Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Allt du borde veta om sulfatfritt schampo – och produkterna som är bäst i test

14 jun, 2022 
bäst i test sulfatfritt schampo årets bästa naturligt schampo
Vill du välja mer grönt och naturligt i din hårvård? Och föredrar du schampo utan sulfater? Då har vi den ultimata topplistan på de bästa och milt rengörande schampona för perfekt milt och rengjort hår.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Sulfater (även kallade SLS och SLES) är de vanligaste rengörande ingredienserna i syntetiskt schampo – det är även de som ger den löddrande effekten. De har en fantastisk förmåga att tvätta håret så att det blir fritt från fett och smuts. Men de kan också verka uttorkande och irriterande, speciellt för dem med känslig hårbotten. Om hårbotten torkas ut kan det leda till att den kompenserar genom att producera mer av dess naturliga oljor – så att håret snabbt känns flottigt och otvättat.

Upplever man det problemet kan det vara en idé att prova ett naturligt baserat schampo en tid. Man ska dock komma ihåg att sulfater inte är farliga. I gröna schampon har sulfaterna ersatts med bland annat derivat från kokos, men man kan inte räkna med riktigt samma bubblande lödder som sulfater ger.

Sulfatfritt schampo – hela topplistan

Scrolla längre ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

sulfatfritt schampo – bäst i test 2023

Men vilka sulfatfria schampon och balsam är bäst i test – och vad gäller egentligen, är sulfatfritt bättre än silikoner? Längre ner i artikeln hittar du allt du behöver veta om sulfatfria produkter.

Annons

Bästa schampo utan sulfater, Organic Moisturizing Shampoo – Björn Axén

Björn Axén arbetar i många led för att miljösäkra sin produktion och sina salonger. I sin Organic moisturizing shampoo har ett naturligt innehåll där 86% är ekologiskt. Sockerbeta och aloe vera arbetar ihop för att rengöra milt, utan sulfater. Hela serien är också vegansk och det går också att köpa refilpåsar till schampot!

Här kan du läsa mer om produkten (reklamlänk).

björn axen organic moisturizing shampoo sulfatfritt schampo betyg omdöme recension
Björn Axén, Organic moisturizing gentle shampoo – sulfatfritt schampo som får högt betyg! Klicka här och kom direkt till schampot.

Bästa vårdande sulfatfritt schampo och balsam, Bond Maintenance – Olaplex

Bond Maintenance från Olaplex har räddat många hår genom åren – och den djupt återfuktande och vårdande duon är också sulfatfria! Produkterna må kosta en liten slant, men är en riktig investering om du har torrt, tråkigt och trasigt hår. Produkterna hjälper till att laga bindningarna i stråna, återfuktar och ger håret härlig glans. Ett måste i varje dusch!

Här hittar du Olaplex Bond Maintenance schampo och balsam (reklamlänk).

Bästa återfuktande schampo och balsam utan sulfater och parabener, True Soft – Maria Nila

Svenska Maria Nilas storsäljande True soft-serie innehåller återfuktande arganolja som också reducerar friss samt märkets color guard complex som hjälper till att bevara färgen i håret. Det veganska schampot och balsamet gör håret mjukt, lätt och maxar också glansen. Och doften är förtrollande!

Här kommer du direkt till duon med sulfatfritt schampo och balsam (reklamlänk).

maria nila sulfatfriss schampo bäst i test 2022 bästa sulfatfria schampo
Klicka på bilden för att komma till produkterna.

Bästa vårdande sulfatfritt schampo och balsam, Classic Shampoo + Conditioner – Rahua

Lyxigt vårdande och härligt rengörande schampo hittar du i Rahuas Classic shampoo. Magisk doft och en formula som verkligen ger den där ”squiky clean”-känslan.

Här hittar du den härliga sulfatfria duon med schampo och balsam (reklamlänk).

bästa sulfatfritt schampo och balsam
Klicka på bilden för att komma direkt till produkterna.

Bästa sulfatfritt schampo budget, To The Rescue Shampoo – Noughty

Prisvärda To The Rescue Shampoo är ett härlig alternativ om du föredrar naturliga och sulfatfria varianter som inte kostar skjortan. Schampot, som innehåller 97 procent naturliga ingredienser och bland annat sötmandel och solrosextrakt ger fin glans till håret och har en lätt och härlig doft. Balsamet i samma serie är ett måste för ett trasselfritt resultat.

To The Rescue Shampoo finns att köpa här (reklamlänk).

sulfatfritt schampo bäst i test budget bästa
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa sulfatfria schampo med fukt, For Moisture – Lernberger stafsing

For Moisture är superduon som rengör på djupet och samtidigt ger ordentlig fukt till håret. Det sulfatfria schampot och balsamet innehåller proteiner, aminosyror och broccoliolja. Den magiska doften av hallon, bergamott, mysk och persika höjer också lyxkänslan rejält.

