Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Sidenörngott är bra för hår och hud – allt du borde veta

16 nov, 2022 
sidenörngott
Redo att boosta din skönhetsrutin när du sover? Då finns det anledning att kolla in senaste beautytrenden: att sova och låta hår och hud vila på siden. ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar anledningarna och de bästa sidenköpen för hud och hår!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Du har säkert nattmasken och crèmen för att boosta fuktdepåerna över natten. Så är du redo för den allra senaste beautyvurmen: att sova på sidenörngott eller sätta upp håret med sidenscrunchie?

Siden är ett av världens mest exklusiva naturmaterial – vanligast förekommande är mullbärssiden som kommer från en kinesiska silkesfjärlien. Fjärilslarven äter mullbärsblad och spinner sedan kokonger som innehåller enda tråd, upp till 900 meter lång, och som sedan används för att vävas siden.

Vad är skillnad på örngott i siden och satin?

Siden/silke ska ej förväxlas med satin. Satin är en vävningsteknik vars glansiga och lena slutresultat liknar silke/siden, men råmaterialet till satin är framställt av konstgjorda fibrer, till exempel polyester.

modell sover på kudde med örgngott i siden
Foto: Hasse Nielsen/The Beauty sleeper

Varför är sidenörngott bra för huden?

Siden, är till skillnad från bomull, naturligt resistent mot mögel, damm och svamp och därmed allergivänligt. Fibrerna i siden är friktionsfria och temperaturreglerande, med andra ord kan man säga att din ansiktsmask eller crème du lägger ”kapslas” in i huden och gnuggas inte in i siden. Det blir, bokstavligen, lite som en kokong för huden och din väl investerade slantar i nattserum och crème får extra bra effekt.

Annons

Till skillnad från bomull håller sig även siden slätt under natten och därmed minimeras också risken för sovrynkor – glädjande nyheter för alla oss 30-90+!

modell sover på örngott i siden
Foto: Hasse Nielsen/The Beautysleeper

Varför ÄR sidenörngott bra för håret?

Att silke naturligt är lent och friktionsfritt bidrar även till att håret mår mycket bättre under ett sju-åttatimmarspass på kudden. Du minskar generellt risken för slitage och eventuella tovor i håret, det glider lättare över kudden och ”hakar” inte fast i tygets fibrer.

Annons

Danska Lotte Mahoney startade förra året det lyxiga varumärket The beauty sleeper – örngott, sovmasker och hårsnoddar i 100% mullbärssilke.

Vilka fördelar kan man kan vänta sig av att sova på silke?

– En silkekudde hjälper din hud att hålla sig återfuktad, eftersom den absorberar betydligt mindre av dina naturliga ansiktsoljor och ditt dyra nattserum än en traditionell bomullskudde. Detta ger din hud en ny glöd medan fina linjer reduceras.

– Dessutom kommer den silkeslen ytan att stärka ditt hår eftersom den släta ytan blir mjukare mot nya hårstrån, vilket gör att de kan växa utan att brytas av, som ofta är fallet med en bomullsörngott, säger Lotte.

bästa sidenörgngotten 2023

Vilka sidenörngott är allra bäst? ELLE listar årets favoriter. Scrolla ner i artikeln för att läsa mer om varje produkt.

skönaste örngotten i siden – våra favoirter

Här är sidenörngotten som inte bara är sköna att vila huvudet mot, utan också gör skillnad på hår och hud!

Annons

1. Sidenörngott, Soft Cloud

Silkesörngott gjort av mullbärssilke som hjälper till att hålla din hud och hår hydrerat. Detta kan förhindra uppkomsten av ansiktsrynkor. Finns i flera vackra färger, läs mer om det prisvärda örngottet och köp det här (reklamlänk).

grått örngott tillverkat i mulbärssilke med densitet på 16 momme från Soft Cloud
Sidenörngott från Soft Cloud i äkta mulberrysiden. Klicka på bilden och kom direkt till örngottet.

2. Sidenörngott, Amelie Soie

Vackert örngott i siden från Amelie Soie! Omtyckta och omtalade Beauty Pillow är i äkta mulberrysiden i 22 momme. Minimerar dina sovrynkor, bibehåller hudens fuktnivåer, håller din frisyr på plats och ger glansigare hår. Här hittar du sidenörngottet (reklamlänk).

Annons
örgongott i äkta mullbärssiden i 20 momme från Amelie Soie
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

3. Sidenörngott, Cloud & Glow

Lyxigt och snyggt sidenörngott från Cloud & Glow som hjälper till att motverka friss och slitage på håret, och samtidigt bevarar fukten i huden. Här kan du läsa mer om produkten (reklamlänk).

örngott i siden och vikt i 22 momme i vit nyans från Cloud & Glow
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Silkesörngott, Ogland

Silkesörngott som tämjer frissigt hår och räddar ansiktet från envist slitage av bomullsörngott. Gjord av ekologiskt silke i 19 momme. För varje sålt örngott går dessutom 100 kronor till organisationen UN Women Sverige. Här kan du läsa mer om alla fördelar med örngottet (reklamlänk).

Annons
örngott i ekologisk silke med vikt i 19 momme från Oglans
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

5. Örngott i siden, Slip

Amerikanska slip startade trenden att sova på sidenörngott med lyxigt, motemässigt siden i form av örngott, scrunchies och sovmasker. De kommer i fina presentboxar och i en rad underbara mönster och färger. Här kan du läsa mer och köpa örngottet (reklamlänk).

örngott i siden från amerikanska märket slip med vikt i 22 momme
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

6. Sidenörngott, Soà Stockholm

Svenska och superlyxiga Soà Stockholms sidenörngott kommer i en fin presentbox om två stycken örngott i 100 % mullbärssiden. Mjuka, varma färger, med siden som boostar din skönhetssömn. Finns att köpa här.

Annons
lyxigt örngott i mullbärssiden i grå nyans från svenska Soà Stockholm
Sidenörngott från Soà Stockholm. Klicka på bilden och kom direkt till örngottet.

7. Örngott i siden, Lily Silk

Amerikanskbaserade Lily Silk (med svensk domän) har en rad fina sidenörngott i många storlekar och färger. Finns att köpa här.

örngott i siden med vikt i 25 momme från amerikanskbaserade företaget Lily Silk
Annons
Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtanBrand logo
Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtan

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons