Artikeln innehåller reklamlänkar

Experten tipsar – så hittar du rätt schampo för din hårtyp

schampo hår tips bra hårvård hårtyp

A och O för ett hälsosamt hår är såklart en bra och ordentligt hårvårdsrutin anpassad efter just din hårtyp. Men att hitta de rätta produkterna är inte alltid helt lätt. ELLE träffade kemisten och produktutvecklaren Carlotta Del Canale som ger bästa tipsen för ett härligt hår!
11 oktober, 2022

När det kommer till huden kan vi snabbt se och känna vilken hudtyp vi har. Är huden stram och fnasig? Ja, då har du troligen en torr hud. Men har du istället problem med förstorade porer eller blank hud som känns oljig, har du möjligtvis en fet hud.

Det är däremot inte lika lätt att lista ut hårtyp. Men det finns en hel del smarta knep som gör att du lättare kan identifiera din hårtyp – och såklart supertips med produkter och ingredienser som trollar fram ett hälsosamt hår!

ELLE träffade Carlotta Del Canale, kemist och produktutvecklare på hårföretaget Davines. Här är hennes bästa tips på hur du väljer bra schampo och produkter för din hårtyp.

hitta rätt schampo bra produkter för hårtyp

Carlotta Del Canale, kemist och produktutvecklare på Davines.

Vilket schampo och balsam passar tunt och torrt hår?

– Med ett tunt och torrt hår är fokus på att stärka hårfibern utan att tynga ner håret. Det är viktigt att jobba med produkter som har lätt textur. När det kommer till aktiva ingredienser ska du leta efter till exempel mineraler, cellulosa och aminosyror eftersom att dem kan bygga upp och sluta hårstrået och göra att håret känns fylligt.

Återfuktande schampo för tunt hår, Essential Volu Shampoo – Davines

Volymgivande schampo som ger en fylligare känsla till håret, samtidigt som håret får härlig fukt. Innehåller bland annat mineraler och vitamin A, B och C.

Här kommer du till schampot från Davines (länk till Lyko).

Schampo för torrt hår, Bond Maintenance – Olaplex

Schampo och balsam som jobbar på att återfukta och stärka bindningarna i håret.

Här hittar du schampo och balsamet från Olaplex (länk till Lyko).

Stjärnfrisörens bästa tips: Så får du snygg och hållbar volym till håret

Vad är ett bra schampo för frissigt hår?

– För att behandla ett frissigt hår behövs något som sluter hårstråna och gör att fukten inte kan lämna håret. Här fungerar produkter som innehåller sockerarter bra. Tänk dig hyaluronsyra (sockerarten glykosaminoglukan reds. anm.) för håret! Använd också vegetabiliska oljor för att skapa den perfekta balansen. Vi använder bland annat olja från Babassu-palmen som traditionellt används för sina mjukgörande egenskaper på huden. Men oljan ger också glans till håret och gör håret mjukt och silkeslent.

Schampo med hyaluronsyra, Hyaluronic Acid Hydrating Shampoo – Continu

Hyaluronsyra i håret har blivit ett känt fenomen på TikTok, men många schampon innehåller också ingrediensen. Perfekta schampot för torrt och frissigt hår som behöver fukt!

Klicka här för att komma till schampot med hyaluronsyra (länk till Kicks).

Hårinpackning för frissigt hår, Love Smoothing Instant Mask – Davines

Snabbverkande hårinpackning som reducerar friss och gör håret mjukt och återfuktat – perfekt för torrt och slitet hår.

Här kommer du direkt till hårinpackningen Love Smoothing Instant Mask (länk till Lyko).

Vad gör man åt glanslöst hår?

– För att öka glansen är det också viktigt att använda hårprodukter med AHA-syra. Syran hjälper till att stänga håret, vilket gör att håret blir glansigare och på sikt hälsosammare.

Exfoliering för hårbotten med AHA-syra, Glycolic Acid Exfoliating Scalp Scrub – The Inkey List

Exfoliering för hårbotten med glykolsyra (AHA) som hjälper till att peela bort död hud och hudflagor samtidigt som blodcirkulationen i hårbotten ökar och nytt starkare hår kan växa fram.

Här hittar du den prisvärda exfolieringen för hårbotten (länk till butik).

Hårexpertens bästa tips: Så använder du rundborste – och så får du stylingen att hålla

Vilket schampo passar lockigt hår?

– Lockigt hår är oftast väldigt torrt och ömtåligt. Ju lockigare håret är, desto svårare blir det också för sebumet, som finns naturligt i håret, att nå hela vägen ner i längderna för att ge fukt till topparna. Lockigt hår behöver i regel mer oljor för att få den extra skjutsen. Och vill du maximera lockarna behöver du också hjälpa till med elasticiteten på håret. Då är oljor bra!

Schampo för lockigt hår, Curl ManifestoBain Hydratation Douceur shampoo – Kérastase

Schampo och balsam med bland annat stärkande ceramider och återfuktande manukahonung som mjukgör håret och hjälper till att definiera lockarna.

Här kommer du till schampo och balsamet för lockigt hår (länk till Lyko).

Vilket schampo är bra för torr och känslig hårbotten?

– Har du torr hårbotten är det viktigt att balansera den för att stärka mikrobiomet. Använd en snäll hårbottenskrubb för att få bort flagor och rengöra hårbotten.

Rengöring för torr hårbotten, Scalp.Spa Wash – Kevin Murphy

Snäll rengöring med bland annat rosvatten som lugnar och vårdar, kokosolja som återfuktar och sellerifröextrakt.

Här kommer du direkt till schampot från Kevin Murphy (länk till Lyko).

Vilka produkter är bra för tjockt hår?

– Ett tjockare hår kan använda mer typer av oljor än ett tunt hår med fina strån. För att behålla håret tjockt och hälsosamt är det viktigt att inte slarva med skyddande antioxidanter. Föroreningar och UV-strålar påverkar alla typer av hår!

UV-skydd för håret, SU hair milk – Davines

Skyddande ”slöja” för torra och solade längder. En lätt mjölk som blir osynlig på håret och skyddar mot solen, samtidigt som den återfuktar likt en leave in-spray och verkar färgbevarande.

Här kommer du till vinnaren av ELLEs bäst i test uv-skydd för håret (länk till Lyko).

Vad kan påverka hårets kvalité?

– Det finns många faktorer som kan påverka håret. Till exempel hur vi färgar håret men även en liten grej som hur vi borstar håret. Därför är det så viktigt att veta vad det är som faktiskt gör att håret upplevs till exempel torrt, ömtåligt och glanslöst.

Vilka produkter är bra för håret?

– Förutom rätt hårvård i duschen är det viktigt att alltid använda värmeskydd. Och jag som har lockigt hår slarvar till exempel inte med hårolja. Det finns oljor för alla hårtyper och det som är extra bra med en hårolja är att det ger glans och gör håret mjukt, samtidigt som oljan reder ut håret och dämpar friss.

Hårolja, SP Luxeoil – Wella

Klassisk hårolja som återfuktar och ger glans tack vare med en härlig blandning av jojoba-, argan- och mandelolja.

Här kommer du till håroljan (länk till Lyko), som också är en av vinnarna i ELLEs bäst i test.

Guide: Så vet du vilken hårtyp du har

Här är en enkel guide med några av de vanligaste hårtyperna som hjälper dig att identifiera just ditt hår.

Hårtyp: Torrt hår

Sveriges torra och kalla klimat, fel typ av hårprodukter och slarv med fukt – det finns många anledningar till att håret kan kännas torrt, men det finns enkla lösningar. Typiskt för torrt hår är att det enklare blir tovigt, frissigt och att topparna delar sig.

Hårtyp: Tunt hår

Fina strån, avsaknad av volym och tunna längder – en inte allt för ovanlig hårtyp i Skandinavien. Det är inte allt för ovanligt att många med tunt hår också upplever att håret känns tung och snabbt blir smutsigt efter schamponering. Tänk då på att använda lättare produkter.

Hårtyp: Tjockt hår

Har du tjockt hår behöver du nödvändigtvis inte ha mycket hår, men tjockare strån. Håret är ofta mer motståndskraftigt och går inte lika lätt av, men behöver också mycket fukt!

Hårtyp: Lockigt hår

Lockigt och vågigt hår är i regel oftare torrare. Med fel typ av produkter finns risken att förstöra hårets naturliga "mönster", därför är det viktigt att fokusera på produkter som återfuktar och jobbar med hårets elasticitet.

Foto: Imaxtree

Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler
0:56

Efter reklamen: Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler

(0:56)

Slå på ljud