
Amanda Lindh 5 frågor om mode och skönhet
Annons
Innehåller annonslänkar