Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Bli av med frissigt och elektriskt hår – beautyexpertens bästa tips

12 sep, 2022 
frissigt hår få bort ta bort frissigt hår
Torrt, matt och så lite spretiga strån på det... Håret tycks leva sitt eget liv och trots gediget jobb med att tämja frissen, slutar det ofta med ett spretigt skatbo. Men ta det lugnt! ELLEs beautyexpert har samlat guldkornen och knepen som gör susen för frissigt hår!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hårinpackningar, oljor, leave in-krämer – och till och med skrubb för hårbotten... Trots noggrant jobb med hårets tycks frissen inte ge med sig. Som med mycket annat är tålamod nyckeln till allt. Men det finns såklart produkter som gör susen när frissen är ett faktum.

TORRT, Elektriskt OCH FRISSIGT HÅR – HÄR ÄR PRODUKTERNA SOM FUNGERAR

ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson har samlat bästa produkterna och tipsen som verkligen gör skillnad mot torrt och frissigt hår.

frissigt och torrt hår

Börja med ett klipp – så ofta ska du gå till frisören

Ja, allting börjar faktiskt hos frisören. För att få bort kluvna toppar och tråkig friss behöver du låta ett proffs sätta saxen i håret. Beroende på hårtyp bör du gå till frisören var åttonde till tolfte vecka.

Annons

Skrubba hårbotten

Har du inte tidigare använt en hårbottenskrubb, eller scalp scrub som det också heter, är det dags nu! En scalp scrub har mängder med fördelar. Bland annat storstädar den hårbotten och kickar igång blodcirkulationen, vilket på sikt leder till ett starkare och mer välmående hår.

Hårbottensskrubb, ESSENTIAL SOLU SEA SALT SCRUB CLEANSER – DAVINES

Favoriten Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser från Davines är en krämig skrubb med finkorniga saltkorn som peelar snällt. Saltet är rikt på bland annat magnesium som hjälper håret att bli starkare.

Läs mer om produkten här (reklamlänk).

Läs mer om scalp scrub! ELLE har samlat allt du behöver veta om hårbotten och bästa scalp scrubs.

Annons

Använd återfuktande schampo och balsam

Rätt hårvård för din hårtyp är A och O för ett frissfritt hår. Se därför till att investera i ett ordentligt återfuktande schampo och balsam. Behöver du en duo speciellt anpassad för lockigt hår eller vill du fokusera på färgbevarande produkter? Det finns något för alla!

Schampo och balsam, BOND MAINTENANCE SHAMPOO NO.4 + CONDITIONER NO.5 – OLAPLEX

Bond maintenance shampoo no.4 och Bond maintenance conditioner no.5 är en superduo med många härliga egenskaper. Produkterna är ordentligt återfuktande och dessutom otroligt dryga. Schampot löddrar lätt och balsamet återfuktar likt en inpackning.

Här hittar du paketet (reklamlänk).

Läs mer: Föredrar du sulfatfritt schampo? ELLEs beautyredaktör har favoriterna.

Annons

Läs mer: Hitta ditt perfekta schampo och balsam – här är favoriterna för alla hår.

hårinpackning för frissigt hår

Håret behöver en ordentligt fuktboost! Försök att använda en hårmask så ofta du kan, men gärna en gång i veckan! Har du riktigt torrt hår kan du med fördel använda en lättare hårinpackning vid varje tvätt om du önskar.

Hårinpackning, Essential Love Smoothing Instant Mask – Davines

Silkeslena strån och mindre friss – Essential Love Smoothing Instant Mask från Davines är hårinpackningen som på bara 30 sekunder (!) trollar fram känslan av ett hälsosamt hår med maxad glans.

Här kan du läsa mer om den snabbverkande hårinpackningen från Davines (reklamlänk).

davines hårinpackning frissigt hår statiskt hår bästa bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Bäst i test: Årets bästa hårinpackning – ELLE har samlar favoriterna.

Annons

Värmeskydd för håret

Efter att vården i duschen är klar är det första steget att applicera ett värmeskydd. Värmeverktyg i form av till exempel hårfön, platt- eller locktång sliter på håret och kan både missfärga håret och slita på stråna. Resultatet? Friss... Glöm därför inte värmeskyddet!

BODYGUARD HEAT PROTECT SPRAY – GHD

Klassikern Bodyguard Heat Protect Spray är otroligt lätt och har en fin sprej som fördelar jämt över hela håret. Håret blir inte stelt och känns luftigt och mjukt efter användning. Här kan du läsa mer om och köpa Bodyguard heat protect spray (reklamlänk).

Här hittar du ELLEs stora bäst i test – värmeskydden från budget till lyx!

ghd värmeskydd
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hårolja för glans

Ingenting ger glans som en hårolja! Håroljan jobbar långsiktigt med att stärka håret, men ger också ett direkt resultat i form av glans och mindre friss. Ett välmående hår går aldrig ur tiden och ska vi följa catwalken är ett skinande längder trendigare än någonsin!

Annons

SP LUXE OIL – WELLA

Sp Luxe Oil har en underbar doft, silkeslen konsistens och är enkel att fördela i håret. Trots att oljan innehåller mandel-, argan och jojobaolja känns håret varken tungt eller flottigt – inte ens när produkten appliceras i torrt hår.

Här hittar du den prisvärda favoriten (reklamlänk)!

Läs också: Årets bästa hårolja – för skinande längder!

hårolja wella
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Tjockt och långt hår nu – här är knepen som verkligen funkar!

Produkter mot frissigt och elektriskt hår

Förutom en noggrann hårvårdsrutin med vårdande produkter, finns det även många stylingprodukter som gör susen för att direkt trolla bort frisset.

Annons

Varmluftsborste, ONE-STEP HAIRDRYER AND VOLUMISER – REVLON

Tro det eller ej, men att styla håret med en varmluftsborste dämpar också frissen markant! Ja, det finns många anledningar till att varmluftsborstar har blivit det mest omtalade värmeverktyget just nu. Favoriten One-Step Hairdryer and Volumiser från Revlon är enkel att använda och gör jobbet snabbt och effektivt!

Här kan du läsa mer om och köpa varmluftsborsten från Revlon (reklamlänk).

varmluftsborste minskar friss bästa
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air StylerBrand logo
Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler
Annons

Missa inte! ELLE testar årets bästa varmluftsborstar – här är vinnarna av bäst i test.

Spray mot statiskt hår, Dream Coat Supernatural Spray – Color Wow

Om du inte tidigare trodde på magi, kommer Dream Coat Supernatural Spray göra dig till en sann trollkarl. Sprayen är en fuktavvisade mist som lägger sig som en osynlig sköld på håret och reducerar friss, gör håret mindre elektriskt samt gör att håret inte krusar när du går ut i det fuktiga vädret. På köpet får stråna också fin glans!

Dream Coat Supernatural Spray finns att köpa här (reklamlänk).

color wow spray
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hårmascara mot friss, Tämja – Björk

Hårmascaran Tämja liknar inte 80- och 90-talets färgglada (och extremt uttorkande) hårmascara, utan är en vårdande hårgel som vänligt men bestämt lägger varje hårstrå på plats. Här kan du läsa mer om vad ELLEs beautyexpert tycker om produkten.

Annons

Här hittar du produkten! Men skynda, produkten säljer ofta slut snabbt (reklamlänk).

björk tämja
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hårolja mot friss, Smooth & Shine Anti-Frizz Serum – Eleven Australia

Smooth & Shine Anti-Frizz Serum är en snabbabsorberande hybrid mellan olja och serum som känns allt annat än oljig i håret. Ett pump av den lätta oljan i handdukstorkat eller torrt hår tar direkt bort friss, ger fin glans och gör håret härligt mjukt. Dessutom upplevs hårets betydligt mindre statiskt!

Annons

Smooth & Shine Anti-Frizz Serum finns att köpa här (reklamlänk).

bästa hårolja friss elastiskt hår
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vad är frissigt hår?

Ett frissigt hår betyder att håret är torrt med strån som spretar och känns matta och tråkiga.

Hur får man bort frissigt hår?

Genom att kontinuerligt besöka frisören, och vara noggrann med att använda rätt hårvård för just din hårtyp, kommer du långt. Snåla inte med hårinpackningar och vårdande produkter efter dusch. Mellan klippningarna kan det också vara bra att gå till frisören för att göra en fuktbehandling. Ditt hår behöver bli starkt!

Annons
frissigt hår lockigt hår

Varför får man frissigt hår?

Det finns många anledningar till att håret kan bli frissigt. Hårkvalité, klimat (när klimatet blir kallare, blir håret torrare), hur noggrann du är med din hårvård och om du ofta använder värmeverktyg, är några bidragande orsaker till att håret kan kännas torrt och frissigt.

Lockigt hår blir lättare frissigt – stämmer det?

Ja, till viss del! Ett lockigt hår eller ett hår med självfall är ofta (men inte alltid) torrare, vilket gör att det också lättare blir frissigt.

Foto: Imaxtree

Kakan Hermansson om sina beautyrutinerBrand logo
Kakan Hermansson om sina beautyrutiner
Annons