Artikeln innehåller reklamlänkar

Årets bästa återfuktande schampo och balsam – bäst i test 2023

bäst i test schampo balsam årets bästa schampo och balsam återfuktande torrt hår

Årets bästa schampo och balsam – ELLEs bäst i test 2023!

Välmående och glansigt hår går aldrig ur tiden! ELLE har utsett favoriterna inom kategorin återfuktande schampo och balsam. Här är superprodukterna som gör håret starkt, glansigt och ordentligt återfuktat – oavsett hårtyp!
09 september, 2022

Sol, vind, en hårbotten i obalans och värmeverktyg – det är mycket som kan påverka håret och dess kvalité. Men tack och lov finns det produkter som kan trolla bort friss och torra längder och istället skapa ett hår med frisörkänsla. Här är allt du behöver veta om hur du hanterar ditt torra barr och produkterna som gör håret mjukt, glansigt och ordentligt återfuktat.

Bästa återfuktande schampo och balsam 2023 – hela topplistan

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

Varför får man torrt hår?

Det kan tyvärr bero på många anledningar... Väder och vind spelar roll, vilken typ av hårvård du använder, om du använder hårinpackning eller inte – och såklart hur noggrann du är med att använda produkter anpassad för din hårtyp. Även problem med hårbotten, stress och hormoner påverkar hårets kvalité.

Missa inte! Vilken hårinpackning är bäst? ELLE har utsett årets bästa hårinpackning!

HUR VET MAN OM MAN HAR TORRT HÅR?

Ett torrt hår känns ofta strävt och spretigt och har tappat glans men fått desto mer friss. Det bästa är att rådfråga din frisör och be hen känna igenom håret ordentligt.

Bäst i test! Årets bästa djuprengörande schampo – för missfärgat och fett hår

Vad ska jag göra för att håret inte ska bli torrt?

Förutom att vara noggrann med att gå till frisören med jämna mellanrum och investera i bra och ordentlig hårvård (ja, det kostar lite mer, men ditt hår kommer att tacka dig) är det också viktigt att vara noggrann med att använda värmeskydd så fort du ska använda ett värmeverktyg. Ett värmeskydd fungerar som en skyddande sköld och gör att håret inte blir lika slitet och torrt. Dessutom hjälper värmeskyddet till att bevara färgen på håret. För visste du till exempel att platt- och locktången kan göra blont hår gult? Glöm inte heller att addera någon typ av leave in-produkt för att göra håret mjukt och lent. En hårolja är också toppen eftersom den både vårdar och ger glans. ELLE har såklart listat favoriterna bland håroljor!

Förutom det är ett silkesörngott att vila huvudet på super för både hår och hud. Silkesörngottet hjälper till att behålla fukten i håret, minskar risk för tovor och reducerar friss. Det kostar en slant, men håller i evigheter (om du tvättar det rätt) och gör verkligen skillnad.

ELLEs favorit Beauty silk pillow från Amelie Soie finns att köpa här! (länk till Lyko)

Allt om sidenörngott – därför är det bra för hår och hud

Hur tar man hand om torrt hår?

Tvätta med återfuktande och stärkande schampo och balsam (se ELLEs favoriter längre ner) och glöm inte hårinpackning minst varannan till var tredje tvätt. Du kan med fördel använda inpackning oftare än så om du vill! Kom då ihåg att använda produkterna i ordningen schampo, inpackning, balsam. Och underskatta inte ett besök hos frisören! Klipp igenom håret ordentligt och lägg till exempel till en olaplex-behandling.

Hur ofta ska man tvätta håret?

Så sällan som möjligt – men det behöver såklart inte betyda att du måste gå runt med flottig hårbotten och stripiga längder! Kan du hålla dig till två gånger i veckan är det toppen. Kom ihåg att dubbelschamponera håret (första gången för att få bort eventuella stylingprodukter och beläggningar, och andra gången för att rengöra på djupet) och låt gärna balsamet få verka i några minuter.

Varför blir håret flottigt efter en dag?

Ibland upplevs håret flottigt så fort det torkat efter duschen... Det kan bero på många anledningar: obalans i hårbotten, att schampo och balsam inte sköljdes ur ordentligt, att du pillat mer än vanligt med händerna i barret – för att nämna några. Upplever du att det är ett återkommande problem är det bra att gå till frisören för rådgivning och en ordentlig tvätt.

Årets bästa volymschampo – favoriterna från budget till lyx

Bäst i test schampo och balsam – Årets bästa återfuktande schampo och balsam 2022

ELLE listar de återfuktande favoriterna för alla hårtyper!

LÄS MER: Vad är viktigt att tänka på när du väljer schampo? ELLE listar 5 saker som gör skillnad!

Bästa återfuktande schampo och balsam för skadat hår, Bond Maintenance Shampoo No.4 + Conditioner No.5 – Olaplex

Här är superduon med många härliga egenskaper. Produkterna är ordentligt återfuktande och dessutom otroligt dryga. Schampot löddrar lätt och balsamet återfuktar likt en inpackning. Att flaskorna står riktigt snyggt på hyllan gör såklart inte upplevelsen tråkigare. Bond maintenance shampoo no.4 och Bond maintenance conditioner no.5 är färgbevarande och fria från sulfater och parabener samt är veganska, om du föredrar det i din hårvård.

Här hittar du duon (länk till Lyko).

Bästa schampo och balsam för glans, Absolu Bain Chroma Respect + Fondant Cica Chroma – Kérastase

En av säsongens stora hårtrender är liquid hair, en trend där fokus är att maxa hårets glans. Och med nya Chroma Absolu Bain Chroma Respect och Fondant Cica Chroma strålar håret som aldrig förr! Här är en ljuvlig duo som ger fukt, skydd och otrolig glans. Det ljusrosa, nästan pärlemorskimrande schampot löddrar fantastiskt och är otroligt drygt. Balsamet Fondant Cica Chroma trollar bort minsta tillstymmelse till friss och gör håret slätt och skinande. Produkterna innehåller aminosyra och centella asiatica, mer känt som cica, som stärker och skyddar håret. En otrolig investering för håret.

