Artikeln innehåller reklamlänkar

Få hälsosamt hår – beautyexpertens bästa tips

torrt slitet skadat hår bästa tips produkter knep hår

ELLEs beautyexpert ger tipsen som verkligen gör skillnad!

Känns ditt hår torrt, tråkigt och trasigt? Du är inte ensam! Här är ELLEs beautyexperts resa från hårresande barr till hälsosamt svall – och produkterna som har gjort underverk!
21 september, 2022

Stripiga strån, kluvna och torra toppar och längder som går av... Håret är minst sagt en historia för sig, samtidigt som längtan efter ett hår som strålar är total. Men hur tar man egentligen hand om ett barr som ständigt känns torrt och tråkigt och är det möjligt att få håret att växa snabbare och starkare?

Svaret är ja! ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson har samlat de bästa tipsen och produkterna som verkligen gjorde skillnad på hennes hår – och som fick hennes frisör att tappa hakan. Här är hennes bästa tips.

Vad sliter på håret?

– Den eviga frågan... I mitt fall har det handlat om fel produkter för min hårtyp, slarv med användning av leave in-produkter, en graviditet – och en hårförlängning som gick helt fel. Visserligen var det tio år sedan slingorna brändes fast i håret med vax (långt innan hairtalk ens var en grej), men det tog många år innan barret reparerade sig. Men även solens starka strålar, vinterns torra och kalla klimat– och till och med för mycket vatten sliter på håret.

hälsosamt hår bästa produkter tips torrt och slitet hår

ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson har äntligen fått ett tjockt hår med mindre friss.

Hur tar man hand om håret?

– Är det något jag har lärt mig är det att en bra hårvårdsrutin inte tar slut i duschen. Eftervården är minst lika viktig (om inte ännu viktigare). Här är mina 8 steg till en bättre hår – och produkterna jag inte kan vara utan:

1. Slarva inte med frisörbesöken

Jag ska vara ärlig, jag har inte alltid varit min frisörs mest återkommande kund. När jag började gå till min frisör, Bettan, för fyra år sedan hade jag en riskbuske till hår. Men redan efter ett år hade mitt hår inte bara blivit längre (trots att jag varje gång kapade minst fyra centimeter), utan också också tjockare. Jag slutade att bleka håret och har sedan dess lagt in mer skonsamma toningar. Att besöka frisören var åttonde vecka har gjort stor skillnad för mig. Men ja... med handen på hjärtat kan det också gå fyra månader mellan besöken.

Missa inte! Årets bästa scalp scrub – ELLE har samlat vinnarna av bäst i test!

2. Exfoliera hårbotten med en scalp scrub

Precis som vi exfolierar ansiktet behöver vi också exfoliera hårbotten. En hårbottensskrubb tar bort produktrester och tilltäpptheter som ett schampo har svårt att få bort, samtidigt som du sätter igång blodcirkulationen när du masserar in produkten. Det på sikt leder till ett starkare och längre hår.

Bästa hårbottensskrubb, Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser – Davines

Davines Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser är en snäll och finkornig hårbottensskrubb som samtidigt återfuktar hår och hårbotten. Förutom att storstäda hårbotten får håret också snygg volym – och håller sig fräscht längre. En gång i veckan (eller minst en gång varannan vecka) gör otrolig skillnad.

Favoriten Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser hittar du här (länk till Lyko)!

3. Använd rätt schampo och balsam

Är dyrare hårvård alltid bättre än billigare hårvård? Svaret är ofta ja! Salongsprodukter innehåller nämligen mer vårdande ingredienser. Billigare schampon och balsam har inte lika hög koncentration av de vårdande ingredienserna vilket också leder till att effekten av produkterna blir direkt, men inte alltid speciellt hållbar. Därför är ett bra schampo och balsam för din hårtyp ett måste om du vill börja resan mot ett starkare och finare hår.

Återfuktande schampo och balsam, Bain Chroma Respect Shampoo + Fondant

En relativt ny serie som fått flytta in i min dusch och blivit ett självklart val i min hårvårdsrutin är Chroma-serien från Kérastase. Både schampo och balsam innehåller aminosyror och ljuvliga centella asiatica som återfuktar håret ordentligt och samtidigt lugnar hårbotten.

Bain Chroma Respect Shampoo hittar du här (länk till Lyko).

Klicka här för att komma till balsamat Cicachroma Conditioner i samma serie (länk till Lyko).

Bäst i test! Årets bästa återfuktande schampo och balsam – favoriterna för alla hår.

4. Använd hårinpackning – ofta

En hårinpackning är ett måste. Punkt. Hårinpackningen boostar håret ordentligt med fukt, ger glans och stärker längderna. Jag använder hårinpackning en gång i veckan och passar samtidigt på att peela kroppen, raka benen och lägga en härlig ansiktsmask.

Hårinpackning för torrt hår, Fukt Treatment – Björk

En av vinnarna i ELLEs bäst i test är Fukt Treatment – och oavsett hårtyp är denna krämiga inpackning ett måste på duschhyllan. Hårinpackningen, som tacksamt nog kommer i en tub, återfuktar likt ingen annan och ger otrolig glans till matt och platt hår.

Läs mer recensioner om favoriten Fukt Treatment här (länk till Lyko).

5. Slarva inte med eftervården

Hårdvården tar inte slut när du lämnat duschen – och det är nu det roliga börjar! Med bra leave in-produkter kan du ge glans, fukt, reda ut tovor och boosta håret ordentligt.

Återfuktande leave in-kräm, Bond Smoother No.6 – Olaplex

Ingen produkt har gjort sådan markant skillnad på mitt hår som Bond Smoother No.6. Till och med min frisör märkte otrolig skillnad på mitt hår efter det att leave in-krämen blev en del av min rutin. Mjukgör, minskar friss, vårdar, återfuktar och framhäver färgen otroligt. Att den här favoriten inte får mer uppmärksamhet är för mig ett mysterium.

Här kommer du till Bond Smoother No.6 (länk till Lyko).

Läs mer! Leave in-produkterna du inte får missa – 10 favoriter för alla hår.

skadat torrt hår bästa tips

Glansiga längder och tjockare hår – med rätt produkter kan håret gå från risbuske till skinande svall.

Glansvatten, OI Liquid Luster – Davines

För att ge extra glans till håret är nya OI Liquid Luster den perfekta produkten som snabbt och enkelt gör jobbet! Produkten har fullkomligt revolutionerat mitt hår. Här kan du läsa mer om produkten.

Här hittar du OI Liquid Luster (länk till Lyko).

Vårdande hårolja, K-pak Color Therapy Luster Lock Glossing Oil – Joico

När jag vill maxa glansen är det alltid K-pak Color Therapy Luster Lock Glossing Oil jag vänder mig till. Förutom att ge snygg glans à la liquid hair-trenden, är oljan också vårdande. Och framförallt tynger håroljan inte ner håret!

Läs mer recensioner om K-pak Color Therapy Luster Lock Glossing Oil här (länk till Lyko).

6. Använd värmeskydd

Använder du värmeverktyg är ett bra värmeskydd ett måste för att inte riskera att slita på håret – och förstöra färgen. Det fanns en tid när jag helt skippade värmeskydd (skäms) och samtidigt undrade varför mitt blonda håll drog åt det gula... Det var såklart plattångens fel! Förutom att skydda håret mot onödigt slitage hjälper också ett bra värmeskydd till att få stylingen att hålla.

Bästa värmeskydd, Wetline Bodyguard Heat Protect Spray – ghd

Klassikern Wetline Bodyguard Heat Protect Spray är fortfarande en av tidernas bästa värmeskydd, trots att det har några år på nacken. Den fina med värmeskyddet är att håret fortfarande känns mjukt, lent och lättstylat. Och misten sprider sig otroligt över håret.

Läs fler recensioner om Wetline Bodyguard Heat Protect Spray här (länk till Lyko).

7. Minska användningen av platt- och locktång

Plattång och locktång är otroliga verktyg som enkelt skapar en snygg styling – men att använda det varje dag är inte att rekommendera. Att minska ner på användandet av plattången gjorde stor skillnad för mig. Håret blev mindre frissigt och framförallt mindre torrt. Istället använder jag nu en varmluftsborste varje gång jag vill styla håret. Varmluftsborsten blir inte lika varm – och är dessutom mer tidseffektiv eftersom att den samtidigt fönar håret torrt. Men glöm inte värmeskyddet!

Bästa varmluftsborste, Volumizer Dryer – Hot Tools

När tiden är knapp och det blir svårt att hinna styla håret tar jag alltid fram min älskade varmluftsborste. Fönar torrt snabbt, ger snygg volym – och skapar snyggt svall (och formar topparna snyggt). Det finns inte ett uppdrag som varmluftsborsten inte klarar av. Har du en dålig hårdag? Volumizer Dryer gör jobbet! Varmluftsborsten kan nämligen användas i torrt hår och lägger stråna på plats!

Volumizer Dryer hittar du här (länk till Lyko).

Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler
0:56

Efter reklamen: Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler

(0:56)

Slå på ljud
Årets bästa varmluftsborste – favoriterna som vinner bäst i test

8. Sov på sidenkudde

Att sova på sidenörngott är inte bara bättre för håret, utan också för huden. Ett sidenörngott absorberar inte fukt, vilket minskar risken för att håret blir torrt och tovigt.

Sidenörngott, Beauty Silk Pillow – Amelie Soie

Ett sidenörngott tar skönhetssömnen till en helt ny nivå. Inte bara är det svalkande och skönt att vila huvudet mot, utan håret blir inte heller tovigt! Aldrig med en bångstyrig sovfrisyr. Beauty Silk Pillow kostar en slant, men tar du hand om det rätt så håller det i många år.

Beauty Silk Pillow finns att köpa här (länk till Lyko).

ELLE Talks – avsnitt 1
5:21

Efter reklamen: ELLE Talks – avsnitt 1

(5:21)

Slå på ljud