Här hittar du det sulfatfria schampot och balsamet som ett prisvärt paket (reklamlänk).

sulfatfritt schampo lernerber stafsing bäst i test bästa sulfatfria schampo
Klicka på bilden för att komma direkt till det sulfatfria schampot och balsamet från Lernberger Stafsing.

Grön hårvård – allt du behöver veta om sulfatfritt schampo

Grönt, hållbart, ekologiskt och naturligt framställt – en grön våg rullar in över frisörbranschen och på hårvårdshyllorna. Fenomenet är inget nytt men en ny generation naturligt baserad hårvård med ett allt större hållbarhetstänk har vuxit fram.

Annons

MÅNGA STORA AKTÖRER SATSAR PÅ GRÖN HÅRVÅRD

Nu är det inte längre bara mindre aktörer som lyfter blicken för att skapa hårvård med naturen som bas, helt eller till viss del ekologiskt framställd och vegansk, fri från animaliska tillsatser.

Även gröna salonger där man färgar med naturfärg ökar – hårvårdsjätten L’Oréal Professionnel har bland annat tagit fram en naturlig salongsfärg, helt örtbaserad med henna, cassia och indigo, under namnet Botanea. Svenska Björn Axén har under många år arbetat med att miljösäkra sina salonger, bland annat genom att lämna in avfall från färg, samt återvinna aluminiumfolie från blekning.

rahua sulfatfritt schampo balsam
Rahua är ett märke som satsar stort på sulfatfritt schampo och balsam, och andra produkter.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ NATURLIG HÅRVÅRD OCH SYNTETISKT FRAMSTÄLLD?

Men det kan lätt kännas rörigt bland sulfatfria lovord, veganska märkningar och ekologiska stämplar. För vad är egentligen skillnaden på naturlig hårvård och den traditionella, syntetiskt framställda? Och blir man automatiskt en bättre miljövän när man väljer grönt? Det ska vi reda ut.

Annons

VAD ÄR GRÖN HÅRVÅRD?

Det finns ingen organiserad märkning eller klassificering för vad som är ”grönt”, men generellt handlar det om hårvård med ingredienser som har sitt ursprung i naturen och som inte innehåller ingredienser som är syntetiska. Man håller då generellt produkterna fria från sulfater, silikoner och animaliska ingredienser.

loreal sulfatfritt schampo balsam hårfärg
L’Oréal Professionnels salongshårfärg Botanea är helt baserad på örter.

Dock är det svårt att veta exakt hur bra varje enskild produkt är för miljön – så kallad ”green washing” förekommer, där företag försöker få produkten att verka mer grön och miljövänlig än den i själva verket är. Grönt betyder inte automatiskt miljövänligt, det är upp till var och en att göra research för att veta vad företaget gör för miljön, var och under vilka omständigheter ingredienserna odlas, hur förpackningar produceras och transporteras. Grönt behöver inte heller betyda ekologiskt – då ska ingredienserna komma från ekologiska odlingar. En produkt blir sällan 100 procent ekologisk då vatten aldrig kan vara eko – de produkter som är 100 procent ekologiska har oftast ersatt vattnet med aloe vera.

Annons

VAD ÄR SULFATER?

Sulfater (även kallade SLS och SLES) är de vanligaste rengörande ingredienserna i syntetiskt schampo – det är även de som ger den löddrande effekten. De har en fantastisk förmåga att tvätta håret så att det blir fritt från fett och smuts. Men de kan också verka uttorkande och irriterande, speciellt för dem med känslig hårbotten.

Varför är sulfatfritt schampo bra?

Om hårbotten torkas ut kan det leda till att den kompenserar genom att producera mer av dess naturliga oljor – så att håret snabbt känns flottigt och otvättat. Upplever man det problemet kan det vara en idé att prova ett naturligt baserat schampo en tid. Man ska dock komma ihåg att sulfater inte är farliga och de har inte någon stor miljöpåverkan när de sköljs ut i avloppen. I gröna schampon har sulfaterna ersatts med bland annat kokos, men man kan inte räkna med samma bubblande lödder som sulfater ger.

VAD ÄR SILIKON?

Silikoner finns traditionellt både i balsam och leave in-produkter, det är ingrediensen som ger oss den där silkesmjuka finishen och glansen. Dilemmat med silikoner är att de är svåra att tvätta ur håret och på sikt kan de göra det tungt och lite flottigt.

Annons

Silikonfritt schampo – varför ska jag använda det?

Hårbranschen har hittat en lucka och fyllt på med så kallade detoxschampon (här hittar du ELLEs bäst i test) som är en variant av silikonfria schampon. Det är en förtvätt som avlägsnar silikonbeläggningar och gör håret ”squeaky clean”. Vill du gå över till grön hårvård bör du lägga silikonerna åt sidan – de är svåra att tvätta ur med något annat än ett sulfatbaserat schampo. Silikoner orsakar en viss påfrestning på miljön och är svårare att bryta ned än sulfater.

sulfatfritt schampo bäst i test
Du får räkna med att vänja håret vid sulfatfritt schampo och balsam.

MÅSTE MAN ”VÄNJA” HÅRET VID NATURLIGA PRODUKTER?

Ja, det får man räkna med. Detta av ovan nämnda orsaker – håret har ofta vant sig vid sulfater och silikoner och agerar efter deras egenskaper. Den kosmetiska känslan skiljer sig mellan naturliga och syntetiska produkter och man bör testa under minst ett par veckor för att ge håret en ärlig chans till omställning.

Annons

KOMMER MITT HÅR KÄNNAS LIKA RENT MED NATURLIG HÅRVÅRD?

Förmodligen inte till en början. Det är som sagt en tillvänjningsprocess att gå över till grönt för håret, att återställa hårets balans efter sulfater och rengöra det från silikoner. Den kosmetiska effekten som sulfater och silikoner ger är svårslagen, men den nya generationens gröna hårvård har arbetat sig fram till produkter och ingredienser som ger ett slutresultat helt i linje med det syntetiska. Man ska inte underskatta naturliga oljor som argan och moringa för djup återfuktning och glans, och derivat från kokos för rengörande och löddrande effekt.

VAD ÄR LANOLIN?

Lanolin är fett från fårull och används ofta som mjukgörande ingrediens i syntetiska balsam och inpackningar. Det ger fin glans och återfuktad finish. Den som vill välja veganskt ska undvika lanolin, men det har ingen negativ påverkan på miljö eller hår.

ÄR NATURLIG HÅRVÅRD BÄTTRE FÖR MILJÖN?

Det finns inget enkelt svar på det – det är helt beroende på vilket varumärke du väljer. Många aktörer gör stora ansträngningar för att skapa produkter som har minsta möjliga klimatpåverkan – både när det gäller innehåll, emballage och transport av produkterna. Så enda sättet att svara på frågan är att granska varje enskild aktör, transparensen blir allt större för hur och varifrån produkterna importeras och var ingredienserna kommer ifrån.

Annons

Allt du behöver veta om sulfater!

ELLE har samlat svaren på alla dina frågor om sulfater.

Är sulfater farliga?

Först av allt – sulfater är inte farliga så ingen grund till panik om badrumshyllan kryllar av dem. Däremot är sulfater oslagbara när det kommer till att lösa upp smuts och olja, vilket kan ge bieffekterer som att irritera och torka ut hårbotten, huden och ögonen. Du får den där gnistrande rena känslan, men gnisslet är ett tecken på att naturliga oljor lösts upp och tvättats bort.

Parabener är det farligt?

Nej, parabener, som är en typ av konserveringsmedel, är inte skadligt för dig, men tyvärr har parabener ryktet om att vara hormonsstörande. Viktigt att komma ihåg är att vi inom EU har otroliga säkerhetskontroller när det kommer till produktion av skönhetsprodukter. De flesta ingredienser är väl beprövade och en produkt ska gå igenom en rad tester innan den når butiken.

Varför finns sulfater i många produkter?

För att de är dundereffektiva på att lösa upp smuts och fett. Sulfater löser även upp silikoner, som finns i många stylingprodukter, bland annat i många håroljor och glansserum. Och så får de får schampot att löddra så härligt! Känslan av renhet är svår att slå. Men som sagt, priset kan vara att den naturliga oljabalansen rubbas.

Annons

Vad ska jag tänka på när jag byter till sulfatfritt schampo?

Att skippa styling med silikoner. Många håroljor innehåller silikoner för extra glanseffekt, så läs noga på innehållsförteckningen! Håll utkik efter ingredienser som slutar på -cone, som dimethicone.

Men kommer jag känna mig ren utan sulfater?

Absolut! Nya generationens sulfatfria produkter är precis lika härliga som ditt gamla lödderschampo. Även naturliga, ekologiska shcampon ger en nytvättad känsla. Håret är rent – även om det inte gnisslar. Rent och friskt!

Jag har fet hårbotten. Kan jag använda sulfatfritt schampo?

Ja! Med fördel. Billiga schampon med hög halt sulfater som löser upp oljan gör att din hår vill överkompensera, och blir ännu fetare. Försök att bara tvätta håret 2-3 gånger/vecka. Vill du fräscha upp mellan tvättarna är torrschampo grymt bra!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

ELLE Talks – avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks – avsnitt 1
Annons