Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Sidenörngott är bra för hår och hud – allt du borde veta

sidenörngott bra för hår hud

Sidenörngott är bra både får hud och hår.

Redo att boosta din skönhetsrutin när du sover? Då finns det anledning att kolla in senaste beautytrenden: att sova och låta hår och hud vila på siden. ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar anledningarna och de bästa sidenköpen för hud och hår!
03 oktober, 2021

Du har säkert nattmasken och crèmen för att boosta fuktdepåerna över natten. Så är du redo för den allra senaste beautyvurmen: att sova på sidenörngott eller sätta upp håret med sidenscrunchie?

Siden är ett av världens mest exklusiva naturmaterial – vanligast förekommande är mullbärssiden som kommer från en kinesiska silkesfjärlien. Fjärilslarven äter mullbärsblad och spinner sedan kokonger som innehåller enda tråd, upp till 900 meter lång, och som sedan används för att vävas siden.

Vad är skillnad på siden och satin?

Siden/silke ska ej förväxlas med satin. Satin är en vävningsteknik vars glansiga och lena slutresultat liknar silke/siden, men råmaterialet till satin är framställt av konstgjorda fibrer, till exempel polyester.

Modell som sover på kudde.

Foto: Hasse Nielsen/The Beauty sleeper

Varför är sidenörngott bra för huden?

Siden, är till skillnad från bomull, naturligt resistent mot mögel, damm och svamp och därmed allergivänligt. Fibrerna i siden är friktionsfria och temperaturreglerande, med andra ord kan man säga att din ansiktsmask eller crème du lägger ”kapslas” in i huden och gnuggas inte in i siden. Det blir, bokstavligen, lite som en kokong för huden och din väl investerade slantar i nattserum och crème får extra bra effekt.

Till skillnad från bomull håller sig även siden slätt under natten och därmed minimeras också risken för sovrynkor – glädjande nyheter för alla oss 30-90+!

Foto: Hasse Nielsen/The Beautysleeper

Foto: Hasse Nielsen/The Beauty sleeper

Varför ÄR sidenörngott bra för håret?

Att silke naturligt är lent och friktionsfritt bidrar även till att håret mår mycket bättre under ett sju-åttatimmarspass på kudden. Du minskar generellt risken för slitage och eventuella tovor i håret, det glider lättare över kudden och ”hakar” inte fast i tygets fibrer.

Danska Lotte Mahoney startade förra året det lyxiga varumärket The beauty sleeper – örngott, sovmasker och hårsnoddar i 100% mullbärssilke.

Vilka fördelar kan man kan vänta sig av att sova på silke?

– En silkekudde hjälper din hud att hålla sig återfuktad, eftersom den absorberar betydligt mindre av dina naturliga ansiktsoljor och ditt dyra nattserum än en traditionell bomullskudde. Detta ger din hud en ny glöd medan fina linjer reduceras.

– Dessutom kommer den silkeslen ytan att stärka ditt hår eftersom den släta ytan blir mjukare mot nya hårstrån, vilket gör att de kan växa utan att brytas av, som ofta är fallet med en bomullsörngott, säger Lotte.

Vilka sidenörngott är allra bäst? ELLE listar TRE favoriter!

1. Sidenörngott fRÅN SOFT CLOUD

Silkesörngott gjort av mullbärssilke som hjälper till att hålla din hud och hår hydrerat. Detta kan förhindra uppkomsten av ansiktsrynkor. Läs mer om örngottet och köp det här. (reklamlänk från Adtraction)

2. Sidenörngott från Amelie Soie

Vackert örngott i siden från Amelie Soie Beauty Pillow i äkta mulberrysiden i 22 momme. Minimerar dina sovrynkor, bibehåller hudens fuktnivåer, håller din frisyr på plats och ger glansigare hår. Läs mer om örngottet och klicka hem det här (reklamlänk från Adtraction).

3. Sidenörngott från Slip

Amerikanska slip startade trenden att sova på sidenörngott med lyxigt, motemässigt siden i form av örngott, scrunchies och sovmasker. De kommer i fina presentboxar och i en rad underbara mönster och färger. Läs mer om örngottet och klicka hem det här (reklamlänk från Apprl).

4. budget1 silkesörngott från kitsch

Silkesörngott som tämjer frissigt hår och räddar ansiktet från envist slitage av bomullsörngott. Budgetkap i sammanahanget – dock inte i äkta silke. Läs mer och köp örngottet här (reklamlänk från Apprl).

5. SIDENÖRNGOTT FRÅN SOÀ STOCKHOLM

Svenska och superlyxiga Soà Stockholms sidenörngott kommer i en fin presentbox om två stycken örngott i 100 % mullbärssiden. Mjuka, varma färger, med siden som boostar din skönhetssömn. Finns att köpa här.

soa sidenörngott

Sidenörngott från Soà Stockholm. Klicka på bilden och kom direkt till örngottet.

6. SIDENÖRNGOTT FRÅN LILY SILK

Amerikanskbaserade Lily Silk (med svensk domän) har en rad fina sidenörngott i många storlekar och färger. Finns att köpa här.

LÄS MER:

Emilia de Poret: ”Så använder du sidensjalen som topp”

Sovmaskerna som räddar din torra hy

Missa inte

Årets bästa ögonfransserum – favoriterna som får fransarna att växa

ELLE listar favoriterna – från budget till lyx!

Bästa tipsen för bryntrenden "soap brows"

Produkterna och trixen för rätt form till brynen