Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Allt du borde veta om sulfatfritt schampo – och produkterna som är bäst i test

Sulfatfritt schampo och balsam

Sulfatfritt schampo och balsam – bäst i test och allt om trenden..

Vill du välja mer grönt och naturligt i din hårvård? Och låta bli sulfater i ditt schampo? Då har vi höstens topplista på de bästa och milt rengörande schampona för perfekt milt och rengjort hår 2020.
11 september, 2019

1Sulfater (även kallade SLS och SLES) är de vanligaste rengörande ingredienserna i syntetiskt schampo – det är även de som ger den löddrande effekten. De har en fantastisk förmåga att tvätta håret så att det blir fritt från fett och smuts. Men de kan också verka uttorkande och irriterande, speciellt för dem med känslig hårbotten. Om hårbotten torkas ut kan det leda till att den kompenserar genom att producera mer av dess naturliga oljor – så att håret snabbt känns flottigt och otvättat.

Upplever man det problemet kan det vara en idé att prova ett naturligt baserat schampo en tid. Man ska dock komma ihåg att sulfater inte är farliga och de har inte någon stor miljöpåverkan när de sköljs ut i avloppen. I gröna schampon har sulfaterna ersatts med bland annat derivat från kokos, men man kan inte räkna med riktigt samma bubblande lödder som sulfater ger.

Men vilka sulfatfria schampon och balsam är bäst i test – och vad gäller egentligen, är sulfatfritt bättre än silikoner? Längre ner i artikeln hittar du allt du behöver veta om sulfatfria produkter, och här kommer de bästa sulfatfria schampona – enligt ELLEs beautyredaktör.

1.ORGANIC MOISTURIZING SHAMPOO, BJÖRN AXÉN – EKOLOGISKT, SULFATFRITT OCH VEGANSKT – bäst i test

Björn Axén arbetar i många led för att miljösäkra sin produktion och sina salonger. I sin Organic moisturizing shampoo har ett naturligt innehåll där 86% är ekologiskt. Sockerbeta och aloe vera arbetar ihop för att rengöra milt, utan sulfater. Hela serien är också vegansk. Läs mer om schampot och köp det här. (reklamlänk från Adtraction)

2. Redken All Soft Nature + Science – sulfatfritt och naturligt

Redkens klassiker till hårvårdserie, All Soft har nyligen kommit i en naturligt baserad version under namnet Nature+Science. Veganska, sulfatfria och med ett till största del naturligt innehåll (83-99%) ger det dig som vill ha ett grönare alternativ den perfekta duon för mjukt och återfuktade längder. Läs mer om schampot och balsamet och köp det här. (reklamlänk från Adtraction)

3. Purple lavender shampoo, Urtekram – sulfatfritt budgetschampo

Ett av de absolut mest prisvänliga gröna och veganska alternativen på marknaden. Urtekrams ljuvligt lavedndeldoftande Purple lavender shampoo är även Ecocert-certifierad och 100 % naturligt baserad. Läs mer om schampot och klicka hem det här. (reklamlänk från Adtraction)

4. Mádara Gloss and Vibrancy Shampoo – högt betyg för känslig hårbotten

Mádaras Gloss and Vibrancy shampoo är veganskt och grönt hela vägen. Här samsas nordisk björk och tranbär för att även ge håret glans och styrka. Läs mer om schampot och klicka hem det här. (reklamlänk från Adtraction)

5. Source essentielle delicate shampoo, Lôréal Professionnel – doftar underbart

Source essentielle delicate shampoo är L’Oréal Professionnels natturligt baserade och vackra schampo. Man har även tänkt till på förpackningarna som lätt går att återvinna och i transport kan staplas på varandra och verka mindre skrymmande. Läs mer om schampot och köp det här. (reklamlänk från Adtraction)

6. Classic Shampoo, Rahua – lyxigt, vårdande sulfatfritt schampo

Lyxigt vårdande och härligt rengörande schampo hittar du i Rahuas Classic shampoo. Magisk doft och en formula som verkligen ger den där ”squiky clean”-känslan. Läs mer om schampot och köp det här. (reklamlänk från Adtraction)

Grönt, hållbart, ekologiskt och naturligt framställt – en grön våg rullar in över frisörbranschen och på hårvårdshyllorna. Fenomenet är inget nytt men en ny generation naturligt baserad hårvård med ett allt större hållbarhetstänk har vuxit fram.