Här kan du läsa mer om och köpa schampot (länk till Lyko). Och här hittar du balsamet (länk till Lyko).

Bästa återfuktande schampo och balsam för torr hårbotten, Head & Hair Heal Shampoo + Conditioner – Maria Nila

Maria Nilas storsäljare Head & Hair Heal Shampoo och Conditioner är speciellt anpassat för torr hårbotten (men passar såklart även dig som inte har torr hårbotten). Förutom att duon balanserar skalpen hjälper produkterna också till att kicka igång hårväxten, vilket på sikt ger längre och starkare hår. Den ärliga duon är vegansk, har en magisk doft och gör håret mjukt, lent och skinande!

Här hittar du Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo och Conditioner (länk till Nordicfeel).

Bästa återfuktande schampo och balsam i budgetklassen, Elvital Dream Lengths restoring shampoo + super detangler conditioner – L'Oréal Paris

Schampot är en relativt rinnig i konsistensen och löddrar upp härligt i hårbotten, medan balsamet är betydligt krämigare med en silkeslen konsistens. De godisdoftande produkterna framhäver självfall fint och får håret att skina. Elvital dream lengths restoring shampoo och super detangler conditioner är det perfekta alternativet när du snabbt vill ha megaglansigt och trasselfritt barr – och såklart när plånboken ekar tomt!

Här hittar du det prisvärda schampot (länk till Lyko). Och här kan du köpa balsamet i samma serie (länk till Lyko).

Bästa återfuktande schampo och balsam för torrt hår, K-pak Reconstructing shampoo + Conditioner – Joico

Klassisk duo i ny kostym! K-pak reconstructing shampoo och Conditioner är en riktig törstsläckare när stråna skriker efter fukt. Friss är ett minne blott och håret får fantastiskt glans som håller fram till nästa tvätt. Trots att både schampo och balsam har en tjockare konsistens, känns håret inte tungt eller flottigt efter användning. Resultatet blir underbar glans och luftiga längder som annars bara går att få till hos frisören! Efter några veckors användning har hårets kvalité förbättrats markans och håret känns tjockare, starkare och trötta strån har fått liv på nytt liv.

K-pak reconstructing Shampoo finns att köpa här. (länk till Lyko)

K-pak reconstructing Conditioner finns att köpa här. (länk till Lyko)

Bästa återfuktande schampo och balsam för blont hår, Art of Hair Yubi Blonde Glow Revealing Shampoo

Både Art of hair yubi blonde glow revealing shampoo och conditioner innehåller vit pion som vårdar, trollar fram glans till håret och lämnar en lyxig doft på längderna. Balsamet har lätta, ljuslila toner som hjälper till att ljusa upp och framhäver ljusa slinogr. Men framförallt gör balsamet håret mjukt och helt trasselfritt och varenda strå sluter sig utan minsta friss. I samma serie finns också ett suveränt silverschampo som ger iskalla länger. Klicka på länken för att komma till silverschampot. (länk till Lyko)

Art of hair yubi blonde glow revealing shampoo finns att köpa här. (länk till Lyko)

Art of hair yubi blonde glow revealing conditioner finns att köpa här. (länk till Lyko)

Bästa återfuktande schampo och balsam för tunt hår, Genesis Bain Hydra-Fortifiant shampoo + Fondant Renforcateur conditioner – Kérastase

Genesis bain hydra-fortifiant shampoo är en av 43 vinnare i ELLE Beauty Awards 2021 – med all rätt. Efter några veckor har håret fått betydligt tjockare strån och friskare längder. Långsiktigt jobbar också håret mot håravfall. Det dryga schampot löddrar skönt och gör inte håret strävt och tillsammans med balsamet, Fondant renforcateur conditioner, blir håret fylligare och betydligt finare.

Genesis bain hydra-fortifiant shampoo finns att köpa här. (länk till Lyko)

Genesis fondant renforcateur conditioner finns att köpa här. (länk till Lyko)

Bästa återfuktande schampo och balsam för färgat hår, Minu shampoo + conditioner – Davines

Klockrena kompanjoner som gör att håret strålar! Längderna känns mjuka och följsamma och känslan är också att stylingen håller bättre. Schampot ger snygg (och hållbar) volym och irriterar inte känslig hårbotten, medan balsamet återfuktar lika bra som en inpackning. Minu shampoo och conditioner innehåller båda quercetin som hjälper till att skydda håret och strånas struktur samt polyfenoler som verkar färgbevarande.

Här kan du läsa mer recensioner och köpa Minu Shampoo och Conditioner (länk till Lyko).

Bästa återfuktande schampo och balsam för lockigt hår, Curl shampoo + conditioner – Living proof

Curl shampoo och curl conditioner är två härliga nyheter som får alla med lockigt håfr att jubla! Duon ger snygg studs till lockarna och gör lockarna kompakta (farväl förbannade fjun) fmen framhäver också självfall – utan minsta tendens till friss. Håret får snygg volym, känns luftigt och håller sig rent länge. Supertips! Krama in balsamet i håret, vänta och skölj sedan ur. När det är dags att torka med handduk kramar du håret torrt.

Här kan du köpa och läsa mer om Curl Schampoo (länk till Lyko). Och här hittar du balsamet i samma serie (länk till Lyko).

Foto: TT

Här är vårens hårtrender 2022
1:05

Efter reklamen: Här är vårens hårtrender 2022

(1:05)

Slå på ljud