Artikeln innehåller reklamlänkar

Vanliga missar vid rakning– så rakar du utan att få röda prickar och klåda

misstag rakning tips rakfinnar prickig hud bikinilinje

Så rakar du benen för att slippa röda prickar och rakfinnar!

Foto: Estrid
Röda prickar, hud som kliar och inåtväxande strån... Känner du igen dig? Här är misstagen att undvika om du rakar benen och bikinilinjen – och såklart bästa tipsen och produkterna för en prickfri rakning!
09 oktober, 2022

Tillhör du dem som brukar raka bort hår på kroppen har du med största sannolikhet också råkat ut för röda prickar och hud som kliar. Att använda den där rakhyveln som egentligen borde kasserats, var trots allt ingen bra idé... Men med små medel går det att ducka både röda prickar och stram hud!

Misstag att undvika vid rakning – så slipper du röda prickar och rakfinnar

ELLE listar 7 vanliga misstag många gör vid rakning – och såklart de bästa tipsen på hur du bäst rakar benen och bikinilinjen för att slippa rakfinnar och hud som kliar!

raka benen rakfinnar tips bästa produkter
Cornel Cristian Petrus/Shutterstock

1. Du använder en slö rakhyvel

Oavsett engångsrakhyvlar eller inte – en rakhyvel ska aldrig vara slö. Då gör den faktiskt mer skada än nytta och att använda en slö rakhyvel är som att be om att få rakfinnar. Precis som namnet tyder ska en engångsrakhylen användas en gång, inte mer. Har du en rakhyvel där du byter rakblad? Se då till att byta så fort du märker att rakhyveln inte glider lika lätt över huden.

RAKHYVEL FÖR KÄNSLIG HUD, VENUS DELUXE SMOOTH SENSITIVE – GILETTE

Venus Deluxe Smooth Sensitive har en remsa av återfuktande "SkinElixir" som samtidigt mjukgör huden och minskar risken för röda prickar.

Venus Deluxe Smooth Sensitive kan du köpa här (länk till Kicks).

2. Du torrakar och slarvar med rakgel

En rakgel är aldrig en dålig investering! Det hjälper rakhyveln att glida enklare över huden och återfuktar samtidigt. Risken för torr och irriterad hud minskar markant. Supertips! Det går också utmärkt att använd en duscholja när du rakar dig, men se till att använda en parfymfri variant med ett bra pH-värde om du ska raka bikinilinjen.

Rekgel, Intimate Care Sensitive Shave Lotion – ACO

Intimate Care Sensitive Shave Lotion går såklart att använda för rakning av bikinilinjen, under armarna och till benen.

Här hittar du rakgelen från ACO (länk till Apohem).

Parfymfri duscholja, Body Caring Shower Oil Duscholja Oparfymerad – ACO

Har du torr och känslig hud är Caring Shower Oil Parfymfri Duscholja din nya vän i duschen. Den lena duscholjan innehåller sojaolja och solrosolja men också fuktbindande panthenol och glycol.

Body Caring Shower Oil Duscholja Oparfymerad kan du läsa mer om här (länk till Apohem).

Årets bästa duscholja – favoriterna som rengör och återfuktar

3. Du exfolierar huden för hårt innan rakning

Innan du rakar benen är det bra att exfoliera huden för att få bort smuts och döda hudceller, men tänk på att inte använda en kroppsskrubb som är för rivig för huden eftersom att rakning i sig också har en exfolierande effekt. För mycket av det goda kan irritera huden.

Snäll skrubb för kroppen, Body Peel – Verso

Versos superhärliga Body Peel är en snäll, men effektiv skrubb som sopar bort alla spår av döda hudceller. De små, fina kornen består av cellulosa och silica och i skrubben finns även AHA- och PHA-syra.

Här kan du läsa mer om och köpa Body Peel (länk till Verso).

4. Du byter inte rakhyvel tillräckligt ofta

Om rakhyveln känns slö eller ännu värre, har börjat rosta, är det verkligen dags att kassera hyveln och plocka fram ett nytt rakblad! Ytterligare ett tecken på att det är dags att byta rakhyvel är att den återfuktande remsan har torkat ihop.

Engångsrakhyvel, Soleil Bella Colours – BIC

Om du föredrar engångsrakhyvlar är det viktigt att slänga rakhyveln efter varje användning.