MÅNGA STORA AKTÖRER SATSAR PÅ GRÖN HÅRVÅRD

Nu är det inte längre bara mindre aktörer som lyfter blicken för att skapa hårvård med naturen som bas, helt eller till viss del ekologiskt framställd och vegansk, fri från animaliska tillsatser.

Även gröna salonger där man färgar med naturfärg ökar – förra året tog hårvårdsjätten L’Oréal Professionnel fram en naturlig salongsfärg, helt örtbaserad med henna, cassia och indigo, under namnet Botanea. Svenska Björn Axén har under många år arbetat med att miljösäkra sina salonger, bland annat genom att lämna in avfall från färg, samt återvinna aluminiumfolie från blekning.

rahua sulfatfritt schampo balsam

Rahua är ett märke som satsar stort på sulfatfritt schampo och balsam, och andra produkter.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ NATURLIG HÅRVÅRD OCH SYNTETISKT FRAMSTÄLLD?

Men det kan lätt kännas rörigt bland sulfatfria lovord, veganska märkningar och ekologiska stämplar. För vad är egentligen skillnaden på naturlig hårvård och den traditionella, syntetiskt framställda? Och blir man automatiskt en bättre miljövän när man väljer grönt? Det ska vi reda ut.

VAD ÄR GRÖN HÅRVÅRD?

Det finns ingen organiserad märkning eller klassificering för vad som är ”grönt”, men generellt handlar det om hårvård med ingredienser som har sitt ursprung i naturen och som inte innehåller ingredienser som är syntetiska. Man håller då generellt produkterna fria från sulfater, silikoner och animaliska ingredienser.

loreal sulfatfritt schampo balsam hårfärg

L’Oréal Professionnels salongshårfärg Botanea är helt baserad på örter.

Dock är det svårt att veta exakt hur bra varje enskild produkt är för miljön – så kallad ”green washing” förekommer, där företag försöker få produkten att verka mer grön och miljövänlig än den i själva verket är. Grönt betyder inte automatiskt miljövänligt, det är upp till var och en att göra research för att veta vad företaget gör för miljön, var och under vilka omständigheter ingredienserna odlas, hur förpackningar produceras och transporteras. Grönt behöver inte heller betyda ekologiskt – då ska ingredienserna komma från ekologiska odlingar. En produkt blir sällan 100 procent ekologisk då vatten aldrig kan vara eko – de produkter som är 100 procent ekologiska har oftast ersatt vattnet med aloe vera.

VAD ÄR SULFATER?

Sulfater (även kallade SLS och SLES) är de vanligaste rengörande ingredienserna i syntetiskt schampo – det är även de som ger den löddrande effekten. De har en fantastisk förmåga att tvätta håret så att det blir fritt från fett och smuts. Men de kan också verka uttorkande och irriterande, speciellt för dem med känslig hårbotten. Om hårbotten torkas ut kan det leda till att den kompenserar genom att producera mer av dess naturliga oljor – så att håret snabbt känns flottigt och otvättat. Upplever man det problemet kan det vara en idé att prova ett naturligt baserat schampo en tid. Man ska dock komma ihåg att sulfater inte är farliga och de har inte någon stor miljöpåverkan när de sköljs ut i avloppen. I gröna schampon har sulfaterna ersatts med bland annat kokos, men man kan inte räkna med samma bubblande lödder som sulfater ger.

VAD ÄR SILIKON?

Silikoner finns traditionellt både i balsam och leave in-produkter, det är ingrediensen som ger oss den där silkesmjuka finishen och glansen. Dilemmat med silikoner är att de är svåra att tvätta ur håret och på sikt kan de göra det tungt och lite flottigt. Där har hårbranschen hittat en lucka och fyllt på med så kallade ”detox-schampon” – förtvätt som avlägsnar silikonbeläggningar och gör håret ”squeaky clean”. Vill du gå över till grön hårvård bör du lägga silikonerna åt sidan – de är svåra att tvätta ur med något annat än ett sulfatbaserat schampo. Silikoner orsakar en viss påfrestning på miljön och är svårare att bryta ned än sulfater.

sulfatfritt schampo bäst i test

Du får räkna med att vänja håret vid sulfatfritt schampo och balsam.

