7 billiga livsmedel du alltid bör ha hemma – och recepten att laga

7 billiga livsmedel du alltid bör ha hemma – och recepten att laga

Natasha Breen
Burktomater, ägg, linser och äpplen är några livsmedel vi alltid ser till att ha hemma. De är billiga, håller länge och blir enkelt en riktigt god måltid!
21 december, 2022
Middag hos Wood: Panzanella
1:48

Efter reklamen: Middag hos Wood: Panzanella

(1:48)

Slå på ljud

Oavsett om det sinar lite i plånboken eller om du vill äta nyttigare så finns det ett par livsmedel att alltid ha hemma. Många av dem med lång hållbarhet och många anvädningsområden. Vi har listat våra måsten i skafferiet och recepten vi helst lagar!

1. Burktomater

Färska tomater kan vara dyra och risken finns alltid att de ligger i kylen och blir dåliga innan du hinner använda dem. Just därför är det så bra att alltid ha ett par burkar med krossade tomater hemma. Burktomater är en bra bas i såser, soppor och på pizzan. Du är aldrig långt ifrån en god måltid med en burk krossade tomater i skafferiet.

Det krävs inte mycket för att svänga ihop en riktigt god pasta med chorizo och tomat

Det krävs inte mycket för att svänga ihop en riktigt god pasta med chorizo och tomat.

Linguine med svamp och hasselnötter

favoritrecepten med krossade tomater

Enkel pasta med chorizo och tomat

Grönsakslasagne med champinjoner

Shakshuka med vita bönor och avokado

Huevos rancheros är en brunchklassiker men passar lika bra till både lunch eller middag

Brunschklassikern Huevos rancheros gör du enkelt på bland annat ägg och krossade tomater.

2. Äpplen

En av de billigaste frukterna och även de svenska äpplena brukar inte kosta allt för många kronor per kilo. Äpplen är goda, nyttiga och huvudingrediens i allas favoritdessert äppelpajen. Hur många fler argument behöver du?

Avsluta middagen med en äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm

Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm är en efterrätt som alltid går hem!

Menyn med wow-faktor – 3 lättlagade recept

Gott med äpplen

Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm

Världens enklaste äppelpaj

Världens enklaste äppelpaj med mandelmassa och vaniljglass

Världens enklaste äppelpaj med mandelmassa och vaniljglass.

3. Morötter

Vi älskar morötter! Den är billig, nyttig och mer mångsidig grönsak hittar du inte! Skiva och ät den rå med en god dipp, riv och baka saftiga frallor, woka med nudlar, koka en soppa eller baka en morotskaka. Möjligheterna är oändliga!

Morotssoppa med grönkålschips och halloumikrutonger är budgetmat när den är som bäst

Morotssoppa är budgetmat med mycket smak!

Bevisen att morötter funkar i allt

Matiga morotsfrallor

Morotssoppa med grönkålschips och halloumikrutonger

Morotsbullar med frosting

Bjud på läckra morotsbullar med frosting

En korsning av bulle och morotskaka med frosting. Saftig och god!

Minipajer med feta och spenat – så gör du det goda tilltugget

4. Baljväxter

Till baljväxter hör bönor, linser och ärtor och de är fullproppade med protein, vitaminer, mineraler och långsamma kolhydrater. Dessa livsmedel är otroligt billiga och dessutom väldigt bra mat. Med linser kan du dryga ut köttfärssåsen eller ersätta köttet helt och göra en vegetarisk variant. Med kikärtor kan du göra hummus, denna fantastiska röra som passar till precis allt!

Testa en vegetarisk spaghetti med linsbolognese nästa middag

Vegetarisk spaghetti med linsbolognese är ett gott alternativ till kött – och snällt mot plånboken.

Enkla recept med bönor och linser

Spaghetti med linsbolognese

Huevos rancheros med bönor, ägg och salsa

Hummus

Hummus passar till allt!

Favoritdippen hummus gör du enkelt själv.

Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta
6:16

Efter reklamen: Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

(6:16)

Slå på ljud

5. Ägg

Ägg är ett livsmedel många av oss redan har stående men nu tar vi dem till en ny nivå! Ägg är näringsrika, mättande och är basen i så många recept. Detta fantastiska livsmedel förtjänar att lämna våra frukostbord och bli huvudrätten. En enkel frittata eller en ugnsomelett sköter sig själv i ugnen, mättar många och blir en suverän matlåda dagen efter!

Enkel frittata med svamp, timjan och parmesan

Busenkel frittata som sköter sig själv i ugnen.

One pot-spagetti – allt lagas i en kastrull

ägg-stra goda favoriter

Frittata med svamp, timjan och parmesan

Ugnsomelett med chèvre och paprika

Mättande god ugnsomelett med chèvre och paprika

I den här ugnsomeletten går det att ha i lite vad som helst – ta det som finns i kylen!

6. Potatis

Chips, pommes, mos, gratäng, bakad eller soppa – listan kan göras lång och alla har sin favorit med vår käraste knöl. Fördelen med potatis är att den håller länge om den förvaras rätt så satsa på ett svalt, mörkt och inte alltför fuktigt utrymme. Kanske du rentav har ett eget litet land där du kan odla egen?

Servera en krämig potatis- och mozzarellapaj till vegobiffar

Krämig potatis- och mozzarellapaj – som gratinerat potatismos fast i pajform.

Tre recept där potatisen är stjärnan

Potatis- och krassesoppa med rödlök

Potatis- och mozzarellapaj

Entrecôte med smashad potatis och kall bearnaisesås

Bjud på entrecôte med smashad potatis och kall bearnaisesås

Smashad potatis har blivit ett favorittillbehör som passar till allt!

Lyxa till det mitt i veckan – med lättlagad trerätters

7. Havregryn

Havregrynsgröt är en frukostfavorit hos många, vilket inte är så konstigt. Det ger en lång mättnadskänsla och innehåller massa nyttigheter. Börja med en hälsosam rutin och starta dagen med havregrynsgröt.

Börja dagen med havregrynsgröt med banan, choklad och jordnötskräm

Havregrynsgröt med banan, choklad och jordnötskräm

Havregrynsgröt med en twist

Havregrynsgröt med banan, choklad och jordnötskräm

Havregrynsgröt med tahini och dadelsirap

Bildkälla: TT/Shutterstock