Artikeln innehåller reklamlänkar

Sidenörngott är bra för hår och hud – allt du borde veta

sidenörngott

Sidenörngott är bra både får hud och hår – här är våra favoriter!

Redo att boosta din skönhetsrutin när du sover? Då finns det anledning att kolla in senaste beautytrenden: att sova och låta hår och hud vila på siden. ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar anledningarna och de bästa sidenköpen för hud och hår!
16 november, 2022

Du har säkert nattmasken och crèmen för att boosta fuktdepåerna över natten. Så är du redo för den allra senaste beautyvurmen: att sova på sidenörngott eller sätta upp håret med sidenscrunchie?

Siden är ett av världens mest exklusiva naturmaterial – vanligast förekommande är mullbärssiden som kommer från en kinesiska silkesfjärlien. Fjärilslarven äter mullbärsblad och spinner sedan kokonger som innehåller enda tråd, upp till 900 meter lång, och som sedan används för att vävas siden.

Vad är skillnad på örngott i siden och satin?

Siden/silke ska ej förväxlas med satin. Satin är en vävningsteknik vars glansiga och lena slutresultat liknar silke/siden, men råmaterialet till satin är framställt av konstgjorda fibrer, till exempel polyester.

modell sover på kudde med örgngott i siden

Foto: Hasse Nielsen/The Beauty sleeper

Varför är sidenörngott bra för huden?

Siden, är till skillnad från bomull, naturligt resistent mot mögel, damm och svamp och därmed allergivänligt. Fibrerna i siden är friktionsfria och temperaturreglerande, med andra ord kan man säga att din ansiktsmask eller crème du lägger ”kapslas” in i huden och gnuggas inte in i siden. Det blir, bokstavligen, lite som en kokong för huden och din väl investerade slantar i nattserum och crème får extra bra effekt.

Till skillnad från bomull håller sig även siden slätt under natten och därmed minimeras också risken för sovrynkor – glädjande nyheter för alla oss 30-90+!

modell sover på örngott i siden

Foto: Hasse Nielsen/The Beautysleeper

Varför ÄR sidenörngott bra för håret?

Att silke naturligt är lent och friktionsfritt bidrar även till att håret mår mycket bättre under ett sju-åttatimmarspass på kudden. Du minskar generellt risken för slitage och eventuella tovor i håret, det glider lättare över kudden och ”hakar” inte fast i tygets fibrer.

Danska Lotte Mahoney startade förra året det lyxiga varumärket The beauty sleeper – örngott, sovmasker och hårsnoddar i 100% mullbärssilke.

Vilka fördelar kan man kan vänta sig av att sova på silke?

– En silkekudde hjälper din hud att hålla sig återfuktad, eftersom den absorberar betydligt mindre av dina naturliga ansiktsoljor och ditt dyra nattserum än en traditionell bomullskudde. Detta ger din hud en ny glöd medan fina linjer reduceras.

– Dessutom kommer den silkeslen ytan att stärka ditt hår eftersom den släta ytan blir mjukare mot nya hårstrån, vilket gör att de kan växa utan att brytas av, som ofta är fallet med en bomullsörngott, säger Lotte.

bästa sidenörgngotten 2022

Vilka sidenörngott är allra bäst? ELLE listar årets favoriter. Scrolla ner i artikeln för att läsa mer om varje produkt.

skönaste örngotten i siden – våra favoirter

Här är sidenörngotten som inte bara är sköna att vila huvudet mot, utan också gör skillnad på hår och hud!

1. Sidenörngott, Soft Cloud

Silkesörngott gjort av mullbärssilke som hjälper till att hålla din hud och hår hydrerat. Detta kan förhindra uppkomsten av ansiktsrynkor. Finns i flera vackra färger, läs mer om det prisvärda örngottet och köp det här (länk till Lyko).

2. Sidenörngott, Amelie Soie

Vackert örngott i siden från Amelie Soie! Omtyckta och omtalade Beauty Pillow är i äkta mulberrysiden i 22 momme. Minimerar dina sovrynkor, bibehåller hudens fuktnivåer, håller din frisyr på plats och ger glansigare hår. Här hittar du sidenörngottet (länk till Lyko).

3. Sidenörngott, Cloud & Glow

Lyxigt och snyggt sidenörngott från Cloud & Glow som hjälper till att motverka friss och slitage på håret, och samtidigt bevarar fukten i huden. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Meds).

4. Silkesörngott, Ogland

Silkesörngott som tämjer frissigt hår och räddar ansiktet från envist slitage av bomullsörngott. Gjord av ekologiskt silke i 19 momme. För varje sålt örngott går dessutom 100 kronor till organisationen UN Women Sverige. Här kan du läsa mer om alla fördelar med örngottet (länk till Åhléns).

5. Örngott i siden, Slip

Amerikanska slip startade trenden att sova på sidenörngott med lyxigt, motemässigt siden i form av örngott, scrunchies och sovmasker. De kommer i fina presentboxar och i en rad underbara mönster och färger. Här kan du läsa mer och köpa örngottet (länk till Bangerhead).

6. Sidenörngott, Soà Stockholm

Svenska och superlyxiga Soà Stockholms sidenörngott kommer i en fin presentbox om två stycken örngott i 100 % mullbärssiden. Mjuka, varma färger, med siden som boostar din skönhetssömn. Finns att köpa här.

lyxigt örngott i mullbärssiden i grå nyans från svenska Soà Stockholm

Sidenörngott från Soà Stockholm. Klicka på bilden och kom direkt till örngottet.

7. Örngott i siden, Lily Silk

Amerikanskbaserade Lily Silk (med svensk domän) har en rad fina sidenörngott i många storlekar och färger. Finns att köpa här.

Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtan
1:04

Efter reklamen: Behind the scenes med ELLE – Lekfull längtan

(1:04)

Slå på ljud