Foto: Sascha Heintze

MÅSTE MAN ”VÄNJA” HÅRET VID NATURLIGA PRODUKTER?

Ja, det får man räkna med. Detta av ovan nämnda orsaker – håret har ofta vant sig vid sulfater och silikoner och agerar efter deras egenskaper. Den kosmetiska känslan skiljer sig mellan naturliga och syntetiska produkter och man bör testa under minst ett par veckor för att ge håret en ärlig chans till omställning.

KOMMER MITT HÅR KÄNNAS LIKA RENT MED NATURLIG HÅRVÅRD?

Förmodligen inte till en början. Det är som sagt en tillvänjningsprocess att gå över till grönt för håret, att återställa hårets balans efter sulfater och rengöra det från silikoner. Den kosmetiska effekten som sulfater och silikoner ger är svårslagen, men den nya generationens gröna hårvård har arbetat sig fram till produkter och ingredienser som ger ett slutresultat helt i linje med det syntetiska. Man ska inte underskatta naturliga oljor som argan och moringa för djup återfuktning och glans, och derivat från kokos för rengörande och löddrande effekt.

VAD ÄR LANOLIN?

Lanolin är fett från fårull och används ofta som mjukgörande ingrediens i syntetiska balsam och inpackningar. Det ger fin glans och återfuktad finish. Den som vill välja veganskt ska undvika lanolin, men det har ingen negativ påverkan på miljö eller hår.

ÄR NATURLIG HÅRVÅRD BÄTTRE FÖR MILJÖN?

Det finns inget enkelt svar på det – det är helt beroende på vilket varumärke du väljer. Många aktörer gör stora ansträngningar för att skapa produkter som har minsta möjliga klimatpåverkan – både när det gäller innehåll, emballage och transport av produkterna. Så enda sättet att svara på frågan är att granska varje enskild aktör, transparensen blir allt större för hur och varifrån produkterna importeras och var ingredienserna kommer ifrån.

MER INFO OM SULFATER

 • Först av allt – sulfater är inte farliga, som i cancerframkallande eller liknande, så ingen grund till panik om badrumshyllan kryllar av dem. Däremot är sulfater oslagbara när det kommer till att lösa upp smuts och olja, vilket kan ge bieffekterer som att:

  Irritera och torka ut hårbotten, huden och ögonen. Du får den där gnistrande rena känslan, men gnisslet är ett tecken på att naturliga oljor lösts upp och tvättats bort.

  De kan orsaka allergiska reaktioner (men vad kan inte det?).

 • Varför finns då fortfarande sulfater i många produkter?
  För att de är dundereffektiva på att lösa upp smuts och fett. Sulfater löser även upp silikoner, som finns i många stylingprodukter, bland annat i många håroljor och glansserum. Och så får de får schampot att löddra så härligt! Känslan av renhet är svår att slå. Men som sagt, priset kan vara att den naturliga oljabalansen rubbas.

 • Vad ska jag tänka på när jag byter till sulfatfritt schampo?
  Att, skippa styling med silikoner. Många håroljor innehåller silikoner för extra glanseffekt, så läs noga på innehållsförteckningen! Håll utkik efter ingredienser som slutar på -cone, som dimethicone.

 • Men kommer jag känna mig ren utan sulfater?
  Absolut! Nya generationens sulfatfria produkter är precis lika härliga som ditt gamla lödderschampo. Även naturliga, ekologiska shcampon ger en nytvättad känsla. Håret är rent – även om det inte gnisslar. Rent och friskt!
 • Jag har fet hårbotten. Kan jag använda sulfatfritt schampo?
  Ja! Med fördel. Billiga schampon med hög halt sulfater som löser upp oljan gör att din hår vill överkompensera, och blir ännu fetare. Försök att bara tvätta håret 2-3 gånger/vecka. Vill du fräscha upp mellan tvättarna är torrschampo grymt bra!

Läs mer här:

Shoppingtips! Välj rätt schampo för din hårtyp