Artikeln innehåller reklamlänkar

Brun utan sol för ansikte och kropp – årets bästa produkter och tips för perfekt resultat

bästa i test brun utan sol topplista 2023 bästa bus

Årets bästa brun utan sol 2023!

Mousse eller gelé, mist eller kräm. Brun utan sol-utbudet är numera allt annat än fejk och ger bättre fuskbränna än någonsin! ELLEs beautyredaktör Carin Hellman listar de bästa brun utan sol-produkterna 2023 för kropp och ansikte och reder ut hur du får ett perfekt naturligt resultat varje gång.
12 augusti, 2022

Mousse, mist, wipes, kräm, gelé och in-i-duschen-lotion. Det är helt fantastiskt hur långt dagens kemister kommit i teknologier för att skapa fuskbränna. Man kan tveklöst säga att mycket har hänt sedan brun utan sol-produkterna först lanserades på 60-talet.

Det är numera över 50 år sedan det kemiska ämnet DHA upptäcktes och började användas i brun utan sol-produkter (BUS) för att skapa känslan av att huden fått färg. Vid upptäckten och i de allra första brun utan sol-produkterna på marknaden var ämnet DHA inte av samma goda kvalitet som i dag och teknologin inte lika långt framskriden. (Morots)resultatet blev därefter och i decennier drogs BUS med ett ganska välförtjänt dåligt rykte.

I dag är läget tack och lov helt förändrat, skräddarsydda fuskbrännor och urvalet av olika typer av produkter är nästintill oändligt.

brun utan sol bäst i test – Årets bästa brun utan sol

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna. I slutet av artikeln hittar du dessutom proffstipsen som gör att du får ett fläckfritt resultat varje gång.

Hur fungerar brun utan sol?

DHA, som alltså är det ämnet som ger färg i kontakt med huden, reagerar med det naturliga protein som finns i översta hudlagret. Efter några timmar utvecklas en mer eller mindre intensiv ton.

Finns det brun utan sol som inte luktar?

I dag har många produkter blivit bättre på att dölja den doft som kommer med DHA med hjälp av raffinerade parfymcocktails. Bland annat St. Tropez har en patenterad teknologi som bäst beskrivet kapslar in doften och kamouflerar den skarpa DHA-lukten för vårt doftsinne.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ GRADUAL TAN OCH vanlig brun utan sol?

Mildare, så kallade gradual tan som ger en lättare ton/effekt och byggs på dag efter dag (beroende på hur ofta du använder produkten), har mindre andel DHA och då inte heller samma påträngande DHA-doft.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ BRUN UTAN SOL FÖR ANSIKTET OCH KROPPEN?

Att brun utan sola-ansiktet kan vara något av en utmaning. Till skillnad från kroppen kan inga missöden döljas i långa ärmar eller byxben. Allt måste klaffa direkt, utan skarvar och missfärgningar. För ansiktet finns det bra brun utan sol som inte ger finnar, som istället återfuktar och inte täpper till porer. Undvik att använda samma produkt för bästa resultat.

Årets bästa brun utan sol – här är vinnarna av bäst i test

Men vilken är årets bästa BUS? ELLE listar favoriterna på self tanning-hyllan. Här är årets topplista – scrolla längre ner för att hitta förra årets favoriter!

BÄSTA BRUN UTAN SOL, Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse – St.Tropez

St Tropez sviker sällan när det kommer till brun utan sol och har en mängd varianter i sitt portfolio. Men Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse ger den bästa brännan vi någonsin skådat. Produkten, som till en början var en limiterad produkt i samarbete med supermodellen Ashley Graham, blev en megasuccé och är nu en del av ordinarie sortiment. Mjukt vispad, alldeles perfekt färg och en doft som inte tar över. Här är en fullträff, som också innehåller bland annat hyaluronsyra, niacinamid och Vitamin E. Dessutom otroligt dryg – moussen bara smälter ut mot huden.

Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse från St Tropez finns att läsa mer om och köpa här (länk till Kicks).

Bästa brun utan sol för naturligt resultat, Self Tan Overnight Body Mousse Medium – Sunny Stories

Self Tan Overnight Body Mousse Medium från nya brun utan sol-märket Sunny Stories är en lätt, vit mousse som ger otroligt fin och naturlig färg. Moussen smälter ut fint över huden och känns återfuktande. Glöm inte att applicera med en BUS-handske!

Här hittar du Self Tan Overnight Body Mousse Medium (länk till Kicks).

Stor guide: Så hittar du din perfekta brun utan sol

Bästa gradual tanner, Gradual Tan Watermelon Daily Firming Lotion – St.Tropez

Vill du ha en subtil men ursnygg solkysst look till din hud är Gradual Tan Watermelon Daily Firming Lotion produkten du ska sträcka dig efter. Den lättanvända brun utan sol-produkten kräver varken vidare precision eller mycket tid, men ändå skapas perfektion. Bygg upp till den önskade färg du vill ha genom att applicera produkten flera dagar i rad. På köpet får du också supermjuk hud.

Här kommer du till Gradual Tan Watermelon Daily Firming Lotion (länk till Kicks).

Bästa brun utan sol för ansiktet, Self-Tanning Face Lotion – Ida Warg

Ida Wargs brun utan sol Self Tanning Mousse blev snabbt en favorit hos många. Nu har BUS-sortimentet fyllts på ordentligt med många fina och bra varianter av brun utan sol. Self-Tanning Face Lotion är en lätt kräm anpassad att använda i ansiktet. Brun utan sol-produkten ger en naturlig färg och håller länge. Till ett härligt pris dessutom!

Self-Tanning Face Lotion finns att köpa här (länk till Lyko).

5 misstag nästan alla gör med brun utan sol – och så lyckas du med appliceringen

Bästa brun utan sol för direkt resultat, GLO Matte One Day Tan – Bondi Sands

GLO Matte One Day Tan fungerar lite som en foundation, fast för kroppen. Den genialiska brun utan sol-produkten ger ett direkt resultat och tvättas också bort i duschen. Med andra ord perfekt när festen kallar och klänningen ska på!

GLO Matte One Day Tan finns att köpa här (länk till Kicks).

Bästa brun utan sol för enkel applicering, Pro – Tanrevel

Tanrevel har revolutionerat BUSen och skapat två spraytan-maskiner för hemmabruk. Nya Tanrevel Pro är anpassad att använda för kropp och ansikte och ger en felfri bränna på bara några minuter. Maskinen fylls på med vätska och ut kommer ett lätt moln som sprider sig fint över kroppen. Det bästa är att produkten torkar snabbt på kroppen och ger ett naturligt och fint resultat.

Här kan du läsa mer om hur du använder Tan Revel (länk till Lyko).

Bästa brun utan sol-droppar för kroppen, Self Tan Radiance Plus Golden Glow Booster Body – Clarins

Clarins klassiska droppar finns även för kroppen för att mixas med din vanliga bodylotion. Ljuvligt naturlig fuskbränna som inte går att misslyckas med! Perfekt om du vill ha naturlig färg utan tillstymmelse till BUS-doft.

Self tan radiance plus golden glow booster body från Clarins finns att köpa här (länk till Kicks).

Läs mer! Så får du bort brun utan sol – bästa tipsen för en felfri applicering.

Bästa brun utan sol-mousse för kroppen, Natural Tanning Mousse – Marc Inbane

Self tan-kungen Marc Inbanes nyhet är en BUS-mousse som nästan kan tänka själv! För Natural tanning mousse anpassar sig efter din egen hudton och innehåller bland annat hyaluronsyra för att ge en extra fuktboostande effekt. Superenkel att applicera, går på jämnt med ett mjuk och naturlig effekt.

Här kan du läsa mer recensioner om produkten (länk till Lyko).

Bästa Brun utan sol-mist för kroppen, Self tanning mist – Vita Liberata

Brittiska superstjärnorna på BUS – denna mist blir oslagbar när det kommer till snabb och smidig applicering av BUS. Den torkar dessutom snabbare än man hinner blinka och lämnar det mest perfekta Karibien-känslan.

Self tanning mist från Vita Liberata finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Missa inte! Hitta din perfekta brun utan sol – bästa varianterna för alla hudtyper.

Bästa serum med brun utan sol för ansiktet, Hyglo self tan serum – Isle of paradise

Återfuktande (hyaluronsyra!)-serum med BUS-effekt att mixa med sin vanliga ansiktscrème. Blir ljuvligt naturlig och är superlätt att dosera och appliceras precis som ett vanligt serum (glöm bara inte att tvätta händerna).

Hydro Self Tan Serum finns att läsa mer om och köpa här (länk till butik).

Bästa brun utan sol-droppar för ansiktet, Click and glow tan drops – James Read

Kungen av self-tan löser problemet med blekhet med en klick-penna där exakt perfekt mängd droppar mixas med egen crème. Innehåller aloe vera, hyaluronsyra och Vitamin E – en härlig hybrid mellan brun utan sol och hudvård vill säga.

Click and glow tan drops från James Read finns att läsa mer om och köpa här (länk till Kicks).

Bästa återfuktande brun utan sol för kroppen, Whipped tan mousse – Mr och Mrs Tannie

Det svenska varumärke Mr och Mrs Tannie ser inte mycket ut för världen, men har en brun utan sol mousse som är både mjukt återfuktande och ger perfekt glow med stort G! Den veganska brun utan solen innehåller jojobaolja och aloe vera och spirorna blir lena som en bebisrumpa. Resultatet håller länge och brun utan solen tonar bort snyggt, utan att bli fläckig.

Whipped Tan Mousse från Mr och Mrs Tannie kan du läsa mer om här (länk till Apohem).

Bästa spray tan för hemmabruk – Spray tan kit, Tanrevel

Spraytan för hemmabruk i smidigt pocketformat. Du fyller på den lilla dosan och sprayar sedan smidigt, när du vill, över hela ansiktet. Appliceringen går både snabbt och enkelt och produkten passar alla hudtyper. Sprider sig fantastiskt över ansiktet och sjunker in direkt.

Spray tan kit från Tanrevel finns att köpa här (länk till Lyko).

Brun utan sol för ansiktet – vad ska man tänka på?

Precis som med din hud på kroppen är det alltid bra att exfoliera huden innan du använder BUS, även i ansiktet. Men tänk på att inte exfoliera huden i samma veva som du använder brun utan sol, utan gärna kvällen innan.

Vill du bara ha en hint av färg är BUD-droppar som du droppar i din dagkräm att rekommendera eftersom att du själv kan styra hur intensiv du vill ha färgen.

Solkyssta kinder och gyllene glöd – ELLE listar årets bästa bronzer

Brun utan sol – Topplistan i alla kategorier

Nedan har du förra årets vinnare – som är precis lika aktuella i år!

SELF TAN PURITY VITAMINS BRONZING WATER FACE SERUM – BÄSTA BRUN UTAN SOL för ansikte

St.Tropez Purity vitamins bronzing water serum med C- och D-vitamin för att även ge hudboostande effekt i form av lite extra lyster. Serumet har en mild dos DHA och kan användas som ett vanligt serum under din dagcrème där den bygger en mild fuskbränna. Perfekt om du vill ha en lätt, solkysst känsla. Ger inga ränder, tonen blir mjukt brun och naturlig. Läs fler recensioner och köp serumet här (länk till Lyko).

SELF TANNING FACIAL SKIN CARE, SISLEY – BÄSTA BRUN UTAN SOL-crème

Lika mycket mjuk och mysig ansiktscrème som lyxig brun utan sol. Sisleys nya Self tanning hydrating facial skin care går inte att misslyckas med – ljuvlig doft, krämig formula med ett slutresultat som ser ut som en tur och retur till Franska rivieran! Läs mer om crèmen och köp den här (länk till Bangerhead).

SELF TAN PURITY VITAMINS BRONZING WATER MIST, ST. TROPEZ – BÄSTA BRUN UTAN SOL-SPRAY FÖR KROPPEN

Mist är den absolut smidigaste sättet att bli solbrun på. St.Tropez Purity vitamin bronzing water mist har boostats med hudvårdande C- och D-vitamin och kan lätt spritzas över kroppen när som, både för en pick me up (doften är frisk och fräsch) och en solbrun effekt. Ger naturligt resultat! Läs mer om misten och köp den här (länk till Lyko).

SUNKISSED SELF-TANNING FACE CREAM, ACO – BÄSTA BUDGET-BUS FÖR ANSIKTET

Att den är ofärgad kräver lite mer av användaren, men resultatet blir diskret och fint. Applicera dagligen tills du uppnår din drömnyans. Parfymerad. Läs fler recensioner och köp här (länk till Apohem).

HYDRATING ENHANCING SELF TAN FACE&BODY, NUXE – BÄSTA BRUN UTAN SOL FÖR BÅDE ANSIKTE OCH KROPP

Passar både ansikte och kropp! Superlätt gel som går lätt att sprida ut jämnt och fräsch doft. En klar favorit som ger vackert och naturligt resultat! Läs fler recensioner och köp här (länk till Nordicfeel).

JAMES READ SLEEP MASK FACE RETINOL – BÄSTA BRUN UTAN SOL-ansiktsmask

En av årets mest innovativa nyheter är self tan-experten James Reads Sleep mask face retinol, med just ja – retinol! James var faktiskt först med en brun utan sol-mask man kunde gå och lägga sig med, för att sedan vakna solbrun. Nu har han steppat upp med att inkludera anti age-ingrediensen retinol som verkar över natten för jämn och solbrun hy i ett! Läs mer om nattmasken och köp den här (länk till Lyko).

DR DENNIS GROSS ALPHA BETA GLOW PAD- GRADUAL GLOW – BÄSTA BRUN UTAN SOL-WIPES

Kan det bli mycket smartare än att snabba och effektiva wipes med brun utan sol-effekt och exfoliernade AHA-syra i en och samma dos? Peeling-experten Dr. Dennis Gross kultförklarade Alpha Beta pads finns numera också som Alpha Beta glow pads som ger en lätt brun utan sol-effekt, dock utan DHA (här är det ett sojaprotein som skapar den solbruna effekten) så du slipper den karaktäristiska DHA-doften. Läs fler recensioner och köp brun utan sol-wipesen här (länk till Lyko).

AQUA-GELÉE AUTOBRONZANTE, BIOTHERM – BÄSTA snabbverkande BUS FÖR ANSIKTET

Här får du solbadad hy på bara en timme. Går snabbt in och ger superfin lyster. Att krämen är färgad innebär både att det går att se exakt var du applicerat och slippa ränder, och att du får fräsch färg på direkten. Använd tre dagar i följd för bäst resultat. Läs fler recensioner och köp här (länk till Lyko).

RADIANCE-PLUS GOLDEN GLOW BOOSTER, CLARINS – BÄSTA BUS-DROPPAR FÖR ANSIKTET

Kioskvältaren som ständigt är slutsåld – med all rätta. Dropparna som tillsätts i din vanliga ansiktskräm ger dig full kontroll att skräddarsy din perfekta nyans. Så naturlig att den kan användas året runt. Läs fler recensioner och köp här (länk till Kicks).

Hur applicerar man brun utan sol?

Idag vet vi att det inte är hälsosamt att ligga och trycka i solen alltför länge. Men det behöver inte betyda att man inte kan få lite somrigt brunbrända ben. Brun utan sol kan kännas läskigt innan man testat det för första gången. Kommer jag bli fläckig och orange-tanken kanske har hindrat dig från att köpa med en flaska BUS hem. Men fear not. Att få en jämn fuskbränna är lättare än man tror om man bara känner till vissa knep. Hur gör man då för att få till en jämn BUS-bränna? Låt oss på ELLE guida dig!

Hur länge ska man ha brun utan sol innan man duschar av?

En del brun utan sol ska tvättas av efter en timme, medan andra slutar verka efter åtta timmar. Samtidigt finns det varianter som inte ska duschas av alls. Därför är det viktigt att du läser instruktionerna för att få bästa resultat.

Så applicerar du brun utan sol – steg för steg till perfekt resultat

1. Exfoliera och skrubba innan du börjar

Skrubba, skrubba, skrubba bort din döda hud. Vi har alla en massa döda hudceller på kroppen och på dessa fastnar inte brun utan sol-medlet. Därför är det jätteviktigt att du skrubbar bort torra partier för att resultatet ska bli jämnt. Skrubba inte huden precis innan du ska applicera BUS, utan gärna kvällen innan.

2. Raka dig innan

Gillar du rakade ben så är det nu du ska se till att raka dem. Efter skrubben kommer rakhyveln närmare hårsäcken vilket gör att rakningsresultatet varar längre. Sen vill du inte raka dig efter att du applicerat brun utan sol eftersom det kommer slita på färgen.

3. Fukt är A och O

Fuktboosta huden med någon form av fuktkräm. För att resultatet ska bli jämt måste huden vara återfuktad annars kommer det torra delarna av huden att suga åt sig mer BUS och du kommer bli fläckig. Viktigt är också att låta krämen torka in helt innan du fortsätter med nästa steg.

4. Preppa huden

Nu är det snart dags för att applicera själva brun utan solen, men precis innan du börjar: smörj in de delar av kroppen som du inte vill ska bli lika bruna med en fet kräm. Exempel på ställen som du bör smörja in för ett snyggt resultat är armbågar, knän och nyckelben.

5. Applicera med handske

Äntligen är det dags för färgen. Ett måste är att använda en applikationshandske. Välj också gärna en brun utan sol som har en guidefärg så att du ser vart du har applicerat produkten. Själva ämnet som gör att du blir brun syns inte men i många produkter blandar man i en tillfällig bronzer så att du lättare kan se var du har, och inte har, applicerat produkten.

Det här med att man blir orange av BUS är lite av en myt idag. Visst, när produkten först kom fanns det absolut tendens till orangehet, men idag är det inget att vara orolig för.

6. Låt verka innan du duschar

Nu är det bara att vänta. Oftast ungefär åtta timmar, men följ anvisningen på just den produkt du använder. På grund av väntetiden kan det vara smart att göra det innan du går och lägger dig. Se till att sova i långärmade kläder då hud mot hud-kontakt kan göra dig fläckig. Beroende på vilken produkt du använder kan du behöva duscha av överflödig färg.

7. Få din brun utan sol att hålla

För att brännan ska hålla sig jämn och vara så länge som möjligt se till att smörja in kroppen med en lotion varje dag.

***

KAN MAN använda SYROR med Brun utan sol?

Syra exfolierar och påskyndar cellfönyelsen och det har en viss påverkan på BUS:et, alltså att det snabbare försvinner. Men det gör ju också att brännan blir jämnare när man städar bort döda hudceller och då framförallt glykolsyra.

Hur gör man när brun utan sol börjar försvinna? SMÖRJA NYTT ELLER SKRUBBA?

Börja med att skrubba, i alla fall varannan dag. Ett bra trick nu är att använda en lotion eller duschprodukt med syra mellan varven för att påskynda cellförnyelsen och på så sätt hindra flagnandet något.

HUR OFTA SKA JAG ANVÄNDA BRUN UTAN SOL FÖR ETT NATURLIGT RESULTAT?

Det beror på vilken typ av brun-utan-sol-produkt du använder. Det finns många varianter av gradual tan-produkter som är så milda i tonen att du kan använda dem varje dag. Sedan finns det mousser och krämer som snabbt ger en mörkare ton och dem kan man nästan låta det gå en vecka mellan du applicerar en ny omgång.

Men det beror ju också helt på hur mörk ton du vill ha. Och det är också helt beroende på vilken din naturliga hudton är.

En bra gradual tan, det vill säga kan användas varje dag:

Bondi Sands Everyday gradual tanning milk är en superhärlig lotion som verkligen återfuktar och ger mjuk och naturlig ton. Mjuk kokosdoft, som kamouflerar den karaktäristiska DHA-doften väl.

HUR länge håller brun utan sol ?

Hur länge din brun utan sol håller sig snygg på huden beror på dels hur noggrann du varit med förarbetet och dels hur noggrann du är med att återfukta huden. Du kan förvänta dig att din brun utan sol håller i tre till sju dagar innan det är dags att skrubba bort resterna.

hur får jag brun utan sol att hålla längre?

Grundarbete är A och O, men BUS får en viss förlängande effekt får man om man också varvar med att smörja sig med en helt vanlig bodylotion. DHA, det aktiva ämnet som ger färgen i huden, har en lätt uttorkande effekt, och man behöver återfukta med lotions eller crème mellan varven.

KAN MAN ANVÄNDA BRUN UTAN SOL NÄR MAN ÄR GRAVID?

Det finns ingen fara med att användaDHA (ingrediensen som ger den bruna tonen). DHA fungerar som så att det reagerar med det naturliga protein som finns i översta hudlagret, med andra ord inget som påverkar fostret. Jag använde BUS-produkter under båda mina graviditeter – det var en fantastisk pick-me-up när man kände sig trött och svullen.

Hur använder jag BRUN UTAN SOL PÅ HÄNDER OCH FÖTTER?

Att använda appliceringsvante med din BUS är väldigt viktigt. Det har blivit så mycket enklare sedan appliceringsvanten för brun-utan-sol gjorde entré. Vanten gör det bulletproof att få jämn färg även på händer och fötter – bara att byta hand när man ska applicera på höger/vänster fot eller hand. Det finns en rad smidiga vantar som jag tycker är ett absolut måste för att få en jämn ton – inte bara på händer och fötter.

Hur får man bort brun utan sol på händerna?

Skrubba, tvätta, smörj! Använd försiktigt en kornpeeling för att skrubba händerna och tvätta med tvål och vatten. Händerna kan däremot bli något torra, så glöm inte att återfukta tassarna efteråt.

HUR applicerar man BRUN UTAN SOL för att slippa linjer?

Utgå från tre saker: peela, återfukta och smörj. Och fundera på vilken typ av BUS du använder. Jag upplever att mousse är bland de enklaste BUS-formerna att få jämn. Så kanske just prova en mildare mousse?

Brun utan sol i ansiktet – vilka tips är viktiga att följa?

Det finns riktigt bra brun utan sol för ansiktet i form av droppar, serum och ansiktskräm. Självklart finns det även spray och andra produkter som ger perfekt resultat. Glöm inte att tvätta händerna efteråt.

HUR UNDVIKER JAG FLÄCKAR AV BRUN UTAN SOL PÅ HÄNDERNA?

Samma som ovan gällande om man ska busa fötter och händer – använd en appliceringsvante.

Varför blir jag orange av brun utan sol?

Du kan ha valt en för mörk brun utan sol-produkt eller så har du applicerat för mycket produkt. Alla produkterna i ELLEs test här ovan ger garanterat icke-orange resultat. Vill du garanterat slippa ett orange resultat bör du testa en gradual tan som bygger upp en gradvis bränna istället för en vanlig brun utan sol.

Kan man sola med brun utan sol?

Ja, brun utan sol påverkas inte av vanlig sol. Tvärtom kan det vara härligt med gyllenbrun grund innan du lägger dig i solstolen. Men du ska såklart inte ersätta brun utan sol med ditt solskydd. Solskyddsfaktor är ett måste!

SKA MAN SKRUBBA BORT BRUN UTAN SOL INNAN MAN APPLICERAR ETT NYTT LAGER?

Det är inte helt lätt att skrubba av färgen – men peeling med hjälp av korn eller syra påskyndar processen. Så absolut är det att föredra att peela med jämna mellanrum, framförallt innan man ska göra en ny applicering.

HUR FÅR man BORT BRUN UTAN SOL?

En BUS-bränna är oftast bäst de första dagarna och kan därefter bli rätt fläckig. Visserligen försvinner fläckarna så småningom, men när brännan gjort sitt vill man gärna få bort färgen direkt. Med en remover avlägsnar du gammal brun utan sol och förbereder också huden inför nästa behandling. Produkten bryter även ner döda hudceller och är därför som mest effektiv minst tre dagar efter din BUS-behandling.

Jämna ut BUS-linjer med ett varmt bad där olja är hemligheten. Addera en generös klick badolja och luta dig tillbaka i minst 15 minuter för att mjuka upp de skarpa linjerna. Torka sedan varsamt med en handduk för ett jämnare resultat.

Det är vanligt att få små mörka prickar på benen om du rakat dem innan du smort in dig. Förmodligen är det mer synligt för dig än för andra, men en andra rakning kan få bort en del av färgen som lagt sig i hårsäckarna.

Brun utan sol-tabletter, fungerar det?

Idag finns flera olika varianter av kosttillskott so ska hjälpa till att boosta brännan. Dessa ersätter såklart inte solskyddsfaktor, men ska ge en djupare färg på huden tack vare betakaroten. Många varianter av brun utan sol-kapslarna ska börja ätas minst en månad innan du faktiskt ska vistas i solen.

***

James Read är self-tanning-gurun som ser till att allt från Lady Gaga till Rosie Huntington-Whiteley får sina solkyssta looker. ELLEs beautyredaktör fick en intervju och hans oumbärliga tips för hur du lyckas perfekt med din brun-utan sol.

Det finns en ödmjuk, charmig och passionerad kille bakom ett av de senaste årens mest premierade brun-utan-sol-varumärke James Read. En britt med glimten i ögat som sedan barnsben haft en passion för self tanning och som han själv säger en strävan efter att göra det enkelt för alla att lyckas med fuskbränna.

Den här dagen sitter den bubblande kreatören på Miss Clara Hotel i Stockholm för att inspirera oss skandinaver till att bli egna experter på self tan i det egna badrummet.

Det är inte svårt att förstå att energiska James, som introducerade sin egen första self-tan-salong på exklusiva Sanderson hotel 2009, snabbt blivit en rad celebriteters guru och expert när det kommer till att få den perfekt, naturliga brännan inför events och röda mattan-events.

2013 gick han vidare och öppnade sin egen tanning-studio på Harvey Nichols:

– Jag ville att mina kunder skulle få en upplevelse. Studion var inspirerad av Studio 54 och jag var först med att skräddarsy brun-utan-sol och skapa layering baserat på kundens hudton och önskemål av effekt på sin self-tan.

Numera är han högst på listan när det kommer till att få fram perfekt solkyssta modeller under modeveckorna i London, Paris and New York. Och allt från Lady Gaga till Mariah Carey ringer honom inför The Academy Awards, The Brits, The Grammys och BAFTAs.

2012 lanserade han sina första egna produkter under sitt eget namn och har sedan dess fått en rad priser och utmärkelser för sina self-tan-produkter. Först ut och en sedan dess oändligt kopierad produkt var hans milda, gradual-tan sova-sig-till-en-tur-och-retur-till-Hawaii: Sleep mask tan.

James berättar att inspirationen var de fuktmasker som han brukade sova med på natten.

– Jag tänkte att det vore en dröm, att man fick en återfuktande mask som samtidigt trollar fram en mjuk, subtil och lyxig bränna. Överhuvudtaget ville jag skapa produkter med hudvårdande egenskaper, samtidigt som man får b-u-s-effekt.

Sleep mask är fortfarande en av hans storsäljare och James har även på senare år banat vägen för några av de senaste årets b-u-s-trender med den allra första self-tan-sprayen H20 Tan mist och i år en torr kokosdoftande olja för kroppen.

MEN! Den allra viktigaste frågan vi alla vill få svar på från mannen som vigt sitt liv åt att skapa en lyxig fuskbränna – hur lyckas man då med sin brun-utan-sol?

james read brun utan sol bästa tips bäst i test

James Read är expert på brun utan sol.

James Reads tips för att applicera brun utan sol

  • Förutom ledordet: less is always more, välj self-tan efter din hudton. Är du väldigt blek – välj produkter med gradual tan-effekt som är mildare och steg för steg kan byggas på dag för dag. Om du har en mellan- till mörkare hudton, koncentrera dig på produkter som är märkta i kategorin self tanning och välj gärna där en mousse eller mist som ger djupare effekt.

  • En appliceringsvante (länk till Lyko)är aldrig fel, då slipper du irriterande ränder och onödig färg i handflatorna. Överlag blir slutresultatet jämnare och finare.

  • Välj gärna en produkt med återfuktande egenskaper och glöm inte att både återfukta och exfoliera med lotion och peeling dagligen.
rosie huntington whiteley med brun utan sol

Rosie Huntington Whiteley i perfekt brun utan sol

Hur får man bort brun utan sol?

Men om olyckan ändå är framme och ojämna ränder stökar till det, vad gör man då? Jo, så här enligt James. James Reads tips om du har misslyckats med brun utan sol:

  • Ränder på kroppen avslägsnar du bäst med världens bästa husmorsknep! Fukta en tvättlapp i bomull. Pressa en citron och lite lime i den och stoppa in i microvågsugnen en minut. Låt trasan svalna och skrubba sedan försiktigt på de ställen där ränder visat sig. Aha-syran i citrusfrukter har en milt och snabbt exfolierande effekt och jämnar ut.

  • På armbågar – ta två halvor citron och sitt minst tio minuter så försvinner den färg som samlats i vecken. Ger samtidigt babymjuk hud!
Allt du vill veta om: BUS
3:08

Efter reklamen: Allt du vill veta om: BUS

(3:08)

Slå på ljud