Artikeln innehåller reklamlänkar

Så får du hållbar volym till håret – stjärnfrisörens bästa tips

volym för håret tips bästa volymprodukter frisyr tunt hår

Höj volymen – frisörens bästa tips för hållbar volym till håret!

Har du svårt att få hållbar volym till håret? Du är inte ensam... ELLE har tagit hjälp av stjärnfrisören Johan Hellström som ger bästa tipsen för att lyckas med volymen. Dessutom delar han superknepet som får stråna att stå högt hela dagen!
06 oktober, 2022

Tunt, platt och slickat hår – bångstyriga strån som vägrar att lyfta är ett inte allt för ovanligt problem för många och trots gediget jobb verkar volymen lysa med sin frånvaro. Men det finns räddning att få – och enkla knep att ta till för att trolla fram snygg och riktigt hållbar volym.

Här delar stjärnfrisören Johan Hellström, ägare av Björn Axén, med sig av proffstipsen och superknepen vi önskar att vi visste tidigare (se bara de otroliga före och efter-bilderna).

ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson har också samlat produkterna som gör att du lyckas med looken hemma.

få volym till platt hår bästa tips frisör

Johan Hellström, ägare av Björn Axén, ger bästa tipsen för snygg volym till håret.

Tobias Regell

Hur får man volym i platt hår?

– För att lyckas med volymen brukar jag säga att man ska tänka i tre steg. Steg ett handlar om att håret ska vara i bra kondition. Precis som med hudvården så vill vi rengöra och återfukta med hjälp av till exempel schampo, balsam, inpackning eller ett serum. Här lägger du grunden för att stylingen ska hålla.

Volymschampo och balsam, Volumizing Shampoo & Conditioner – Björn Axén

Volymschampo och balsam som ger en fylligare känsla till håret!

Här hittar du Volumizing Shampoo (länk till Apohem) och tillhörande Volumizing Conditioner (länk till Apohem).

– Steg två handlar om att styla i fuktigt hår och här gör nästan alla fel. Jag ser så många människor som lägger en stark mousse eller spray i topparna och effekten blir som att bygga ett hus i luften – det kommer inte att funka! Lägg i stället lättare produkter i topparna och ta det som är lite strävare i hårbotten. Steg tre för att få volymen att hålla är styling i torrt hår för att fixera håret.

Saltvattenspray, Rockaway Salt Spray – R+Co

Saltvattenspray som gör att längderna får ett snyggt självfall och känns fylliga, medan hårbotten får sig ett ordentligt lyft.

Här kan du läsa mer recensioner om Rockaway Salt Spray (länk till Lyko).

Vilka frisyrer passar extra bra om man vill ha mycket volym?

– Det gäller såklart att titta på ansiktsformen och hårets kvalité, men rent matematiskt kan du tänka att om håret är för långt, så blir det tungt. En sjyst uppklippning gör håret lite stökigare och gör det enklare att få fram volymen. Klipp till exempel underhåret i luggen lite kortare så att du får stödhår och kan kasta luggen åt sidan, samtidigt som den flyter ihop med längderna bättre.

Hårexpertens bästa tips: Så använder du rundborste – och så får du stylingen att hålla

Hur får man volym till tunt hår?

– Tunna hår kan också vara väldigt lätta och luftiga så det tunna håret svarar ofta väldigt bra på mousse eller andra volymprodukter. Och klipper du det rätt så kan du få otrolig volym! Det handlar alltid om klippning, produkter och hur du tar hand om håret.

volym till hår bästa frisyrer före efter tips

ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson före (t.v.) och efter (mitten och t.h.) en volymförvandling. Kortare hår och uppklippta längder – och såklart rätt volymstyling.

VILKA STYLINGPRODUKTER ÄR BÄST OM MAN VILL BYGGA VOLYM TILL HÅRET?

– Tyvärr räcker det inte bara med ett volymschampo eller en volymmousse, utan du måste ha en hel familj eftersom volymprodukterna kompletterar varandra. När man bygger volym gäller det att mätta och stärka håret med proteiner och då är veteprotein super! Proteinerna fungerar nästan som en motsatt magnet till håret som gör att stråna hoppar ifrån varandra, vilket i sin tur gör att man får den luftiga, sköna volymen som känns frisk och naturlig.

Volymschampo, Signature The Volume Shampoo – Björn Axén

Härligt och lyxigt volymschampo som löddrar härligt, rengör på djupet – och såklart maxar volymen.

Här kommer du direkt till volymschampot Signature The Volume Shampoo (länk till Åhléns).

Volymschampo och balsam, Level Up Volumizing Shampoo & Conditioner – Löwengrip

Volymschampo och -balsam med veteprotein som ger en fylligare känsla till håret samt ricinolja som bland annat stimulerar hårväxten.

Här kommer du till volymschampot från Löwengrip (länk till Lyko)och här kommer du till balsamet i samma serie (länk till Lyko).

Hur använder man volymmousse?

– Mousse är en perfekt volymprodukt eftersom den innehåller veteproteiner som skapar luftigheten i håret. Jag använder gärna händerna när jag applicerar mousse bara för att känna att jag får in moussen överallt. Tipset för att lyckas med all styling är att alltid applicera stylingrodukterna i fuktigt hår. Det är mycket enklare att fördela en produkt när det är lite fuktigt.

Volymmousse, Pure Volume Mousse – Maria Nila

Volymmousse som ger snygg volym från botten och ut i längderna.

Här kommer du till volymmoussen från Maria Nila (länk till Lyko).

– Vill du ge en ordentlig boost för att få till supervolym kan du använda saltvattenspray i hårbotten. Och var inte blyg! Ta en generös mängd produkt.

Tjockt, långt hår nu – 10 smarta knep som verkligen funkar

Hur fönar man upp volym i håret?

– Ett av de viktigaste stegen för att bygga volym från botten är att föna håret i motsatt riktning för att bryta växtriktningen. Håret vill annars automatiskt lägga sig platt eftersom det är så håret växer. Börja med att bara föna i hårbotten för att få vartenda strå att ställa sig upp och forma sen. Använder du rundborste är det viktigt att inte använda en borste med för täta strån, då kommer håret inte in i borsten vilket gör att håret inte blir så där snyggt blankt! Och tänk på att värme omformar och kyla fixerar.

Liten varmluftborste för volym, One-Step Round Brush Dryer & Styler Booster – Revlon

Liten och smidig varmluftsborste som gör det möjligt att komma åt från hårbotten. Finns i många olika storlekar.

Här hittar du One-Step Round Brush Dryer & Styler Booster.

Superknepet som ger volym till håret – så gör du steg för steg:

Vill du få en riktig va-va-voom-volym finns det såklart superknep att ta till. Här delar Johan Hellström med sig av tipset som får volymen att hålla till nästa tvätt.

bästa tips volym platt hår johan hellström

Så ger du snygg volym till håret i tre enkla steg!

1. När du format håret med antingen rundborste, spolar, varmluftsborste eller värmeborste delar du in håret i sektioner och jobbar slinga för slinga.

2. Tuppera håret ungefär fem till tio centimeter från hårbotten och ut på längderna.

3. Gå sedan in med en plattång och dra snabbt tången över tuperingen. Det ger extra stadga till håret och ger ett otroligt lyft från hårbotten.

Beautyexperten tipsar: Här är produkterna som räddat mitt hår

Foto: Imaxtree, Tobias Regell (porträtt Johan Hellström)

Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler
0:56

Efter reklamen: Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler

(0:56)

Slå på ljud