Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Dålig hårdag? Här är produkterna som hjälper dig

31 jan, 2022 
Dålig hårdag och produkterna som behövs
Känner du igen känslan av att håret inte vill samarbeta? Här är knepen (och superprodukterna) som gör bad hair day till ett minne blott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Envist friss, torra längder och flottig hårbotten trots att det känns som att du precis kom ur duschen. Vissa dagar verkar håret helt enkelt vara ett hopplöst fall och den enda nödlösningen tycks vara att täcka huvudet med en mössa.

Men det kan faktiskt finnas en logisk förklaring till varför ditt hår inte vill samarbeta. Fel schampo, slarv med styling och att sova med blött hår är bara några saker som kan skapa en så kallad bad hair day. Tack och lov finns det också produkter som magiskt kan trolla fram glans och tämja små, envisa hårstrån – utan vidare ansträngning.

Anledningar till dålig hårdag

ELLE har samlat bästa tipsen för att minska risken för en dålig hårdag!

1. Sover med blött hår

Att sova med blött hår är rena mardrömmen för frisyren. Inte bara blir håret lättare tovigt och viker sig gärna åt alla håll, det är inte heller bra för hårbotten eller hårets kvalité.

Sidenörngott, Beauty silk pillow – Amelie Soie

Vill du ta din skönhetssömn ett steg längre är det dags att investera i ett sidenörngott. Beauty silk pillow är gjord av äkta mulberrysiden i 22 momme. Örngottet minimerar sovrynkor, bibehåller hudens fuktnivåer, håller frisyren på plats och ger glansigare hår – som en kokong för hår och hud helt enkelt. Här kan du läsa mer och köpa produkten (reklamlänk).

Sidenörngott Amelie Soie
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Läs mer: Här kan du läsa skönhetsredaktör Carin Hellmans lista om varför du ska använda sidenörngott.

Annons

2. Använder fel schampo och balsam

Vilket schampo passar mig och vilket schampo är egentligen bäst? Det är såklart inte alltid lätt att hitta rätt i hårvårdsdjungeln, därför är det extra viktigt att ta hjälp av din frisör för att analysera vad just ditt hår behöver. De allra flesta håren behöver fukt, speciellt i Sveriges torra klimat.

Återfuktande schampo och balsam för torrt hår, K-pak reconstructing shampoo+conditioner – Joico

Den klassiska duon har fått en ny kostym kostym! K-pak reconstructing shampoo och Conditioner är en riktig törstsläckare när stråna skriker efter fukt. Friss är ett minne blott och håret får fantastiskt glans som håller fram till nästa tvätt. Trots att både schampo och balsam har en tjockare konsistens, känns håret inte tungt eller flottigt efter användning. Resultatet blir underbar glans och luftiga längder som annars bara går att få till hos frisören! Efter några veckors användning har hårets kvalité förbättrats markans och håret känns tjockare, starkare och trötta strån har fått liv på nytt liv. K-pak reconstructing shampoo och Conditioner finns att köpa här (reklamlänk).

Joico K-pak
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! Här hittar du ELLEs bäst i test på återfuktande schampo och balsam för alla olika hårtyper.

Annons

3. Glömmer vårdande stylingprodukter

Det kan kännas övermäktigt att behöva ta hand om håret även efter du duschat, men det är viktigt! Dels håller vårdande stylingprodukter frissen borta, och dels hjälper produkterna till att stärka håret långsiktigt. Du ska se att du snart kan vinka hejdå till dåliga hårdagar!

Läs mer: Årets bästa leave in-produkter – ELLE har alla favoriter!

Leave in-kräm, No6 bond smoother – Olaplex

No6 bond smoother återfuktar, ger glans, vårdar och minimerar friss. En tjocka krämen har inte bara en underbar doft, utan är också otroligt dryg. En klick i storlek mindre än en ärta räcker gott och väl! Leave in-krämen är också färgbevarande och vegansk. Här hittar du produkten (reklamlänk).

Olaplex bond smoother
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Steg för steg – så får du håret att se bra ut

modeller med fint hår
Backstage på Daniel Del Core AW21 i Milano.

Trots gedigen vård av håret kan barret likna ett fågelbo ändå. Här är produkterna som gör jobbet, när en bad hair day är ett faktum.

Annons

Läs också: Bästa frisyrerna och produkterna för tunt hår – här är den ultimata guiden!

Torrschampo, Fresh affair dry shampoo – Kérastase

Har du problem med smutsig hårbotten? Då och då är det bra att använda ett detox-schampo. Här hittar du ELLEs omtalade favorit (reklamlänk). Men behöver du en quick fix är ett torrschampo din bästa vän! Ett torrschampo, likt Fresh affair dry shampoo, innehåller ofta risstärkelse som absorberar överflödig olja i hårbotten. Dessutom får du snygg volym på köpet! Fresh affair dry shampoo finns att köpa här (reklamlänk).

Kerastase fresh affair dry shampoo
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hur använder man torrschampo?

En del upplever att håret kan bli vitt, dammigt och kladdigt efter användning av torrschampo. Men det finns en lösning på problemet! Skaka flaskan ordentligt, dela upp håret i sektioner och spreja med ett avstånd på 20 till 30 centimeter. När produkten är i håret gnuggar du fingrarna i hårbotten och avslutar sedan med att borsta håret för att få bort överflödig produkt.

Annons

Här listar ELLE årets favoriter inom torrschampo.

Värmerundborste, One-Step Hairdryer and Volumiser – Revlon

En värmerundborste är en kombinerad fön och rundborste som inte nödvändigtvis behövs användas på blött hår. Upplever du att håret känns tungt eller har du gnuggat huvudet mot kudden? Då är One-Step Hairdryer and Volumiser din räddare i nöden och lägger stråna på plats! Borsten glider enkelt genom håret och ger direkt ett elegant svall – precis som hos frisören. Produkten finns att köpa här (reklamlänk).

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Missa inte! ELLE har testat sig igenom marknadens varmluftsborstar – här hittar du vinnarna av bäst i test!

Annons

Hur fönar man håret med rundborste?

Att föna håret med rundborste är inte svårt – speciellt inte när fön och borste finns i ett och samma verktyg! Hur du rullar upp håret på borsten beror på vilket hår du vill att topparna ska böja sig. Lägger du hårslingan under borsten böjer sig håret utåt, och lägger du håret framför borsten böjer sig håret inåt och ramar in ansiktet.

Tämj friss, Cool wind pH perfect air-dry crème – R+co

Frissiga strån gör att håret lätt känns okontrollerat och ofixat. Leave in-krämen Cool wind pH perfect air-dry crème är en spännande nyhet som hjälper till att tämja håret utan att behöva fönas in för att få bra effekt. Produkten appliceras i handdukstorkat hår och gör håret slätt, glansigt och mjukt! Här kan du läsa mer och köpa produkten (reklamlänk).

R+co cool wind
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukterBrand logo
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter

Hur får man bort frissigt hår?

Tålamod är A och O! Kom ihåg att besöka frisören med jämna mellanrum för att hålla topparna fräscha. Klipp det som är slitet och passa på att boka in en vårdande hårbehandling. Väl hemma är det viktigt att hitta rätt hårvårdsprodukter för din hårtyp, att inte slarva med värmeskydd om du använder värmeverktyg (inklusive fön) och att tänka på eftervården. Precis som vi smörjer vår hud efter duschen, är det också viktigt att smörja och vårda håret efter tvätt.

Drömmer du om ett tjockare och längre hår? Här är listan på 8 knep som verkligen fungerar.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons