Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så använder du rundborste – hårexpertens bästa tips

21 okt, 2022 
använd rundborste hemma tips bästa rundborste
Suktar du också efter frisörfönat svall som håller hela dagen? ELLE träffade hårexperten Emelie Johansson för att reda ut allt om rundborstar och hållbar styling. Här är hennes bästa knep – och produkterna hon använder!
Annons

Få saker slår en snygg, frisörfönad styling, men att få till den själv hemma är tyvärr lättare sagt än gjort...

ELLE träffade frisören, tillika instagramprofilen Emelie Johansson, @hairtalkbyemelie, för att prata rundborstar, det perfekta fönade svallet och produkterna som verkligen gör jobbet. Här är allt du behöver veta för att lyckas med stylingen – och såklart Emelies favoritprodukter som gör jobbet!

rundborste tips använda hemma
Så lyckas du med rundföningen hemma – bästa tipsen och produkterna för en hållbar styling.

Hur fönar man håret med rundborste?

– Börja alltid med att preppa håret ordentligt! Förberedelserna av stylingen handlar om att ha en produkt som ger värmeskydd, fukt och anti-friss, men också en produkt som ger stadga. Mousse eller spray är toppen.

Annons

– När jag använder rundborste börjar jag med att lägga borsten under håret och drar uppåt för att jobba upp volym. Sedan lägger jag borsten ovanpå håret, jobbar snett bakåt och snurrar upp håret på borsten. Låt borsten ligga i håret och bli varm och avsluta med att blåsa kyla på varje slinga du snurrat upp. Det är viktigt att jobba igenom hela slingan så att den blir varm, från botten och ut och låter den kyla ordentligt.

Mousse, MacGyver – Evo

En bra mousse att ha i håret innan föning. Passar bra till tunt och normalt hår. Här hittar du moussen från Evo (reklamlänk).

Volymspray, Dallas Thickening Spray – R+co

En lätt produkt om man vill ha volym, men utan känslan av produkt i håret. Sprayen från R+Co finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

volymspray styling rundborste tips
Klicka på bilden för att komma till sprayen från R+Co.

Vilken rundborste ska man använda?

– Det är såklart en smaksak, men för mig är nylon blandat med svinborst en favorit när det gäller vanliga borstar. Men när det gäller rundborstar föredrar jag endast nylonstrån. Blandar man in plast finns det risk att de kan smälta när man är för nära med värmen och trä har lite svårare att fånga värme.

Annons

Rundborste, Blowout Brush Volume & Curls – Björn Axén

Borste med strån av nylon som glider enkelt genom håret. Här kommer du direkt till Blowout Brush Volume & Curls (reklamlänk).

rundborste hår björn axen
Klicka på bilden för att komma till rundborsten från Björn Axén.

Vilken storlek på rundborste ska man använda?

– Tyvärr tar väldigt många för stor borste. Ju mindre borste desto mer form får du, både i form av volym och lockar. Man ska helst gå ner till mellan 32 och 38 millimeter. När man lockar håret med en locktång eller använder värmeborste är man nere på 32 till 45 millimeter. Problemet är att när man använder för stora så händer ingenting förutom att håret fönas ut rakt i stället.

Annons

Rundborste, Vented Barrel 35 mm – Dyson

Visste du att rundborsthuvudet som ingår i Dyson Airwrap också går att köpa separat som rundborste? Här kommer du direkt till rundborsten från Dyson (reklamlänk).

rundborste dyson
Klicka på bilden för att komma till rundborsten från Dyson.

Om man bara vill forma topparna, vilken borste ska man använda sig av då?

– Har du jättelångt hår och bara vill forma till topparna lite kan du såklart använda en lite större. Men jag hade ändå försökt att hålla mig till mellan 38 och 45 millimeter. Annars händer nästan ingenting med håret.

Hur gör man för att stylingen ska hålla?

– Det viktigaste är verkligen att preppa håret. Det första man ska göra är att se till att håret är 80 till 90 procent torrt, för att slita i blött hår gör ingenting för stylingen. Sen är det bra att gå in med en produkt i längden. Man kanske behöver någon anti-friss, något återfuktande eller något som ger lätt stadga.

Annons

Hårspray, Texturize Wax Blast 10 Hairspray – Redken

Perfekt hårspray som är bra att använda efter styling för att få håret att hålla extra bra. Här hittar du sprayen från Redken (reklamlänk).

rundborste hår så gör du steg för steg
Klicka på bilden för att komma till hårsprayen från Redken.

– Jag går ofta in med en kräm i längderna och sedan en mousse eller spray i hårbotten. Jobba då från hårbotten och halvvägs ut i håret. Tänk på att inte snåla med produkt, annars händer inget! Vill du ha en superhållbarhet efter att du använt rundborste kan du lägga upp håret på rulle efter eller rulla upp håret och sätta i klämmor.

Åt vilket håll ska man hålla rundborsten eller varmluftsborsten när man fönar?

– Om du jobbar med borsten under håret och trycker horisontellt uppåt, då får man volym och form. Om du istället jobbar ovanpå håret och drar det lite snett bakåt, då jobbar du för att få en sväng på luggen och en lock i håret.

Annons

Varför är det så viktigt att föna håret kallt efter?

– Värme formar och kyla fixerar. Så man kan beskriva det som att det är kylan som sluter stylingen.

Hur får man till den perfekta stylingen för gardinluggen?

– Ta luggpartiet, föna håret ner mot ansiktet och sedan åt båda sidorna. Då vilseleder du dina virvlar i luggen. Lägg sedan rundborsten eller varmluftsborsten under håret och värm upp för att få lite volym. Sedan vänder du på borsten, lägger rundborsten ovanpå håret och snurrar upp topparna med hjälp av händerna så att borsten ligger bakåt.

– Värm borsten, låt vara en stund och kyl sedan håret innan du tar ut borsten. Här är det också verkligen bra att lägga upp håret i rulle för att verkligen få luggen att bli supersvallig. Våga låt den bli för mycket, för det kommer att gå ur under dagen.

Hårrullar, Self Grip XL – Bravehead

Prisvärda rullar som äntligen finns åter i lager. Finns i flera storlekar. Här hittar du hårrullarna (reklamlänk).

hårrullar spolar volym rundborste så använder du spolar
Klicka på bilden för att komma direkt till hårrullarna.

Emelies topp tre bästa tips för att få fönstylingen att hålla:

1. Produkter! Tänk på produkterna redan från duschen. Vill du ha volym ska du ha det redan i ditt schampo och balsam – och preppa håret med volymprodukter innan du stylar.

Annons

2. Se till att håret är lagom torrt innan du börjar styla. 80–90 procent torrt är lagom, annars gör stylingen ingen skillnad och du sliter bara på håret.

3. Styla med värme och fixera med kyla! Tycker du att det är svårt att jobba med borste och fön är ett enkelt sätt att få till salongsfönat hår med hjälp av en varmluftsborste där du har fön och borste i ett.

hairtalkbyemelie emelie johansson tips hår

Om Emelie Johansson

Namn: Emelie Johansson
Ålder: 30
Gör: Frisör och utbildare samt har Instagram-kontot @hairtalkbyemelie med cirka 50 000 följare samt Youtube.

Foto: @hairtalkbyemelie

Fixa håret som Sara BidermanBrand logo
Fixa håret som Sara Biderman
Annons