Artikeln innehåller reklamlänkar

Årets bästa torrschampo – från budget till lyx

Årets bästa torrschampo – för alla hårtyper!

Torrschampot – SOS-produkten och räddaren i nöden när den dåliga hårdagen eller bara brist på tid och ork att tvätta håret slår till. ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman listar årets allra bästa torrschampon för hår som behöver piggas upp!
07 december, 2021

Älskade torrschampo – vad gjorde vi ens innan denna fantastiska produkt gjord entré i våra liv? Förutom att ge en ny och fräsch känsla till en otvättad oljig hårbotten, skapar också ett torrschampo fin textur till längderna och volym till hårbotten.

Men vilket torrschampo är egentligen bäst och hur ska man tänka när man applicerar torrschampo? ELLE svarar på allt du behöver veta om produkten – och listar såklart vinnarna av bäst i test!

Ports SS 21.

Rädda en dålig hårdag med torrschampo.

Hur använder man torrschampo?

Att applicera torrschampo är inte speciellt svårt, men det finns några saker som är extra bra att tänka på. Det viktigaste är att hålla avståndet – annars riskerar du att hår och hårbotten får vita fläckar och känns sträv.

Skaka flaskan ordentlig och dela upp håret för att enklare komma åt hårbotten (torrschampo i längderna kan göra håret torrt). Spreja torrschampot med ett avstånd på cirka 20 till 30 centimeter. Vänta några sekunder och massera sedan hårbotten med fingrarna. Det ger både megafin volym och gör så att du inte får vita fläckar i håret. Avsluta med att borsta håret för att dölja alla spår av torrschampot.

Hur fungerar torrschampo?

Det må framstå som magi, men egentligen är det inte speciellt komplicerat! Torrschampots uppgift är att absorbera överflödigt fett från håret, vilket kan ske genom till exempel risstärkelse.

LÄS MER! Aldrig mer en dålig hårdag – här är produkterna som gör jobbet.

Vilken typ av torrschampo ska jag välja?

Torrschampo kommer i olika typer av stadga och struktur, även i spray- eller mousseform, med mer eller mindre parfym. Utgå från din hårtyp och vilken typ av effekt du är ute efter. Vill du både bygga volym och ge håret en ny fräsch känsla? Eller bara hitta ett torrschampo som ger lätt effekt, men mycket god fräsch doft.

Mitt mörka hår blir vitt och dammigt av torrschampo, vad ska jag välja?

Det finns en rad varianter som har färgade pigment i sin formula – helt anpassade för mörkare hårtyper. Det är också viktigt att kamma eller borsta igenom håret lätt efter man applicerat torrschampo, eller "ruska" med fingrarna i hårbotten för att finfördela pigmenten och schampot.

Dior SS 21

Hårband eller torrschampo, eller både och för att rädda en dålig hårdag? Inspiration från backstage Dior SS 21.

hårbotten blir stram och irriterad av torrschampo. vad gör jag?

Dra ner på antalet användningar, det räcker med ett par gånger i veckan om hårbotten blir kliig och stram. Glöm inte heller att det är viktigt att att dubbelschamponera håret för att får bort eventuella produktrester. Här hittar du årets bästa återfuktande schampo och balsam.

Precis som att du exfolierar och smörjer huden på din kropp och ditt ansikte, är det också viktigt att ta hand om huden i din hårbotten. ELLE listar allt du behöver veta om hur du sköter skalpen – och utser vinnarna av årets bästa hårbottenskrubb!

Vilket är det bästa torrschampot?

Det finns mängder av olika varianter på marknaden. Här finns något för alla hårtyper!

Årets bästa torrschampo – ELLE listar vinnarna av bäst i test!

Bästa torrschampo med långvarit effekt, Perfect Hair Day Dry Shampoo – Living Proof

En storslagen hårhjälte som ger volym, ger fin stadga och trollar bort alla spår av flottig hårbotten. "Jag har testat många torrschampon genom åren, men återkommer alltid till Perfect Hair Day Dry Shampoo från Living Proof. Den fräscha känslan håller i sig – i dagar", säger ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson.

Perfect Hair Day Dry Shampoo finns att läsa mer om och köpa här (länk till Åhléns).

Bästa veganska torrschampo, Dry Shampoo – Maria Nila

Veganska och svensktillverkade Dry Shampoo från Maria Nila är ett lätt torrschampo med härlig doft. Munstycket skapar en lätt och fin stråle som minskar risken för torrschampo-damm i hela håret. Den fräscha känslan håller hela dagen.

Dry Shampoo finns att läsa mer om här (länk till Åhléns).

Bästa torrschampo med fräschast doft, Refreshing dry shampoo – Kérastase

Som en perfekt mix av ljuvlig hårparfym och den lättaste torrschampoeffekt du kan tänka dig! Refreshing dry shampoo från Kérastase är mer en mix av just hårparfym och en mycket lätt touch torrschampo – men med fantastisk volym. Kan knappast överdoseras och man blir oerhört snabbt beroende. Perfekt för dig som vill ha ett torrschampo utan kladd! Läs fler recensioner och köp produkten här (länk till Lyko).

Bästa torrschampo med lätt textur, Dry shampoo – Löwengrip

När man vill ha en krispig doft, lätt volym och känsla av fluffigt och puffigt hår igen, då är Good to go light dry shampoo från Löwengrip din perfekta kompis. Doften är ljuvligt fräsch och ger verkligen en snabb "nytvättad" känsla. Läs fler recensioner och köp produkten här (länk till Åhléns).

Bästa torrschampo i mousseform, The dry shampoo foam – Budgie

Torrschampo i mousseform är perfekt när hårbotten är i obalans, men man ändå är ute efter en snabb uppfräschande effekt. The dry shampoo foam från Budgie är en prisvärd kompis när man behöver en extra puff och nytvättad känsla till en känslig hårbotten. Läs fler recensioner och köp produkten här (länk till Åhléns).

The dry shampoo foam från Budgie

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten!

Bästa torrschampo budget, Original – Batiste

När plånboken är skral, men håret behöver både ett lyft och uppfräschning är det klassiska torrschampot Original från Batiste det bästa av dessa två världar i budgetkostym. Torrschampot gör verkligen jobbet, kommer i många olika dofter, och ger en va-va-voom-volym. Men kan också vara något irriterande för hårbotten om du överanvänder torrschampot. Klicka här för att läsa mer om produkten (länk till Åhléns).

Bästa torrschampo för känslig hårbotten, Refreshing dry shampoo – Idun Minerals

När hårbotten känns stram och torr, eller bara allmänt irriterad, kika extra till Refreshing dry shampoo från Idun minerals. Oparfymerad och Svanenmärkt är den både perfekt för känsliga hårtyper och miljön. Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

Bästa torrschampo för mörkt hår, Dry clean brown – Lernberger stafsing

Ett fantastiskt torrschampo för alla hårtyper, men just denna variant med mörkare pigment. Dry clean brown från svenska frisörerna Lernberger Stafsing är magi på en hårbotten som behöver snabb uppfräschning och inte lämna en vit hinna utan istället smälta ihop med en mörkare hårtyp. Här hittar du produkten (länk till Lyko). Vill du istället ha den ofärgade (och prisvinnande) varianten hittar du den här (länk till Lyko).

Bästa torrschampo med doft – Gold lust dry shampoo, Oribe

Det är och förblir torrschampots crème de la crème – Gold lust dry shampoo från Oribe är guldet i torrschampogarderoben med sin perfekta dos volym och textur, tillsammans med en helt beroendeframkallande doft. Är himla dryg, vilket kan motivera priset då "little goes a long way". Här hittar du den väldoftande lyxvarianten till bästa pris (länk till Lyko).

Bästa torrschampo för volym, Sodium PCA Volume Dry Shampoo – Continu

När man letar efter den bästa mixen av torrschampo-effekt och mjuk och fluffig volym till håret, se inte längre än till Sodium PCA Volume Dry Shampoo från Continu. Ger perfekt stadga vid rötterna och jagar bort den otvättade känslan på en mikrosekund. Här kan du läsa mer om torrschampot (länk till Kicks).

Bästa torrshampo med frisk doft, Dry shampoo sunny grapefruit – Björn Axén

Lika härligt doftande som namnet säger – Dry shampoo sunny grapefruit från Björn Axén blir snabbt beroendeframkallande för sin ljuvliga doft och lätta, krispiga textur den ger håret. Lätt och luftigt och bästa känslan av "nytvättat" hår. Ingen risk för kli i hårbotten eller för kladdig känsla i håret (länk till Åhléns).

Foto: TT, Imaxtree

5 tips för att få volym i håret
0:55

Efter reklamen: 5 tips för att få volym i håret

(0:55)