Bella Colours finns att köpa här till superpris (länk till Lyko)!

5. Du lämnar rakhyveln i duschen

Nej, nej, nej! Rakhyveln hör inte hemma i duschen utan ska efter varje användning tas ut från duschen, sköljas av och torkas. Det förlänger livslängden på din rakhyvel och minskar risken för rost.

Miljövänlig rakhyvel, Original Bamboo Razor – Bull Dog

Lättanvända Original Bamboo Razor är en miljövänlig rakhyvel där plastskaftet har bytts ut mot bambu. Rakhyveln glider extra lätt över huden tack vare en smörjremsa med bland annat aloe vera.

Original Bamboo Razor finns att läsa mer om här (länk till Åhléns).

6. Du trycker rakhyveln för hårt mot huden

Kanske ett av de vanligaste misstagen många gör är att dra rakhyveln för hårt mot huden, vilket i sin tur gör det enklare att du skär dig. Låt hyveln göra jobbet och dra den försiktigt över de områden du vill raka. Ytterligare en anledning till varför det är så viktigt med en vass rakhyvel!

Rakhyvel – Estrid

Estrid erbjuder en smart prenumerationstjänst där du själv bestämmer hur ofta du vill få hem nya rakblad – direkt ner i brevlådan.

Här kan du läsa mer om och signa upp på tjänsten (länk till butik).

7. Du glömmer att återfukta huden och får rakfinnar

Har du problem med att huden känns torr, känslig och prickig efter rakning kan det bero på att du inte återfuktar huden ordentligt. Tänk på att smörja in huden med en mild, parfymfri lotion efter att du rakat benen. Gärna när huden fortfarande är något fuktig för att maxa den återfuktande effekten.

Återfuktande body lotion, Moisture-Rich Body Lotion – Clarins

Moisture-Rich Body Lotion är en rik body lotion med bland annat shasmör. Den dryga kroppskrämen håller huden mjuk och följsam länge och lugnar också irriterad hud.

Moisture-Rich Body Lotion kan du köpa fuktbomben från Clarins (länk till Lyko).

Knottriga armar och lår? Här är bästa produkterna som löser problemet

Hur rakar man benen med rakhyvel?

Det viktigaste att tänka på om du rakar dig är att använda en vass rakhyvel för att minska risken för rakfinnar och klåda. Torraka aldrig huden och tänk på att rakhyveln ska ligga lätt mot huden för att minska risken att du slinter och skär dig. Och smörj alltid benen efter att du rakat dig.

Hur rakar man bikinilinjen bäst med rakhyvel?

Även här är det såklart viktigt att använda en vass och ren rakhyvel! Raka med små rörelser och tänk på att använda en rakkräm eller rakolja med ett pH-värde anpassat för underlivet.

Hur ofta ska man byta rakhyvel?

I regel kan du tänka att du ska byta rakblad eller rakhyvel ungefär var femte användning. Men allt beror på hur du tar hand om din rakhyvel! Lämnar du den i duschen finns risken att smörjremsan torkar snabbare och att bladen rostar.

5 misstag nästan alla gör med brun utan sol – och så lyckas du med appliceringen

Varför får man röda prickar efter rakning?

En känslig hud tenderar att lättare få prickar efter rakning. Rakning kan vara irriterande för huden, vilket också kan leda till prickar och rakfinnar. Om du använder en trubbig rakhyvel eller slarvar med att återfukta huden under och efter rakning, ökar risken för prickar.

raka armhåla bästa tips utan knottror
Annika Weertz/ Estrid

Hur får man bort rakfinnar?

Rakfinnar, eller knottor, är en tråkig bieffekt av rakning. För att minska risken för rakfinnar är det viktigt att exfoliera huden innan rakning, men också mellan rakningarna. Tänk också på att återfukta huden och ta en liten paus från rakningen om problemet kvarstår.

Vad gör man åt inåtväxande hår?

Skrubba, skrubba, skrubba – men gör det försiktigt och inte för ofta! Använd en mild och finkornig skrubb som inte är för rivig. Du vill inte öka irritationen! Och avsluta sedan med att återfukta huden.

Foto: TT, Estrid

ELLE Beauty: Allt du vill veta om syra
2:43

Efter reklamen: ELLE Beauty: Allt du vill veta om syra

(2:43)

Slå på ljud