Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm

Recept på äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm

Betina Hastoft
Sväng ihop en lätt och snabb äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm. En efterrätt passande för alla tillfällen!
10 januari, 2022
0:51

Efter reklamen: Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vin

(0:51)

Slå på ljud

Äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm

Supersnabb och god dessert.

Bjud på äppelkompott med kaksmul och vaniljkräm
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

4 syrliga äpplen
½ vaniljstång
30 g ( dl) strösocker
½ dl vatten
2 msk färskpressad citronsaft
8 småkakor, exempelvis drömmar eller kolakakor

Vaniljkräm:

½ vaniljstång
1 msk florsocker
2 ½ dl vispgrädde

Garnering:

25 g hasselnötter

Gör så här:

  1. Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär äpplena i tärningar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp äpplen, vaniljfrön, den tomma vaniljstången, socker, vatten och citronsaft i en kastrull.
  2. Låt sjuda i 5–10 minuter tills äpplena är lättkokta. Kompotten ska vara som gröt, men ändå med synliga äppelbitar i. Låt svalna och kasta den tomma vaniljstången.
  3. Vaniljkräm: Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och mosa dem tillsammans med florsocker. Mät upp grädde och vaniljsocker i en skål och vispa till mjukt skum med en elvisp.
  4. Varva äppelkompott, krossade kakor och vaniljkräm i fyra portionsglas. Garnera med grovhackade hasselnötter och servera omedelbart.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft