Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt om torr hårbotten – och årets bästa scalp scrub

bästa scalp scrb årets bästa hårbottensskrubb bäst i test

Hårbotten som kliar och hår som känns matt och tråkigt ... Det finns mängder av fördelar med att ta hand om din hårbotten. ELLE listar allt du behöver veta om hur du sköter skalpen – och utser vinnarna av årets bästa hårbottenskrubb!
10 april, 2022

Vi vet att det är viktigt att exfoliera och smörja vår hud i ansiktet, men tycks glömma att vårda hårbotten! ELLE reder ut allt du behöver veta om torr hårbotten och listar årets bästa peeling för hårbotten.

Bäst i test – bästa produkterna för torr hårbotten

Scrolla vidare för att läsa längre recensioner om produkterna. Längre ner hittar du också ett stort bäst i test med hårbottensskrubb!

Vad gör man åt torr hårbotten?

Det kan finnas många olika orsaker till att din hårbotten är torr. Har du torr hud överlag, är det heller inte konstigt om du har en torr hårbotten. Men en torr hårbotten kan också till exempel bero på att du använder för starka produkter, temperaturomställningar (kyla och ullmössa gör att det lätta börjar klia i hårbotten), eller inte får bort stylingprodukter ordentligt när du tvättar håret.

Vilket schampo är bäst för torr hårbotten?

Precis som det finns schampon avsedda för att ge volym till håret eller silverschampon som trollar bort gula toner, finns det också milda schampon avsedda för just torr hårbotten.

Missa inte! ELLE listar årets bästa återfuktande schampo och balsam – för alla hårtyper!

Schampo för torr hårbotten, Head & Heal Shampoo – Maria Nila

Head & Heal-serien från svenska Maria Nila är avsedd för just torr och kliande hårbotten. Schampot innehåller antiinflammatoriska ingredienser som balanserar och vårdar hårbotten. I schampot finns också aloe vera som förebygger mjäll, samt aminosyror som stimulerar hårsäckarna och på sikt får håret att växa sig starkare!

Här kommer du direkt till Head & Heal Shampoo från Maria Nila (länk till Lyko). Klicka här för att komma direkt till balsamet i samma serie (länk till Lyko).

Återfuktande schampo för torr hårbotten, Repair Me shampoo och conditioner – Kevin Murphy

Kevin Murphys Repair me-serie är inte bara milt för hårbotten, utan också en superb duo som trollar fram ett strålande svall. Schampo innehåller bland annat aminosyror (från silke), enzymer och antioxidanter som rengör hårbotten och längder utan att irritera. Balsamet från samma serie innehåller sheasmör och aloe vera.

Klicka här för att komma till Repair me-duon (länk till Lyko).

Årets bästa leave in-produkter – 10 favoriter som vårdar och trollar bort friss

Behandling för torr hårbotten, Dry Scalp Treatment – ACO

Torr och kliande hårbotten kan (tyvärr) komma plötsligt. Väderomställningar, stress och fel produkter kan vara några orsaker till att din hårbotten blir torr. Dry Scalp Treatment från ACO är en lätt gel som återfuktar hårbotten och dämpar kliandet.

Dry Scalp Treatment finns att köpa här (länk till Apohem).

Vad är skillnaden på mjäll och torr hårbotten?

En torr hårbotten kan klia och skapa små (knappt synliga) hudflagor. Mjäll däremot kan komma både vid en fet och torr hårbotten och kan, enligt 1177 "bero på att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna". Skillnaden är då att mjäll är en större mängd hudflagor som lossnar från skalpen.

Missa inte! Har du tunt hår utan volym? Här är frisyrerna och produkterna som passar tunt hår.

Ta hand om hårbotten – så gör du

Vi tvättar, skrubbar och smörjer vårat ansikte och kropp, men glömmer ofta att ta hand om hårbotten. Genom att ta hand om din hårbotten, oavsett om den är torr, normal eller fet, får du i längden också ett starkare och mer välmående hår. Det är bra att med jämna mellanrum storstäda hårbotten genom till exempel ett detoxschampo, en detoxtreatment eller en scalp scrub, för att få bort döda hudceller och rester från stylingprodukter.

Läs mer! Föredrar du schampo utan sulfater? Då har ELLE den ultimata topplistan på de bästa och milt rengörande schampona för perfekt milt och rengjort hår.

Detox för håret, Acid Wash Cleansing Rinse – R+co

Acid Wash Cleansing Rinse är en djuprengörande behandling baserad på bland annat äpplecidervinäger som städar bort rester från stylingprodukter, exfolierar lätt och skyddar hårbotten. Produkten innehåller också aloe vera och tamanuolja som lugnar, återfuktar och stärker hårbotten.

Acid Wash Cleansing Rinse finns att köpa här (länk till Lyko).

Bäst i test – årets bästa scalp scruB

Längre ner hittar du recensioner om vardera produkt.

Huden i ansiktet tar inte slut vid hårfästet, det är något vi fått lära oss sedan scalp scrubs slog igenom. En hårbottensskrubb har många fördelar! Dels får du bort produktrester och döda hudceller i hårbotten, och dels kickar du igång blodcirkulationen, vilket gör att håret växer bättre. ELLE listar årets bästa hårbottenskrubb – favoriterna som peelar perfekt!

Årets bästa volymschampo – favoriterna från budget till lyx

Bästa löddrande hårbottensskrubb, Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser – Davines

Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser är en krämig skrubb med finkorniga saltkorn som peelar snällt. Saltet är rikt på bland annat magnesium som hjälper håret att bli starkare. Skrubben är enkel att fördela i håret och bildar ett härligt lödder.

Här kan du läsa mer om Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser (länk till Lyko).

Bästa vårdande hårbottensskrubb, Scalp scrub – Sachajuan

Mjukgörande sheasmör och exfolierande, små sockerkorn – Scalp scrub från Sachajuan är en hårbottenskrubb anpassad för alla hårbottnar, även den mest känsliga. Skrubben är enkel att skölja ur och gör håret lätt och skinande!

Scalp scrub finns att köpa här (länk till butik).

Bästa effektiva scalp scrub, Crown Scalp Scrub – R+co

Föredrar du en skrubb med ordentligt klös är Crown Scalp Scrub produkten för dig! Hårbottenskrubben har något större skrubbkorn, men innehåller också exfolierande salicylsyra samt leran kaolin. Hår och hårbotten blir skinande rent (utan en gnisslande känsla) och håret blir också mer lättstylat.

Crown Scalp Scrub finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Bästa förpackning hårbottensskrubb, Scalp Spa Scrub – Kevin Murphy

Tjock, krämig och ordentliga skrubbkorn som gör jobbet! Scalp Spa Scrub från Kevin Murphy kommer i en stabil tub som står stadigt i duschen, utan att släppa in vatten i produkten. Skrubben masseras in enkelt i håret och ger ett snyggt lyft till hårrötterna. Den kan vara något svår att tvätta ur, men är också väldigt dryg!

Här kan du läsa mer recensioner om Scalp Spa Scrub (länk till Lyko).

Bästa doft scalp scrub, Scalp Scrub – Balmain

Priset till årets snyggaste hårbottenskrubb går till Balmain Scalp Scrub. Den urläckra förpackningen tillsammans med en fantastisk doft (fräsch citrus, bergamott och sandelträ) höjer lyxfaktorn rejält i badrummet. Skrubben är otroligt finkornig och har en krämig konsistens som blir till härligt lödder i kontakt med vatten. Prislappen är hög, men produkten är också väldigt dryg!

Här kan du läsa mer om och köpa Scalp Scrub (länk till Lyko).

Bästa hårbottensskrubb för känslig hårbotten, Fusio-Scrub Apasaint soothing scalp scrub – Kérastase

Fusio-Scrub Apasaint soothing scalp scrub är en hårbottenskrubb avsedd för torr och känslig skalp. Skrubben exfolierar tack vare krossade apelsinskal. En storlek av en valnöt räcker för att hårbotten ska kännas fräschare och lugnare. Skrubben löddrar fantastiskt och ger håret en fin lyster.

Fusio-Scrub Apasaint soothing scalp scrub finns att köpa här (länk till Bangerhead). Föredrar du varianten för en fetare hårbotten hittar du den här (länk till Lyko).

Foto: TT

5 saker du vill veta om Aliette Opheim
1:15

Efter reklamen: 5 saker du vill veta om Aliette Opheim

(1:15)

Slå på ljud