Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Välj rätt schampo – 5 saker du ska tänka på och favoriterna för alla hårtyper

27 jun, 2022 
välj rätt schampo för håret
Hur hittar man rätt schampo och har du upplevt att ditt favoritschampo helt plötsligt tappar effekt? ELLE har samlat de vanligaste frågorna kring schampo – och hjälper dig att hitta rätt i djungeln av produkter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Rädda torra toppar, motverka friss och ge starka, skinande längder... Det är bara några av många effekter som ett schampo kan ha. Förutom det självklara – att rengöra, vill säga. Men utbudet och att hitta rätt bland alla varianter av schampon kan kännas lika trassligt som håret själv. Här är vanliga frågor om håret och viktiga saker att tänka på när du väljer schampo.

Tipsen till att hitta rätt schampo

Vilket schampo passar mig?

Att hitta ditt perfekta schampot kan ta tid – och kräver tålamod. För att göra det extra komplicerat kan din hårbotten behöva en sak, medan dina längder skriker efter något annat. För att hitta det perfekta schampot för dig behöver du börja med att identifiera din hårtyp. Har du självfall som behöver skjuts med att framhäva lockarna, har du hår som lätt går av och behöver ett schampo med reparerande egenskaper? Eller är ditt hår typskandinaviskt och behöver massor av fukt? Var inte rädd för att fråga din frisör efter hjälp!

Annons

Vad innehåller schampo?

Vad ett schampo innehåller beror helt på vilket du använder och vad syftet med produkten är. Det är inte allt för ovanligt att ett återfuktande schampo innehåller arganolja, medan ett schampo som ska få håret att växa och bli starkare ofta innehåller biotin. Provitamin B5 ger intensiv återfuktning och fin glans medan polyfenoler är färgbevarande.

Många schampon innehåller också sulfater (även kallade SLS och SLES). Förutom att sulfater rengör, är det också sulfater som gör att schampot löddrar. Sulfater kan vara uttorkande för hårbotten, vilket gör att en del väljer bort produkter med innehållet. Men kom ihåg! Sulfater är inte farliga för varken miljö eller hår.

återfuktande schampo för håret
Tods AW21.

Hur ofta ska man tvätta håret med schampo?

Har du som vana att tvätta håret varje dag? Rekommendationerna säger att du bör tvätta håret en till två gånger i veckan. Men kom ihåg! Varje gång du tvättar håret ska du schamponera två gånger för att håret ska bli helt rent. Den första gången tar bort rester av hårprodukter och smuts, och den andra schamponeringen rengör på djupet. Testa! Håret blir lättare att styla, känns luftigare – och såklart renare.

Annons

Hur ofta ska man byta schampo?

Har du upplevt att ditt favoritschampo helt plötsligt slutar ge den fantastiska effekt du är van att få? Hormonella förändringar, årstid och kvalité på vatten (om vattnet är hårt, medelhårt eller mjukt) kan spela roll – även för ditt hår.

Hur länge håller ett schampo?

Ett schampo håller ofta i 12 till 18 månader. Det ser du genom att kolla på den stämpel i form av en burk och en siffra som finns på schampoflaskan. Stämpeln finns på alla skönhetsprodukter och står för hur många månader produkten håller öppnad.

Hitta rätt schampo – bästa tipsen för hälsosamt hår

Vi har samlat favoriterna för alla hårtyper! Vilket schampo passar dig?

Missa inte! Årets bästa återfuktande schampo och balsam – ELLE har favoriterna.

schampo för lockigt hår

SULFATFRITT SCHAMPO, ORGANIC MOISTURIZING GENTLE SHAMPOO – BJÖRN AXÉN

Föredrar du schampo och balsam fria från sulfater finns idag många bra varianter att välja mellan. Ett sulfatfritt schampo kan också vara extra bra om du har en torr och känslig hårbotten. Organic moisturizing gentle shampoo är ett ekologiskt (86 %) och veganskt schampo som är fritt från sulfater. Schampot innehåller aloe vera, panthenol och sockerbeta som gör susen för både hår och hårbotten.

Organic moisturizing gentle shampoo finns att köpa här (reklamlänk).

Schampo för torrt hår, All soft – Redken

Torrt hår behöver all fukt det kan få! Fokusera därför på att schampo som vårdar och "reparerar" håret. Klassikern och storsäljaren All soft har fått en ny kosym och förbättrat innehåll. Schampot innehåller arganolja och märkets egna moisture complex som ger både fukt och fantastisk glans. Trots att schampot är något tjockare i konsistensen känns håret inte tungt. Schampot löddrar härligt och efter dusch (och användning av den tillhörande balsamet) känns håret klart, lent och friss har minskat markant. Stort plus för att håret också håller sig fint i flera dagar!

All soft-duon finns att köpa här (reklamlänk).

återfuktande schampo bästa tips
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Här hittar du hela listan med ELLEs bäst i test inom kategori årets bäst återfuktande schampo.

Schampo för kliande hårbotten, Head & Hair Heal Shampoo – Maria Nila

Har du en hårbotten som kliar och tendens till mjäll? Låt då torrschampot vila ett tag och satsa istället på ett snällt schampo som fokuserar på att återfukta både hår och hårbotten. Då kan Head & hair heal shampoo från Maria Nila vara schampot för dig! Hela Head & hair-serien är framtagen för känslig hårbotten och hud. Schampot har en härlig blomdoft, är väldigt drygt och gör inte håret torrt och stripigt. Schampot som är veganskt, svensktillverkat, sulfatfritt innehåller också hårväxtstimulerande ingredienser som på sikt ska göra håret både starkare, tjockare och längre.

Head & hair heal shampoo finns att köpa här (reklamlänk).

Silverschampo för blondiner, No.4P Blonde enhancer toning shampoo – Olaplex

Blekt, blont hår behöver ofta ett silverschampo för att ta bort varma toner i håret – då gör ett silverschampo jobbet! Olaplex No.4P Blonde enhancer toning shampoo liknar inget annat silverschampo på marknaden. Det violetta schampot är snabbverkande (vi pratar max tre minuter), har bra pigment, löddrar lätt, men gör framförallt inte håret trassligt och tovigt efter användning, vilket annars inte är allt för ovanligt när det kommer till just silverschampo. Håret blir klart, mjukt och känns återfuktat och oönskade, gula nyanser blir betydligt mindre synliga.

Här hittar du No.4P Blonde enhancer toning shampoo (reklamlänk).

silverschampo bästa blot hår kalla toner
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Schampo för lockigt hår, Love Curl Shampoo – Davines

Lockigt hår har en tendens att lätt bli frissigt och stripigt, men Love curl shampoo rengör utan att torka ut och har en innehållslista som får hårfantasten att jubla av glädje. Magnesium, vitamin E och B samt mandelextrakt och proteiner gör håret glansigt, mjukt, starkt och framhäver lockar snyggt. Det krämiga schampot funkar på så väl lättare, självlockigt hår, som hår med mer kompakta korkskruvar. Lägger du också stor vikt vid doftsättning av dina hårprodukter kommer du inte att bli besviken. Den härliga blomdoften är förtrollande!

Love curl shampoo finns att köpa här (reklamlänk).

schampo för lockigt hår bästa
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Så blir du av med gula skiftningar i blekt hårBrand logo
Så blir du av med gula skiftningar i blekt hår

Foto: TT

Läs mer:

Scalp scrub – därför ska du skrubba hårbotten och favoriterna som gör jobbet

Årets bästa hårinpackning – ELLE har testat sig igenom favoriterna

Glöm inte värmeskyddet – här är ELLEs stora bäst i test

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons